Osallistuin mukaan Yle Akuutti -sarjaan, jakso ”Geeneihin kirjoitettu ruokavalio” julkaistiin televisiossa 5.12.2023. Jakso on kerännyt paljon huomiota, mutta se kuitenkin onnistui näyttämään sen kärkkäimmän ja mediassa helposti kiinnostusta herättävän puolen, eikä tärkeää kokonaiskuvaa. Siksi suosittelen lukemaan alla olevan vastaukseni sarjan jaksoon liittyen, jossa avaan realistisempaa otetta aiheeseen.
”Aaro Huttunen viilaa elämäänsä niin terveelliseksi kuin mahdollista ja hän on optimoinut ravinnon, treenit sekä nukkumisen äärimmilleen. Esimerkiksi jokainen ateria on ennalta tarkoin suunniteltu taulukkolaskentaohjelman avulla.” – Yle
Olen saanut paljon kommentteja ja kysymyksiä jaksoon liittyen sekä läheisiltä että tuntemattomilta. Kaikki kommentit, jotka minulle on suoraan lähetetty ovat olleet pelkästään positiivisia, mutta kääntöpuoli varmasti on olemassa, jos lähdettäisiin keskustelupalstoja purkamaan. Ei kuitenkaan mennä siihen, vaan kaikista kiinnostavinta on ollut, kuinka paljon aihe on kiinnostanut ihmisiä ja luonut keskustelua. Eli kurkataan syvemmälle jaksoon ja siihen miten se toteutettiin, mutta myös siihen mihin uskon oikeasti ruokavalion suhteen.
Blogitekstin kuvat: Tero Kyllönen (Yle)
Jakson taustoitus
Jakso on kuvattu 14.9.2023 ja Maarit Åström, joka myös esiintyy jaksossa, lähestyi minua sähköpostilla aiheen tiimoilta ensimmäisen kerran 15.8.2023: ”Minulla on suunnittelussa puolituntinen Akuuttidokumentti, jossa syvennyn ruokavalion optimointiin ja personointiin…” Olin aluksi hieman skeptinen aiheesta, koska tiedän mitä julkinen media on: kaikki voidaan leikata ja esimerkiksi kärkäs otsikointi on tärkeimpiä toimittajien työkaluja, koska se on yksi voimakkaimmista tavoista saada silmäpareja sisällön pariin.
Katsoin kuitenkin Akuutissa aikaisemmin julkaistuja jaksoja ja päädyin siihen lopputulokseen, että nyt ollaan tärkeän asian äärellä ja päätin lähteä jaksoon mukaan. Roolini oli kuitenkin ns. ”kokemusasiantuntija” ja kertoa vain omista kokemuksistani, eikä ollut tarvetta paneutua sen enempää tieteeseen ammattilaisena, joten suhteellisen helppo tehtävä tiedossa.
- Jakso julkaistiin Yle Areenassa 3.12.2023: Geeneihin kirjoitettu ruokavalio? (katso jakso linkistä)
- 5.12.2023 Yle TV1: Geeneihin kirjoitettu ruokavalio?
- 9.12.2023 Yle TV1: Geeneihin kirjoitettu ruokavalio?
- 11.12.2023 Yle TV1: Geeneihin kirjoitettu ruokavalio?
Kuvauspäivä
Kuvaukset toteutettiin klo 9.00-16.30 ja arvioisin, että videomateriaalia on tullut noin 3-4 tunnin verran. Pääaiheina ruokavalio, sen optimointi sekä geenitesti. Alunperin Maarit on löytänyt esimerkiksi kirjoittamani artikkelin: Mitä geenitesti kertoo? | Liikunta, ruokavalio, uni ja sairaudet, jonka takia minua lähestyi. Tietenkin olen myös kirjoittanut ja puhunut paljon erilaisista empiirisistä ruokavaliokokeiluistani, joten luonnollisesti voisin olla sopiva henkilö puhumaan tällaisista aiheista.
Kuvauspäivänä puhuttiin geenitestin lisäksi monesta erilaisesta teemasta, kuten:
- Pätkäpaasto
- Ketogeeninen ruokavalio
- Ruokavalion suunnittelu
- Lisäravinteet
- Ulkona syöminen
- Verikokeet
- Pesco-ovo vegetaarinen ruokavalio
- Peliriippuvuus
Esittelin myös yhden Excelini, jonka mukaan jossain vaiheessa pyrin syömään esimerkiksi treenipäivinä. Näiden aiheiden parissa meni noin 2-3 tuntia, jonka jälkeen käytiin kuvaamassa hetki ulkotreenejä, kuvattiin siirtymä ja juoksin kauppaan hakemaan brunssia varten ruoka-aineet. Lopulta taioin brunssin noin tunnin aikaikkunassa, aina kaupassa käynnistä ruokien pakkaamiseen. Tiukka aikataulu.
Miksi jakso ei kerro kokonaiskuvaa?
Kuten jo rivien välistä on pystynyt lukemaan, videomateriaalia tuli erittäin paljon siihen nähden minkä verran ruutuaikaa minulla oli jaksossa. Puhutaan kuitenkin aiheista, joista yhtäkään ei pysty yhdellä tai kahdella lauseella kertomaan tai perustelemaan kunnolla. Jakso on siis ymmärrettävästi vahvasti leikattu ja asioita on irrotettu kontekstista täysin. Asiat joista puhuttiin, eivät ole oikeassa järjestyksessä jaksossa, mikä myös sotkee kokonaisuuden hahmottamista.
Tässä välissä sivuhuomiona, että kaikki jaksoon päässyt on toki totta, mutta jokaisen lauseen ympärillä on useampi lause sekä ennen että jälkeen, jotka pohjustavat kaikkea sanomaani.
Joka tapauksessa, hyvähän se on tietää, että media on juuri tätä. Leikattua ja editoitua, ennalta käsikirjoitettua. Yritetään saada klikkauksia houkuttelevilla otsikoilla, joihin ihmiset lankeavat. Omasta mielestäni jaksosta olisi voinut saada huomattavasti arvokkaamman sisällöllisesti, jos siihen oltaisiin otettu mukaan oleellisempia aiheita. Yhtenä esimerkkinä esimerkiksi makeanhimo, joka henkilökohtaisesta näkökulmasta on suhteellisen turha yksityiskohta kokonaisuudessa, eikä tuo jaksoon lisäarvoa (lähinnä viihdettä).
Makeanhimon olisi voinut korvata muun muassa käsittelemällä kahvia ja kofeiinia, joista puhuttiin 10 x enemmän videolla kuin makeanhimosta. Maaritin yksi kysymys oli esimerkiksi: ”Mitä olet muuttanut geenitestin jälkeen?”, kahvin juonti oli yksi tärkeimmistä asioista. Nimittäin geenitestin mukaan kofeiini vaikuttaa elimistössäni tavanomaista kauemmin, jonka takia vain harvoin enää juon kahvia iltapäivisin, jos ollenkaan. Minulla olisi antaa paljon esimerkkejä, joilla jaksosta olisi voinut saada mielestäni arvokkaamman, mutta jätetään tämä aihe kuitenkin tältä erää tähän.
Julkinen media
Loppujen lopuksi kokemus vahvisti vain käsitystäni siitä, että julkista mediaa on syytä aina tarkastella kriittisesti ja paljon jätetään sanomatta sekä narratiivi on aina käsikirjoittajan sekä korkeamman tahon mukainen. Tämän takia en omista televisiota, enkä anna sille juurikaan painoarvoa elämässäni. Ja myös tämän takia nautin pitkäkestoisesta sisällöstä, kuten podcasteista ja kirjoista, ne antavat huomattavasti paremman kuvan siitä, mitä oikeasti tapahtuu, kun on vain valmis antamaan niille aikaa ja valitsemaan lähteet järkevästi. Tietenkin kaikkea pitää analysoida monesta näkökulmasta.
Lehtiartikkelit aiheesta
Lehtiartikkelit aiheesta lähinnä naurattavat, kuinka paljon niissä voidaankaan kontekstista irroittaa asioita:
”Hänen filosofiansa on, että aina voi elää vielä vähän terveellisemmin.” – Iltalehti (lue artikkeli)
Ei minulla esimerkiksi ole tuollaista filosofiaa, se on toimittajan tulkinta asiasta. Helposti artikkeleja lukiessa kuitenkin unohtuu, että mikä on tulkintaa ja mikä oikeasti minun sanomaani. Toinen itseäni huvittava asia artikkelissa on heti alussa: ”Aaro Huttunen kertoo äärimmilleen viedystä elämäntavastaan Akuutissa.” – ehkä se voi vaikuttaa siltä toimittajalle, mutta minulle säännöllinen ja samankaltainen ruokailu on vain arkea helpottava asia. Anyway, räikeästi kirjoitettu artikkeli ja hieman aiheen ohi, eikä tuo mitään lisäarvoa kenellekään, mutta hienoista kuvista pisteet!
Huomattavasti parempi artikkeli aiheesta on Maaritin (Yle) tekemä: Aaro Huttunen haluaa elää mahdollisimman terveellisesti – ”Minulle ei ole ongelma syödä samaa ruokaa viisi vuotta”, siihen on nähty selkeästi enemmän vaivaa, eikä pelkästään yritetty poimia kaikista provosoivimpia asioita. Mutta ei tämäkään artikkeli kerro koko totuutta, vaan jättää mielestäni oleellisia asioita huomioimatta.
Sivuhuomautus
Tähän väliin haluan kysyä: Miksi tällainen aihe kiinnostaa ihmisiä?
Selkeästi kiinnostusta on ollut ja olisi hienoa kuulla syitä. Onko elämän optimointi jostain syystä puhututtava asia vai voidaanko nykyään huonommin ja sille halutaan tehdä jotain. Jos voit kertoa minulle, niin kerro.
Lisäksi tähän kohtaan mainitsen yhdestä spesiaali palautteesta, jonka sain omalta mummiltani jaksoon liittyen. Mummi täyttää lähipäivinä 88 vuotta, joka on jo itsessään arvostettava ikä. Ja, iästä huolimatta, elää terveenä omakotitalossa tehden vielä lumityöt ja käyden sienimetsällä. Muun muassa tätä on terveys, jota mielestäni jokaisen tulisi tavoitella. Mummi oli siis katsonut Akuutin jakson ja sanoi minulle näin: ”Mahtavaa, kun välillä näytetään jotain positiivistakin, eikä vain negatiivisia asioita.”
Mitä oikeasti teen ja haluan sanoa?
Lähdin mukaan ohjelmaan, koska toivoin saavani aikaan jotain isompaa hyvää jakamalla omaa tarinaani tätä kautta. Jos joku saa jaksosta ajattelemisen aiheita ja ehkä mahdollisesti tekee jatkossa parempia valintoja arjessa, niin olen saavuttanut tavoitteeni jakson suhteen.
Mitä ei mainittu TV jaksossa tai lehtiartikkeleissa on se, että vaikka todennäköisesti pystyisin syömään viisi vuotta samaa ruokaa pelkästään tutkittujen terveysvaikutusten takia, en ole koskaan vielä tehnyt niin. En myöskään ole koskaan syönyt vuosia samoja aterioita tai määriä, koska elämä muuttuu, kuten myös erilaiset fyysiset ja terveydelliset tavoitteet. Ja kuten on ollut puhetta, olen myös vaihtanut ruokavalioita suhteellisen paljon. Totuus on siis se, että ruokavalioni on muuttunut vuosien aikana noin 3-6 kuukauden välein, riippuen siitä, missä sillä hetkellä elämässäni olen ja mitä tavoittelen.
On kuitenkin totta, että monesti samankaltaiset ruoka-aineet näyttelevät ruokavaliossani isointa osaa, koska ne vain yksinkertaisesti toimivat. Toimivaa harvoin kannattaa vaihtaa kokonaan.
Miksi sitten teen, mitä teen? Yksinkertaisuudessaan, selkeät valinnat tekevät arjesta helpompaa ja minulla on aikaa tehdä oikeasti merkityksellisempiä asioita. Minulle syöminen, ruoka tai ruoanlaitto eivät koskaan ole olleet intohimo, enkä mielelläni käytä niihin enempää aikaa kuin on tarpeen.
Asia, jonka olisin toivonut nousevan esille
Tunnen vain harvoja ihmisiä, jotka ovat oikeasti kiinnostuneita terveydestään, siinä mielessä, että olisivat valmiita tekemään muutoksia ennen kuin jotain ikävää sattuu. Lähes kaikki ihmiset kuitenkin todennäköisesti tietävät mitä voisivat tehdä arjessa paremmin tai terveellisemmin ja jokainen tuntee toivottavasti myös omat huonot tapansa.
Vaikka kaikki tämä on tiedossa, niin harvemmin kuitenkaan tietoisesti seurataan mitä todellisuudessa tapahtuu. Verikokeissa ei käydä ollenkaan tai ainoastaan pakotettuna, omasta unenlaadusta ei ole mitään tietoa ja terveelliset rutiinit puuttuvat monesti jokapäiväisestä arjesta lähes täysin.
Kysymys kuuluu: Tiedätkö mitä kehossasi oikeasti tapahtuu?
Milloin viimeksi kävit esimerkiksi verikokeissa? Jos siitä on yli kaksi vuotta, niin mene mahdollisimman nopeasti ja ota selvää. Ja, mitä enemmän sinulla on ikää, sitä useammin näitä asioita tulisi seurata.
Moni saattaa olla sitä mieltä, että on helpompi olla tietämättä kuin tietää. Tähän haluan kuitenkin sanoa, että älä ole tyhmä. Tietenkin haluat tietää mitä kehossasi tapahtuu ja mielellään mahdollisimman hyvin, koska ainoastaan silloin voit tehdä jotain, jos yhtään mitään negatiivista ilmaantuu.
Herättävänä esimerkkinä, jos syöpä löydetään vasta oireiden ilmaannuttua ja se on jo kerennyt edetä 4. asteelle, loppuelämäsi saattaa hyvällä todennäköisyydellä olla valmiiksi käsikirjoitettu, se saattaa olla lyhyt ja ikävä. Jos sama syöpä löydetäänkin jo 2. asteella, on hyvin todennäköistä, että voit itse ryhtyä elämäsi käsikirjoittajaksi ja valita tarinasi suunnan. Tästä syystä, ole kiinnostunut itsestäsi ja kehosi hyvinvoinnista sekä tee kaikki tarvittava sen eteen että pysyt terveenä mahdollisimman pitkään. Terveelliset elämäntavat voivat näyttää eri ihmisille erilaisilta. Minun blogiteksteistäni tai videoistani voit löytää mitä se on minulle tällä hetkellä. Selvitä mitä se on sinulle. Tiivistettynä kuitenkin:
Elät tämän elämän vain kerran, ota siitä kaikki irti ja elä terveesti.