Magnesium: hyödyt, käyttö ja parhaat lisäravinteet sen kanssa

Kaupallinen yhteistyö: Terveyskaista.fi (sis. mainoslinkkejä)

Magnesium on tärkeä kivennäisaine, jolla on keskeinen rooli monissa kehon toiminnoissa. Itse olen käyttänyt magnesiumia lisäravinteena lähemmäs kymmenen vuoden ajan säännöllisesti ja huomannut saavani siitä huomattavasti hyötyjä. Magnesiumia tarvitaan muun muassa lihasten ja hermotoiminnan ylläpitämisestä sekä terveen immuunijärjestelmän tukemiseen. Tässä artikkelissa syvennytään magnesiumiin lisäravinteena, sen terveyshyötyihin sekä muihin ravinteisiin, jotka magnesiumin kanssa yhdessä otettuna edes auttavat esimerkiksi magnesiumin imeytymistä.

Magnesiumin merkitys kehossa

Magnesium osallistuu yli 300 biokemialliseen reaktioon kehossa. Se auttaa muun muassa muuttamaan ruokaa energiaksi, luomaan uusia proteiineja aminohapoista ja korjaamaan DNA:ta (deoksiribonukleiinihappo). Knoppitietona, DNA on lähes kaikkien elävien organismien perinnöllinen aine, joka sisältää meidän geneettisen materiaalin. Magnesium siis todellakin osallistuu hyvin merkittäviin asioihin elimistössämme.

Luonnolliset magnesiumin lähteet

Magnesiumia löytyy monista ruoista. Vihreät lehtivihannekset, kuten pinaatti, pähkinät, siemenet ja täysjyväviljat, ovat erinomaisia ​​lähteitä. Näiden ruokien sisällyttäminen ruokavalioon voi auttaa sinua ylläpitämään riittävää magnesiumtasoa luonnollisesti. Magnesiumin saannin suhteen monipuolista ruokavaliota on hyvä korostaa ja mikäli onnistut tässä hyvin, niin magnesium lisäravinteille ei välttämättä ole tarvetta ollenkaan.

Magnesiumin hyödyt

Magnesiumin hyödyt ovat laajat ja ohessa tärkeimpiä terveyshyötyjä:

 1. Lihastoiminnan tehostaminen
  Magnesium on välttämätön lihasten supistumiselle ja rentoutumiselle. Se voi auttaa ehkäisemään lihaskramppeja ja kouristuksia, mikä tekee siitä erityisen hyödyllisen muun muassa urheilijoille ja muille, jotka liikkuvat säännöllisesti.
 2. Energiatasojen nostaminen
  Magnesiumilla on keskeinen rooli energiantuotannossa. Se auttaa muuttamaan ruokaa energiaksi varmistaen, että kehollasi on polttoainetta, jota se tarvitsee toimiakseen tehokkaasti.
 3. Unen laadun parantaminen
  Magnesium voi auttaa uniongelmien kanssa. Se säätelee välittäjäaineita, jotka osallistuvat nukkumiseen ja rentoutumiseen, mikä edistää parempaa unen laatua ja auttaa sinua heräämään virkeänä (lue lisää unesta: uni ja sen merkitys).
 4. Luuston terveyden tukeminen
  Magnesium on tärkeä luuston terveydelle. Se auttaa kalsiumin imeytymisessä ja auttaa rakentamaan ja ylläpitämään vahvoja luita. Tämä tekee siitä välttämättömän kivennäisaineen osteoporoosin ja muiden luihin liittyvien sairauksien ehkäisyssä.
 5. Stressin vähentäminen ja mielialan nostaminen
  Kiireisessä elämässämme stressi on yleinen ongelma. Magnesium voi auttaa säätelemällä stressireaktiojärjestelmää. Se vaikuttaa stressihormonien vapautumiseen ja voi edistää rentoutumisen tunnetta.

Lista ei ole tyhjentävä. Magnesiumin terveyshyödyt voidaan yhdistää myös muun muassa verensokerin sääntelyyn, sydän- ja verenkiertoelimistön tauteihin.

Magnesiumin puute

Sen tärkeydestä huolimatta monet ihmiset kärsivät magnesiumin puutteesta. Merkkien ja syiden ymmärtäminen voi auttaa sinua ratkaisemaan tämän ongelman. Yleisiä magnesiumin puutteen oireita ovat lihaskrampit, väsymys ja epäsäännölliset sydämenlyönnit.

Monet tekijät voivat vaikuttaa magnesiumin puutteeseen. Huonot ruokailutottumukset, krooninen stressi ja tietyt lääkkeet voivat kaikki heikentää kehon magnesiumtasoja. Tietyt ryhmät saattavat olla myös alttiimpia magnesiumin puutteelle, mukaan lukien lapset ja vanhukset sekä ihmiset. Omien riskitekijöiden tunnistaminen voi auttaa ennaltaehkäisemään magnesium puutteesta johtuvia terveysongelmia. Riskitekijöitä pystyy seuraamaan muun muassa käymällä säännöllisesti verikokeissa tai tekemällä geenitestin.

Magnesium tyypit

Mitä tulee lisäravinteisiin, kaikkia magnesiumtyyppejä ei ole luotu tasa-arvoisiksi. Tässä yleisimpiä magnesiumin muotoja ja niiden hyötyjä:

 1. Magnesiumsitraatti
  Tämä magnesiumin muoto imeytyy hyvin kehoon, ja sitä käytetään yleisesti magnesiumin puutteen hoitoon.
 2. Magnesiumglysinaatti
  Magnesiumglysinaatti on loistava vaihtoehto niille, jotka haluavat parantaa unen laatua ja vähentää esimerkiksi ahdistuksen tunteita.
 3. Magnesiumtreonaatti
  Tämä muoto on hyödyllinen erityisesti kognitiiviselle toiminnalle ja aivojen terveydelle.
 4. Magnesiumkloridi
  Magnesiumkloridi imeytyy helposti ja sitä käytetään usein magnesiumin puutteen hoitoon ja vieroitustarkoituksiin.
 5. Magnesiumoksidi
  Vaikka magnesiumoksidi ei imeydy yhtä helposti kuin muut muodot, sitä käytetään usein laksatiivina ja ruoansulatushäiriöiden lievittämiseen.

magnesium

MAGNESIUMSITRAATTI
Kotimainen Avainlippu-tuote!

1-2 tablettia sisältää magnesiumia:
188-375 mg (50-100 %*)
*vuorokautisen saannin vertailuarvosta

Tuote on laktoositon, gluteeniton, hiivaton, maidoton, vegaaninen ja makeuttamaton.


Magnesium ja annostussuositukset

Aikuiset tarvitsevat keskimäärin magnesiumia 310-420 mg päivässä.

Miehet: 400-420 mg / pvä
Naiset: 320-360 mg / pvä

Magnesiumin suositeltu päiväannos (Recommended Dietary Allowances eli RDA) vaihtelee muun muassa iän, aktiivisuuden, sairauksien ja sukupuolen mukaan. Yksilölliset tarpeet voivat myös vaihdella elämäntilanteesta riippuen, joten on parasta keskustella tarpeen mukaan terveydenhuollon ammattilaisen kanssa magnesiumin annosmääristä.

Vaikka magnesium on yleisesti hyvin turvallinen lisäravinne, liiallinen käyttö voi johtaa sivuvaikutuksiin, kuten ripuliin, pahoinvointiin ja vatsakramppeihin. On siis tärkeää noudattaa suositeltuja annossuosituksia ongelmien välttämiseksi.

Magnesium

Magnesium muiden lisäravinteiden kanssa

Magnesium toimii synergistisesti useiden muiden ravintoaineiden kanssa tehostaen sen tehokkuutta ja imeytymistä.

B6-vitamiini

B6-vitamiinilla on ratkaiseva rooli magnesiumin imeytymisessä solutasolla, mikä varmistaa, että elimistö hyödyntää magnesiumia tehokkaasti. Yhdistelmä tukee erilaisia ​​fysiologisia toimintoja, mukaan lukien välittäjäainesynteesiä, joka vaikuttaa mielialan säätelyyn ja kognitiiviseen toimintaan. Lisäksi molemmat ravintoaineet osallistuvat energian tuotantoon, lihasten toimintaan ja terveen hermoston ylläpitämiseen. Yhdessä ne parantavat aineenvaihduntaprosesseja ja vähentävät magnesiumin puutteen riskiä.

D-vitamiini

D-vitamiini on tärkeä magnesiumin imeytymiselle. Ilman riittävää D-vitamiinitasoa elimistö ei pysty hyödyntämään magnesiumia optimaalisesti. D-vitamiinin ottaminen magnesiumin kanssa on hyödyllistä myös siksi, että magnesium on välttämätön D-vitamiinin muuntamiseksi aktiiviseen muotoonsa, mikä varmistaa kalsiumin tehokkaan imeytymisen ja hyödyntämisen.

Molemmat ravintoaineet vahvistavat luita. Lisäksi magnesium edistää D-vitamiinin synteesiä ja aktivoitumista, mikä lisää sen immuunijärjestelmää tukevia ominaisuuksia.

Sinkki

Sinkki ja magnesium molemmat osallistuvat yli 300 kehon toimintaan. Sinkki tehostaa magnesiumin imeytymistä ja hyödyntämistä, mikä parantaa sen tehokkuutta lihasten ja hermojen toiminnan, energian tuotannon ja luuston terveyden ylläpitämisessä. Sekä sinkki että magnesium ovat tärkeitä immuunijärjestelmän tukemiselle, tulehduksen vähentämiselle ja haavojen paranemisen edistämiselle. Lisäksi niillä on tärkeä rooli DNA-synteesissä sekä solujen jakautumisessa. Sinkki ja magnesium edistävät yhdessä yleistä terveyttä tukemalla immuunijärjestelmää, aineenvaihduntaprosesseja ja ylläpitämällä solujen ja kudosten rakennetta.

Kalsium

Kalsium ja magnesium tukevat yhdessä luuston terveyttä ja varmistavat lihasten oikeanlaisen toiminnan. Magnesium on ratkaisevan tärkeä D-vitamiinin muuntamisessa aktiiviseen muotoonsa, mikä auttaa kehoa myös hyödyntämään kalsiumia tehokkaammin. Lisäksi magnesium auttaa säätelemään veren kalsiumtasoja ja estää kalsiumin kertymistä pehmytkudoksiin, mikä vähentää kalkkeutumisen riskiä ja edistää sydän- ja verisuoniterveyttä. Tämä yhdistelmä tukee myös hermojen toimintaa, vähentää lihaskrampin riskiä ja ylläpitää luiden ja hampaiden hyvinvointia.

Ohessa muutamia Terveyskaistan tuotteita, joita voit hyödyntää magnesiumin yhteydessä. Terveyskaista on valmistanut laadukkaita ja kotimaisia ravintolisiä jo vuodesta 2007. Tuotevalikoima koostuu terveyttä ja hyvinvointia monipuolisesti tukevista ravintolisistä. Terveyskaistan tuotteet ovat Suomessa valmistettuja ja niillä on Avainlippu-merkki.

Magnesium

Koodi: AARO20

Saat 20 % alennuksen Terveyskaistan verkkokaupasta, myös alennetuista tuotteista.

magnesium

Milloin ottaa magnesiumia

Ajoitus ja lisäravinteiden yhdistelmä voivat vaikuttaa magnesiumlisän tehokkuuteen. Henkilökohtaisesti otan magnesiumia aina iltaisin, koska olen huomannut sen vaikuttavan positiivisesti uneen. Onkin tutkittua, että magnesiumlisän ottaminen iltaisin voi edistää rentoutumista ja parantaa unen laatua.

Huomion arvoista tietysti on, että magnesium voi olla negatiivisessa mielessä vuorovaikutuksessa tiettyjen lääkeaineiden kanssa, joten on tärkeää selvittää asiat etukäteen. Jos siis käytät lääkkeitä tai muuta vastaavaa, niin ennen magnesiumin käytön aloittamista on jäleen suositeltavaa keskustella aiheesta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Ja lisäyksenä myös se, että jos sinulla on ruuansulatusongelmia, saattaa olla parempi magnesium aterian yhteydessä.

Magnesiumin käytön voi aloittaa pienemmällä annostuksella ja lisätä annostusta vähitellen. Tarkkaile mahdollisia haittavaikutuksia ja säädä annosta tarvittaessa.

Magnesium urheilijoille

Urheilijat tarvitsevat usein enemmän magnesiumia lisääntyneen fyysisen aktiivisuuden ja lihasten käytön vuoksi. Magnesiumin lisääminen voi parantaa suorituskykyä ja palautumista.

Magnesium raskaana oleville

Raskaana olevat naiset tarvitsevat korkeampia magnesiumpitoisuuksia tukeakseen sikiön kehitystä ja estääkseen komplikaatioita.

Magnesium vanhuksille

Vanhuksilla on suurempi riski saada magnesiumin puutos, esimerkiksi heikentyneen ruoan imeytymisen takia. Magnesium lisä voi auttaa vanhuksilla ylläpitämään luuston hyvinvointia sekä ehkäisemään sydän- ja verisuonisairauksia.

Loppusanat

Magnesium on elintärkeä kivennäisaine, jolla on huomattavia terveyshyötyjä muun muassa lihasten ja hermoston toiminnan tukemisesta unen laadun parantamiseen ja stressin vähentämiseen. Saatpa sitä riittävästi sitten ruoasta tai lisäravinteista, riittävän magnesiumin saannin varmistaminen on välttämätöntä yleisen terveyden kannalta. Pidä siis huolta, että saat magnesiumia säännöllisesti ja seuraa myös, että annoskoot ovat yksilöllisellä tasolla riittävät juuri sinulle.

Magnesium

Monesti vitamiinien ja mineraalien ottaminen unohtuu helposti, jos siitä ei ole tullut tapaa. On myös suhteellisen aikaa vievää ottaa jokainen tablettimuotoinen lisäravinne purkista yksitellen, varsinkin jos tabletteja on paljon. Ja näistä syistä itse olen käyttänyt dosettia useiden vuosian ajan. Itse täytän dosetin vain kerran viikossa ja se säästää valtavasti aikaa.

Terveyskaistalta löytyy tyylikäs ja ekologinen puinen dosetti, lisäravinteiden ottamista helpottamaan ja rutiinin muodostamista auttamaan.


PUINEN AAMU/ILTA-DOSETTI
Tee lisäravinteista rutiini!

Kauniilla puusta valmistetulla dosetilla voit annostella ravintolisät aamuksi ja illaksi koko viikolle. Tilavat lokerot joiden viikonpäivät on merkattu suomeksi. Kansi sulkeutuu magneetilla, joten dosetin voi sujauttaa laukkuun. 


FAQ | Magnesium

Voitko ottaa magnesiumia joka päivä?

Kyllä, voit ottaa magnesiumia päivittäin. On kuitenkin tärkeää noudattaa suositeltua annostusta ja neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, jos sinulla on terveysongelmia tai käytät lääkitystä.

Mitkä ruoat sisältävät runsaasti magnesiumia?

Magnesiumia sisältäviä ruokia ovat vihreät lehtivihannekset, pähkinät, siemenet, täysjyväviljat ja palkokasvit. Niiden sisällyttäminen ruokavalioon voi auttaa ylläpitämään riittävää magnesiumtasoa.

Onko mahdollista yliannostella magnesiumia?

Kyllä, liiallinen magnesiumin ottaminen, erityisesti lisäravinteena, voi johtaa sivuvaikutuksiin, kuten ripuliin, pahoinvointiin ja vatsakramppeihin. On tärkeää noudattaa suositeltuja annoskokoja.

Kuinka kauan kestää nähdä magnesiumlisän hyödyt?

Terveyshyötyjen näkemiseen kuluva aika vaihtelee yksilöittäin. Jotkut ihmiset saattavat huomata hyötyjä muutamassa päivässä, kun taas toisilla se voi kestää useita viikkoja. Magnesium lisien käytön säännöllisyys on tässä avainasemassa.

Koodi: AARO20

Saat 20 % alennuksen Terveyskaistan verkkokaupasta, myös alennetuista tuotteista.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *