Paljasjalkakengät ovat jalkojesi parhaaksi

Yhteistyössä: EBN Store

Noin vuosi takaperin aloin kiinnittämään treenamisessani enemmän huomiota kehon kokonaisvaltaiseen toimintaan. Tavoitteeni muuttuivat ja halusin kehittyä paljon monipuolisemmin – kaikilla osa-alueille. Enää ei ainoastaan lihaskasvu ja hauiksen ympärysmitta olleet ainoa tavoitteeni. Treenini muuttuivat radikaalisti, kokonaisuuksiksi joissa isot lihasryhmät tekevät töitä ja samalla myös pienemmät tukilihakset otetaan huomioon. 

Samoihin aikoihin aloin kiinnittää erityistä huomiota vaatetukseen. En halunnut käyttää arjessa vaatteita, jotka rajoittavat elämääni millään tavalla. Eli muun muassa kaikki farkut (en omista venyvää materiaalia olevia farkkuja(vielä)) saivat jäädä kaapin perälle. Jos vaatteet estivät kyykkyyn pääsemisen tai tekivät siitä epämukavan asennon, oli se merkki siitä, että niitä ei käyttää tarvinnut. Käytin lenkkareita ja salikenkiä 100 % ajasta. Halusin kenkien istuvan hyvin ja edesauttavan jalkateräni toimintaa – ei päinvastoin. Turhan usein meille onnistutaan myymään liikkeissä kenkiä, jotka eivät kunnolla edes istu jalkaterämme rakenteisiin.

Paljasjalkakengät

Paljasjalkakengät olivat pyörineet mielessäni jo jonkin aikaa – olisi mahtavaa päästä kokeilemaan sellaisia. Kestäisivätköhän omat jalkateräni tukemattomuutta? Huomasin PT-koulutuksessa, että kouluttajalla oli käytössä paljasjalkakengät ja pyysin saada kokeilla niitä, koska sattuivat olemaan hyvin lähellä omaa kokoani (harvinainen 47). Tyylikkäät kengät, jotka olivat hyvin joustavaa materiaalia, halusin heti saada itselleni muutaman parin, jo oman kiinnostukseni takia, mutta myös työni ja koulutukseni puolesta.

Paljasjalkakengät a.k.a Barefoot -kengät ovat rakenteeltaan kevyitä, eikä niihin ole tehty vaimennuksia, kuten esimerkiksi lenkkareihin. Koska vaimennusta kantapään alla ei ole, paljasjalkakengillä käveleminen muuttaa askellusta enemmän päkiä ja jalkapohja voittoiseksi. Se jakaa askeleen iskuenergiaa jalan rakenteille laajemmin. Kanta-astumisen vähenemisen vuoksi vähentyvät todennäköisesti myös erilaiset juoksusta tulevat vaivat. 

Henkilökohtaisesti olen kanta-astuja ja heti ensimmäisien paljasjalkakenkien kokeilujen aikana huomasin, ettei välttämättä kannata astua kantapää edellä niin voimakkaasti – kengät todellakin muistuttivat asiasta heti, koska vaimennusta ei juurikaan ole.

Paljasjalkakengät

Paljasjalkakengät

Paljasjalkakengät

Treenikengät mallia: Vivobarefoot Primus

Paljasjalkakenkien käyttö

Jalkojen on ensin totuteltava paljasjalkakenkien käyttöön, sillä ne kuormittavat jalkaa tuettomuuden takia eri tavoin. Erityisesti juokseminen saattaa kuormittaa jalkoja paljasjalkakenkiä käytettäessä huomattavasti. Juokseminen paljasjalkakengillä onkin oma ensi kesän tavoitteeni! Jalkani ovat jo tottuneet kävelemiseen niillä, mutta juoksemista ei ole juurikaan tullut kokeiltua. Mielenkiinnolla odotan ensimmäisiä lenkkejä.

Paljasjalkakengillä liikkuminen aktivoi enemmän jalkojemme lihaksia, kuin esimerkiksi käytettäessä tuettuja juoksukenkiä. Erilaisen kuormituksen takia jalkaterät vahvistuvat ja sitä kautta pystytään parhaimmassa tapauksessa korjaamaan alaraajojen asentovirheitä, mikä voi myös vaikuttaa jopa selkäongelmiin. Nilkkojen, polvien, lonkkien ja selän toiminta ovat yhteydessä toisiinsa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen tässäkin tilanteessa. 

Korkeavartiset kengät mallia: Vivobarefoot Tracker

Itse käytän paljasjalkakenkiä päivittäin, malleja on tietysti monia, mutta urheilullisen ympäristön lisäksi ne sopivat myös arkikäyttöön. Omaan jalkaani kengät sopivat loistavasti, sillä paljasjalkakengät ovat leveälestisiä ja sen takia jaloilla on myös tilaa liikkua kengässä. Ehdottomasti myös parhaimpia saliympäristöön sopivia kenkiä mitä olen käyttänyt. Tein aikaisemmin muutenkin esimerkiksi kyykyt ja maastavedot ilman kenkiä, neutraalimman asennon säilyttämiseksi – nyt ei tarvitse edes kenkiä sitä varten riisua. 

Minkäänlaisiin ongelmiin en ole henkilökohtaisesti törmännyt, vaikka tiedän, että jalkateräni vaatisivat lihaskuntoharjoittelua. Paljasjalkakenkien avulla jalkateräni vahvistuvat käytännössä huomaamatta, koska kuljen niillä mahdollisimman paljon. Juoksukelejä odotellessa!

Jalat ovat merkittävä osa kokonaisuutta.

4 thoughts on “Paljasjalkakengät ovat jalkojesi parhaaksi

  1. Emppu says:

    Se on kyllä hirveetä katottavaa miten suurin osa ihmisistä paukuttaa juosta kantapäät edellä, asfaltilla ja paksupohjasilla lenkkareilla joissa on muka kaiken maailman vaimennukset. Ei tee hyvää pitkässä juoksussa kellekään. ? Menkää ihmiset ostaan tasapohjaset lenkkarit (yllättävän vaikee löytää kun kaikki urheiluliikket on täynnä näitä kantapäästä paksuja lenkkareita) juoskaa sitä tien piennarta pitki eikä siinä asfaltilla tai menkää vaikka pururadalle juokseen. ?

    • Aaro Huttunen says:

      Todellakin näin! Hienoa että ihmiset juoksevat, mutta kyllä sitä omaa juoksutyyliä kannattaisi hieman silmäillä ja pyrkiä parantamaan, mutta harva siitä juurikaan ymmärtää – ikävä kyllä. Ja tosiaan urheiluliikkeissä kannattaisi hyödyntää niitä ammattilaisia, jos paikalla on joka joka vähääkään enempää kenkien valinnasta ymmärtää. Se hienoin kenkäpari harvoin sattuu olemaan se mitä tarvitset. :/ Pururadat kunniaan!

  2. Heidi says:

    Olen pohtinut jonkun aikaa noita paljasjalkatossuja, mutten ole päässyt ajatusta pidemmälle. Jäi vielä mietityttämään, että niissäkö ei ole mitään tukea? Edes holvikaaren kohdalla? Mietin, että käykö siinä sitten niin, että koko jalan asento muuttuu ja vääntää polvia yhteen? Eikö se ole jalalle huono, vai korjautuuko asento pikkuhiljaa? Kokeilin viimeksi kenkiä etsiessä jotain aika tuettomia kenkiä, olihan ne supermukavat jalassa, mutta kävellessä huomasi jalan väärän asennon, joka taas ei ollut mukavaa..

    • Aaro Huttunen says:

      Terve Heidi,

      Paljasjalkakenkiä tietysti on useampaa mallia, itselläni esim. myös talvikengät, joissa kyllä tukea löytyy. Mutta yleisesti ottaen paljasjalkakenkien tarkoitus on juuri se, että tukea ei ole. Ei edes holvikaaren kohdalla. Tämä pakottaa käyttämään jalkaterän lihaksia tehokkaammin ja siihen tottuu ajan kanssa, myös tietysti askellukseen kannattaa muutenkin panostaa, eikä vain luottaa siihen, että vain ”oppii kävelemään” ilman tukea.

      Jos ei vielä täysin varmuutta kengistä ole niin käyttää esimerkiksi hetkittäin lenkeillä / pehmeämmällä alustalla, että jalat tottuvat. Ja ehdottomasti jalkaterää vahvistavia harjoitteita kannattaa silti tehdä kenkien lisäksi. Jos jalat hakeutuvat väärään asentoon polvien puolesta niin asennonhallintaa kannattaa kehittää. Vaatii työtä, mutta paljasjalkakengät voivat auttaa vahvistamaan tätä omalta osaltaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *