Haaste | 60 päivää kylmiä suihkuja ja meditaatiota

60 päivää olen nyt noudattanut kylmää aamu suihkua sekä aamuista meditaatiota. 10.4. oli 60. päivä tätä rutiinia. Asetin itselleni joulukuussa 2017 erilaisia tavoitteita elämää varten, kirjoitin niitä ylös unelmien päiväkirjaani. Tavoitteita jokaiselle elämän osa-alueelle. Toiset tavoitteet pystyn todennäköisesti saavuttamaan hyvinkin nopeasti, jopa vuoden sisällä. Joihinkin tavoitteisiin saattaa kestää kymmeniä vuosia ja jotkin saattavat olla jopa liian suuria toteutettaviksi koskaan… Tavoitteita kuitenkin pitää olla!

Yksi tavoitteistani kuului näin: ”Käy 60 päivää kylmässä suihkussa joka aamu ja harrasta 60 päivää meditaatiota joka päivä.” Päätin toteuttaa nämä kaksi yhdessä.

Kylmän suihkun asetin yksinkertaisesti tavoitteeksi sen takia, koska se on aivan mahtava keino käynnistää päivä. Kuinka moni oikeasti haluaa vaihtaa vapaaehtoisesti lämpimästä suihkusta kylmään? Olen monesti maininnut aiheesta aikaisemmin, mutta 60 päivää on pisin yhtäjaksoinen aika, kun olen tätä noudattanut (TOP5 Parhaat Arkirutiinit).

Meditaatiosta halusin oppia lisää kaiken oppimani tiedon perusteella. Se saattaa olla monelle alussa hankala taito harjoittaa, koska paikallaan oleminen on yllättävän hankalaa – myös itselleni. Siksi oli asetettava tavoite. 60 päivää. Jos pystyisin siihen, olisin varmasti sen ajan jälkeen hieman parempi tässä mahtavassa lajissa. Ja olenkin.

60 päivää

Kaksi kuukautta. Suhteellisen pitkä aika. Varsinkin, kun alussa molemmat näistä tavoitteista olivat jokseenkin epämiellyttäviä, vaikka molempia olin aikaisemmin jo tehnytkin. 60 päivää on ajallisesti niin pitkä, että tavasta kuin tavasta pystytään todennäköisesti muodostamaan siinä ajassa rutiini, kun yritetään kunnolla. En halunnut tavoitteen suhteen tyytyä viikkoon tai kahteen, kuukausikin tuntui hieman lyhyeltä joten valitsin kaksi. 

Ensimmäinen viikko tietenkin tuntui hieman haastavalta, oli muistutettava itseään heti herätessä tavalla tai toisella, että suihkuun olisi mentävä. Suihkun alla on mukava aloittaa edes vähän lämpimällä vedellä ja sen jälkeen siirtyä asteittain kylmempään. Aloitin lyhyistä ajoista ja lopussa olin jääkylmän suihkun alla minuutista kahteen – se riitti hyvin. Suihkun alta poistutaan ehkä iho kananlihalla, mutta fiilis on äärimmäisen hyvä! Päivä on julistettu alkaneeksi.

Yhdistin heti suihkussa käynnin jälkeiseen aikaan meditaatiotuokion, joka myös alkoi lyhyemmistä ajoista ja lopulta määrittelin itselleni sopivaksi ajaksi 20 minuuttia. Maksimissaan ”meditoin” rauhallista piano ja viulu musiikkia kuunnellen 25 minuuttia. En kokenut, että olisi ollut tarvetta mennä yli 20 minuutin. Ajallisesti se oli sopiva aika ja sen pystyy sisällyttämään melkein aamuun kuin aamuun. 

Molemmissa rutiineiksi muodostuneissa aktiviteeteissa siis nousin asteittain matalammasta korkeammalle, kunnes koin ettei suuremmasta määrästä ollut kohdallani enää juurikaan hyötyä. 

60 päivää

Tavoite saavutettu

Kylmän suihkun kautta pystyin kehittämään päätöksentekokykyäni ja päättäväisyyttä. Meditaatio puolestaan kehitti keskittymistä ja itsetutkiskelua. Kaikki tärkeitä taitoja joita aion jatkossakin harjoittaa. Kaikki on toiminut loistavasti ja molemmat tavat ovat tehneet minusta tavalla tai toisella paremman version. Epäilemättä jatkan molempien asioiden tekemistä. En välttämättä aivan päivittäin, mutta aina kun koen jomman kumman tarpeelliseksi. Viikkotasolla varmasti.

Oman avannon ehdottomasti vielä joku kaunis päivä haluan ja tilaa rauhoittumiselle aion etsiä.

On mahtavaa taas päästä vetämään unelmien päiväkirjaan merkki toteutuneen tavoitteen eteen. Tukkimiehen kirjanpidolla merkitsin joka päivä suoritetun kylmän suihkun ja meditaation jälkeen viivan ylös.

Kohti seuraavia tavoitteita!

2 thoughts on “Haaste | 60 päivää kylmiä suihkuja ja meditaatiota

  1. Jenna says:

    Olen kanssa ottanut rutiineihini aamuisin kylmän suihkun ja ekoilla kerroilla se tuntui todella vastenmieliseltä ja niin kauhealta, että olisin mielummin tehnyt jotain muuta, MUTTA se fiilis suihkun jälkeen! Olo on virkeä ja keho on kirjaimellisesti herännyt, oikein tuntee miten verenkierto lähtee liikkeelle ja vastustuskyky paranee! Juuri näiden syiden takia hetken kestää ”kipua”, jos siitä palkinnoksi saa hyvän olon! 🙂

    • Aaro Huttunen says:

      Loistavaa! On se sen pienen hetken arvoista. 😉 Vähäistä henkistä ”kärsimystä” ensimmäiset sekunnit, kun keho hieman muuttuneeseen lämpötilaan reagoi. Saman kun tekee päivällä tai illalla, kun on jo herännyt päivään kunnolla niin ei se kylmyys tunnu oikein miltään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *