TENS kivunhoitoa ja rentoutumista sähkön avulla

Yhteistyössä: OMRON

Kukapa ei haluaisi hoitaa kipuja ilman lääkkeitä? Tietenkään kaikkea ei voi hoitaa ulkoisin keinoin, mutta henkilökohtaisesti ainakin pyrin kiertämään kaikki lääkkeet mahdollisimman kaukaa. En esimerkiksi ole käyttänyt särkylääkkeitä yli 10 vuoteen – toisaalta voin kiittää siitä onneani, geenejäni, korkeaa kipukynnystä sekä tietotaitoa, mutta nykyään myös teknologialla pystytään tekemään ihmeitä. Kivun kanssa ei välttämättä tarvitse elää, sillä keinoja kivunlievittämiseen on paljon.

TENS 

TENS -lyhenne tulee sanoista Transcutaneus Electrical Nerve Stimulation. Puhutaan siis hoitomuodosta, jossa kivunlievittämiseen käytetään sähköimpulsseja. Se on tehokas menetelmä, jolla pystytään lievittämään akuuttia sekä kroonista kipua, käyttäen hermoston omia kivunlievitysmekanismeja. Hoitomuoto estää hermoston lähettämiä kipuviestejä, parantaa verenkiertoa ja samalla elimistössä vapautuu endorfiineja, jotka myös ”mielihyvähormooneina” tunnetaan. Monet terveydenhuollon ammattilaiset hyödyntävät TENS -hoitoja, mutta samalla se sopii myös loistavasti kotioloissa käytettäväksi.

TENS

TENS

Käyttö ja Hyödyt

TENS -hoitoa voidaan käyttää aina, kun on tarvetta lievittää kipuoireita tai rentouttaa lihaksia. Hoitoaika vaihtelee tarpeen mukaan, kymmenestä minuutista, jopa useisiin tunteihin. Mitään sivuvaikutuksia ei käytännössä ole, kunhan otetaan huomioon tietyt kontraindikaatiot (esteet), kuten sydämentahdistin. On myös huomioitava se, että TENS rentouttaa lihaksia lihassupistuksen kautta, joten sitä ei suositella käytettäväksi kaulan alueella ollenkaan – saattaa vaikuttaa esimerkiksi hengitykseen tai nielaisemiseen.

Hoitomuotoa voidaan kuitenkin hyödyntää turvallisesti kiputilojen hoidossa, jotka ovat peräisin nivelistä, lihaksista, ihosta, hermostosta ja jopa sisäelimistä. Tavallisesti TENS:ssiä käytetään rentouttamaan lihasten jännitystiloja (esimerkiksi jännityspäänsärky), mutta hoitoa käytetään myös muun muassa auttamaan synnytyksen aikaisten kipujen kanssa ja nivelrikkojen sekä reumasairauksien hoidossa.

TENS

TENS

Soveltuvuus Kehonhuoltoon

Kehonhuoltoon on lukuisia erilaisia keinoja, tässä taas yksi lisää. Venyttely, hierontapallojen ja hierontarullien käyttö vaativat aktiivista otetta, jos niistä aikoo saada hyötyjä irti. TENS -hoito tai esimerkiksi hieronnassa käyminen tuovat fyysisesti aktiivista tekemistä vaativille kehonhuollon muodoille mielekästä vaihtelua. Mitään muuta ei tarvitse tehdä kuin vain olla paikoillaan ja antaa ulkoisen tekijän hoitaa ongelma-alueita. Voit itse täysin keskittyä rentoutumiseen.

Kehoaan kannattaa kuunnella, mutta kipua ei – varsinkaan, jos sen hoitamiseen on olemassa minkäänlaisia hoitokeinoja. Erityisesti silloin, kun hoito olisi toteutettavissa jopa kotioloissa.

Joskus on hyvä vain rentoutua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *