Kollageeni: iho, nivelet ja jaksaminen | Hyödyt ja käyttö

Olen viimeisen vuoden aikana lisännyt säännölliseen käyttöön kolme uutta lisäravinnetta, jotka ovat kollageeni- ja Maca-jauhe sekä vihreä tee kapselit. Tässä kirjoituksessa syvennyn näiden kolmen lisäravinteen hyötyihin.

Muistutuksena heti alkuun, että nimensä mukaisesti lisäravinteet ovat oikein käytettynä erittäin hyödyllinen lisä terveellisen kokonaisvaltaisen ruokavalion ympärille, mutta ne eivät korvaa laadukasta ruokaa.

Mainitsemiani lisäravinteita on kehuttu paljon mahdollisista terveyshyödyistään, ja niistä on tullut laajasti suosittuja terveysharrastajien keskuudessa. Käydäänpä läpi, miksi nämä lisäravinteet ansaitsevat myös sinun huomiosi.


Kaupallinen yhteistyö | MWEBSTORE

Kollageeni

Kollageeni on runsain nisäkkäissä esiintyvä proteiini. Sitä usein kutsutaan ”kehon rakennuspalikkaksi”, joka tarjoaa rakennetta eri kudoksille, mukaan lukien iho, luut, jänteet ja nivelsiteet.

Kollageenin hyödyt

 1. Edistää ihon terveyttä
  Kollageenilla on keskeinen rooli ihon kimmoisuuden ja kosteuden ylläpitämisessä. Ikääntyessämme kehomme luonnollinen kollageenituotanto vähenee, mikä johtaa ryppyjen muodostumiseen, ihon roikkumiseen ja kimmoisuuden menettämiseen. Kollageeniproteiini tukee uusien kollageenikuitujen tuotantoa ihossa, mikä auttaa parantamaan ihon kiinteyttä, sileyttä ja ulkonäköä.
 2. Tukee nivelten toimintaa
  Iän myötä muun muassa nivelten jäykkyys yleistyy. Nivelissämme oleva rusto sisältää kollageenia, joka auttaa suojaamaan luita liikkeen aikana. Kollageenilisän on osoitettu lisäävän nivelten joustavuutta ja vähentävän nivelkipuja, mikä edistää nivelten yleistä terveyttä ja liikkuvuutta.
 3. Vahvistaa hiuksia ja kynsiä
  Hiuksemme ja kyntemme koostuvat keratiini-nimisestä proteiinista, jonka vahvuus ja rakenne perustuu kollageeniin. Lisäämällä kollageeniproteiinia ruokavalioon, voimme vahvistaa hiuksiamme, tehdä niistä vähemmän alttiita katkeilemaan ja edistää vahvempien sekä terveempien kynsien kasvua.

Lisäksi kollageenin on tunnustettu sen potentiaalista tukea suoliston terveyttä, sydän- ja verisuoniterveyttä sekä lihasten palautumista. Erityisesti kollageeniproteiinin kohdalla kannattaa kiinnittää huomiota sen merkitykseen ihon hyvinvoinnin kannalta. Iho on ihmiskehon suurin ”elin” ja käsittää keskimäärin 15-20 % kehonpainosta. Ihon hyvinvointiin kannattaa panostaa hyvin paljon.

Annostus

On tietysti tärkeää huomata, että kollageeniproteiinia voidaan saada useista lähteistä, mukaan lukien eläinperäinen kollageeni (kuten naudan tai merenelävien kollageeni) ja kasvipohjaiset kollageenivaihtoehdot.

Kun otat kollageenilisäravinteita, suositeltu annos on tyypillisesti 5-10 grammaa päivässä. On kuitenkin tärkeää noudattaa tietyn tuotteen antamia ohjeita ja neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa sopivan annoksen määrittämiseksi yksilöllisiin tarpeisiisi.

M-Natural Collagen on täysin lisäaineeton lisäravinne.

Kollageenisynteesin tukemiseksi kehossa on hyödyllistä käyttää kollageenia runsaasti C-vitamiinia sisältävien ruokien tai lisäravinteiden ohella. C-vitamiinilla on tärkeä rooli kollageenin tuotannossa ja se voi parantaa sen imeytymistä ja tehokkuutta.

Lue lisää proteiinien hyödyistä:
Proteiinin tarve ja tehtävät – Miten paljon proteiinia tarvitaan?

Kollageeni jauhe

Maca-jauhe

Maca on suosittu ravintolisä, joka on johdettu Maca-kasvin juuresta (tunnetaan tieteellisesti nimellä Lepidium meyenii), joka on kotoisin Perun Andien vuoristosta. Sitä on käytetty vuosisatojen ajan perinteisessä lääketieteessä, ja se on saanut laajaa tunnustusta sen mahdollisista terveysvaikutuksista.

Maca-jauheen hyödyt

 1. Ravitsemusprofiili
  Maca sisältää runsaasti välttämättömiä ravintoaineita, kuten vitamiineja (kuten C-vitamiini, B-vitamiinia), kivennäisaineita (kuten rautaa, kuparia, kaliumia) ja hyödyllisiä kasviyhdisteitä, kuten glukosinolaatteja ja polyfenoleja.
 2. Energiaa ja elinvoimaa
  Maca on tunnettu kyvystään lisätä energiatasoa ja torjua väsymystä. Se toimii tukemalla lisämunuaisia, joilla on tärkeä rooli kehon energiatason tuottamisessa ja säätelyssä. Henkilökohtaisesti huomaan Maca-jauheen vaikuttavan positiivisesti omaan energiatasoon, esimerkiksi haukottelua on vähemmän, mikäli olen nukkunut huonosti. Usein saatan korvata kahvin, Macaa sisältävällä smoothiella.
 3. Hormonitasapaino
  Maca tunnetaan mahdollisuudestaan tukea hormonaalista tasapainoa sekä miehillä että naisilla. Se toimii adaptogeenina, mikä tarkoittaa, että se auttaa kehoa sopeutumaan stressitekijöihin ja palauttamaan tasapainon. Macan on raportoitu lievittävän hormonaaliseen epätasapainoon liittyviä oireita, kuten mielialan vaihteluita, kuumia aaltoja ja kuukautiskierron epäsäännöllisyyksiä. Sen on myös sanottu tukevan hedelmällisyyttä.
 4. Libido ja seksuaalinen terveys
  Macalla on pitkä historia perinteisestä käytöstä afrodisiaakina eli lemmenrohtona. Sen uskotaan lisäävän libidoa ja parantavan seksuaalista suorituskykyä. Vaikka tieteellinen tutkimus sen tarkoista mekanismeista on vielä käynnissä, jotkin tutkimukset ovat jo osoittaneet myönteisiä vaikutuksia seksuaaliseen haluun ja toimintaan.
 5. Mieliala ja henkinen hyvinvointi
  Maca on yhdistetty mielialan ja henkisen hyvinvoinnin paranemiseen. Se voi auttaa lievittämään ahdistuksen ja masennuksen oireita, tehostaa kognitiivisia toimintoja ja tukea yleistä mielen selkeyttä. Nämä vaikutukset johtuvat todennäköisesti sen adaptogeenisista ominaisuuksista, jotka auttavat kehoa selviytymään paremmin stressistä.
 6. Antioksidanttiset ja tulehdusta ehkäisevät ominaisuudet
  Maca sisältää useita kasviyhdisteitä, mukaan lukien polyfenoleja ja glukosinolaatteja, joilla on antioksidanttisia ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Nämä ominaisuudet auttavat torjumaan oksidatiivista stressiä ja vähentämään tulehdusta kehossa, mikä saattaa hyödyttää yleistä terveyttä ja vähentää kroonisten sairauksien riskiä.

Annostus

Maca-lisäravinteita on saatavana eri muodoissa, mukaan lukien kapselit, jauheet ja uutteet.

Maca on yleensä hyvin siedetty, mutta jotkut voivat kokea lieviä sivuvaikutuksia, kuten ruoansulatushäiriöitä tai mielialan muutoksia.

Aloitusannostus: Jos olet uusi Maca-lisäravinteiden käyttäjä, on suositeltavaa aloittaa pienemmällä annoksella ja lisätä sitä asteittain tarpeen mukaan. Tärkeää on seurata omia tuntemuksia.

M-Natural Maca kapselit sisältävät 600 mg laadukasta macaa.

Välillä käytän Macaa myös jauheen muodossa ja sekoitan sen smoothien joukkoon, koska Maca-jauheen maku itsessään ei välttämättä ole kaikista miellyttävin.

Vihreä tee

Vihreän teen lisäravinteet ovat saavuttaneet merkittävän suosion niiden mahdollisten terveyshyötyjen vuoksi. Camellia sinensis -kasvin lehdistä johdettu vihreä tee tunnetaan runsaasta antioksidanttipitoisuudestaan ja ainutlaatuisista ominaisuuksistaan.

Matcha vihreä tee on ainutlaatuinen ja arvostettu vihreä teejauhe. Se on peräisin Japanista ja on tunnettu kirkkaasta vihreästä väristään, erottuvasta maustaan sekä tietysti mahdollisista terveyshyötyistään.

Vihreän teen hyödyt

 1. Antioksidantit
  Vihreä tee on täynnä antioksidantteja, erityisesti katekiineja, jotka auttavat torjumaan oksidatiivista stressiä ja neutraloivat haitallisia vapaita radikaaleja kehossa. Näillä antioksidanteilla on ratkaiseva rooli soluvaurioiden vähentämisessä, yleisen terveyden tukemisessa ja mahdollisesti kroonisten sairauksien riskin vähentämisessä. Vihreän teen antioksidantit voivat auttaa vähentämään sydänsairauksien riskiä parantamalla kolesterolitasoja, alentamalla verenpainetta ja parantamalla verisuonten toimintaa.
 2. Edistää aineenvaihduntaa ja painonhallintaa
  Vihreän teen lisäravinteet yhdistetään usein painonhallintatoimien tukemiseen. Ne sisältävät yhdisteitä, jotka voivat auttaa kiihdyttämään aineenvaihduntaa, lisäämään rasvan hapettumista ja edistämään painonpudotusta. Lisäksi vihreän teen luonnollinen kofeiinipitoisuus voi lisätä energiaa, mikä tekee siitä suositun lisäravinteen ennen harjoittelua.
 3. Aivojen toiminta ja henkinen hyvinvointi
  Vihreä tee sisältää kohtuullisen määrän kofeiinia ja aminohappoa nimeltä L-teaniini. Näiden kahden yhdisteen yhdistelmällä voi olla myönteinen vaikutus aivojen toimintaan. Vihreän teen lisäravinteet voivat parantaa kognitiivista toimintaa, parantaa mielialaa ja mahdollisesti vähentää hermoston rappeutumissairauksien, kuten Alzheimerin ja Parkinsonin riskiä.
 4. Anti-inflammatoriset vaikutukset
  Vihreän teen polyfenoleilla, erityisesti katekiinilla, jota kutsutaan epigallokatekiinigallaatiksi (EGCG), on anti-inflammatorisia ominaisuuksia. Nämä ominaisuudet voivat auttaa vähentämään tulehdusta kehossa ja edistämään kroonisten tulehdustilojen hallintaa.
 5. Ihon terveys
  Vihreän teen antioksidanteilla ja anti-inflammatorisilla yhdisteillä voi myös olla positiivisia vaikutuksia ihon terveyteen. Vihreän teen lisäravinteet voivat auttaa suojaamaan ihoa UV-vaurioilta, vähentämään ikääntymisen merkkejä ja parantamaan ihon yleistä ihoa.

Annostus

On tärkeää huomata, että vihreän teen lisäravinteiden hyödyt voivat vaihdella yksilöiden välillä, ja tuloksiin vaikuttavat sellaiset tekijät kuin annostus, ravintolisän laatu ja elämäntavat.

Vihreän teen ravintolisillä ei ole standardoitua annosta, ja on aina parasta noudattaa tietyn tuotteen antamia ohjeita tai neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa henkilökohtaisten neuvojen saamiseksi. Tässä on kuitenkin joitain yleisiä ohjeita:

Aloitusannos: Jos olet uusi vihreän teen lisäravinteiden ottamisessa, on suositeltavaa aloittaa pienemmällä annoksella ja lisätä sitä asteittain tarpeen mukaan. Yleinen aloitusannos on noin 250-500 milligrammaa päivässä.

Esimerkiksi M-Natural Match Green Tea kapselit sisältävät 500 mg puhdasta matchajauhetta.

Ylläpitoannostus: Useimmille henkilöille tyypillinen ylläpitoannos on 500-1000 milligrammaa päivässä. Tämä annos jaetaan usein kahteen tai kolmeen pienempään annokseen koko päivän ajan.

Mutta miksi sitten ottaa vihreä tee kapseleina, eikä vain juomalla vihreää teetä?

Kapseleihin saadaan mahdutettua huomattavasti enemmän vaikuttavia ainesosia, kuin esimerkiksi yhteen teepussiin. Tee juotavassa muodossa on loistava ”nautintoaine”, mutta parhaat terveyshyödyt saadaan kuitenkin lisäravinnemuodossa. Mikäli haluat tietää lisäravinteiden valmistuksesta lisää, suosittelen kuuntelemaan Ravitsemusterapeutin kanssa tekemäni podcastin:
Ravitsemusvinkit suomalaisille: Mitä huomioida ravitsemuksessa?

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että lisäravinteiden merkityksestä keskusteleminen ja ymmärtäminen on ratkaisevan tärkeää nykypäivän terveystietoisessa maailmassa. Yllämainitut lisäravinteetn: kollageeni- ja Maca-jauhe sekä vihreä tee kapselit tarjoavat lukuisia terveyshyötyjä, jotka vaihtelevat parantuneesta ihon terveydestä ja nivelten toiminnasta lisääntyneeseen energiatasoon ja parempaan keskittymiseen.

Terveysvaikutuksista voi huomata, että kiinnitän tällä hetkellä erityisesti huomiota ihon hyvinvointiin sekä energiatasoihin. Kukaan meistä ei ikävä kyllä pysty pysäyttämään ikääntymistä, joten siihen on syytä varautua, siksi muun muassa itse käytän lisäravinteita tukemaan isoimman elimemme hyvinvointia.

Haluan myös jaksaa kiireisen arjen keskellä mahdollisimman hyvin ja siksi käytän energiatasojen ylläpitoon erilaisia lisäravinteita, kuten Macaa. Henkilökohtaisesti olen herkkä kofeiinille, niin turhan paljon kahvia en esimerkiksi mielelläni käytä.

Lisäravinteet ovat lähellä sydäntäni ja etsin jatkuvastai parhaita lisäravinteita omaan arkeen, jos haluat tutustua lisää lisäravinteiden mielenkiintoiseen maailmaan – suosittelen lukemaan artikkelini:
Lisäravinteet: Mitä kannattaa käyttää ja miksi? | 10 PARASTA (2023).


FAQ | Lisäravinteet

Kollageeni ja sen hyödyt?

Kollageeni, tärkeä proteiini, jota löytyy runsaasti kehossamme, tarjoaa lukuisia terveyshyötyjä. Ensinnäkin se tukee ihomme terveyttä ja eheyttä ja auttaa säilyttämään sen kimmoisuuden ja kiinteyden. Kollageenilla on myös tärkeä rooli nivelten terveyden edistämisessä, koska se muodostaa ja pehmustaa niveliämme, vähentää epämukavuutta ja tukee liikkuvuutta. Lisäksi kollageeni auttaa vahvistamaan luita ja edistämään niiden tiheyttä, mikä on erityisen tärkeää ikääntyessämme. Kollageeni myös tukee hiusten ja kynsien terveyttä edistäen kasvua ja vahvuutta.

Mistä Maca-jauhe tulee?

Maca on suosittu ravintolisä, joka on johdettu Maca-kasvin juuresta (tunnetaan tieteellisesti nimellä Lepidium meyenii), joka on kotoisin Perun Andien vuoristosta. Sitä on käytetty vuosisatojen ajan perinteisessä lääketieteessä, ja se on saanut laajaa tunnustusta sen mahdollisista terveysvaikutuksista.

Mitkä ovat Maca-jauheen terveyshyödyt?

Maca-jauheen uskotaan tukevan hormonitasapainoa, lisäävän energiatasoa ja torjuvan väsymystä. Se voi parantaa mielialaa ja henkistä hyvinvointia, samalla kun se lisää libidoa ja seksuaalista terveyttä. Macan korkea ravintoainepitoisuus, mukaan lukien vitamiinit, kivennäisaineet ja hyödylliset kasviyhdisteet, voivat tarjota yleisravintoa ja tukea optimaalista terveyttä.

Mitkä ovat vihreän teen terveyshyödyt?

Vihreä tee on tunnettu lukuisista terveysvaikutuksistaan. Täynnä tehokkaita antioksidantteja, se auttaa torjumaan oksidatiivista stressiä, vähentämään tulehdusta ja suojaamaan soluja vaurioilta. Vihreä tee on liitetty myös edistämään sydämen terveyttä, tukemaan painonhallintaa tehostamalla aineenvaihduntaa ja rasvan hapettumista sekä parantamaan aivojen toimintaa. Lisäksi vihreä tee voi tukea maksan terveyttä, parantaa ihon väriä ja auttaa ylläpitämään terveitä verensokeritasoja. Vihreän teen sisällyttäminen rutiineihin voi olla virkistävä tapa tukea yleistä hyvinvointia.


2 thoughts on “Kollageeni: iho, nivelet ja jaksaminen | Hyödyt ja käyttö

 1. Matti says:

  Moi! Oletko tutkinut vihreän teen anti-inflammatoorista vaikutusta hypertrofiavasteiden kannalta? Liiallinen tulehdustilojen manipulointi voi tunnetusti heikentää normaalia kehon ”vaurioitumista” treenistä, ja sitä seuraavaa kompensaation määrää. Sama ilmiö kuin esimerkiksi C-vitamiinin megadoussauksen tai vaikkapa kylmähoitojen kanssa.

  • Aaro Huttunen says:

   Terve,

   Ei ole tullut vihreän teen vaikutusta tutkittua tuohon liittyen sen enempää, on tullut joskus vastaan toki. C-vitamiini ja kylmähoidot tuttuja kylläkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *