Verenpaine ja verenpaineen mittaaminen

Tiedätkö oman verenpaineesi? Mitä verenpaine ylipäänsä tarkoittaa? Jokaisen tulisi tietää. Verenpainetta pitäisi seurata vähintään 5 vuoden välein sillä koholla oleva verenpaine on kaikista suurin riskitekijä, joka vaikuttaa sydämeen ja verisuoniin sekä sitä kautta todennäköisesti negatiivisesti elinvuosiin. Tuskin tunnet tai näet sitä, mutta saatat silti olla riskiryhmässä. 

Verenpaine

Verenpaine tarkoittaa valtimoissa olevaa painetta. Paine syntyy sydämen supistuessa ja pumpatessa verta valtimoihin. Se nousee hetkellisesti muun muassa liikkumisen ja jännittämisen takia. Myös vuorokauden aika vaikuttaa verenpaineeseen ja tavallisesti yöpaine on yöllä noin 10-20% matalampi kuin päiväpaine. Jatkuvasti koholla oleva verenpaine saattaa kuitenkin tietää vakavia ongelmia. Oma verenpaine kannattaa selvittää.

Verenpainemittarit ilmoittavat verenpaineen kahdella luvulla, joista suurempi luku kuvaa verenpainetta sydämen supistuessa (yläpaine eli systolinen paine) ja pienempi luku kertoo verenpaineesta sydämen lepovaiheessa (alapaine eli diastolinen paine). 

Verenpainetaso on optimaalinen, kun systolinen paine on <120 ja diastolinen <80. 

Kohonnut verenpaine

Kohonnut systolinen- sekä diastolinen verenpaine lisäävät molemmat, sydän- ja verisuonitauteihin sairastumisen riskiä. Kohonnutta tai korkeasta verenpainetta kutsutaan myös hypertensioksi.

Vakavin seuraus jatkuvasti koholla olevasta verenpaineesta on aivohalvaus (aivoinfarkti), joka johtuu verisuonitukoksesta tai verenvuodosta. Kohonnut verenpaine vaurioittaa valtimoita ja sitä kautta johtaa valtimoiden kovettumiseen (ateroskleroosi). Valtimoiden kovettumatauti on yleensä aivohalvauksen syynä, se samalla lisää sepelvaltimotaudin riskiä – sepelvaltimot sijaitsevat sydämen pinnalla. Koholla oleva verenpaine myös edesauttaa sydämen vajaatoiminnan syntymistä sekä vaarantaa munuaisten toimintaa.

Riskitekijöinä ovat esimerkiksi ikä, tupakointi, liiallinen alkoholin käyttö, stressi, kolesteroliarvot ja keskivartalolihavuus. 

Korkean verenpaineen haittavaikutukset

  • Lisääntynyt sydänsairauksien, sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riski
  • Verisuonten vaurioituminen, mikä voi johtaa munuaissairauksiin, sokeuteen ja muihin komplikaatioihin
  • Lisääntynyt kognitiivisen heikkenemisen ja dementian riski
  • Lisääntynyt erektiohäiriön riski
  • Lisääntynyt metabolisen oireyhtymän riski
  • Lisääntynyt kroonisen munuaissairauden riski
  • Ääreisvaltimotaudin riski
  • Sydämen vajaatoiminnan riski

On tärkeää myös huomata, että verenpainetauti on usein oireeton ja voi jäädä huomaamatta useiden vuosien ajan, joten säännölliset tarkastukset ovat tärkeitä sen tunnistamiseksi ja hallitsemiseksi.

Verenpaineen mittaaminen

Verenpaineen pystyy käydä mittauttamassa useiden toimijoiden luona, kuten lääkärien, hoitajien tai fysioterapeuttien vastaanotolla, mutta sen pystyy yhtä hyvin suorittamaan myös kotioloissa, jos tarvittavat välineet löytyvät.

  1. Ennen mittausta on syytä välttää fyysistä rasittavaa liikuntaa ja verenpaineeseen vaikuttavien kulutustuotteiden nautintaa (mm. tupakka, alkoholi, kahvi, energiajuomat)
  2. Istu alas, mielellään selkänojalliseen tuoliin ja rentoudu.
  3. Aseta verenpainemittarin mansetti paljaan olkavarren ympärille siten, että yksi sormi mahtuu mansetin ja olkavarren väliin.
  4. Tarkista mansetin oikea suunta ja ilmaletkun vapaa liikkuvuus.
  5. Tue käsivarsi noin 90 asteen kulmaan, mansetin ja sydämen ollessa suunnilleen samalla tasolla. 
  6. Rauhoitu ennen mittausta noin 5 minuutin ajan. Mittauksen aikana ei tule liikkua tai puhua.
  7. Mittaus suoritetaan kaksi kertaa, 1-2 minuutin tauolla.
verenpaine
verenpaine
verenpaine

Pidin muutamia vuosia takaperin ”Terveysviikon”, jossa seurasin muun muassa omaa verenpainettani.. Ohessa video verenpaineen mittaamisesta. Käyn videolla läpi alusta asti miten verenpaine mitataan.

Verenpaineeseen vaikuttaminen

Elintapojen muuttaminen terveellisempään suuntaan on aina ensisijainen hoitomuoto kohonneen verenpaineen kohdalla. Verenpainetta voidaan hoitaa tarvittaessa myös lääkehoidolla. 

Jo lievästi kohonneeseen verenpaineeseen on syytä puuttua sairauksien ennaltaehkäisemiseksi. Elintapojen suhteen keskeisimmät vaikuttajat ovat päihteiden käytön vähentäminen (tupakka ja alkoholi), ylipainosta eroon pääseminen ja liikunnan lisääminen. Ravitsemuksessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti suolan käytön rajoittamiseen, kasvisten nauttimiseen ja laadukkaiden rasvojen valintaan.

Sisäinen hyvinvointi näyttelee merkittävää roolia kokonaisvaltaista hyvinvointia ajatellessa. Sisäisen hyvinvoinnin tilaa ei välttämättä voi päätellä ulkoisesti – ennen kuin on liian myöhäistä. Kiinnitä huomiota jokapäiväisiin valintoihin ravitsemuksen sekä liikunnan osalta ja teet itsellesi suuren palveluksen. 

LÄHTEET

  1. The American Heart Association (AHA).
  2. The National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI).
  3. The World Health Organization (WHO). Hypertension.

Välitä terveydestä ja ota selvää.

One thought on “Verenpaine ja verenpaineen mittaaminen

  1. saimi says:

    Kiitos kirjoituksesta verenpaineen hoitoon ja mittaukseen liittyen. Tämä aihe on meillä ollutkin pinnalla jo jonkin aikaa – mieheni verenpaine nimittäin saattaa olla hieman koholla. Sitä ehkä täytyy alkaa tarkkailemaan, edellisestä kerrasta jo yli tuon 5 vuotta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *