Treenilaukku: Mitä pitää mukana ja miksi?

Salilla käymisen pystyy viemään varsinaiseksi välineurheiluksi, jos tahtoo. Toiset saattavat tarvita raskaissa nostoissa rannetukia esimerkiksi rasitusvammojen takia. Toiset käyttävät nostovyötä hauiskäännöstä kyykkyyn. Toisille on tärkeää, että kengät sopivat hanskojen väritykseen ja hanskojen väritys puolestaan silmien väriin. Ja joku saattaa käyttää vetoremmejä otteen parantamiseksi ja keventääkseen kyynärvarsien kuormaa. Jokainen tavallaan.

On kuitenkin huomioitava ettei yksikään varuste tai asuste pelasta huonolta suoritustekniikalta, joka loppujen lopuksi on kaikkein tärkein asia. Jokaisessa sarjassa ei varmasti ole tarvetta käyttää kaikkia varusteita rannetuista, vetoremmeihin ja nostovöihin. Liiallinen varusteiden käyttö saattaa passivoida joitain lihaksia liikkeen aikana. Esimerkiksi kyykkyä tehdessä voi unohtua vatsalihasten kunnollinen aktivointi (varsinkin syvien vatsalihasten), jos nostovyö on vedetty liian kireälle.

Henkilökohtaisesti käytän kaikenlaisia varusteita mahdollisimman vähän. Saliurani aikana mukaan on kuitenkin tarttunut muutamia tavaroita ja välineitä, jotka kulkevat jokaisessa treenissä mukanani. Mutta kysymys kuuluukin milloin käytän niitä?

Mitä treenilaukku sisältää ja miksi?

1. Treenikengät ja -vaatteet

Oikeastaan jo pelkillä kengillä pääsee pitkälle (usein en käytä edes niitä). Kenkien lisäksi mukana on usein huppari ja pitkälahkeiset housut joiden alla voi olla turvassa pienemmyys kompleksin iskiessä. On myös paljon mukavampi, kun salilla virtaa hiki ja on lämmin kuin päinvastoin. Treenitkään eivät häiriinny tai pahimmassa tapauksessa keskeydy äkillisen ”pullisteluhalun” iskiessä peilin kohdalla, koska salilla olevat ovelasti sijoitetut valot eivät pääse pureutumaan mukavasti lihasten uriin vaatekerroksen peittäessä ne alleen.

2. Treenikuulokkeet

Musiikin avulla pystyy keskittymään paremmin ja itsestään tuntuu saavan oikeanlaisten tahtien avulla enemmän irti (salisoittolista). En ole salille menossa sosialisoitumaan vaan kehittämään itseäni ja rentoutumaan, joten kuulokkeet ovat lähestulkoon aina päässä. Mainittakoon vielä: snapbackia käytän vain sen takia, koska kyseiset kuvanmukaiset kuulokkeet pysyvät paremmin päässä.

3. Juomapulloja joka lähtöön, treenihanskat ja pyyhe

Koskaan ei tiedä milloin pyyhkeelle tulee käyttöä, en kuitenkaan kantele sitä salilla ympäriinsä. Hanskoja käytin aikaisemmin vain ammatin takia, välttyäkseni kämmeniin muodostuvilta kovettumilta — ei nimittäin hierottavana ollessa välttämättä tunnu mukavalta, jos kovettumat raastavat ihoa (blogitekstin aikoihin teen hierojan ja fysioterapeutin töitä). Nykyiset hanskat ovat kuitenkin niin kuluneet, ettei niitä tule enää käytettyä.

4. Rannetuet ja vetoremmit

Rannetuet olivat ensimmäinen varuste kenkien jälkeen jotka hankin, merkki GASP. Salitaipaleen alussa ranteisiini koski muun muassa penkkipunnerruksessa, mutta lähinnä se varmasti johtui surkeasta tekniikasta sekä ranteiden heikkoudesta. Viimeiseen kolmeen vuoteen en ole käyttänyt rannetukia kertaakaan. Kiitos parantuneen suoritustekniikan ja kehittyneen lihaskunnon.

Vetoremmejä tulee puolestaan jonkin verran käytettyä esimerkiksi maastavedossa, olankohautuksessa tai roikunnasta jalkojen nostoissa. Remmien avulla rasitus jakautuu lihaksiin tasaisemmin, eikä niin suurta puristusvoimaa tarvita. Niiden kanssa treeneistä pystyy ottamaan enemmän irti ja myös kämmenen iho kiittää.

Treenilaukku

Edit (2023). Vetoremmit videolla tosikäytössä.

5. Painonnostovyö

Rehellisesti en ole koskaan käyttänyt vyötä. Toistaiseksi se toimii vain koristeena ja roikkuu seinällä. Ostin sen heräteostoksena yhtenä jouluna, koska oli niin kovassa alennuksessa ja GASP on merkiltä sellainen johon voi aina varusteiden suhteen luottaa. Tiedän kuitenkin sitä vielä joskus tarvitsevani, eikä tällainen paksu vyö varmasti ikinä odottamalla poikki kulu. Vielä en ole innostunut tekemään niin raskaita nostoja, että kokisin painonnostovyötä tarvitsevani.

Treenilaukku

6. Hygienituotteet

Vaatteet, pyyhe ja juomapullo tulikin jo mainittua, mutta useasti suuntaan treeneistä suoraan töihin, opiskelemaan tai johonkin muualle. Käyn välissä tietysti suihkussa ja mielellään saunassa, jos sellainen on tarjolla, joten mainitsen vielä erikseen hygienia puolesta:

 • Suihkusaippua.
 • Deodorantti.
 • Puhtaat vaihtovaatteet.
 • Pieni ja iso pyyhe: Suihkun jälkeen ja tarvittaessa harjoituksen ajaksi.
 • Vesipullo: Pysyy nesteytettynä harjoituksen aikana ja sen jälkeen.
 • Kosteusvoide: Pitää ihon kosteana ja suojattuna harjoittelun aikana ja sen jälkeen.

Treenilaukku tyhjennetty. Kaikki tuotteet eivät tietenkään välttämättä ole välttämättömiä kaikille, mutta niistä voi olla apua harjoituksen aikana tai sen jälkeen. Treenivarusteissa suosin laatua, pitkäikäisyyttä ja tottakai ulkonäölläkin on jonkin verran merkitystä. En kuitenkaan välitä hirveästi vaikkei hanskojen tai kenkien väritys korreloisikaan silmieni väriin.

Edit (2023). Vuonna 2018 kävin myös videolla läpi mitä treenilaukku sisältää. Jotkin asiat ovat muuttuneet ja jääneet pois tämän blogitekstin ajoilta, joka on kirjoitettu jo 2016.

Mitä sinun treenilaukustasi löytyy?

4 thoughts on “Treenilaukku: Mitä pitää mukana ja miksi?

 1. Mika says:

  Morjes Aaro
  Juu hyvää blogia raapustelet menemään, on jonkin verran tullu luettua.
  Omasta treenikassista löytyy lenkkarit (pitäs ostaa kunnon kengät ) rannesiteet, vetoremmit, treeni vaatteet ja palkkari.
  Notovyötä käytän kyykyssä ja mavessa mutta sitä lainaan salilta.
  Kuulokkeita en oikeen tykkää käyttää, mun pitää tavallaan kuulla ajatukseni ja suoritukseni, älytön jytinä kuulokkeissa vie keskittymisen itse suorituksesta musaan. Mutta on kuitenkin mukava jos salilla on radio päällä.
  Joskus tietyssä mielentilassa juoksulenkeillä on kiva kuunnella menvää mussaa, mutta silloin lenkkien pitäs olla vk aluella ja mulla on massakausi ja Ectomorph vartalotyyppi, niin vk lenkkejä ei ole nyt ohjelmassa.
  Treeni kamoissa kieltämättä tulee hiukan tsekattua laatua/näyttävyyttä, viihdyn enemmän Gaspin kamppeissa kuin vanhoissa pieruverkkareissa ja iskän vahassa T-paidassa.

  • Aaro Huttunen says:

   Morjesta!
   Kiitos paljon, parhaani yritän.
   Eli hyvin pitkälti sinäkin samoilla linjoilla etenet kuin allekirjoittanut noiden treenivarusteiden suhteen. Hyvä homma, ei puutteita siis omassa varustelaukussani.
   Ymmärrä hyvin tuon musiikittoman kannan. Sitten vain on toivottava, että radiosta tulee jotain asiallista ohjelmaa.
   Onhan se paljon mukavampi itselleen ja kanssatreenaajille, jos ei aina kulje sama likainen ja rikkinäinen paita päällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *