Rasvakahvi: hyödyt ja parhaat raaka-ainesosat (+ RESEPTIT)

Rasvakahvi a.k.a voikahvi on nykyään kaikkien huulilla. Kahvin terveyshyödyistä ja piristävästä vaikutuksesta tietävät varmasti kaikki, mutta miksi kukaan haluaisi lisätä kahvin sekaan rasvaa?

Jos olet kahvin ystävä, olet mahdollisesti kuullut myös ”Bulletproof” kahvista (luodinkestävä), joka on rasvakahvin nauttimisen takana. Bulletproof kahvi on ainutlaatuinen yhdistelmä kahvia ja erilaisia laadukkaita raaka-aineita, joka on saavuttanut suosiota viime vuosina. Tuloksena on kermainen, vaahtoava ja herkullinen juoma, joka on myös täynnä terveyshyötyjä. Tässä artikkelissa kerron luodinkestävän kahvin historiasta, hyödyistä sekä resepteistä.


Rasvakahvin historia

Luodinkestävän kahvin alkuperä voidaan jäljittää Nepalin Himalajan alueelle. Vuorikiipeilytaidoistaan tunnetut sherpat käyttivät samanlaista juomaa, joka oli valmistettu jakkien voista, teestä ja suolasta. Bulletproof-brändin perustaja Dave Asprey löysi tämän juoman retkellään Nepalissa ja päätti luoda oman versionsa juomasta. Dave Aspreytä kutsutaan myös biohakkeroinnin isäksi. Hän vaihtoi teen kahviin ja lisäsi seokseen MCT-öljyä. Tuloksena oleva juoma tunnettiin Bulletproof kahvina.

Luodinkestävä kahvi on suosittu juoma erityisestä vähähiilihydraattista tai ketogeenistä ruokavaliota noudattavien ihmisten keskuudessa.

Mutta miksi juomaan on valittu juuri nämä ainesosat?

Kahvin hyödyt

Aloitetaan tärkeimmäistä ainesosasta, eli kahvista. Kuten moni tietää, kahvilla on lukuisia terveyshyötyjä ja se on yksi käytetyimmistä ruoka-aineista ympäri maailmaan. Kahvi on valmistettu paahdetuista kahvipavuista ja se on runsas antioksidanttien ja kofeiinin lähde. Vaikka se tunnetaan enimmäkseen energiaa lisäävistä vaikutuksistaan, se tarjoaa myös lukuisia muita terveyshyötyjä, jotka jäävät usein huomiotta.

1. Parantaa fyysistä suorituskykyä

Kofeiini, kahvin tärkein aktiivinen ainesosa, on luonnollinen piriste, joka parantaa fyysistä suorituskykyä. Se lisää adrenaliinitasoa veressä, mikä valmistaa kehon fyysistä toimintaa varten. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kahvin juominen ennen harjoittelua voi lisätä kestävyyttä ja parantaa yleistä suorituskykyä.

2. Parantaa aivojen toimintaa

Kofeiini on luonnollinen stimulantti, joka parantaa aivojen toimintaa ja kognitiivista suorituskykyä. Se auttaa parantamaan keskittymiskykyä ja huomiokykyä, mikä tekee siitä tehokkaan työkalun opiskeluun tai työskentelyyn. Lisäksi kahvi sisältää myös muita yhdisteitä, kuten klorogeenihappoa ja trigoneliinia, joiden on osoitettu parantavan aivojen toimintaa ja suojaavan ikääntymiseltä liittyvältä kognitiiviselta heikkenemiseltä.

3. Auttaa taistelemaan masennusta vastaan

Masennus on yleinen mielenterveyshäiriö, joka vaikuttaa miljooniin ihmisiin maailmanlaajuisesti. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kahvin säännöllinen juominen voi auttaa vähentämään masennuksen riskiä. Kahvin sisältämä kofeiini toimii luonnollisena mielialan parantajana ja keskushermostomme kautta se kohentaa mielialaa ja auttaa masennukseen (hormonit: serotoniini, dopamiini).

4. Edistää sydämen terveyttä

Sydänsairaus on yksi johtavista kuolinsyistä maailmanlaajuisesti. Säännöllisen kahvin juonnin on osoitettu edistävän sydämen terveyttä ja vähentävän sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Kahvin antioksidantit auttavat vähentämään tulehdusta ja parantamaan verisuonten toimintaa, mikä voi estää sydänsairauksia.

5. Vähentää useiden tautien riskiä (Alzheimerin ja Parkinsonin taudin)

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kahvin säännöllinen juominen voi vähentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Kahvin sisältämä kofeiini voi lisätä insuliiniherkkyyttä ja alentaa verensokeria.

Säännöllisen kahvin juonnin on osoitettu myös suojaavan maksasairauksilta, kuten kirroosilta ja maksasyövältä. Se voi myös vähentää riskiä sairastua alkoholittomaan rasvamaksatautiin (NAFLD), joka on yhä yleisempi huonojen elämäntapojen vuoksi. Maksa on välttämätön elin, joka suorittaa monia elintärkeitä toimintoja kehossa.

Kahvin kofeiini ja antioksidantit auttavat suojaamaan aivosoluja vaurioilta ja tulehduksilta. Säännöllisen kahvin juonnin on osoitettu vähentävän näiden vaikutusten ansiosta muun muassa seuraavia tauteja: Alzheimerin ja Parkinsonin taudit, jotka ovat neurodegeneratiivisia sairauksia sekä myös syöpien riskiä, mukaan lukien maksa-, paksusuolen- ja eturauhassyöpä.

6. Auttaa painonpudotusta

Kofeiini on luonnollinen ruokahalua vähentävä aine, joka voi auttaa vähentämään ruokahalua ja edistää painonpudotusta. Säännöllinen kahvin juonti voi kiihdyttää aineenvaihduntaa ja lisätä rasvanpolttoa, mikä tekee siitä tehokkaan painonpudotuksen välineen.

Kahvi on hyvin tutkittu ja käytetty tuote. Ilmeisen terveellinen juoma – tietysti kohtuullisissa määrissä nautittuna. Kahvin käyttö on perusteltua monesta syystä, mutta entä rasvan lisääminen?

Rasvan lisääminen kahviin

Rasvakahvi valmistetaan sekoittamalla kahviin voita ja MCT-öljyä, joka on johdettu kookosöljystä. MCT-öljy on rasva, joka imeytyy hyvin nopeasti elimistöön. Luodinkestävän kahvin ideana on, että se tarjoaa nopean ja kestävän energianlähteen sekä ylläpitää kylläisyyden tunnetta.

Kofeiini nopeuttaa rasvahappojen poistumista rasvakudoksesta verenkiertoon, missä ne hyödynnetään energiantuottoon. Elimistö hapettaa rasvan energiaksi ja rasvakahvin sisältämät rasvat nopeuttavat omalta osaltaan tätä prosessia.

Rasvakahvi ja raaka-aineiden valinta

MCT-öljy (medium-chain triglycerids eli keskipitkät triglyseridit) kulkeutuu suoraan maksaan ja sitä kautta nopeasti energiaksi, eikä sen takia varastoidu rasvakudokseksi. Tämä ominaisuus erottaa keskipitkät rasvahapot, lyhyt- ja pitkäketjuisista. Monien tutkimusten mukaan MCT-öljy saattaa kiihdyttää rasvanpolttoa ja sitä kautta siitä voi olla hyötyä, mikäli kehonkoostumuksen muokkaaminen on tavoitteena. Tosin sen suhteen, ravitsemuksessa on kaikkien muidenkin palasten loksahdettava kohdalleen.

Luodinkestävässä kahvissa alkuperäisestä käytetään ruoholla ruokittujen lehmien voita, joka sisältää rasvaa, jota kutsutaan konjugoiduksi linolihapoksi (CLA), jolla on osoitettu olevan anti-inflammatorisia ja syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia. Ruoholla ruokittujen lehmien sisältää myös omega-3 rasvahappoja, joka stimuloi hippokampusta, jonka tehtävä on muun muassa säädellä muistia ja kognitiivisia toimintoja. Jyvillä ruokittujen lehmien voi sisältää enemmän omega-6 rasvahappoja, jotka eivät tätä prosessia tue. Sen takia on hyvin tärkeää panostaa laatuun raaka-aineita valittaessa.

Kahvi sekä rasvat ovat yhdistettynä toimiva yhdistelmä ja monella tapaa perusteltu ratkaisu. Rasvakahvista saadaan pitkäksi aikaa energiaa ja nälkä pysyy hyvin poissa, koska kupillinen tällaista kahvia saattaa sisältää helposti 400 kcal, joka kannattaa huomioida, mikäli haluaa sisällyttää rasvakahvia ruokavalioonsa.

Rasvakahvi ja hyödyt

Perinteinen rasvakahvi resepti

Luodinkestävän kahvin valmistamiseksi tarvitset:

 • 2 dl: tuoretta hyvälaatuista kahvia
 • 1 x ruokalusikka: Suolatonta luomuvoita (Ruoholla ruokitut ja vapaat lehmät)
 • 1 x ruokalusikka: MCT-öljyä

Valmistusohje

 1. Keitä kuppi kahvia haluamallasi valmistusmenetelmällä.
 2. Lisää kuuma kahvi tehosekoittimeen sekä voi ja MCT-öljy.
 3. Sekoita suurella nopeudella 30-60 sekuntia, kunnes seos on vaahtoava ja hyvin sekoittunut.
 4. Kaada luodinkestävä kahvi mukiin ja nauti!
rasvakahvi valmistusohje

Voit säätää voin ja MCT-öljyn määrää henkilökohtaisten mieltymystesi mukaan. Jotkut ihmiset haluavat aloittaa vähemmällä ja lisätä määrää vähitellen, kun he tottuvat makuun ja rakenteeseen. On tärkeää käyttää korkealaatuisia ainesosia, erityisesti kun on kyse voista ja MCT-öljystä, sillä tämä voi vaikuttaa juoman yleismakuun ja ravintoarvoon.

Voit säätää voin ja MCT-öljyn määrää henkilökohtaisten mieltymystesi mukaan. Jotkut ihmiset haluavat aloittaa vähemmällä ja lisätä määrää vähitellen, kun he tottuvat makuun ja rakenteeseen. On tärkeää käyttää korkealaatuisia ainesosia, erityisesti kun on kyse voista ja MCT-öljystä, sillä tämä voi vaikuttaa juoman yleismakuun ja ravintoarvoon.

Tämä rasvakahvi resepti on perinteinen valmistusohje, mutta reseptejä on valtava määrä, ja reseptiä voi jalostaa omaan tarpeeseen ja makumieltymyksiin nähden hyvin paljon.

Modifioitu rasvakahvi resepti

Tässä modifioitu rasvakahvi resepti, jota olen käyttänyt useasti. Resepti sisältää jo huomattavasti enemmän ainesosia:

 • Pakurikahvi | Laadukasta kahvia (vahvana kiitos)
 • Ghee-Voi: 20 g | Laadukasta ruoholla ruokitun lehmän voita
 • Kapryylihappo: 10 g
 • Kaakaojauhe: 10 g (raaka, luomu)
 • Kaneli: 5 g
 • Inkivääri: 5 g
 • Himalajan kristallisuola: 3 g

Valmistusohje sama kuin yllä, vaiheessa 2. lisätään kaikki ainesosat blenderiin.

Paras rasvakahvi

Ainesosien valinta

Kapryylihappo on peräisin kookoksesta kuten kookosöljy sekä MCT-öljy ja se on myös keskipitkä rasvahappo. Aivot pystyvät hyödyntämään kapryylihappoa energiakseen jopa huomattavasti paremmin kuin MCT-öljyä. 

Kaakaojauhe antaa mukavan vivahteen kahville ja on äärimmäisen terveellinen ravintoaine. Se sisältää muun muassa rautaa, sinkkiä, magnesiumia sekä kuituja. Myös kaakaossa on piristävä vaikutus ja se vaikuttaa positiivisesti aivojen toimintaan (serotoniini).

Kaneli on mahtava, terveyttä lukuisilla tavoilla edistävä mauste. Kaneli sisältää paljon antioksidantteja, jotka puolustavat elimistöä. Kaneli myös vaikuttaa kahvin tavoin ennaltaehkäisevässä merkityksessä moneen tautiin, kuten sydäntauteihin, Alzheimerin- ja Parkinsonin tautiin sekä erilaisiin syöpiin. Samalla kanelin vahva tuoksu ja miellyttävä maku tuovat kahville nautinnollisen nyanssin.

Inkivääri edistää lukuisine terveysvaikutuksineen muun muassa ruoansulatusjärjestelmän toimintaa, verenkiertoa sekä kanelin ja kahvin kanssa ehkäisee sydäntauteja. Inkiväärin vahva maku sopii täydellisesti kanelin oheen.

Himalajan suola, vuorokauden aikana juon paljon vettä sekä hikoilen joka päivä, joten menetän mineraaleja sitä kautta runsaasti. Sen takia lisään tähän superjuomaan hieman suolaa. Himalajan suola sisältää yli 80 eri alkuainetta sekä mineraalia ja sitä kutsutaankin maailman puhtaimmaksi suolaksi. Kaikkien mineraalejan takia sillä on lukuisia terveysvaikutuksia.

Tässä on super kahviresepti kokonaisuudessaan, perusteluineen. Käytän sitä säännöllisesti. Vähitellen olen kokeillut ja lisännyt ainesosia kahvin joukkoon. On muistettava, että enemmän ei kuitenkaan ole aina parempi. Jokaisella valitulla ainesosalla on oltava jokin merkitys reseptissä.

Rasvakahvin ainesosat

Video rasvakahvin valmistuksesta.

Yhteenveto

Henkilökohtaisesti olen käyttänyt rasvakahvia säännöllisen epäsäännöllisesti vuosien aikana. Erityisesti käytän rasvakahvia, noudattaessani ketogeenista ruokavaliota, koska ravintoarvoiltaan se sopii ruokavalioon täydellisestä. Ennen rasvakahvin kokeilemista, tutustuin aiheeseen paljon. Alussa ajatus rasvakahvista ei oikein sopinut ajatusmaailmaani. Mutta mitä enemmän tutkin asiaa, sitä vakuuttuneemmaksi siitä tulin ja päätin kokeilla rasvakahvia.

En ole kulinaristi tai kahvin suurkuluttaja missään määrin, mutta terveys ja ravitsemus ovat olleet lähellä sydäntäni viimeisten kymmenen vuoden aikana. Kahvin juonnin aloitin oikeastaan vasta vuonna 2017. Juon kahvia korkeintaan 1-2 kuppia päivässä ja en juo kahvia enää kello 14.00 jälkeen, koska olen geneettisesti herkkä kofeiinille. Aluksi aloitin juomaan kahvia puhtaasti sen terveyshyötyjen takia, mutta pidän nykyään myös sen mausta valtavasti sekä aamuisesta tavasta. 

Rasvakahvi pitää nälän hyvin kurissa ja energiaa riittää pitkälle. Se myös maistuu todella hyvältä ja olenkin lisännyt omaan luodinkestävään kahviini hieman enemmän terveyteen vaikuttavia vivahteita, jotka myös lisäävät makukokemusta (modifioitu rasvakahvi).

Aamulla nautittu Rasvakahvi varmasti herättää tehokkaasti ja takaa tasaisen energiansaannin pitkälle päivään. Asian suhteen kannattaa olla avoin ja oma henkilökohtainen empiirinen tutkimus on varmasti paikallaan, ennen kuin tekee minkäänlaisia johtopäätöksiä.

Aloita päivä, laadukkaasti, terveellisesti ja tehokkaasti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *