4 tunnin työviikko: Tee töitä fiksummin ja saa enemmän aikaan

Kirjatiivistelmä kirjasta 4 tunnin työviikko, Tim Ferriss. Kirja kertoo miten elämästä voidaan tehdä luksusta nykyhetkessä ja miten on mahdollista irtautua ”9-5” työstä. Kirjan ensimmäinen versio on julkaistu jo vuonna 2007.

Poimintoja kirjasta | *Sisältää mainoslinkkejä.
*The 4-Hour Workweek – Timothy Ferriss (Amazon)
*4 tunnin työviikko – Timothy Ferriss (Adlibris)

”Focus on being productive instead of busy.”


Uudet Rikkaat

Kullasta on tulossa vanhaa. Uudet Rikkaat (New Rich = NR) ovat heitä jotka hylkäävät viivästyneet tulevaisuuden suunnitelmat ja sen sijaan tekevät elämäntyylistä luksusta nykyhetkessä, hyödyntäen uusien rikkaiden valuuttoja: aika ja liikkuvuus. Tätä taiteenlajia kutsutaan myös nimellä Elämäntyylin Muotoilu (Lifestyle Design = LD).

Ihmiset eivät halua olla miljonäärejä – he haluavat kokemuksia, joita uskovat vain miljonäärien pystyvän ostamaan. Se voi tarkoittaa esimerkiksi matkustelua useammin, hovimestareita, alppimajoja tai riippumatossa pähkinävoin syömistä oman mahan päältä, samalla, kun kuunnellaan aaltojen rytmikästä ääntä. Kuulostaako hyvältä?

Kysymys kuuluu: ”Miten voimme saavuttaa miljonäärien elämäntyylin ilman miljoonien varoja?

Uudet Rikkaat käyvät läpi prosessin, jota voidaan kutsua sanalla DEAL. Sillä ei ole käytännössä merkitystä teetkö töitä kuukausipalkalla, yrittäjänä tai toimitko yrityksen johtoportaassa – seuraavat askeleet auttavat sinua matkallasi.

D = Definition, joka tarkoittaa määritelmää. Uuden Rikkaan on määriteltävä itselleen pelin säännöt ja suuntaviivat. Määritteleminen korvaa tuhoisat itse-epäilyt ja tekosyyt.

E = Elimination, joka tarkoittaa eliminoimista. Eliminointi tuhoaa vanhentuneet käsitykset ajankäytöstä. Elimoinnin avulla pystytään muuttamaan 12 tunnin työpäivät vain 2 tunnin mittaisiksi, sen avulla voidaan lisätä työtehoa ja luovuutta. Eliminoinnin kautta päästää käsiksi Uusien Rikkaiden käyttämien valuuttojen ensimmäiseen osaan joka on: aika. 4 tunnin työviikko on mahdollista saavuttaa halutessaan!

A = Automation, joka tarkoittaa automatisointia. Autamatisoinnin avulla rahaliikenne saadaan liikkumaan autopilotin voimin asettamalla uusia sääntöjä ja ulkoistamalla työvaiheita. Automaation kautta päästään käsiksi tuloihin, joka näyttelee Uuden Rikkaan elämässä omaa osaansa.

L = Liberation, joka tarkoittaa vapautumista. Vapautumisen kautta voidaan saada enemmän vapaa-aikaa, viettää useammin mini-lomia ja karata pomon katsee alaisuudesta. Vapautuminen ei tarkoita halpaa matkustamista – se tarkoittaa vapautumista kahleista jotka pitävät sinut kiinni yhdessä paikassa. Vapautuminen tuo Uusien Rikkaiden elämään viimeisen asian, jota tarvitaan luksus elämäntyylin ylläpidossa: liikkuvuus.

Määritelmä (D = Definition)

Uudet Rikkaat eroavat joukosta tavoitteidensa, priorisoinnin ja elämänkatsomuksen ansiosta. Pienet erot ajatusmaailmassa ja tavoitteissa voivat saada aikaan valtavan muutoksen työnteossa:

Työntekijä: Työskentelen itselleni.
Uusi Rikas: Saan muut työskentelemään puolestani.

Työntekijä: Eläköidyn nuorena.
Uusi Rikas: Elämän aikana pidän useampia seikkailujaksoja (mini-lomia) keskellä arkea, tekemällä asioita jotka innostavat minua.

Työntekijä: Teen paljon rahaa.
Uusi Rikas: Teen paljon rahaa tiettyjä tavoitteita varten tiettynä vuodenaikana – unelmien puolesta.

Rahaa pystyy moninkertaistamaan, kun otetaan huomioon tietyt muuttujat miten sitä käytetään: Mitä tehdään? Milloin tehdään? Kenen kanssa tehdään? Tätä voidaan kutsua myös ”vapauden moninkertaistamiseksi”.

Maailmassa on tuhansia vaihtoehtoja ja kuka tahansa voi liittyä Uusien Rikkaiden joukkoon. Nimittäin vuodessa 500,000€ ansaitseva pankkiiri saattaa olla heikommassa asemassa kuin Uusi Rikas, joka ansaitsee vuositasolla 40,000€. Kaikki riippuu siitä miten rahojaan hallitsee ja minkälaisia päätöksiä tekee – jälkimmäisellä saattaa olla täydellinen riippumattomuus elämään ajatellen sekä taloudellisesti että ajallisesti, puhumattakaan 500,000€ ansaitsevan pankkiirin täydestä kalenterista ja velvollisuuksien määrästä.

Liittyäksesi Uusien Rikkaiden joukkoon, on opeteltava uusi sanasto ja kalibroitava kompassi uudestaan epätavallista maailmaa varten. Sinun täytyy määritellä sana ”menestys” uudestaan ja muutettava elämän sääntöjä.

”I can’t give you a surefire formula for success, but I can give you a formula for failure: try to please everybody all the time.”
– Herbert Bayard Swope

4 tunnin työviikko – haasta ”normaali”

1. Eläkkeelle siirtyminen on pahimman tapauksen vakuutus.

Eläkkeen suunnittelu on kuin henkivakuutus. Sitä ei pitäisi ajatella kuin pahimman tapauksen vakuutuksena joka auttaa sinua esimerkiksi silloin, jos tulevat fyysisesti toimintakyvyttömäksi työnteon suhteen ja tarvitset rahavarastoa selviytymiseen. Eläke on puutteellinen tavoite ainakin kolmesta hyvästä syystä:

A) Se perustuu olettamukseen, että et pidä siitä mitä teet suurimman osan ajastasi, kun olet fyysisesti parhaassa iskussa elämän aikana. Tästä ei voida aloittaa – mikään ei oikeuta tätä uhrautumista.

B) Suurin osa ihmisistä ei koskaan pysty eläköitymään niin, että pystyisi ylläpitämään vakio-elämää. Vuosittain inflaatio laskee ostovoimaa merkittävästi ja tämän takia eläkkeellä sinulla ei todennäköisesti ole varaa samanlaiseen elintasoon kuin esimerkiksi keski-iässä – tämä laskukaava ei toimi.

C) Jos kuitenkin tullaan siihen, että aikaisempi laskukaava toimii – olet todennäköisesti yksi kunnianhimoisista, ahkerista koneista. Arvaa mitä? Kun eläköidyt, tylsistyt mahdollisesti jo viikossa ja haluat etsiä uutta tekemistä.

Tämä ei tarkoita etteikö eläkettä pitäisi ajatella ollenkaan. Kannattaa ehdottomasti varautua pahimpaan ja kerätä pohjakassaa, esimerkiksi sijoittamalla. Eläkettä ei kuitenkaan kannata nähdä tavoitteena.

2. Kiinnostuksen määrä ja energiatasot ovat syklisiä.

Jos sinulle tarjottaisiin nyt 10,000,000€, 24 tunnin työskentelystä, joka päivä, seuraavien 15 vuoden ajan – ottaisitko sen vastaan? Et tietenkään. Et pystyisi siihen. Se on kestämätöntä, kuten myös pitkät +8 tunnin työpäivät joka päivä, kunnes poltat itsesi loppuun. Kuinka muuten nykyään noin 30-vuotiaat ystävät näyttävät samalta kuin Donald Trump? Se on kauhistuttavaa – ennenaikainen ikääntyminen ja valtavat työkuormat.

Vaihtoehtoisesti 4 tunnin työviikko auttaa Uusia Rikkaita pitämään ”mini-lomia” säännöllisesti ja he voivat käyttää ajan lepäämiseen, palautumiseen ja nauttimiseen. He työskentelevät silloin, kun ovat parhaassa vireessä. Silloin työnteko on paljon tehokkaampaa sekä nautinnollisempaa.

3. Vähemmän ei tarkoita laiskuutta.

Tekemällä vähemmän merkityksetöntä työtä, että pystyy keskittymään itselleen tärkeämpiin asioihin, ei ole laiskuutta. Suurimmalle osalle ihmisistä tämä tosiasia on vaikea hyväksyä, koska kulttuurilla on yleensä tapana palkita henkilökohtaisia uhrauksia henkilökohtaisen tuotteliaisuuden sijaan.

”Focus on being productive instead of busy.”

4. Aika ei ole koskaan oikea.

Odotatko oikeaa aikaa irtisanoutua töistäsi? Suurimmaksi osaksi (aina) kaikista tärkeimmille asioille, aika ei ole koskaan oikea. Tähdet eivät ole koskaan täysin oikeassa asennossa, eikä jokainen liikennevalo näytä aina vihreää. Universumi ei taistele sinua vastaan, mutta ei se myöskään muuta suuntaansa takiasi. Olosuhteet eivät ole koskaan suotuisat. ”Joku päivä” on sairaus joka vie unelmat mukanasi hautaan. Jos asia on sinulla tärkeä ja haluat tehdä sen ”lopulta”, mikset tekisi sitä heti?

5. Pyydä anteeksiantoa, älä lupaa.

Jos se ei tuhoa ihmisiä ympärilläsi, kokeile sitä ja sen jälkeen perustele. Vanhemmat, puolisot ja pomot kieltävät asiat ensin emotionaaliselta pohjalta, mutta pystyvät ymmärtämään ja hyväksymään asiat faktojen jälkeen. Suuri osa ihmisistä ovat nopeita kieltäytymään tai pysäyttämään sinut ennen kuin edes aloitat.

6. Painota vahvuuksia, älä korjaa heikkouksia.

Suurin osa ihmisistä on hyviä kourallisessa asioista ja täysin toivottomia lopuissa. Toiset on luotu fyysisesti vankka rakenteisiksi ja sen takia sopivat erilaisiin urheilulajeihin paremmin, kuten painiin tai amerikkalaiseen jalkapalloon. On paljon tuottoisampaan ja hauskempaa kehittää haarniskasi vahvuuksia kuin yrittää korjata kaikkia heikkouksia. Vaihtoehdot ovat moninkertaistaa tulokset vahvuuksien kautta tai vähitellen vahvistaa heikkouksia, jotka parhaassakin tapauksessa ovat lopulta vain keskivertoja. Keskity siis mieluummin kehittämään parasta asettasi, jatkuvan korjaamisen sijaan.

7. Liiallisista asioista tulee niiden vastakohtia.

On mahdollista saada ja tehdä hyviä asioita liikaa. Liian paljon, liian monta tai liian usein mitä haluat – siitä tulee jotain mitä et enää halua. Tämä koskee omaisuutta ja jopa aikaa. Elämäntyylin Muotoilu ei tarkoita sitä, että saisimme lisää ”jouten oloaikaa” vaan sitä että keksisimme vapaa-ajalle positiivista käyttöä.

8. Raha itsessään ei ole ratkaisu.

Rahalla on paljon voimaa, mutta usein sen lisääminen ei ole ratkaisu. ”Jos minulla olisi enemmän rahaa…” – on helpoin keino vältellä itsetutkiskelua päätösten tekoa. Nyt, ei myöhemmin. Pidä itsesi kiireisenä rahan perässä juoksemisella ja luot itsellesi taidokkaasti jatkuvasti häiriötekijöitä, jotka estävät sinua näkemästä kuinka turhaa se on. Syvällä sisälläsi tiedät sen olevan totta, mutta kaikkien muiden pelissä olevien tavoin uskot siihen. Joskus ongelma on ”lisää rahaa”. 4 tunnin työviikko mahdollistaa muutakin.

9. Suhteellinen tulo on paljon tärkeämpää kuin absoluuttinen tulo.

Onko kalori kalori yhtälailla kuin ruusu on ruusu? Entä tulot? Euro on euro? Uudet Rikkaat eivät usko niin.

Katsotaan tilannetta helpon kaavan kautta. Kaksi ahkeraa ihmistä kulkevat samaa päämäärää kohti. A tekee töitä 80 tuntia viikossa ja B 10 tuntia. Molemmat tekevät vuodessa 50,000€. Kumpi tulee olemaan rikkaampi, kun he kohtaavat keskellä yötä? Jos vastasin B – olet oikeassa. Tästä esimerkistä ilmenee suhteellisen ja absoluuttisen tulon ero.

Absoluuttinen tulo kertoo puhtaasti euromääräisen summan. Jane tekee vuodessa 100,000€ ja John 50,000€ – Jane on käytännössä kaksi kertaa rikkaampi kuin John (lue lisää: The 10X Rule – Grant Gradone).

Suhteellinen tulo käyttää kahta muuttujaa, jotka ovat raha ja aika. Mietitään aikaisempaa tilannetta uudestaan. Jane siis tienaa 100,000€ vuositasolla, 2,000€ jokaiselta 50:ltä viikolta vuodesta ja tekee 80 tunnin työviikkoja. Janen tuntipalkka on 25€. John puolestaan tienaa 50,000€ vuodessa, 1,000€ jokaiselta 50:ltä viikolta vuodesta, mutta työskentelee vain 10 tuntia viikkotasolla, eli tienaa 100€ tunnissa. Suhteellisen tulon kautta tullaan tilanteeseen että John on neljä kertaa Janea rikkaampi.

Tietenkin on huomioitava elämän realiteetit omien tavoitteiden mukaan. Jos työskentelet ainoastaan tunnin viikossa ja tienaat 100€, pitkälle ei päästä. Kaikki eivät myöskään välttämättä pysty tienaamaan 5,000€ tunnissa, kuten joku menestynyt yksilö saattaa tehdä.

10. Distressi on pahasta ja eustressi on hyvästä.

Distressi tarkoittaa stimulusta joka tekee sinusta heikon, vähemmän itsevarman sekä kyvyttömämmän. Kritiikki ja ilkeät pomot ovat esimerkki tästä.

Eustressi (Eu tulee Kreikasta ja tarkoittaa ”healthy” = terve) tarkoittaa hyvää stimulusta joka ajaa meitä eteenpäin. Esimerkkinä roolimallit ja fyysinen harjoittelu.

Ihmiset jotka välttelevät kritiikkiä, epäonnistuvat. Tuhoisaa kritiikkiä pitää vältellä, ei kaikkia sen muotoja. Mitä enemmän eustressia voimme luoda elämäämme, sitä nopeammin voimme saavuttaa unelmamme. Etsi siis elämääsi keinoja eustressin aikaan saamiseksi.

Pelkojen voittaminen

Tehdä vai jättää tekemättä? Yrittää vai olla yrittämättä? Minkälainen elämänmuutos ikinä mielessäsi onkaan lähesty tilannetta ”pahimman mahdollisen skenaarion” kautta. Mikä olisi pahinta mitä voisi sattua? Esimerkiksi, jos jätät työpaikkasi, kuinka kauan pärjäät ennen kuin rahasi loppuvat – entä sitten? Vaikka rahat loppuisivat on aina mahdollista ottaa tarjoilijan työ vastaan tai myydä tavaroita, että saat vuokran maksettua. Vaihtoehtoja on valtava määrä. Eikä mikään näistä mahdollisuuksista ole kuolettava.

1-10-asteikko

Kun alat arvostelemaan mahdollisia ”pahimpia skenaarioita” asteikolla 1-10:een – tulet todennäköisesti lopputulokseen, että kaikista pahin mahdollinen tilanne jää vain tasolle 3-4. Suurimmalla osalla meistä tämä pitää paikkaansa. Pidä mielessä, että vain yksi miljoonasta mahdollisuudesta päättyy oikeasti katastrofiin. Kolikon kääntöpuoli on, että on mahdollisuus osua kultasuoneen, joka asteikolla tarkoittaisi tasoa 9-10. Onko riskin ottaminen sen arvoista? Todennäköisesti on.

1. Määrittele painajaisesi – pahin mahdollinen asia mitä voisi käydä.

Mitä epäilyksiä, pelkoja ja ”mitä jos” -ajatuksia sinulla herää? Olisiko näistä jokin kirjaimellisesti elämäsi loppu? Ovatko nämä asiat pysyviä? Kuinka todennäköistä on, että näistä asioista mikään toteutuu?

2. Mitä askeleita voit ottaa korjataksesi tilanteen kokonaan tai edes hieman, vaikka edes väliaikaisesti?

Mahdollisuudet ovat, että se on helpompaa kuin kuvittelet. Kuinka saisit asiat taas omaan hallintaan?

3. Mitkä ovat lopputulokset tai hyödyt, väliaikaisesti ja pysyvästi?

Nyt kun olet määritellyt omat pelkosi, mitkä ovat mahdollisesti positiiviset lopputulokset – niin sisäisesti (esimerkiksi itseluottamus tai itsetunto) kuin ulkoisesti? Mikä näiden lopputulosten vaikutus olisi asteikolla 1-10?

4. Jos saisit työpaikaltasi potkut tänään, mitä tekisit että saisit talouden takaisin hallintaasi?

Käy kyseinen tilanne itsesi kanssa läpi ja kysy itseltäsi yllä mainittuja kysymyksiä. Jos lopettaisit työt nyt, kokeillaksesi muita vaihtoehtoja – miten pääsisit takaisin samaan työhön myöhemmin, jos sinun olisi aivan pakko? Työviikko voi näyttää huomattavasti erilaiselta.

5. Mitä jätät tekemättä pelon takia?

Usein se mitä pelkäämme, on se mitä meidän pitäisi tehdä. Puhu sille ihmiselle. Soita puhelinsoitto joka pitää tehdä. Uskalla ottaa askel joka pelottaa. Tee joka päivä jotain joka pelottaa sinua.

6. Mitä sen lykkääminen maksaa sinulla – taloudellisesti, emotionaalisesti ja fyysisesti?

Älä ainoastaan mieti mahdollisia negatiivisia asioita. On yhtä tärkeää miettiä myös sitä, että mitä tulee maksamaan, jos et tee itseäsi pelottavaa asiaa. Jos et nyt lähde tavoitteiden perään jotka innostavat sinua – mitä se tulee olemaan vuoden, viiden tai kymmenen vuoden päästä? Mitä tunnet, jos et nyt lähde sen tavoitteen perään? Jos pystyt näkemään itsesi 10 vuoden päässä katumassa sitä, ettet lähtenyt aiemmin unelman tai tavoitteen perään – se on suurin riski kaikista.

7. Mitä odotat?

Jos et pysty vastaamaan tähän kysymykseen turvautumatta aiemmin hylättyyn hyvän ajoituksen käsitykseen – vastaus on yksinkertainen: Sinua pelottaa, kuten muutakin maailmaa. Arvioi siis mitä tekemättömyys tulee sinulle maksamaan ja kehitä kaikkein tärkein tapa ja nauti siitä: toiminta.

Mitä 4 tunnin työviikko voisi sinulle tarkoittaa?

Työviikko

Mitä sinä haluat?

99% ihmisistä on vakuuttanut itsensä siitä, ettei voi saavuttaa suuria asioita, joten he tähtäävät keskivertoon – 4 tunnin työviikko voi kuulostaa mahdottomalta. Tämän takia usein epärealististen tavoitteiden saavuttaminen on todennäköisempää kuin realististen. Yksinkertaisesti suurempien tavoitteiden ympärillä on huomattavasti enemmän tilaa ihmisille, jotka uskaltavat unelmoida suuresti.

Suurin osa ihmisistä ei edes tiedä mitä he haluavat. Kun kysymys: ”Mitä sinä haluat?” heitetään ilmoille, se on liian epätarkka, että siihen voisi vastata merkittävällä tavalla. Myös kysymys: ”Mitkä ovat tavoitteesi?” menee tähän samaan kategoriaan. Meidän on katsottava tilannetta hieman kauempaa.

Mikä on onnellisuuden vastakohta? Surullisuus? Ei. Kuten rakkaus ja viha, ne ovat vain kolikon eri puolet. Innostus on onnellisuudelle parempi vastine, ja se on asia jonka perään sinun on syytä lähteä. Se on lääke kaikkeen. Aikaisempien kysymysten sijaan sinun kannattaa kysyä kysymys: ”Mikä voisi innostaa minua?

4 tunnin työviikko ja tavoitteiden asettaminen

1. Tavoitteet on syytä määritellä tarkasti, selviin vaiheisiin.

2. Tavoitteiden pitää olla epärealistisia, että ne voivat olla tehokkaita.

3. Keskity tavoitteiden suhteen sellaisiin asioihin, jotka täyttävät tyhjiön kuin työnteko on poistettu kokonaan. Jos haluat elää kuten miljonäärit se vaatii mielenkiintoisten asioiden tekemistä, eikä ainoastaan tavaroiden omistamista.

Kysymyksiä

 • Mitä tekisit jos ei olisi minkäänlaista mahdollisuutta epäonnistua?
  Jos olisit 10X älykkäämpi kuin muu maailma?
 • Tyhjälle paperille piirtäminen:
  A) Mitä tekisit, päivästä päivään, jos sinulla olisi 10,000,000€ pankkitilillä?
  B) Mistä asioista innostuisit kaikista eniten joka aamu?

  Älä hätäile tehtävän kanssa:
  – Yksi paikka jossa vierailisit
  – Yksi asia minkä tekisit ennen kuolemaasi
  – Yksi asia minkä tekisit päivittäin
  – Yksi asia minkä tekisit viikoittain
  – Yksi asia minkä olet aina halunnut oppia
 • Mitkä ovat neljä unelmaasi jotka muuttaisivat kaiken?
 • Määrittele hinta unelmillesi ja laske kuinka paljon niiden ylläpito kuukaudessa tulisi maksamaan? Määrittele kolme askelta jokaista aikaisemmin määrittelemääsi unelmaa kohtaan 6 kuukauden ajalle ja aloita heti.

Eliminaatio (E = Elimination)

Sinun ei pitäisi yrittää tehdä joka päivä enemmän kuin edellisenä päivänä. Älä yritä täyttää jokaista sekuntia jollain työhön liittyvällä. ”On kiire!” -lausetta käytetään yleensä vältelläkseen tärkeämpiä, mutta hieman ikäviä asioita. ”Kiireen” muodostamiselle on lähes loputtomasti vaihtoehtoja. Voit esimerkiksi soittaa satoja puheluita tai järjestellä sähköpostilaatikkoasi uudestaan ja uudestaan. Ikävä kyllä tällainen käyttäytyminen ei edes auta Uusien Rikkaiden elämäntyyliä yhtään.

1. Tehdessäsi hyvin asioita mitkä eivät ole tärkeitä, ei tee siitä tärkeää.
2. Jos tehtävä vie paljon aikaa, se ei tee tehtävästä tärkeää.

Pareton laki: 80/20 -sääntö

80% tuotoksista saadaan aikaan 20% teoilla. Ole valikoiva ja tee vähemmän, tämä johtaa tuotteliaisuuteen. Keskity tärkeimpään ja unohda loput. Esimerkkejä:

 • 80% seurauksista johtuu 20% syistä
 • 80% tuloksista syntyy 20% vaivannäöstä ja ajankäytöstä
 • 80% yrityksen tuloista tulee 20% tuotteista ja asiakkaista
 • 80% osakemarkkinoiden voitoista realisoituvat 20% sijoittajille ja yksityisille portfolioille

Kysymyksiä

1. Mitkä 20% asiat saavat aikaan 80% ongelmistasi?
2. Mitkä 20% asioista saavat aikaan 80% halutuista lopputuloksista ja onnellisuudesta?

”Being busy is form of laziness.”

Parkinsonin laki

Käsilläsi oleva tehtävä tuntuu huomattavasti tärkeämmältä, kun sen tekemiseen määritetään tiukka aikaraja. Jos saat 24 tuntia aikaa projektin loppuun saamiseksi, aikapaine pakottaa sinut keskittymään suorittamiseen ja viimeistelyyn, sinulla ei ole muuta mahdollisuutta kuin keskittyä olennaiseen. Aseta itsellesi aggressiivisia deadlineja tehtäville ja saat ne varmasti valmiiksi.

Työviikko kysymyksiä ja vinkkejä

 • Jos saisit sydänkohtauksen ja voisit työskennellä vain 2 tuntia päivässä, mitä tekisit?
 • Jos saisit toisen sydänkohtauksen ja voisit työskennellä ainoastaan 2 tuntia viikossa, mitä tekisit?
 • Jos sinulla olisi ase ohimolla ja sinun pitäisi lopettaa 4/5 aikaa syövistä aktiviteeteista, mitä hävittäisit?
 • Mitkä ovat 3 aktiviteettia joilla täytät aikaa ja uskot olevasi tehokas?
 • Ketkä ovat 20% ihmisistä, jotka saavat aikaan 80% ilosta ja vievät sinua eteenpäin? Ketkä ovat 20% ihmisistä, jotka saavat aikaan 80% vihasta ja ikävistä ajatuksista?
 • Opettele kysymään: ”Jos tämä olisi ainoa asia, jonka saan tänään valmiiksi, olisinko päivään tyytyväinen?
 • Älä multitaskaa.
 • Käytä Parkinsonin ja Pareton lakia hyväksesi.
Työviikko

Kieltäytymisen taito

Ajan tuhlaajat: Asiat jotka voi jättää huomiotta vain vähäisten tai olemattomien seurauksien takia. Tavallisia ajan tuhlaajia ovat tapaamiset, keskustelut, netissä surffaaminen ja sähköpostien lukeminen.

Ajan kuluttajat: Toistuvat tehtävät tai pyynnöt jotka pitää saada tehdyksi, mutta usein keskeyttävät tärkeämpiä tehtäviä. Esimerkiksi työviikko ja jatkuvien sähköpostien lukeminen sekä niihin vastaaminen.

Vaikutusmahdollisuuksien epäonnistuminen: Tapaukset jossa joka tarvitsee hyväksyntää saadakseen jotain pientä tapahtumaan. Esimerkiksi asiakastapausten selvittäminen, asiakkaisiin kontaktointi tai käteisen siirto.

Kehitä edellä mainituilla keinoja joilla niitä voidaan välttää tai kiertää. Esimerkiksi lue ja vastaa sähköpostiin vain kerran päivissä tai mahdollisesti vain kerran viikossa, mikäli elämäntilanteessasi tämä on mahdollista. Välttele tapaamisia, joilla ei ole selkeää agendaa tai päättymisaikaa – hoida tapaamiset etänä mahdollisuuksien mukaan. Tee järjestelmiä joiden avulla voit rajoittaa omaa tavoitettavuuttasi, esimerkiksi valmiit sähköpostivastaukset ja puhelun ohjaukset. Rakenna itsellesi automatisoituja ohjeita ja suuntaviivoja joiden kautta pystyt seuraamaan asioita.

”If this is the only thing I accomplish today,
will I be satisfied with my day?”

Automaatio (A = Automation)

Uusien rikkaiden tärkeimmät taidot ovat asioiden ulkoistaminen ja kommunikointi. Uudeksi Rikkaaksi tuleminen ei tarkoita ainoastaan järkevämmin työskentelyä – vaan järjestelmien luontia, joiden avulla onnistut tekemään itsestäsi tarpeettoman. Muista kuitenkin eliminoida tarpeettomat asiat ennen kuin lähdet delegoimaan niitä muualle. Älä koskaan automatisoi mitään minkä voi eliminoida kokonaan pois kuvioista. Äläkä koskaan delegoi mitään minkä voi automatisoida.

Kultainen sääntö #1: Jokaisen delegoitavan tehtävän täytyy olla aikaa vievää ja selvästi määriteltyä. Jos delegoit asioita eteenpäin ilman selviä sääntöjä, se ei vaikuta lopputulokseen myönteisesti.

Kultainen sääntö #2: Kevyempänä huomauksena – pidä hauskaa automatisoinnin kanssa. Tehokkuus ei tarkoita vakavuutta jatkuvasti. Lähetä muutama turha sähköposti ja häiriköi ystäviä.

Ulkoistettavia asioita

Lista on loputon, esimerkkejä:

 • Tapaamisten ja haastattelujen järjestäminen.
 • Tapaamisten jatkon sopiminen.
 • Tietojen etsintä internetistä.
 • Internet ostokset.
 • Dokumenttien luonti ja tekstinkäsittely.
 • Internet sivuston ylläpito (julkaisut, design, tiedostojen lataaminen).
 • Kommenttien ja viestien kirjoittaminen.
 • Tekstien oikoluku.
 • Työnhaku ja työntekijöiden haastattelu.
 • Ääniviestien tekeminen.

Markkinapaikan valitseminen

Kysynnän luominen on haastavaa. Kysynnän täyttäminen on puolestaan helpompaa. Älä tee ensin tuotetta ja sen jälkeen yritä myydä sitä. Etsi ensin markkina ja asiakkaat – sen jälkeen kehitä tuote myytäväksi.

Mieti esimerkiksi minkälaisiin sosiaalisiin- tai ala-ryhmiin kuulut, tai olet kuulunut, tai joita ymmärrät. Oli se mitä tahansa. Mieti mitä tarjottavaa sinulla olisi näille ryhmille? Mieti tarkasta millaista tuotetta voisit lähteä tarjoamaan – älä vielä tässä vaiheessa käytä pääomaa tuotteen luomiseen tai rahoittamiseen. Sinun pitäisi pystyä kuvaamaan tulevaa tuotetta yhdellä lauseella, mikä se olisi? Millainen hintahaarukka voisi olla (todennäköisesti myyntiä tulee enemmän tuotteilla hintahaarukassa 50-200€, päälle 500€ tuotteilla). Pystytäänkö tuotetta valmistamaan alle 3-4 viikossa? Onko tuote yksinkertaisesti selitettävissä ostajalle?

Keksi oma tuote tai tee jostain valmiista tuotteesta entistä parempi. Testaa ensin ideaasi ennen kuin lähdet sijoittamaan siihen kaikkea aikaasi sekä rahojasi.

4 tunnin työviikko ja tulojen automatisointi

Jos ja kun onnistut poistamaan rahavirran liikkeistä inhimillisen elementin kokonaan (ihmiset), olet onnistunut luomaan tuotteen joka pärjää yksin markkinalla – mahtava asia. Olet taas lähempänä 4 tunnin työviikkoa. Ongelmaksi kuitenkin usein tulee se, että yrittäjät eivät tiedä kuinka itsensä voi korvata ja kuinka kotitekoisesta infrastruktuurista tehdään skaalautuva. Laske kaikki kulut tarkasti joita tuotteen markkinoille tuominen tuo mukanaan:

 • Tuotteen valmistus.
 • Postikulut ja käsittely.
 • Rahaliikenteen käytännöt, esimerkiksi luottokortti maksut.
 • Mahdolliset rojaltit välikäsille.
 • Palkat.

Usein, mitä vähemmän tuotteita tarjoat kuluttajalle, sitä helpompi kuluttajien on tehdä ostopäätös kyseisestä / kyseisistä tuotteista. Päättämättömyys on taiteenlaji ja sitä pystytään minimoidaan vähäisemmällä määrällä mahdollisuuksia. Tällaisia keinoja Tim Ferriss itse ja muut Uudet Rikkaat käyttävät:

 1. Tarjoa yksi tai kaksi vaihtoehtoa joista valita (”tavallinen”- ja ”premium” -paketti), ei enempää.
 2. Älä tarjoa useampaan kuljetusmahdollisuutta. Tarjoa yksi nopea vaihtoehto ja sen lisäksi maksuta kuluttajaa enemmän, jos hän valitsee premium -vaihtoehdon.
 3. Älä tarjoa esimerkiksi toimittamista seuraavaksi päiväksi, koska se ei välttämättä tavarantoimittajan takia onnistu ja saat sen takia ahdistavia puheluita asiakkailta.
 4. Siirrä kaikki osto- ja maksutapahtumat verkkoon, älä ota vastaan ostoja esimerkiksi puhelimitse.
 5. Vältä tarjoamasta maailmanlaajuista toimitusta, se johtaa helposti valituksiin, kun toimitusta ei kuulu sovitussa ajassa. Se myös maksaa enemmän.
4 tunnin työviikko

Vapaus (L = Liberation)

”It wasn’t half as hard as I thought it would be.”

4 tunnin työviikko auttaa vaihtamaan pomosi olueen tai mihin ikinä haluat!

 1. Lisää arvoa
  Kouluttaudu mahdollisimman paljon. Tee työnantajalle selväksi, että haluat kouluttautua ja ilmoittaudu kaikkiin mahdollisiin koulutuksiin. Lisää omaa arvoasi työpaikalla niin, että jos sinut jouduttaisiin erottamaan olisi se työnantajalle suurempi menetys.
 2. Todista, että pystyt tekemään enemmän omillasi.
  Tee töitä enemmän ja paremmin työpaikan ulkopuolella – todista se työnantajalle. Tämän voi toteuttaa esimerkiksi vapaa-ajalla tai sairauspäivien aikana. Näytä työnantajalle todisteet siitä, että sait enemmän aikaan ja olit tehokkaampi, kun sinun ei tarvinnut tulla työpaikalle ollenkaan näinä päivinä. Työpanoksen pitää olla tässä tapauksessa merkittävästi parempi, jos pystyt esimerkiksi kaksinkertaistamaan tulokset omalla ajalla, työnantaja todennäköisesti ymmärtää pointin täysin.
 3. Määrittele tarkasti mitkä etätyön edut ovat.
  Esitä työnantajallesi luettelo millaisten asioiden takia sait etänä tehtyä töitä tehokkaammin. Luettelosta pitää löytyä jotain konkreettista. Esimerkiksi sait soitettua tunnin aikana 6:lle asiakkaalle normaalin 3 sijaan, koska ympärillä ei ollut työpaikan häiriötekijöitä.
 4. Ehdota peruutettavissa olevaa kokeilujaksoa.
  Ehdota työnantajalle, että voisit työskennellä kotoa käsin etänä yhtenä päivänä viikossa – kokeiluluontoisesti, kahden viikon ajan. Valmistele etukäteen perustelut tällaista ehdotusta varten ja valmistaudu esittämään se hyvin.

Työnantajat pelkäävät eniten hallinnan luopumisesta ja työntekijät pelkäävät eniten vastuun ottamista.

4 tunnin työviikko

Tavalliset fobiat

Suurin osa tilanteista on yksinkertaisia – moni niistä on vain emotionaalisesti vaikeita toteuttaa. Loppujen lopuksi se on helpompaa ja vähemmän kivuliasta kuin kuvittelisi.

 1. Töiden lopettaminen on lopullista.
  Se on kaukana siitä. Mieti kuinka voisit aloittaa uuden uran myöhemmin eri työnantajalla tai kouluttautua täysin uudelle alalle. On vaikea kuvitella esimerkkiä, jossa näistä kumpikaan ei olisi toteutettavissa.
 2. ”En pysty maksamaan laskujani.”
  Varmasti pystyt. Aina voit ottaa vastaan uuden työn ja maksaa laskusi sitä kautta. Ongelma ratkaistu. Jos irtisanoudut tai sinut irtisanotaan, ei ole mahdotonta vähentää kuluja hetkellisesti ja elää säästöillä jonkin aikaa. Myy tavaroitasi tai vuokraa asuntoasi, vaihtoehtoja varmasti löytyy. Todennäköisesti se tulee olemaan emotionaalisesti hankalaa, mutta selviydyt. Kun huomioit kaikki kulut ja omaisuutesi, kauanko pystyt selviytymään niillä tekemättä töitä? Käy läpi kaikki tulot ja menot.
 3. Se tulee pilaamaan CVn.”
  Ole luova. Jos irtisanoudut ja jäät vain paikoillesi istumaan – ei kukaan halua sinua palkata, voit olla siitä varma. Hyödynnä kaikkia kokemuksiasi ja oppeja töitä hakiessa. Tee haastattelussa jotain ikimuistoista ja työnantaja muistaa sinut varmasti. Jos joku tulee kysymään sinulta miksi pidit töistä taukoa tai irtisanouduit, vastaa näin: ”Minulla oli mahdollisuus tarttua tilaisuuteen joita ei tule vastaan kuin kerran elämässä, enkä voinut jättää hyödyntämättä sitä. Jos edessäni odottaa vielä vuosia (esimerkiksi 20-40 vuotta) työelämää, mikä kiire tässä on?

Lyhyet eläkejaksot ja 4 tunnin työviikko

Miksi odottaa eläkeikää, jos voit toteuttaa unelmiasi jo kauan ennen sitä? 4 tunnin työviikko mahdollistaa, että lyhyitä ”eläkejaksoja” voi pitää jo kauan ennen varsinaista eläkeikää. Todennäköisesti se tulee vaatimaan erilaisia järjestelyä, mutta se on mahdollista. Jos sinulla on esimerkiksi halu matkustaa paljon – lyhyet eläkejaksot ovat vastaus. Se edellyttää sinulta siirtymistä toiseen paikkaan 1-6 kuukaudeksi ennen kuin menet takaisin kotiin tai siirryt seuraavaan paikkaan. Tämä on lomien vastaista toimintaa sen kaikkein positiivisimmassa mielessä. Et pakene omaa elämääsi vaan uudelleen tarkastelet sitä. Järjestä itsellesi aikaa ja ota aikalisä, lähde lyhyelle eläkkeelle ennen aikojasi.

Stressivapaa on vaikea olla, kunnes materialismi ja kiire eivät enää pidä otteessaan. Menee noin 2-3 kuukautta ennen kuin ihminen kykenee täysin irtaantumaan omista rutiineistaan ja tulemaan täysin tietoisesti siitä kuinka paljon häiriötekijöitä ympärillä olikaan. Opettele hidastamaan. Hankkiudu eksyksiin tarkoituksella. Tarkkaile kuinka tuomitset itseäsi ja kaikkia ympärillä olevia. Päästä irti tutuista rutiineista ja etsi itsesi uudelleen. (Löydät kirjasta tarkat vaiheet, kuinka lyhyttä eläkejaksoa kannattaa lähteä toteuttamaan: *4 tunnin työviikko – Tim Ferriss – Kirja (Adlibris))

4 tunnin työviikko

Tyhjiön täyttäminen

Eläkkeelle jäävät usein masentuvat tylsyyden sekä sosiaalisen eristäytymisen takia. ”Mikä on elämän tarkoitus?” – kysymykseen saattaa olla mahdoton vastata. Ennen kuin on syytä alkaa stressaamaan asian suhteen, varmasti että pystyt vastaamaan ”Kyllä.” seuraaviin kysymyksiin:

 1. Olenko määritellyt kysymyksen molempiin termeihin yhden merkityksen (elämä ja tarkoitus)?
 2. Voidaanko kysymykseen vastata niin että asiat parantuisivat?

”Mikä on elämän tarkoitus?” – kysymyksen asettelu epäonnistuu molemmissa edellä mainituissa kysymyksissä. Jos et pysty määrittelemään tai toimimaan kysymyksen mukaisesti, unohda se. Tätä kautta pystyt välttämään elämän aikana valtasti distressiä.

”What can I do with my time to enjoy life and feel good about myself?”

Vastaus kaikkiin kysymyksiin on jatkuva uuden oppiminen ja muiden palveleminen. Uudet Rikkaat tiedostavat nämä asiat ja pystyvät täyttämään elämänsä hyvin. Eläminen on oppimista – ei ole muuta vaihtoehtoa. Opiskele jatkuvasti uusia asioita. Lajeja. Kieliä. Käyttäytymistä. Historiaa. Kulttuuria… Muiden palveleminen on myös lopulta yksinkertainen käsite: tee jotain mikä kohentaa muiden ihmisten elämänlaatua.

Uusien Rikkaiden 13 suurinta virhettä

 1. Omien unelmien menettäminen ja työskentely vain työn vuoksi.
 2. Mikromanagerointi ja ajan täyttäminen sähköposteihin vastaamalla.
 3. Ongelmien käsittely, jotka joku toinen voi hoitaa.
 4. Jatkuvasti samojen asioiden läpikäynti, mitkä on jo kerran ulkoistettu.
 5. Asiakkaiden perässä juokseminen, kun sinulla on jo tarpeeksi rahavirtaa omien unelmien täyttämistä ajatellen.
 6. Sähköposteihin vastaaminen, jotka eivät johda myyntiin tai jotka olisi pystynyt hoitamaan automaattisen vastauksen kautta.
 7. Työskenteleminen siellä missä nukut ja rentoudut.
 8. Työnkuvan riittävän analysoinnin jättäminen väliin, joka 2-4 viikkoa 80/20 -säännön hyödyntäminen.
 9. Jatkuvan täydellisyyden tavoittelu, kun vähempi riittää.
 10. Pienten ongelmien ratkaiseminen työn kustannuksella.
 11. Kiireettömien asioiden tekeminen kiireelliseksi työn perustelemiseksi.
 12. Yhden tuotteen, työn tai projektin tarkasteleminen kaikista tärkeimpänä kokonaisuutena.
 13. Elämän sosiaalisten hyötyjen jättäminen huomiotta.

”There is nothing the busy man is less busied with than living;
there is nothing harder to learn.”

– Seneca


Poimintoja kirjasta
*The 4-Hour Workweek – Timothy Ferriss (Amazon)
*4 tunnin työviikko – Timothy Ferriss (Adlibris)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *