TOP5 Parhaat Arkirutiinit


Olen suuri rutiinien ystävä monessakin mielessä. Arjessa on paljon enemmän sisältöä ja järjestelmällisyyttä, kun pitää kiinni omista hyväksi todetuista rutiineistaan. Rutiinien kautta pitäisi pystyä rytmittämään omaa päiväänsä ja kaikkien rutiinien tulisi myös mielestäni jossain määrin parantaa elämänlaatua. Esimerkiksi hampaiden pesun pitäisi olla rutiininomainen toimenpide aivan jokaisella ja siitä tuskin voidaan kiistellä, etteikö hampaista huolehtiminen parantaisi elämänlaatua vähintään pitkällä tähtäimellä – eikä se todellakaan vie kuin muutaman minuutin päivästä. Hampaiden peseminen on myös siitä hieno rutiini, että siinä ohessa voi tehdä aivan mitä tahansa (venyttele).

Hampaiden pesu ei kuitenkaan kuulu tähän viiden kärkeen parhaimmista arkirutiineista, joita tämä teksti käsittelee, se on silti äärimmäisen hyvä esimerkki! Huomasin reppureissun aikana kuinka paljon oikeasti aloin kaipaamaan sitä tietynlaista rutiininomaisuutta mitä ”tavallisen” arjen sisällä pystyi noudattamaan. En myöskään ajatellut mainita tähän TOP5 -listaan harjoittelua, koska se olisi liian itsestäänselvyys. Yli kuukausi ilman kunnollista treenaamista vaikuttaa itse kuhunkin intohimoiseen treenaajaan varmasti omalla tavallaan. 

Olen päässyt taas viimein kunnolla rutiinien maailmaan reissun jälkeen. Finally. Tiettyjä vanhoja rutiineja on tullut uudestaan käyttöön, joita joskus kokeilin ja myös muutama ”uusi”. Näitä TOP5 rutiineja teen tällä hetkellä joka päivä, kun vain mitenkään mahdollista.

TOP5 Rutiinit

1. Kylmä suihku heti aamulla.

Harrastin tätä viime kesänä, kun olin Kotkan sairaalassa töissä. Joka aamu kävin kylmässä suihkussa heti herättyäni. Saman tien kellon soidessa kylmään suihkuun, aikaa meni noin 10 sekuntia. Sain idean kuuntelemistani podcasteista ja halusin kokeilla. Eihän se miellyttävää ollut, mutta koin tavan hyvin hyödylliseksi. Ei enää haukottelua, räjähtävä herätys ja energiapommi. Moni ihmetteli, miten pystyin olemaan niin energinen heti aamusta – tässä yksi syy. Aamuvirkku sieluni näyttelee todennäköisesti vielä suurempaa roolia. Aamuvirkkuus ja jääkylmä suihku ovat vaikutusvaltainen yhdistelmä.

PS. Haluaisin pihalleni ehdottomasti avannon (Video: Energisyyden salaisuus, Aamu-uinti).

TOP5

2. Aamuinen meditaatio.

Olen kirjoittanut hengitysharjoituksista aiemmin, käyttämästäni tekniikasta aamuisin. Ei sitä aivan meditoinniksi voitu silloin kutsua, mutta yritys hyvä. Kirjoitin joulukuussa tavoitteen: ”Vuonna 2018 meditoi 60 päivää putkeen.” eli tavoitteena oli meditoida joka päivä ainakin 10 minuuttia. Oikeastaan samaan tavoitteeseen sisältyi jääkylmä suihku. 35. päivä menossa ja todellakin olen nauttinut tästä matkasta.

Halusin oppia meditoimaan, myös podcastien takia. ”ADHD” mieleni on vaikea keskittyä yhteen asiaan samaan aikaan, toisin sanoen olen todella hyvä jakamaan huomioni ja keskittymään epäolennaiseen – se on harjoitettu ominaisuus. Älypuhelimet, tietokoneet, ylipäänsä elektroniikka ovat johtaneet tähän. Tiedän, että sieluntovereita tässä asiassa on hyvin paljon… Joten päätin, että yritän tehdä asialle jotain.

Aloitin Youtubessa tarjolla olevista ohjatuista meditaatioista, joissa joku kertoi ohjeita – mitä ajatella, kuinka olla ja mihin keskittyä. Taustalla soi rauhoittava musiikki. Valitsin videoita jotka olivat 10 – 20 minuuttia pitkiä, enkä lopettanut ennen äänen vaimenemista…

…Huomaan jo nyt tätä kirjoittaessani, että haluaisin kirjoittaa aiheesta enemmän, mutta tehdään niin, että jätetään se omaksi tekstikseen. Lopputulos joka tapauksessa on ollut se, että pystyn rauhoittamaan mieleni paljon tehokkaammin, keskittymiskyky on huomattavasti parantunut ja mieleni on kirjaimellisesti edellistäkin kirkkaampi. Vaikka aikaisemminkin olen ollut jossain määrin rauhallinen persoona, niin se osa-alue on korostunut entisestään. Vastoinkäymisistä on ”helpompi” päästä yli, päätöksiä on vaivattomampaa tehdä ja pystyn näkemään ympärillä enemmän hyvää. 

Kuulostaa lähes tulkoon supervoimilta – sitä se on.

3. Sängyn petaaminen.

Kuten hampaiden peseminen, myös tämän rutiinin kuuluisi tulla jokaiselta automaationa. Petaan sänkyni joka päivä, joko heti herättyäni tai aamuisen meditaation jälkeen. Olen kirjoittanut sängyn petaamisen hyödyistä aikaisemminkin. Sain kommentteja, että sängyn pitäisi antaa tuulettua yön jälkeen ennen sen petaamista, muun muassa mikrobien ja muiden takia. Tutustuin asiaan ja täysin tottahan se on, mutta kun mietin asiaa omalla kohdallani.

Kysyin itseltäni: ”Hyödynkö enemmän siitä, että sänky on petaamaton vai pedattu?
Vastaus on: Ehdottomasti pedattu.

Asteen perfektionistisena ja aamuvirkkuna hyödyn enemmän siitä, kun sänky on pedattu nopeasti. Pystyn tekemään paremmin töitä ja keskittymään siistissä ympäristössä. Joka on huomattavasti tärkeämpää kuin olematon sängyn bakteerikanta, jolla ei todennäköisesti ole loppujen lopuksi tekemistä minkään kanssa. Kaikkea ei tarvitse ”optimoida”.

TOP5

4. Äänikirjojen ja podcastien kuunteleminen.

Alle viikko takaperin otin käyttöön Storytelin 14 päivän ilmaisen kokeilujakson. Se osoittautui älyttömän hyväksi ratkaisuksi. Ensimmäiseksi kuunteluun meni Aki Hintsan, Voittamisen anatomia. Olen kuunnellut lähes päivittäin podcasteja viimeiset 2 vuotta, mutta tässä on sitä varten aivan uusi ulottuvuus, nyt voin kuunnella suoraan kirjoja. Pienestä asti olen rakastanut äänikirjojen kuuntelua, Harry Potterit, Taru Sormusten Herrat ja Artemis Fowlit ovat todella tuttuja. Tässä ”uusi” aluevaltaus, jonka kanssa olen hieman myöhässä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan! 

Näin pimeänä vuoden aikana olen yhdistänyt kohdat 4 ja 5 toistensa kanssa. Iltaisin (ja miksei myös aamuisin) pimennän huoneen kokonaan, menen alas lattialle ja alan kuuntelemaan sekä samalla venyttelemään. Näköaisti on suljettu pelistä pois, joten pystyn keskittymään paremmin näihin kahteen asiaan. Lattialla menee normaalisti 1 – 1,5 tuntia. 

Kaksi upeaa asiaa pystyy suorittamaan samaan aikaan ja joista molemmat vielä auttavat itsensä kehittämisessä sekä kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Mutta, ei siinä vielä kaikki. Nimittäin kaksi asiaa johtaa kolmanteen, joka monelle olisi todennäköisesti kaikista suotuisin hyöty näistä kolmesta. Kun nämä rutiinit suoritetaan juuri ennen nukkumaan menoa – kaikki valot sammutetaan, mieli ja keho rentoutetaan. Valoärsykkeet suljetaan, eikä sosiaaliseen mediaan päin enää katsota. Voit vain kuvitella kuinka helppo tästä tilanteesta on siirtyä suoraan nukkumaan (tietysti hampaiden pesun jälkeen). Unen tärkeys on taas tarina erikseen.

TOP5

5. Venytteleminen.

Vedin jo tämän kohdan edelliseen kohtaan mukaan ja myös venyttelemisestä voi lukea enemmän aikaisemmista kirjoituksistani. Edelleen allekirjoittanut puhuu venyttelemisen puolesta. Sillä on todella paljon terveellisiä vaikutuksia elimistössä, muun muassa palautuminen nopeutuu, liikkuvuus kehittyy ja nivelet tulevat kiittämään sinua myöhemmin. Säännöllinen venytteleminen on vain omaksi parhaaksesi. Mielestäni jokaisen tulisi harjoittaa sitä ominaisuutta, jos edes hieman asian suhteen omatunto kolkuttaa, olisi syytä aloittaa.

Monesti olen kuullut vastaavan argumentin: ”Venyttelemisestä ei ole mitään hyötyä.
Kysyn: ”Kuka sinulle on niin kertonut?
Usein vastaus on jotain tämän suuntaista: ”Ystävä, joka harrastaa kehonrakennusta ja myös valmentaa sitä.

Hmmh… Vaikka ystävälläsi on mahdollisesti suuret lihakset ja hän näyttää tietävän lajista selvästi jonkin verran – hän tuskin kuitenkaan on fysiologian ylijumala. En tiedä onko vanha sanonta ”Jumi on voimaa.” pinttinyt hänen päähänsä vai mistä kyseinen väitös on peräisin, mutta asia ei ihan niin yksiselitteinen ole. Tässä tapauksessa on syytä itse tutustua aiheeseen hieman enemmän. Venyttele!

Siinä TOP5 arkirutiinit jotka tekevät elämästäni paremman.
Minkälaisia sinun parhaat arkirutiinisi ovat?

5 1 vote
Article Rating

guest

4 Comments
Vanhin
Uusin Suosituin
Inline Feedbacks
View all comments
Hanna
4 vuotta sitten

Vähän samalla tavalla kun tuo kymmenen minuutin aamusuihku, on mulla tapana heti (sillon ennen viittä) herätessä vetästä takki päälle ja pinkaista ulos. Nyt varsinkin kovilla pakkasilla, ei minun tarvitse kävellä kun vähän katua eteenpäin tai vähän kaarrellen kerrostaloja ympäri, aikaa menee ehkä 5-10 minuuttia ja virkeystila on ihan eri. Sitten tulen sisälle intoa puhkuen ja kyykkyhyppyjä hyppien aamupuuron keittoon :D. Aamulla teen myös aina muutaman joogaliikkeen ja 10 x syväkyykyn venytyksen. Joka aamu. 🙂

Kiva postaus, ja täytyy ottaa ehdottomasti tuo äänikirjakokeilu käyttöön!

Hanna
4 vuotta sitten
Reply to  Aaro Huttunen

Haha, eihän sitä tarvi kun takin, pipon ja hanskat! 😀 Ei sillon ennen viittä siellä ulkona kuitenkaan muita ole näkemässä niitä yökkärin housuja 😉 ! Mutta joo, pitäisi enemmän levittää tätä aamujen ilosanomaa ja saada se taottua sinne aivoon, niin saisi vähän erilaisen maailman aikaiseksi 🙂 .

4
0
Kommentoix