Meditaatio – Zen Mind, Beginner’s Mind | Shunryu Suzuki


Meditaatio saattaa kuulostaa monelle hyvin etäältä ajatukselta ja siksi haluan pohjustaa aiheen valintaa hieman ennen siihen syventymistä. Olen useasti törmännyt kirjallisuudessa sekä erilaisissa ääniformaateissa meditaatioon ja halusin aikoinaan kokeilla voisiko tästä olla apua omiin ongelmiini. En tietenkään aiheesta juuri mitään tiennyt ja halusinkin ottaa selvää mistä on oikein kyse. Hankin aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja aloin opettelemaan ”meditaatiota”. Ensimmäisistä kokeiluista on kulunut jo yli 2 vuotta ja olen hyödyntänyt tätä taitoa säännöllisesti omassa elämässäni, jopa päivittäin. En edelleenkään sano, että meditaatio olisi minulle helppoa, mutta rehellisesti koen hyötyväni siitä.

Meditaatio on minulle muun muassa tapa rauhoittua, kerätä ajatuksia kasaan ja pysähtyä elämän ”kiireen” keskellä. En usko sen koskaan muuttuvan helpoksi, mutta tiedän sen helpottavan oloani tietyissä tilanteissa ja tiedän myös ettei nämä tunteet perustu pelkästään omiin uskomuksiini – meditoinnin hyötyjen puolesta on nimittäin olemassa paljon tutkimustietoa.

Poiminnat kirjasta | *Sisältää mainoslinkkejä.
*Käytännön meditointi – Geshe Rabten (Adlibris)
*Meditaation kultainen kirja – Taavi Kassila (Adlibris)
*Zen Mind, Beginner’s Mind – Shunryu Suzuki (Amazon)

”In the beginner’s mind there are many possibilities,
but in the expert’s there are few.”
– Shunryu Suzuki

Aloittelijan mieli

Oikeanlainen harjoitus, oikeanlainen asenne ja oikeanlainen ymmärrys – kaikki vaikuttavat kehoon, tunteeseen sekä mieleen. Jos syrjit muita, ulkomaailmaa tai ajatuksia liikaa, rajoitat itseäsi. Jos olet liian vaativa tai ahne, mielesi ei voi olla rikas tai itseriittoinen. Jos kadotat synnynnäisen ja luontaisen itseriittoisuuden mielestäsi, hävitämme samalla kaikki aikaisemmat säännöt. Kun mielestä tulee vaativa, kun kaipaat jatkuvasti jotain, lopulta päädyt rikkomaan aikaisemmin asettamiasi sääntöjä; kuten älä valehtele, älä varasta tai älä moralisoi. Riittää kuitenkin, että onnistumme vain pitämään kiinni luontaisesta mielen toiminnasta, eikä mitään aikaisemmista tule tapahtumaan. Pidä kiinni ”aloittelijan mielestä”, jonka synnynnäisestä olet saanut ja se riittää.

Zen

Zen (meditaatio) on syntynyt Kiinassa Tang-dynastian aikaan ja se on mahayana-buddhalaisuuden suuntaus. Nimensä mukaisesti zen korostaa meditaatiota ja keskeisin zen-harjoitus on istumameditaatio, zazen. Meditaatio sisältää havaitsemista, ymmärtämistä sekä omakohtaisen tietämyksen kehittämistä, jotta sitä voidaan käyttää hyväksi arkielämässä.

Oikeanlainen meditaatio harjoitus

Asento: Zazen

”These forms are not the means of obtaining the right state of mind. To take this posture is itself to have the right state of mind. There is no need to obtain some special state of mind.”

Istu täydessä lotus asennossa. Vasen jalka on oikean reiden päällä ja oikea jalka on vasemman reiden päällä. Jalkojen ollessa ristissä, niistä tulee yhtä. Kehomme ja mielemme ovat yhdessä. Asennossa leukaa vedetään hieman sisäänpäin, jos leukaa pidettäisiin pystyssä, asennossa ei ole voimaa. Asennon voimaannuttamiseksi pyritään myös palleaa painamaan samaan aikaan alaspäin kohti alavatsan lihaksia. Tämä auttaa sekä fyysisen että henkisen asennon ylläpidossa.

Käsillä muodostetaan ”cosmic mudra” muoto. Tällöin vasen kämmen on oikean päällä, sormien keskinivelet päällekkäin ja peukalot koskettavat toisiaan kevyesti – käsien väliin muodostuu ovaalin muotoinen alue. Kädet pidetään zazen asennossa sylissä, noin navan korkeudella.

Meditaatio
Meditaatio

Pyri aina pitämään oikeanlainen asento, kun harjoitat zazenia. Kehon eikä mielen tulisi vaeltaa harjoitteen aikana, eikä asennossa ole tarve puhua. Asennon kautta pääsee oikeanlaiseen mielentilaan helpommin.

Hengitys

Meidän tulisi elää hetkessä. Ymmärrys siitä, että vaikka emme käytännössä tekisi mitään muuta kuin istuisimme hiljaa paikallamme, silmät suljettuina – teemme silti jotain. Tekemättömyys on toisin sanoen tekemistä. Se on vaihtoehto, joka oikeastaan on meille hyväksi. Kun istumme paikoillamme ja keskitymme pelkästään hengittämiseen, olemme samaan aikaan täysin riippumattomia mistään, mutta samalla riippuvaisia kaikesta. Elämme hetkestä hetkeen, ilman ilmaa emme voi hengittää. Zazenin aikana mielen tulee keskittyä hengittämiseen ja kokemus syntyy sitä kautta. Keskitytään ainoastaan hengittämään sisään ja ulos.

Pelkkään hengitykseen kannattaa keskittyä niin kauan, että et ole enää tietoinen sen olemassaolosta.

Ajatukset

Zazenin aikana älä yritä lopettaa tai tyrehdyttää ajattelua. Kun yrität lopettaa ajattelemisen, tarkoittaa se sitä, että häiriinnyt ajatuksista. Pyri olemaan häiriintymättä yhtään mistään. Alussa ajatuksia on vaikea hallita, niitä tulee luonnollisesti. 5 – 10 minuutin jälkeen mieli kuitenkin alkaa rauhoittua, hengitys muuttuu rauhallisemmaksi ja sydämen syke hidastuu. Anna mielesi olla kuten se haluaa ja lopulta se rauhoittuu.

Harjoituksen jälkeen

Zazenin jälkeen kuuluu kumartaa 9 kertaa. Kumartaminen auttaa päästää irti itsekeskeisistä ajatuksista. Tämä ei ole helppo harjoitus. Näistä ideoista on vaikeaa päästää irti, mutta kumartaminen on todella arvokas harjoite. Tulokset eivät ole merkittävässä roolissa, vaan vaivannäkö itsemme kehittämiseksi.

Meditaatio ja Zenin ydin

Epätäydellisyyden keskeltä löytyy lopulta vakaa mieli. He jotka pystyvät istumaan helposti paikallaan fyysisesti, voi olla vaikeampaa löytää Zenin oikeaan tunnetta ja ydintä. Mutta heille joille on vaikeaa olla paikoillaan, Zenin kautta saattaa löytyä huomattavasti enemmän merkityksiä.

Zen auttaa lepyttämään mieltä, esimerkiksi levottomuuden tai pahan olon aikana. Zazen asento auttaa rauhoittumaan ja pystyt hyväksymään tilanteen paremmin sekä kehon että mielen kautta. Zenin kautta elämän tarkoituksen tuntee paremmin ja olet tietoinen siitä.

Kun harjoitteesta tulee vaivatonta, voit pysäyttää mielen liikkeet:
”Form is form and emptiness is emptiness.”

Vaikka et tee mitään, silti teet jotain. Ilmaiset itseäsi. Ilmaiset todellista synnynnäistä luontoasi. Silmäsi, äänesi ja käytöksesi ilmaisee jotain. Tärkein asia on ilmaista itseäsi yksinkertaisen riittävästi ja arvostaa pienintä olemassaoloa.

Oikeanlainen asenne

Zenin aikana on tärkeää yrittää pysyä mahdollisimman rauhassa ja iloisena – mikäli innostut liikaa tai olet liian kiireinen, ajatuksista tulee karkeita. Pyrkimyksenä on pitää harjoitus sellaisena, ettei sitä kautta välttämättä yritetä saavuttaa edes mitään. Kun harjoitat Zazenia, harjoita vain sitä. Älä yritä mitään erityistä.

Zazenin 4 tasoa

Zazenin aikana on normaalia, että ajatukset häiritsevät harjoitusta ja hengityksiin saattaa olla hyvin vaikea keskittyä. Kun se tapahtuu, anna itsellesi anteeksi ja uudista harjoitus jatkamalla sitä. Tämä on hyvin tärkeää. Harjoitukseen ei tarvitse yrittää sisällyttää ilon tunteita tai muuta vastaavaa.

1. taso
Sinulla ei ole kohdistettua ajattelua tai kiinnostuneisuutta harjoitusta kohtaan.

2. taso
Koet sekä fyysistä että henkistä nautintoa tai yleistä hyvää oloa.

3. taso
Koet pelkästään fyysistä iloa. Tällä tasolla koet nautintoa harjoituksesta ja harjoitat sitä sen takia.

4. taso (korkein)
Paras tapa on tehdä harjoitus ilman iloa, ei edes henkistä sellaista. Harjoitus on vain harjoitus, unohda fyysiset ja henkiset tunteet. Unohda kaikki itsestäsi harjoituksen aikana.

Oikeanlainen ymmärrys

”Who you do something, if you fix your mind on the activity with some confidence, the quality of your state of mind is the activity itself. When you are concentrated on the quality of your being, you are prepared for the activity.”

Muodostamme aina egoistisia ajatuksia ja seuraamme niitä. Toistamme samaa kaavaa jatkuvasti ja elämämme on täysin keskitetty egoististen ajatusten ympärille. Tätä kutsutaan karmaksi. Syy ja seuraus. Buddhalaisuuden mukaan elämän ei pitäisi pyöriä tämän ympärillä. Zazenin tarkoitus on saavuttaa olemuksemme vapaus, fyysisesti ja henkisesti. Tyyneyden keskellä tulisi olla toimintaa ja toiminnan keskellä tyyneyttä.

Mielen pitäisi olla samaan aikaan pehmeä ja avoin, jotta ymmärtäisimme asiat kuten ne ovat. Tätä kutsutaan tyyneksi ajatteluksi. Tämänkaltainen ajattelu on aina vakaata. Tätä kutsutaan myös mindfulnesiksi. Riippumatta siitä ajatteletko jotain tiettyä tai et, mielen tulisi olla vakaa. Tätä kutsutaan zazeniksi.

”Before the rain stops we can hear a bird.
Even under the heavy snow we see snowdrops and some new growth.”

Poiminnat kirjasta
*Käytännön meditointi – Geshe Rabten (Adlibris)
*Meditaation kultainen kirja – Taavi Kassila (Adlibris)
*Zen Mind, Beginner’s Mind – Shunryu Suzuki (Amazon)

5 1 vote
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments