LIHASKARTTA

Lihaskartta sisältää noin 100 suurinta lihasta.

Lihaskartan sisältö

Lihaskartta sisältää noin 100 suurinta ja päällimmäistä lihasta. Joidenkin lähteiden mukaan ihmisessä on lihaksia jopa yli 600. Karkeasti arvioiden ihmisen kehonpainosta lihaksia on noin 30-45%, kokonaispaino kuitenkin vaihtelee yksilöittäin. 

Luut antavat ihmiskeholle muodon ja lihakset puolestaan aikaan saavat supistuessaan liikettä, liikuttamalla luita toisiaan kohden. Luut niveltyvät toisiinsa nivelten, jänteiden ja muiden liitosten avulla. Luita ihmiskehossa on yli 200 ja niiden kokonaispaino kehonpainosta on noin 15%.

Lihaskudosta on kolmea päätyyppiä

  1. Luurankolihas | Tahdonalaisia lihaksia, jotka saavat aikaan kehon tietoisia liikkeitä.
  2. Sileä lihas | Tahdosta riippumattomia lihaksia, joita on esimerkiksi hengitysteiden ja verisuonien seinämissä.
  3. Sydänlihas | Sydämen seinämät.

Lihaskartta sisältää vain luurankolihaksia. Lihaksien tehtäviin kuuluu kehon liikkeiden aikaan saamisen lisäksi muun muassa asennon säilyttäminen, hengityksen avustaminen ja eleiden sekä ilmeiden kautta informaation välittäminen. Luurankolihasten molemmat päät: lähtökohta (origo) ja kiinnityskohta (insertio), eivät koskaan kiinnity samaan luuhun. Suurin osa lihaksista kulkee yhden nivelen yli, mutta jotkin lihakset kiinnittyvät myös kahden nivelen yli, jolloin ne pystyvät esimerkiksi koukistamaan yhtä niveltä ja samalla ojentamaan toista.

Artikkelit

Lihaskartan lisäksi sivustolta löytyy useampia artikkeleja kehon rakenteiden ja lihasryhmien toimintaan liittyen (kategoriat: Anatomia). Lihaskartta sisältää myös linkkejä näihin artikkeleihin, esimerkiksi:

LIHASKARTAT

LIHAKSET

LÄHTEET

Atlas of Anatomy

Atlas of Anatomy, Latin Nomenclature, builds on its longstanding reputation of being the highest-quality anatomy atlas published to date.

Ihmisen anatomia ja fysiologia

Ihmisen fysiologia ja anatomia antaa perustiedot ihmiselimistön rakenteen ja toiminnan ymmärtämiseksi.

Anatomia ja fysiologia

Anatomian ja fysiologian perusteos, joka käy läpi kehon elinjärjestelmien rakenteen ja toiminnan. Selkeä teksti ja havainnollistavat kuvat.