Lihastietous: Kuinka Hyvin Tunnet Lihaksesi?


Kuinka hyvin osaat nimetä omia lihaksiasi? Vai osaatko ollenkaan?

Tavallinen tallaaja, joka ei koskaan ole liikuntaa harrastanut tuskin osaa nimetä leveää selkälihasta. Hyvä, että tietää pakaralihaksen olemassa olon…

Oon tässä miettinyt, että miten kätevää olis, jos ihmiset osais nimetä edes tärkeimmät pinnalliset lihakset ja näyttää miten ne kulkee. Sitä osattaisiin itsekin pohtia, että mihin lihakseen tässä nyt oikein koskee, kun tapahtuu esimerkiksi joku loukkaantuminen. Muun muassa hoitohenkilökunnan työ helpottuis. Esimerkki: ”Kävin tossa lenkillä ja ulompi reisilihas revähti, mitä tässä nyt pitäisi tehdä?”, osattaisiin itse paikallistaa ongelmia, eikä oltaisi ihan tiedottomana siitä, mihin nyt oikein ylipäänsä edes koskee?!

En muista, että ala-asteella, yläasteella tai lukiossakaan oltaisiin käyty läpi lihaksia kovinkaan tarkasti. Biologian tunneilla hypättiin suoraan jonnekkin solutasolle leikkimään, ketä se oikeasti palvelee? Terveystiedon tunneillakaan ei taidettu lihaksia juurikaan miettiä.

Kuinka hyvä kuitenkin olisi käydä kunnolla läpi jo peruskoulussa? Edes ne isoimmat lihakset.

Lihastietous

Mistä tää lihastietous nyt tuli mulle oikeen mieleen? Siitä, että mun oma salitreeni hyppäs aivan uudelle levelille kouluttautuessani hierojaksi. Mun oli pakko opiskella kaikki pinnalliset lihakset ulkoa suomesta latinaksi. Kaikki lihasten lähtö- ja kiinnityskohdat. Ja lihaksethan kiinnittyy luihin, eli myös luut piti opetella ulkoa. Siinäpä oli vasta urakka.

lihastietousPänttäsin kahden kuukauden aikana enemmän lihaksia ja luita suomesta latinaksi, kuin olin koko lukioaikana lukenut mitään yhteensä. Ihmisen anatomia oli mulle sellanen asia, joka oikeasti kiinnosti ja halusin myös osata sen parhaani mukaan.

Nyt tiedän miten lihakset käyttäytyy ja mihin ne sijoittuu. Tää tietous ei jäänyt pelkästään mun päähän, vaan pystyin soveltamaan tietoani konkreettisesti mun treeneissä. Tiesin miten jokainen pinnallinen lihas toimii, missä liikkeissä ne aktivoituvat ja kuinka niitä vahvistaa.

Tosiaan mun treenaamisesta tuli todella paljon mielekkäämpää opiskelun ansiosta. Osasin nyt hahmottaa, mikä lihas tekee töitä milloinkin ja missä liikkeen pitää tuntua, että se menee perille.

Miksi kerron tästä?

Lähen tammikuussa opiskelemaan fysioterapiaa ja tiedän, että mulle tulee nää kaikki lihakset uudestaan eteen ja vielä paljon enemmänkin uusia syvempiä, pienempiä lihaksia…

Ajattelin, että yritän käyttää tätä blogiani opiskeluympäristönä, käyn täällä tavalla tai toisella läpi isoimpia lihaksia ja lihasryhmiä, niiden toimintaa ja niiden kiinnityskohtia.

Tarkoituksena palautella asioita mieleen ja oppia uutta.

Samalla myös muut voitte oppia jotain uutta.

-Aaro

0 0 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix