Treenilaukun Sisältö | Mitä ja miksi?


Salilla käymisen pystyy viemään varsinaiseksi välineurheiluksi, jos tahtoo. Toiset saattavat tarvita raskaissa nostoissa rannetukia esimerkiksi rasitusvammojen takia. Toiset käyttävät nostovyötä hauiskäännöstä kyykkyyn. Toisille on tärkeää, että kengät sopivat hanskojen väritykseen ja hanskojen väritys silmien väriin. Ja joku saattaa käyttää vetoremmejä otteen parantamiseksi ja keventääkseen kyynärvarsien kuormaa. Jokainen tavallaan.

On kuitenkin huomioitava ettei yksikään varuste tai asuste pelasta huonolta suoritustekniikalta, joka loppujen lopuksi on kaikkein tärkein asia. Jokaisessa sarjassa ei varmasti ole tarvetta käyttää kaikkia varusteita rannetuista, vetoremmeihin ja nostovöihin. Liiallinen varusteiden käyttö saattaa passivoida joitain lihaksia liikkeen aikana. Esimerkiksi kyykkyä tehdessä voi unohtua vatsalihasten kunnollinen aktivointi (varsinkin syvien vatsalihasten), jos nostovyö on vedetty hirveän kireälle.

Henkilökohtaisesti käytän kaikenlaisia varusteita mahdollisimman vähän. Saliurani aikana mukaan on kuitenkin tarttunut muutamia tavaroita, jotka kulkevat jokaisessa treenissä mukanani. Mutta kysymys kuuluukin käytänkö niitä?

Mitä treenilaukkuni sisältää ja miksi?

1. Treenikengät ja -vaatteet. Oikeastaan jo pelkillä kengillä pääsee pitkälle. Kenkien lisäksi mukana on usein huppari ja pitkälahkeiset housut joiden alla voi olla turvassa pienemmyys kompleksin iskiessä. On myös paljon mukavampi, kun salilla virtaa hiki ja on lämmin kuin päinvastoin. Treenitkään eivät häiriinny tai pahimmassa tapauksessa keskeydy äkillisen pullisteluhalun iskiessä peilin kohdalla, koska salilla olevat ovelasti sijoitetut valot eivät pääse pureutumaan mukavasti lihasten uriin vaatekerroksen peittäessä ne alleen.

Vaatetus 1Vaatetus 2

2. Kuulokkeet. Musiikin avulla pystyy keskittymään paremmin ja itsestään tuntuu saavan oikeanlaisten tahtien avulla enemmän irti (salisoittolista). En vieläkään ole salille menossa sosialisoitumaan vaan kehittämään itseäni ja rentoutumaan, joten kuulokkeet ovat lähestulkoon aina päässä. Mainittakoon vielä: Snapbackia käytän vain sen takia, koska kuulokkeet pysyvät paremmin päässä.

Kuulokkeet

3. Juomapulloja joka lähtöön, treenihanskat ja pyyhe. Koskaan ei tiedä milloin pyyhkeelle tulee käyttöä, en kuitenkaan kantele sitä salilla ympäriinsä. Hanskoja käytin aikaisemmin vain ammatin takia, välttyäkseni kämmeniin muodostuvilta kovettumilta — ei nimittäin hierottavana ollessa välttämättä tunnu mukavalta, jos kovettumat raastavat ihoa. Nykyiset hanskat ovat kuitenkin niin kuluneet, ettei niitä tule enää käytettyä.

Hanskat ja oheis

4. Rannetuet ja vetoremmit. Rannetuet olivat ensimmäinen varuste kenkien jälkeen jotka hankin. Salitaipaleen alussa ranteisiini koski muun muassa penkkipunnerruksessa, mutta lähinnä se varmasti johtui surkeasta tekniikasta. Viimeiseen kolmeen vuoteen en ole käyttänyt rannetukia kertaakaan. Kiitos parantuneen suoritustekniikan ja kehittyneen lihaskunnon.

Vetoremmejä tulee puolestaan jonkin verran käytettyä esimerkiksi maastavedossa, olankohautuksessa tai roikunnasta jalkojen nostoissa. Remmejen avulla rasitus jakautuu lihaksiin tasaisemmin, eikä niin suurta puristusvoimaa tarvita. Niiden kanssa treeneistä pystyy ottamaan enemmän irti ja kämmenen iho kiittää.

Rannetuki ja Vetoremmit

5. Painonnostovyö. Rehellisesti en ole koskaan käyttänyt vyötä. Toistaiseksi se toimii vain koristeena ja roikkuu seinällä. Ostin sen heräteostoksena yhtenä jouluna, koska oli niin kovassa alennuksessa. Tiedän kuitenkin sitä vielä joskus tarvitsevani, eikä vyö varmasti ikinä odottamalla poikki kulu. Vielä en ole innostunut tekemään niin raskaita nostoja, että kokisin painonnostovyötä tarvitsevani.

Painonnostovyö

Treenilaukku tyhjennetty. Treenivarusteissa suosin laatua, pitkäikäisyyttä ja tottakai ulkonäölläkin on merkitystä. Mutten välitä hirveästi vaikkei hanskojen tai kenkien väritys korreloisikaan silmieni väriin.

Mitä sinun treenilaukustasi löytyy?

5 1 vote
Article Rating

guest

4 Comments
Vanhin
Uusin Suosituin
Inline Feedbacks
View all comments
Nimetön
Nimetön
6 vuotta sitten

Tosi kiva blogi ja mielenkiintoista juttua:)

Mika
6 vuotta sitten

Morjes Aaro Juu hyvää blogia raapustelet menemään, on jonkin verran tullu luettua. Omasta treenikassista löytyy lenkkarit (pitäs ostaa kunnon kengät ) rannesiteet, vetoremmit, treeni vaatteet ja palkkari. Notovyötä käytän kyykyssä ja mavessa mutta sitä lainaan salilta. Kuulokkeita en oikeen tykkää käyttää, mun pitää tavallaan kuulla ajatukseni ja suoritukseni, älytön jytinä kuulokkeissa vie keskittymisen itse suorituksesta musaan. Mutta on kuitenkin mukava jos salilla on radio päällä. Joskus tietyssä mielentilassa juoksulenkeillä on kiva kuunnella menvää mussaa, mutta silloin lenkkien pitäs olla vk aluella ja mulla on massakausi ja Ectomorph vartalotyyppi, niin vk lenkkejä ei ole nyt ohjelmassa. Treeni kamoissa kieltämättä tulee hiukan… Lue lisää...

4
0
Kommentoix