Magic of Thinking Big: miten ajatella paremmin

The Magic of Thinking Big on tarkasti kirjoitettu menestysteos, joka sisältää keinoja joiden kautta pystyt menestymään ja saamaan enemmän irti omasta elämästäsi. Kirjan on kirjoittanut David Schwartz ja se on julkaistu ensimmäisen kerran 1959. Meidän ei tarvitse olla erityisen älykkäitä ja lahjakkaita menestyäksemme – meidän täytyy kuitenkin oppia sekä ymmärtää mitä ajattelu vaatii, joka auttaa meitä käyttäytymään menestymiseen tarvittavalla tavalla.

Poiminnat kirjasta | *Sisältää mainoslinkkejä.
*Isosti ajattelemisen taika ja unelmien elämä – David Schwartz (Adlibris)
*
The Magic of Thinking Big – David Schwartz (Adlibris)
*The Magic of Thinking Big – David Schwartz (Amazon)

”Menestyminen ei vaadi hintalappua.”
– David Schwartz, The Magic of Thinking Big


Usko että menestyt ja tulet menestymään

On totta, että töihin jotka eivät vaadi paljon osaamista tai korkeaa koulutusta, on suurempi kilpailu kuin töihin, jotka vaativat niitä. Muun muassa tämän takia ihmisille jotka uskaltavat ajatella suuresti on tarjolla todella paljon mahdollisuuksia! The Magic of Thinking Big kirja alkaa tästä.

1. Mieti menestymistä, älä epäonnistumista.
Sekä kotona että töissä erota menestyvä ajattelu epäonnistuneesta.

Kun kohtaat haastavan tilanteen.
Mieti: ”Tulen voittamaan.”
Älä: ”Todennäköisesti häviän.”

Kun kilpailet jonkun kanssa.
Mieti: ”Olen yhdenvertainen hänen kanssaan.”
Älä: ”Jään hänen varjoonsa.”

Kun kohtaat mahdollisuuksia.
Mieti: ”Pystyn siihen.”
Älä: ”En pysty siihen.”

Anna menestyvän ajattelun ohjata ajatusmaailmaasi – se johtaa lopulta myös onnistuneeseen toteutukseen joka johtaa menestykseen. Epäonnistumisen miettiminen johtaa päinvastaiseen. Menestyvä ajattelu tukee onnistumista ja rakentaa mielestä vahvemman.

2. Muistuta itseäsi säännöllisesti, että olet parempi kuin uskot olevasi.
Menestyneet ihmiset eivät ole superihmisiä. Menestyminen ei vaadi suurempaa älykkyysosamäärää tai yliluonnollista tahdonvoimaa. Menestymisessä ei ole mitään mystistä, eikä se perustu onneen. Menestyneet ihmiset ovat tavallisia ihmisiä, jotka ovat kehittäneet uskon itseään kohtaan ja siihen mitä he tekevät.

3. Ajattele suuresti (the magic).
Menestymisen suuruus perustuu uskon määrään. Ajattele pieniä asioita ja odota pieniä saavutuksia. Ajattele suuria asioita ja niitä suurta menestystä. Muista, että suuret ajatukset ja tavoitteet eivät vaadi yhtään enempään energiaa kuin pienemmät!

The Magic of Thinking Big

The Magic of Thinking Big: Paranna itsesi tekosyistä

Kun ihmismieleen tutustutaan paremmin, ymmärretään, että ihmiset jotka eivät onnistu elämässään, kärsivät tekosyiden kehittämisestä. Olen liian vanha… Olen liian köyhä… Minulla on liian huono tuuri… Ihmisen joutuessa tämän ”taudin” kierteeseen on epäonnistuminen varmaa. Riittävän hyvän tekosyyn löytyessä, siinä pitäydytään. Siihen turvaudutaan ja se myös määrittelee tulevaisuuden ratkaisujen suunnan. Joka kerta, kun tekosyiden kierteeseen lisätään lisää tekosyitä, ne menevät syvemmälle alitajuntaan.

Tavallisimmat tekosyyt

1. ”Mutta terveyteni ei ole hyvä…”

En voi hyvin… Minulla on sellainen vaiva… Terveysongelmia on tuhansia ja täydellisesti hyvinvoivaa ihmistä ei ole olemassa. Jokaisella ihmisellä on jokin asia fyysisesti heikompi kuin toisella. Jos kerrot itsellesi tarinaa terveyden heikkoudesta, tulee siitä pahin vihollisesi. Kirjassa How to Live 365 Days a Year Dr. Schindler näyttää, että joka kolmas neljästä sairaalassa olevasta potilaasta on siellä siitä syystä, että ovat kehittäneet itselleen emotionaalisen sairauden (EIL – Emotionally Induced Illness). Kuvittele, joka kolmas neljästä voisi hyvin, jos hallitsisivat omat tunteensa.

4 tapaa parantaa terveyden tekosyyt:

1. Kieltäydy puhumasta terveydestäsi. Mitä enemmän esimerkiksi puhut tavallisesta flunssasta sitä pahemmalta se tuntuu. Sitä paitsi on huono tapa jatkuvasti valittaa terveydestään – eikä kukaan jaksa kuunnella sitä. Annat itsestäsi vain itsekkään kuvan.

2. Kieltäydy huolehtimasta terveydestäsi liikaa. Hallitse omaa huoltasi, älä ylireagoi turhaan pienistä asioista.

3. Ole aidosti kiitollinen terveydestäsi, sellaisena kuin se on. Vanha kuuluisa sanonta kuuluu: ”Olin pahoillani itseni puolesta, koska minulla oli huonot kengät – kunnes tapasin miehen jolla ei ollut jalkoja…” Sen sijaan, että valittaisit omasta tilanteestasi, on paljon terveempää olla onnellinen siitä, että on niin terve kuin on. Pelkästään kiitollisuuden tunteminen parantaa monia särkyjä ja kipuja.

4. Muistuta itseäsi usein siitä, että ”On parempi kulua kuin ruostua.”. Elämä on sinun nautittavaksi. Älä tuhlaa sitä.

2. ”Mutta sinun pitää olla älykäs menestyäksesi…”

Älykkyyteen liittyvät tekosyyt. On tosiasia, että lähes 95%:lta meistä löytyy tämä. Poiketen muista tekosyistä – tästä kärsimme yksin hiljaa. Harva ihminen myöntää avoimesti, että heiltä puuttuu älykkyyttä, vaikka tuntisivat niin. Suurin osa meistä tekee kaksi virhettä liittyen älykkyyteen:

 1. Aliarvoimme omien aivojemme voiman.
 2. Yliarvioimme toisten aivojen voiman.

The Magic of Thinking Big korostaa, että puhdasta älykkyysosamäärää paljon tärkeämpää ovat ajatukset jotka ohjaavat älykkyyttä. Ensisijaisesti sinun pitää olla kiinnostunut ja innostunut asioista! Tarina kertoo, että kun Einsteiniltä kysyttiin: ”Montako jalkaa on yhdessä mailissa?”, hän vastasi: ”En tiedä. Miksi minun pitäisi täyttää aivoni tiedolla, jonka kuka tahansa voi löytää kahdessa minuutissa?” – tarinan opetus on suuri. Einstein oli sitä mieltä, että on paljon hyödyllisempää käyttää aivoja ajattelemiseen kuin käyttää sitä vain tietojen varastointiin.

4 tapaa parantaa älykkyyden tekosyyt:

1. Älä koskaan aliarvioi omaa älykkyyttäsi, äläkä koskaa yliarvioi muiden älykkyyttä. Keskity omiin ominaisuuksiisi. Etsi omat supervoimasi. Muista, että sillä ei ole väliä kuinka suuri älykkyysosamääräsi on, vaan sillä kuinka käytät aivojasi.

2. Muistuta itseäsi päivittäin: ”Asenteeni on paljon tärkeämpi kuin älykkyyteni.” Töissä tai kotona, harjoita positiivista asennetta. Näe syyt miksi pystyt tekemään jotain, älä syitä miksi et pystyisi. Kehitä voittajan asenne. Hyödynnä aivoja muodostamaan positiivisia lopputuloksia. Etsi keinoja joiden kautta voit voittaa, et hävitä.

3. Muista että kyky ajatella on merkittävämpi kuin kyky muistaa faktoja. Käytä mieltäsi luomaan ja kehittämään ideoita, löytämään uusia ja parempia tapoja tehdä asioita.

3. ”Ei siitä ole hyötyä, olen liian vanha (tai liian nuori)…”

Iän tekosyytä käytetään paljon. Olet varmasti kuullut useasti, että ihmiset vetoavat siihen, että ovat joko liian vanhoja tai nuoria tekemään jotain – eivätkä koskaan sen takia edes yritä. Oikeasti sillä ei kuitenkaan ole merkitystä kuinka vanhoja olemme.

Tapoja parantaa ikään liittyvät tekosyyt:

1. Jos koet olevasi liian vanha tekemään jotain, muista, että 70-vuotias voi olla vielä täysissä voimissaan ja valmis tekemään töitä tehokkaasti. Kysy itseltäsi kysymys: ”Milloin ihmisen tehokkaat elämänvuodet ovat käytetty?” – vastaus ei ole 20-vuotiaana tai edes 50-vuotiaana. Voit yhtä hyvin olla erittäin hyvässä kunnossa 70-vuotiaana. Jos olet esimerkiksi 40-vuotias, saatat tuntea olosi vanhaksi, mutta mikäli tehokkuuden rajaa vedetään 70-vuotiaaksi asti, niin sinulla on vielä edessäsi 40% tehokkaista työvuosista. Sinulla on paljon aikaa!

2. Jos koet olevasi liian nuori tekemään jotain, muista, että jos ymmärrät työn vaativan luonteen tai fysiikkasi riittää uuteen urheilulajiin – olet riittävän aikuinen tekemään sitä. 30-vuotiaalla on edessään edellistä laskukaavaa käyttäen vielä noin 80% tehokkaista vuosista edessään. Parhaat vuodet ovat edessä päin! Sinulla on riittävästi aikaa oppia kaikki tarpeellinen ja vielä enemmän. Aloita heti ja mene muiden edelle.

Loppujen lopuksi sinun on vain hyväksyttävä tilanteesi ja aloitettava kehittämään itseäsi. Menestys tulee ihmisten luokse, jotka ovat valmiita näkemään vaivaa sen eteen.

Rakenna itseluottamusta ja tuhoa pelko

Pelko on todellista. Pelko pysäyttää ihmisen mahdollisuuksien edessä, pelko laskee fyysistä suorituskykyä ja pelko tekee ihmisistä sairaita. Pelkoja on monenlaisia sekä kokoisia. Pystymme kuitenkin parantamaan pelon toiminnan kautta. Toiminta parantaa pelon.

 1. Eristä pelko ja riko se osiin. Määrittele tarkasti mitä pelkäät.
 2. Kun pelko on määritelty, toimi. Jokaista pelkoa kohtaan pystyy tekemään tietynlaisia toimintoja, jotka auttavat kohtaamaan ne.

Esimerkkejä peloista ja niiden ratkaisuista:

Pelko: Häpeä omasta ulkoasustaan / -muodostaan.
Ratkaisu: Kohenna sitä. Mene parturiin. Kiillota kenkäsi. Hanki uusia vaatteita ja silitä vanhat kunnolla. Harjoittele parempaa hygieniaa – aina ei ole kyse vaatteista.

Pelko: Mitä muut ajattelevat sinusta tai sanovat.
Ratkaisu: Tee itsellesi selväksi, että tiedät mitä olet sanomassa. Ja tee niin. Kukaan ei koskaan tee mitään arvokasta, josta häntä ei kritisoitaisi

Pelko: Ihmisten pelko.
Ratkaisu: Laita ihmiset oikeaan perspektiiviin. Muista, että kaikki ovat vain ihmisiä, kuten sinäkin.

Kuinka voit rakentaa itseluottamusta:

1. Tallenna/hyödynnä itsellesi ainoastaan positiivisia muistoja.
Tietysti jokainen kokee paljon ikäviä tilanteita ja epämiellyttäviä asioita, mutta vain epäonnistuvat ihmiset muistelevat niitä jatkuvasti. Keskity positiivisiin asioihin ja muistele hyviä asioita, joiden kautta saat energiaa ja hyvän olon tunteita.

2. Istu eturivissä.
Tiedät varmasti kuinka moni ihminen hakeutuu takimmaiselle penkkiriville esimerkiksi luokkahuoneessa tai julkisessa kulkuneuvossa – se kertoo itseluottamuksen puutteesta. Mene itse eturiviin. Harjoita itseluottamusta ja mene niin eteen kuin mahdollista, olit sitten missä tahansa, kokouksessa tai luennolla.

3. Katso silmiin.
Katsekontaktin käyttäminen kertoo ihmisestä paljon. Jos ihminen ei katso sinua silmiin, kysyt itseltäsi vaistomaisesti: ”Mitä hän yrittää peitellä?” tai ”Mitä hän pelkää?”. Yleensä silmäkontaktin vältteleminen kertoo esimerkiksi siitä, että toinen pitää itseään sinua heikompana tai pelkää sinua. Katso ihmisiä silmiin ja näytä heille olevasi rehellinen ja aito sekä itsevarma.

4. Kävele 25% nopeammin.
Nopeampi vauhti kertoo päättäväisyydestä, selvästä päämäärästä sekä itsevarmuudesta.

5. Opettele puhumaan suoraan.
Kuvittele itsesi isoon kokoukseen ja näe itsesi miettimässä ajatuksia: ”Mielipiteelläni ei kuitenkaan ole väliä.”, ”Jos sanon tämän, näytän todennäköisesti typerältä.” tai ”Muut tietävät asioista minua enemmän.” – tällaiset ajatukset johtavat tilanteeseen, joka laskee itseluottamusta, eikä seuraavasta kokouksesta tule yhtään helpompaa, päinvastoin. Opettele puhumaan suoraan ja ääneen. Joka kerta, kun uskallat avata suusi, tulee siitä helpompaa ja muutut itsevarmemmaksi.

6. Hymyile isosti.
Hymy on erinomainen itseluottamusta parantava lääke. Suurin osa ihmisistä ei kuitenkaan ole koskaan kokeillut hymyilemistä, kun he ovat peloissaan. Kokeile sitä. Hymyile seuraavalla kerralla, kun pelkäät jotain. Yritä hymyillä ja olla peloissasi samaan aikaan. Et pysty siihen. Suuri hymy voittaa pelon ja antaa itseluottamusta. Puolikas vieno hymy ei kuitenkaan riitä – sinun pitää hymyillä isosti, niin että hampaat näkyvät. On totta, että kukaan ei halua hymyillä, kun pelkäävät tai ovat vihaisia, mutta se on tämän tempun salaisuus.

The Magic of Thinking Big – Kuinka ajatella isosti?

Harjoitus
1. Määrittele 5 tärkeintä voimavaraasi.
Pyydä ystäviä, läheisiä, vaimoa tai pomoasi määrittelemään tärkeimmät voimavarat, jotka sinulla on (esimerkiksi: koulutus, kokemus, tiedot, taidot ja olemus).

2. Kirjoita jokaisen voimavaran alle kolmen henkilön nimi, jotka ovat mielestäsi saavuttaneet suuria, mutta joilla ei ole samanlaisia voimavaroja kuin sinulla.
Tulet tämän harjoituksen kautta tulet löytämään itsestäsi sellaisia asioita, jotka tekevät sinusta suuremman kuin kuvittelitkaan.

Aseta ajattelumalli sen oikeaan koko luokkaan. Olet suurempi kuin kuvittelet! Älä koskaan aliarvioi itseäsi.

The Magic of Thinking Big muistuttaa monesti, että ajatellaksemme suuresti, meidän täytyy myös opetella hyödyntämään sanoja sekä lauseita oikein, joiden kautta saadaan muodostettua suuria ja positiivisia kuvia mieleen. Emme mieti puhuessamme sanoja, vaan mielikuvia – aikaan saadut mielikuvat luovat todellisen vaikutuksen. Esimerkkejä:

Negatiivinen mielikuva: Olin kerran yrittäjä ja epäonnistuin. En tee sitä enää koskaan.
Positiivinen mielikuva: Menetin rahani yrittäjänä, mutta se oli täysin oma vikani. Aion kokeilla uudestaan.

Negatiivinen mielikuva: Markkinat ovat täynnä, kuvittele 75% potentiaalisista asiakkaista on jo viety. Parempi jättää edes yrittämättä.
Positiivinen mielikuva: Kuvittele, markkinoilla on vielä 25% tilaa ja kaikkia asiakkaita ei ole viety. Kokeillaan!

Negatiivinen mielikuva: Kukaan ei tule ostamaan tätä tuotetta.
Positiivinen mielikuva: Todennäköisesti ei sen tämänhetkisessä muodossa, mutta kokeillaan tehdä muutama muutos.

4 tapaa kehittää sanastoa suurta ajattelua varten

1. Käytä isoja, positiivisia ja kannustavia sanoja sekä lauseita kuvailemaan mitä tunnet. Jos joku kysyy sinulta: ”Mitä kuuluu?” – älä vastaa, että sinua väsyttää tai on ollut huono päivä, tällaiset vastaukset vain korostavat olotilaasi vääränlaiseen suuntaan entisestään. Vastaa: ”Päivä on ollut aivan mahtava!” Kerro kaikissa mahdollisissa tilanteissa, että voit loistavasti ja tule henkilöksi, joka voi aina hyvin.

2. Käytä kirkkaita, kannustavia ja suotuisia sanoja sekä lauseita kuvailemaan muita ihmisiä. Tee itsellesi selväksi, että sinulla on positiivisia sanoja kuvaamaan jokaista ystävääsi. Kun keskustelet muiden ihmisten kanssa, kehu aina muita ihmisiä.

3. Käytä positiivista kieltä rohkaistaksesi muita ihmisiä. Kehu ihmisiä kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Anna paremman puoliskosi kuulla joka päivä sinulta jotain kaunista. Huomioi ihmisiä joiden kanssa työskentelet. Kehu ja anna positiivista palautetta saavutuksista ja onnistuneista suorituksista.

4. Käytä positiivisia sanoja hahmotellaksesi suunnitelmia muille. Kun ihmiset haluavat kuulla jotain, kerro sanoma aina hyvien uutisten ja mahdollisuuksien kautta. Lupaa, että tulet voittamaan ja katso, kun kuuntelijan silmät alkavat hehkumaan. Rakenna linnoja, älä kaiva hautoja.

Harjoittele ajattelemaan

”Look at things not as they are, but as they can be. Vizualization adds value to everything. A big thinker always visualises what can be done in the future. He isn’t stuck with the present.”

Harjoittele tuomaan arvoa muiden ihmisten elämään. Harjoittele myös tuomaan arvoa omaan elämääsi. Kun siirryt lähemmäs ja lähemmäs menestystä, toimenkuva muuttuu ihmisten kehittämiseen. Kysy siis itseltäsi:

 • Mitä voin tehdä tuodakseni arvoa muiden ihmisten elämään?
 • Mitä voin tehdä auttaakseni muita tulemaan tehokkaammiksi / paremmiksi / terveemmiksi?
 • Mitä voin tehdä lisätäkseni enemmän arvoa tähän päivään?

Harjoittele olemaan suuri ajattelija.

Kun puhut muille, sinulla pitää olla palava halu kertoa asiasta ja haluat myös, että kuuntelijat saavat kuulla siitä! Kysy aina itseltäsi ennen kuin puhut: ”Onko se todella sen arvoista?” – kysymyksen kautta vältyt myös monelta riidalta. Pelkästään kyseisen kysymyksen kautta noin 90 % riidoista ja epäselvyyksistä voitaisiin välttyä. Onko se todella sen arvoista?

Big

Think BIG (the Magic)

Pikkumainen ajattelija: Puhuu negatiivisesti ystävistään, taloudesta, yrityksestä tai mistä tahansa ympärillään.
Suuri ajattelija: Puhuu positiivisesti ystävistään ja kaikesta muustakin ympärillään.

Pikkumainen ajattelija: Näkee tulevaisuuden olevan rajallinen.
Suuri ajattelija: Näkee tulevaisuuden olevan erittäin lupaava.

Pikkumainen ajattelija: Keksii keinoja vältellä töitä.
Suuri ajattelija: Etsii enemmän keinoja töiden tekemiseen ja paremman lopputuloksen saavuttamiseen.

Pikkumainen ajattelija: Asettaa pieniä tavoitteita.
Suuri ajattelija: Asettaa suuria tavoitteita.

Muista, älä koskaan aliarvioi itseäsi. Keskity mahdollisuuksiin ja niihin voimavaroihin joita sinulla on. Olet parempi kuin kuvittelet. Käytä positiivisia sanoja ja lauseita mahdollisimman paljon. Harjoittele tuomaan arvoa muiden ihmisten elämään. Keskity suuriin tavoitteisiin ja lähde niitä kohti.

”Think big success, don’t think failure.”

The Magic of Thinking Big: Kuinka ajatella ja unelmoida luovasti?

Ensimmäinen vaihe on, että sinun pitää uskoa sen olevan mahdollista. Kun uskot, mielesi löytää lopulta keinon tehdä siitä todellisuutta. Kun uskot jonkin asian olevan mahdollinen, mieli alkaa tehdä töitä sen eteen. Mieli työskentelee sinua varten. Sinun on kuitenkin uskottava todella, että se on mahdollista, jotain sellaista mitä voit tehdä ja saavuttaa. Mielesi tulee aina löytämään tien, jos annat sille mahdollisuuden.

Kysy itseltäsi usein: ”Kuinka voisin tehdä tämän paremmin?” – luovuutesi taso nousee ja mieli siirtyy ideoita tuottavaan tilaan. Luovuuden kapasiteetti on yhdistelmä mielentilaa ja uskoa. Tee enemmän (10X Rule) ja usko itseesi. Valitse rohkeasti mahdollisuudet, joiden kautta pystyt tekemään enemmän asioita. Ota esimerkiksi töissä tai parisuhteessa enemmän vastuuta. On totta, että kiireiset ihmiset saavat enemmän aikaan ja asiat tulevat todennäköisesti aina tehtyä. Seuraavien keinojen kautta pystyt vaikuttamaan luovuuden syntymiseen:

1. Rohkaise muita puhumaan.

Keskustelussa ystävän kanssa tai ryhmätapaamisissa, pyri rohkaisemaan ihmisiä puhumaan. Rohkaise heitä puhumaan ja tulet saamaan kaksinkertaisen voiton keskustelusta. Mielesi saa sitä kautta uutta materiaalia työstettäväksi ja voit hyödyntää sitä uusien ajatusten muodostamiseen – samalla syvennät suhteita ja saat ystäviä, kun olet valmis kuuntelemaan toisia. Ei ole parempaa keinoa saada ihmisiä pitämään sinusta, kuin rohkaisemalla heitä puhumaan.

2. Tutkia omia ajatuksiasi kysymysten kautta.

Anna muiden ihmisten kiillottaa omia ideoitasi. Käytä ”Mitä sinä tästä ajattelet?” –lähestymistapaa. Älä ole joustamaton tai tarjoa ideoita valmiiksi pureskeltuina. Tee ensin hieman tutkimustyötä ja ota selvää miten muut reagoivat ideoihin. Parhaassa tapauksessa tulet tilanteesta ulos parempien ajatusten kanssa.

3. Keskity siihen mitä toinen ihminen sanoo.

Kuunteleminen on muutakin kuin vain suun kiinni pitämistä. Kuunteleminen tarkoittaa sitä, että ymmärrät mitä toinen yrittää sanoa. Liian usein ihmiset esittävät ymmärtävänsä, vaikkeivät edes kuuntele. He vain odottavat tilaisuutta päästäkseen itse puhumaan. Keskity siihen, mitä toinen yrittää sinulle sanoa.

Ideoista ja unelmista täytyy pitää myös kiinni – älä anna niiden päästä karkuun. Kun saat idean, kirjoita se ylös. Joka päivä muodostuu ideoita, jotka vain kuolevat ja unohtuvat. Muisti on huono orja, jos mietitään tilannetta, jossa sen pitäisi pitää huolta ideoista tai unelmista. Kun olet kirjoittanut unelmasi tai ideasi ylös, palaa niihin säännöllisesti ja muistuta mieltäsi niistä. Ajattele ideaa säännöllisesti ja jalosta sitä eteenpäin. Tutki sitä kaikista suunnista ja anna sen toteutua.

Olet mitä ajattelet itsesi olevan

Ihminen joka tuntee olevansa arvoton, on sitä. Me saamme sitä mitä ajattelemme ansaitsevamme. Miten ajattelet, määrittelee sen, kuinka toimit. Itsekunnioitus näkyy kaikessa toiminnassamme.

Älä koskaan poistu kotoa sellaisessa mielentilassa, jota et halua olla. Tarkastele itseäsi ulkopuolelta – ystävän, kumppanin tai työkaverin näkökulmasta. Millainen olet? Olet velkaa muille sen, että tuot itsestäsi parhaat puolet esiin, mutta ennen kaikkea olet sen velkaa itsellesi. Käyttäydy parhaalla mahdollisella tavalla.

 1. Näytä aina positiivisia tunteita toisia ihmisiä kohtaan – silloin myös muut ihmiset käyttäytyvät hyvin sinua kohtaan.
 2. Kysy itseltäsi joka päivä: ”Olenko sen arvostuksen arvoinen, jota koen juuri nyt?” ja ”Onko käyttäytymiseni sellaista mitä sen pitäisi olla?” (use magic).

”Is this the way an important person does it?”

Magic

Ole ensiluokkainen

Se mitä olet tänään, on lopputulos psykologisesta ympäristöstä. Esimerkiksi persoona, kunnianhimo ja elämäntilanne, ovat kaikki liitettyjä psykologiseen ympäristöön. Tulet muuttumaan vuosien kuluessa, mutta se miten muutut, riippuu täysin siitä minkälaisessa ympäristössä ruokit itseäsi ja mieltäsi.

Ihmiset voidaan jaotella kolmeen ryhmään:

1. Ihmiset, jotka luovuttavat täysin.

Suurin osa ihmisistä uskoo syvällä sisimmässään siihen, että heillä ei ole mitä vaaditaan menestymiseen tai suurten unelmien saavuttamiseen – se on vain heille jotka ovat onnekkaita tai jollain muulla tavalla erityisiä. Näitä ihmisiä löytyy kaikkialta ja heidät tunnistaa helposti siitä, kuinka onnellisia ovat. Jos määrittelet itsesi kuuluvaksi ”roskasakkiin”, tulet todennäköisesti aina myös kuulumaan sinne. Elät päämäärättömästi ja elämä lyö kovaa vasten kasvoja.

2. Ihmiset, jotka luovuttavat osittain.

Tämä ryhmä on ensimmäistä ryhmää pienempi – he lähestyvät aikuisuutta uskossa, että voivat menestyä. Nämä ihmiset valmistavat itseään menestykseen. He työskentelevät ja suunnittelevat sen eteen. Mutta vuosien jälkeen, kun vastustus alkaa kasvamaan ja on oikeasti aika näyttää, he luovuttavat. He päätyvät tilanteeseen, ettei menestys ole sen arvoista. He perustelevat itselleen, että seuraavalle tasolle eteneminen ei ole syytä mennä. He pelkäävät epäonnistumista, paheksuntaa, epävarmuutta ja sen menettämistä, mitä heillä jo tällä hetkellä on.

3. Ihmiset, jotka eivät koskaan luovuta.

Tähän ryhmään kuuluu noin 2-3 % väestöstä. He eivät usko luovuttamiseen tai romahda suurempien haasteiden edessä. He elävät menestyäkseen. Tähän ryhmään kuuluvat onnellisimmat ihmiset, koska he saavuttavat eniten. Heidän mielestään elämä on virkistävää, kannattavaa ja palkitsevaa. Nämä ihmiset odottavat seuraavaa päivää ja uusia seikkailuja, joita pystyvät elämään täysillä.

Ollaan rehellisiä. Kaikki meistä haluaisivat olla tässä kolmannessa ryhmässä. Menestyä vuosi vuoden jälkeen, tehdä yhä hienompia asioita ja saavuttaa mahtavampia unelmia. Pysyäksemme tässä ryhmässä, meidän kuitenkin täytyy taistella epävakaalla maaperällä. Kuinka todennäköisesti esimerkiksi uskot kertoessasi ystävillesi haluavasi presidentiksi – sitä vähätellään tai se nähdään täysin mahdottomana?

Muista. Ihmiset, jotka kertovat sinulle, että jotain ei voi tehdä tai joku asia on mahdoton saavuttaa, ovat lähes tulkoon aina epäonnistuneita ja keskiverron alapuolella, jos mietitään asiaa saavutusten kautta. Näiden ihmisten mielipiteet ovat myrkkyä. Hyväksy negatiivinen neuvo ainoastaan positiivisena haasteena.

Magic

Tee ympäristöstä suotuisa menestymiselle

Kysy neuvoja aina ensiluokkaisilta ihmisiltä, kuten myös kirja 5AM Club opettaa.

1. Hankkiudu uusiin ryhmiin.

Pitäydy kaukana ihmisistä tai ryhmistä, jotka ovat tylsiä tai tyytymättömiä asioihin. On tärkeää olla ihmisten kanssa, jotka tukevat mahdollisuuksiasi menestyä ja voivat auttaa sinua eteenpäin. Sinun pitää valita kenen kanssa olet tekemisissä ja sinun täytyy oppia lukemaan ihmisiä, että tiedät kenen seurassa kannattaa olla.

2. Hanki uusia ystäviä ja liity uusiin organisaatioihin.

Kasvata sosiaalista ympäristöäsi. Monimuotoisuus ihmisissä, jotka ovat ympärilläsi, auttaa sinua saamaan paremman ja laajemman kuvan asioihin liittyen. Sama pätee kaikkien asioiden kanssa, älä sulkeudu liian pieniin ympyröihin.

3. Valitse ystäväsi erilaisen maailmankatsomuksen perusteella.

Nykymaailmassa suppea maailmankatsomus ei kanna pitkälle tulevaisuuteen. Vastuu ja erilaiset näkökulmat auttavat sinua. Hanki ystäviä eri maista, hanki ystäviä eri uskonnoista ja tee yhteistyötä päinvastoin ajattelevien kanssa. Ole kuitenkin ensin varma siitä, että he ovat ihmisiä, joilla on oikeaa potentiaalia olla ystäviäsi.

The Magic of Thinkin Big: Tee asenteestasi liittolainen

Asenteen ollessa oikea, pystymme saavuttamaan täyden potentiaalimme ja tehokkuuden, jonka jälkeen hyvät tulokset seuraavat vääjäämättä. Jos haluat onnistua motivoimaan, inspiroimaan tai aktivoimaan muita ihmisiä, täytyy sinun kokea ja tehdä nämä kaikki ensin itse. Jos haluat esimerkiksi innostaa muita tekemään jotain, on sinun ensin innostettava itsesi.

 1. Kasvata asenne, jonka avulla aktivoidut.
 2. Kasvata asenne, joka kertoo sinun olevan tärkeä.
 3. Kasvata asenne, joka haluaa palvella muita ensin.

Keinoja muiden asenteen ja mielentilan nostattamiseen:

1. Tutustu aiheeseen enemmän.

On hyvin vaikeaa innostua aiheesta, josta et tiedä yhtään mitään – ota siis selvää aiheesta, joka kiinnostaa muita ihmisiä ja pystyt innostumaan aiheesta paljon paremmin myös itse. Tutki aihetta ja opiskele, sitä helpompi sinun on pysyä mukana keskustelussa ja nautit siitä huomattavasti enemmän. Opeta myös ihmisiä enemmän aiheesta, josta haluat heidän innostuvan ja he tulevat olemaan kiinnostuneempia. Kaivaudu syvälle kyseiseen aiheeseen ja tee siitä mielenkiintoinen sekä merkittävä myös muille.

2. Mitä ikinä elämässäsi teet, elä se täysillä.

Innostuneisuus, tai sen puute näkyy kaikessa mitä teet. Kun kättelet, kättele! Kun taputat, taputa! Kerro oikeasti olevasi onnellinen, kun näet toisen ihmisen. Hymyile myös silmilläsi, kun hymyilet. Tarkoita sitä, kun sanot: ”Kiitos.” Mitä tahansa ikinä teetkään, tarkoita sitä ja elä sen mukaisesti.

3. Jaa hyvien uutisten ilosanomaa.

”Minulla on hyviä uutisia.” -lause kerää tilasta kaikkien kiinnostuksen. Hyvät uutiset ruokkivat ympäristöä. Kukaan ei koskaan ole saanut ystäviä tai saavuttanut mitään, jakamalla vain huonoja uutisia. Kerro ihmisille aina hyvät uutiset. Älä valita. Ole henkilö, jolle kuuluu aina: ”Minusta tuntuu erittäin hyvältä.” Kun poistut paikalta, kysy itseltäsi: ”Tunteeko ihminen olonsa aidosti paremmaksi, kun on puhunut minulle juuri?”

”Give them a Good Word or none at all.”

Magic

Kasvata ”Olet tärkeä.” -asennetta

Jokainen ihminen maailmassa haluaa tuntea olevansa tärkeä. The Magic of Thinking Big korostaa, että sinun kannattaa yrittä aina saamaan ihmiset tuntemaan itsensä aidosti tärkeäksi, tästä puhutaan myös paljon kirjassa: Miten saada ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa. Sitä kautta ihmiset myös ovat valmiita tekemään enemmän sinun eteesi. Jos onnistut saamaan ihmisen tuntemaan itsensä tärkeäksi, he ovat paljon vahvempia. Kun saat ihmiset tuntemaan itsensä tärkeäksi, he myös välittävät sinusta enemmän, tunnet myös itsesi tärkeämmäksi. Mikäli haluat auttaa muita tätä kautta, on sinun ensin tunnettava itsesi tärkeäksi onnistuaksesi.

1. Harjoita arvostusta.

Tee selväksi, että arvostat ihmisiä. Älä koskaan anna ihmisten tuntea, että otat heidät itsestäänselvyytenä. Harjoita arvostusta aitojen ja henkilökohtaisten kohteliaisuuksien kautta – ihmiset kukoistavat silloin. Kehu ihmisiä kaikkein pienimmänkin asian ansiosta, kuinka he esimerkiksi puhuvat, käyttäytyvät tai hymyilevät. Tee jokainen ihminen tuntemaan olonsa erityiseksi ja tulet aina saamaan vastineeksi parempaa kohtelua sekä parempia tuloksia.

2. Opettele kutsumaan ihmisiä nimeltä.

Nimi on ihmisluonnon tärkein sana. Opettele lausumaan ja ääntämään jokaisen nimi oikein. Ihmiset eivät koe itseään tärkeäksi, jos lausut heidän nimensä väärin.

3. Älä paistattele kunniassa vaan sijoita se eteenpäin.

Muista kehut ovat voimaa. Älä ota kaikkea kunniaa siitä, mitä olet saavuttanut. Jaa kunniaa eteenpäin muille, jotka ovat olleet mukana. Kun jaat kunnian, saat arvostusta osaksesi ja ihmiset arvostavat sinua enemmän. Kysy itseltäsi päivittäin: ”Mitä voin tehdä tehdäkseni läheiseni onnellisemmaksi?”

Hyödynnä tavoitteita auttamaan sinua kasvamaan

Ilman tavoitteita yksilöt vaeltavat päämäärättömästi läpi elämän. He eivät koskaan tiedä minne ovat menossa, eivätkä sen takia myöskään koskaan saa mitään aikaa tai päädy minnekään. Tavoitteet ovat keskeinen asia menestymisen tiellä. Kukaan ei ikinä menesty ilman tavoitteita, eikä kukaan ikinä selviä elossa ilman hengittämistä. Ennen kuin aloitat, tiedä minne olet menossa. Kysy itseltäsi: ”Mitä haluan saavuttaa elämässäni? Kuka haluan olla? Mikä saisi minut tuntemaan täyttymyksen tunteita?”

Kun antaudut toiveille ja annat niiden kehittyä pakkomielteiksi, joilla on tavoite – saat valtavasti fyysistä ja mentaalista energiaa. Kun antaudut tavoitteen vietäväksi, alitajunta alkaa väistämättä tekemään töitä tavoitteen saavuttamiseksi. Ota askel kerrallaan, elä tunti kerrallaan ja etene päivä kerrallaan sekä kysy itseltäsi usein: ”Viekö tämä minut lähemmäs tavoitteitani?”

Mieti aina kuinka voisit kehittyä kaikessa mitä teet ja mieti korkeita standardeja kaikessa mitä teet.

”I can do better.”
– The Magic of Thinking Big

Poiminnat kirjasta
*Isosti ajattelemisen taika ja unelmien elämä – David Schwartz (Adlibris)
*
The Magic of Thinking Big – David Schwartz (Adlibris)
*The Magic of Thinking Big – David Schwartz (Amazon)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *