LIHASKARTTA

Ihmiskehossa on yli 600 lihasta.
Täältä löydät noin 100 päällimmäistä.

Lihaskartta sisältö:

Luut antavat ihmiskeholle muodon. Luut niveltyvät toisiinsa nivelten ja muiden liitosten avulla. Lihakset puolestaan aikaan saavat supistuessaan liikettä, liikuttamalla luita toisiaan kohden. Joidenkin lähteiden mukaan ihmisessä on lihaksia yli 600 ja niiden osuus kokonaispainosta vaihtelee yksilöittäin. Karkeasti arvioiden kehonpainosta lihaksia on noin 30 – 45 %. Luita ihmiskehossa on yli 200 ja niiden kokonaispaino kehonpainosta on noin 15 %.

Lihaskudosta on kolmea päätyyppiä:

  1. Luurankolihas: Tahdonalaisia lihaksia, jotka saavat aikaan kehon tietoisia liikkeitä.
  2. Sileä lihas: Tahdosta riippumattomia lihaksia, joita on esimerkiksi hengitysteiden ja verisuonien seinämissä.
  3. Sydänlihas: Sydämen seinämät.

Luurankolihasten molemmat päät, lähtökohta (origo) ja kiinnityskohta (insertio), eivät koskaan kiinnity samaan luuhun. Tavallisimmin lihakset kulkevat yhden nivelen yli, mutta jotkin lihakset kiinnittyvät myös kahden nivelen yli, jolloin ne pystyvät esimerkiksi koukistamaan yhtä niveltä ja samalla ojentamaan toista. Lihaksien tehtäviin kuuluu kehon liikkeiden aikaan saamisen lisäksi muun muassa asennon säilyttäminen, hengityksen avustaminen ja eleiden sekä ilmeiden kautta informaation välittäminen.

Lihaskartan lisäksi sivustolle on kirjoitettu useampia artikkeleja kehon rakenteiden ja/tai lihasryhmien toimintaan liittyen. Lihaskartta sisältää myös linkkejä artikkeleihin, esimerkiksi:

LIHASKARTTA