Mitä geenitesti kertoo? | Liikunta, ruokavalio, uni ja sairaudet

Kaupallinen yhteistyö: Evogenom

Olen kauan toivonut pääseväni tekemään geenitestin, joka kertoisi omien geenien sisällä pitämästään tiedosta, esimerkiksi: paljonko tarvitsen unta, millainen liikunta tai ruokavalio minulle sopii ja minkälaisiin sairauksiin olen mahdollisesti riskialtis. Olen seurannut jo vuosia omaa hyvinvointiani mm. seuraten unta, käyden säännöllisesti verikokeissa ja pitäen kirjaa omasta jaksamisesta sekä treeneistä. Mikään näistä asioista ei kuitenkaan pysty kertomaan sitä, minkälaiset geenit minulla on ja miten ne toimintaani vaikuttavat – viimein kuitenkin pääsin tekemään myös geenitestin, joka kertoikin itsestäni enemmän kuin osasin ajatella.

Geenitesti oli suomalaiselta Evogenom nimiseltä yritykseltä, joka toimii Jyväskylästä käsin. Geenitestin nimi oli SPORT, joka pitää sisällään yleisimpien geenitestien kaikkien osa-alueiden lisäksi myös urheilijaprofiilin (voit tutustua testin sisältöön täältä: Geenitesti SPORT). Halusin myös tietää enemmän mahdollisista terveysriskeistä, joten lisäsin geenitestipakettiin erikseen vielä terveysriskikartoitukset liittyen: diabetekseen, reumaan ja nivelrikkoon sekä Alzheimerin tautiin liittyen. Ajattelin, että niistä voisi olla tulevaisuutta ajatellen hyötyä, koska suvussani on esiintynyt sydämeen, muistiin sekä niveliin liittyviä ongelmia… Geenitesti tosiaan kertoi, että on syytä olla varuillaan – tästä lisää myöhemmin.

Geenitesti: Toteutus

Geenitestin tekeminen oli todella helppo operaatio ja suosittelen ehdottomasti jo nyt jokaista harkitsemaan geenitestiä vakavasti, koska se kertoo sinusta äärimmäisen mielenkiintoista ja hyödyllistä dataa.

Geenitesti oli itsessään hyvin yksinkertainen:

  1. Geenitesti saapui postiluukusta pienessä paketissa.
  2. Paketissa oli ohjeet sekä testiputkilo.
  3. Testiputkiloon syljettiin tietyn verran sylkeä ja se laitettiin samaan pakettiin jossa se saapui.
  4. Veit paketin Postiin – postikulut oli ennalta maksettu.
  5. Jäit odottelemaan tuloksia.

Geenitesti: Sisältö

Käydään lyhyesti läpi mitä kyseinen geenitesti mm. pitää sisällään, ennen kuin siirrytään ajatuksia herättäviin tuloksiin. Tulokset tulivat muutaman viikon kuluessa suojatun sähköpostin välityksellä ja sain tutkittavaksi 98-sivuisen .pdf tiedoston. Tulosraportin pituuden takia en käy kuin murto-osan raportista läpi ja nostan esiin mielenkiintoisia esimerkkejä.

Raportin pääotsikot ovat: valmennus- ja harjoitteluominaisuudet, uni ja lepo, nautintoaineet, painonhallinta, ravinto, vitamiinit, hivenaineet ja mineraalit, terveys ja oma keho, allergiat, satunnaiset mielenkiintoiset ominaisuudet, persoonallisuus ja lääkevasteet (erikseen tilatut: astmalle altistavat perinnölliset tekijät, Alzheimerin taudille altistavat perinnölliset tekijät, reumalle ja nivelrikolle altistavat perinnölliset tekijät, verenpainetaudille altistavat perinnölliset tekijät). Jokaisen pääotsikon alla on useampi (5-10) alaotsikkoa, jotka kaikki kertovat oman tarinansa.

Raportti siis on todella laaja ja vaatii hetken perehtymiseen. Ei mennä tekstissä tarkemmin siihen kuinka raporttia tulkitaan, mutta tässä muutama esimerkki raportin ulkonäöstä, jotta saat paremmin kiinni asiasta:

Tulokset esitettiin lyhyesti ja ytimekkäästi, joitain kohtia oli selitetty auki laajemmin ja toiset oli avattu yhdellä tai kahdella lauseella. Kuvissa näkyvä ”palkki” kertoo myös oman tarinansa siitä, kuinka geenisi määräytyvät suhteutettuna muuhun väestöön.

Tuloksien tulkitseminen: Terve Skeptisyys

Tulokset avasivat mielenkiintoisen uuden maailman, johon ei ole koskaan aiemmin ollut itselläni kosketuspintaa. Mitä tällä tarkoitan, on se, että olen aikaisemmin pystynyt vain ”mutuilemaan”, että asia voisi olla näin, koska joku suoritus esimerkiksi liikunnan suhteen onnistuu minulta hyvin tai jokin ruoka-aine sopii paremmin kuin toiselle. Nyt dataa on aidosti käytössä, josta jalostaa uusia ajatuksia esimerkiksi tuleviin harjoitusohjelmiin tai omaan käyttäytymiseen – ajatellen tulevaisuutta. Kuitenkin rehellisyyden nimissä myönnän, että suhtaudun useampaan geenitestin tulokseen hieman skeptisesti, esimerkiksi siksi, että koen oikeassa maailmassa tuloksen olevan aivan päinvastainen. Annan muutaman esimerkin:

Geenitesti
Geenitesti

Geenitestin mukaan kipukynnykseni olisi käytännössä hyvin alhainen, jota en pysty allekirjoittamaan. Kysytään sitten keneltä tahansa, niin en usko, että kukaan pystyisi sanomaan kipukynnykseni olevan matala. Samoin perusaineenvaihdunta, olen aina ollut laiha, lämminverinen ja pystynyt syömään mitä tahansa lihomatta (ja edelleen pystyn) – koen, että perusaineenvaihduntani on huomattavasti keskimääräistä korkeampi, syön kuitenkin päivittäin yli 4000 kcal.

Voi tietysti olla, että geenini kertovat toista ja todellisuus toista, mutta en henkilökohtaisesti usko mm. näissä tapauksissa testin tuloksiin. En kuitenkaan lähde väittämään vastaan, enempää tietämättä. Voin kuitenkin uskoakseni olettaa, että esim. kivunsietoon vaikuttaa valtavasti oma ajatusmaailma ja uskomukset, myös aineenvaihduntaan vaikuttaa esim. lihaskudoksen määrä.

Joka tapauksessa geenitestin antaessa valtavan määrän erilaisia, laidasta laitaan olevia tuloksia olisi todella hurjaa, jos se pystyisi antamaan oikean vastauksen kaikkeen.

Tuloksien tulkitseminen: Totuus

Suurin osa tuloksista oli loppujen lopuksi sellaisia, jotka pystyn allekirjoittamaan ja jotkin asiat herättivät sisälläni myös paljon ”Ahaa” -elämyksiä. Osa tutkimustuloksista oli myös sellaisia mihin ei pysty empiiristen tutkimusten perusteella sanomaan yhtään mitään – ainoastaan geenit osaavat niistä ilmeisesti kertoa.

Nostetaan tässä vaiheessa esille muutamia hyvin paikkaansa pitäviä tuloksia:

Geenitesti
Geenitesti

Aikaisempiin liittyen esimerkiksi pähkinäallergia minulla on ollut aina ja testi myös osasi kertoa siitä. Olen myös usein miettinyt omaa suhtautumistani kofeiiniin sekä kahviin ja niiden käyttöä sekä miettinyt omia tuntemuksiani. Geenitesti esimerkiksi kertoo potentiaalisesta ahdistuksen kasvamisesta, mikäli kofeiinia nautitaan tietyn määrän yli. Tämä on mielestäni hyvin mielenkiintoinen tieto ja aion ottaa sen tulevaisuudessa enemmän huomioon, koska todellakin huomaan kofeiinin nostavan sykettä ja aiheuttavan malttamattomuutta sekä yleistä ahdistumisen tunnetta. On hienoa löytää omille tuntemuksilleen selityksiä tutkimuksen kautta.

Mitä ajatuksia geenitesti herätti?

Henkilökohtaisesti olen äärimmäisen kiinnostunut omasta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistani ja, jos joku testi pystyy kertomaan minulle siitä jotain uutta, niin olen ehdottomasti valmis antamaan sille mahdollisuuden. Kyseinen SPORT geenitesti herätti paljon ajateltavaa ja lähden mielenkiinnolla hyödyntämään sen antamia tietoja omassa elämässäni.

Geenitesti

Uskon siihen, että myös omiin geeneihinsä pystyy vaikuttamaan valinnoilla valtavasti, eikä yksi tutkimus kaikkea pysty paljastamaan. On kuitenkin erittäin tärkeää tietää omien geeniensä heikkouksista sekä vahvuuksista enemmän, jotta pystyy hyödyntämään omaa täyttä potentiaaliaan ja mahdollisesti valmistautumaan ennalta tulevaisuudessa mahdollisesti tapahtuviin asioihin, kuten omassa tapauksessani vaikkapa korkeaan verenpaineeseen tai nivelrikkoon.

En ole koskaan pitänyt terveyttä itsestäänselvyytenä, ja siksi haluan tietää näistä asioista mahdollisimman paljon. Geenitesti oli mielestäni hyvin mielenkiintoinen kokemus sekä lisä omaan empiiriseen matkaani, kohti syvempää ymmärrystä. Kysymys kuuluu: Missä omien geenien rajat menevät ja kuinka niitä voidaan viedä vielä pidemmälle?

Itsensä läpikotainen tunteminen johtaa parempaan elämään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *