Lisäravinteiden Arsenaali, Mitä käytän ja Miksi?


Yhteistyössä: Fitnesstukku.fi

Lisäravinteet puhututtavat aina ja niitä käytetään paljon. Varmasti jokaisessa urheilulajissa voidaan hyödyntää lisäravinteita jossain määrin. Itse olen käyttänyt ja kokeillut erilaisia lisäravinteita viimeisen viiden vuoden ajan. Lähes tulkoon siis koko lyhyen treeniurani ajan. Kokeilemisen kautta sekä tietotaidon kasvaessa olen valinnut päivittäiseen ja viikoittaiseen käyttöön useita lisäravinteita terveellisen ja monipuolisen ravinnon yhteyteen. Kaksi vuotta sitten kirjoitin aiheesta yhden artikkelin: Mitä lisäravinteita käytän? Ajatukseni aiheesta eivät ole juurikaan siitä ajasta muuttuneet, mutta muutamia komponentteja olen vakituiseen arsenaaliini lisännyt.

Vuosien mittaan käyttämieni lisäravinteiden kirjo on jossain määrin kasvanut, mutta olen myös jättänyt varmasti useampia tuotteita pois valikoimastani. Tällä hetkellä käyttämiini lisäravinteisiin kuuluu: aminohapot, heraproteiini, hiilihydraattijauhe, kreatiini, Omega-3, erilaiset vitamiinit ja kivennäisaineet.

Käytän lisäravinteita päivittäin. Vitamiineja, kivennäisaineita ja Omega-3 rasvahappoja otan säännöllisesti joka päivä, tiettyinä ajankohtina. Aminohappoja, heraproteiinia, kreatiinia ja hiilihydraattijauhetta käytän lähinnä treenien ympärillä. Usein aamulla heitän vielä yhden scoopin heraproteiinia blenderiin muiden ainesten kanssa. Tietysti lisäravinteista löytyy myös helposti vaihtoehtoinen välipala esimerkiksi pitkille automatkoille tai koulupäiville. Korostan kuitenkin sitä, etten pyri lisäravinteilla korvaamaan monipuolista, pureskeltavassa muodossa olevaa ravintoa. Nimensä mukaisesti lisäravinteet ovat erittäin hyvä lisä terveellisen ruokavalion ympärille ja niiden oikeanlainen käyttö tukee tarpeellisten ravinteiden saantia sekä sitä kautta elimistön toimintaa.

Hankin lisäravinteet aina isoissa erissä, koska tiedän, että tulen käyttämään ne joka tapauksessa. Sitä kautta pystyy säästämään mukavia summia pitkällä tähtäimellä ja hetkellinen hieman isompikaan sijoitus ei tunnu niin pahalta kuin, että joka kuukausi pitäisi täydentää varastoja. Tietysti myös kallisarvoista aikaa säästyy, kun tekee ainoastaan yhden tilauksen vuodessa, versus 10 tilausta. Esimerkiksi tällä hetkellä minulla on yli vuodeksi eteenpäin tarvitsemani vitamiinit ja kivennäisaineet. On myös mukava elää siinä turvallisuuden tunteessa, että ne eivät tule loppumaan hetkeen.

Minulla on myös tapana tehdä valmiiksi kaikki viikon palautusjuomat sekä lajitella päivittäiset vitamiinit lokeroihini, ettei tarvitsisi joka päivä avata erikseen viittä eri purkkia. Ennakointi auttaa monella tavalla, varsinkin, kun tykkää elää tällaista ”purnukkaelämää”.

Lisäravinteiden valinta

Vitamiinit & Kivennäisaineet + Omega-3

Vitamiini valikoimaani kuuluvat monivitamiini, D-vitamiini ja C-vitamiini. Käyttämäni Only One regular -tabletit sisältävät useaa eri vitamiinia ja kivennäisaineitta. Ne käytännössä ovat sellainen ”turvavara”, jonka kautta saadaan suuri osa päivittäisestä vitamiinien sekä kivennäisaineiden tarpeesta, jos ravinnosta jostain syystä ei niitä tarpeeksi saada. Tabletit sisältävät esimerkiksi E-, A-, D-, B- ja C-vitamiineja sekä kivennäisaineista muun muassa sinkkiä, magnesiumia ja kromia. Yhden tällaisen tabletin otan joka aamu, aamupalan yhteydessä.

Edellä mainitun monivitamiini- ja monikivennäisaine tabletin lisäksi syön vielä erikseen D- ja C-vitamiinia sekä kivennäisaineista magnesiumia ja sinkkiä. D-vitamiinia me täällä pohjoisella pallonpuoliskolla saamme yleisesti ottaen aivan liian vähän, koska aurinko ei paista tarpeeksi — ainakaan talvisaikaan, jonka valo ja säteily puolestaan toimivat ensisijaisena D-vitamiinin lähteenä. Siksi katson D-vitamiinilisän tarpeelliseksi vielä monivitamiinin jälkeenkin. C-vitamiinilla on huomattavan paljon tehtäviä elimistössä, se muun muassa toimii antioksidanttina. Todennäköisesti saan C-vitamiinin päivittäisen tarpeeni täyteen marjoista, hedelmistä, kasviksista sekä monivitamiinista, mutta varmistan sen riittävän saannin vielä C-vitamiinilisällä. D- ja C-vitamiinit ajoitan treenin jälkeiselle aterialle.

Only One regular -tabletin kivennäisaineiden lisäksi käytän erikseen vielä sinkkiä sekä magnesiumia. Toisinaan otan magnesium tabletin rankan treenin jälkeen, mutta muuten ajoitan sinkin sekä magnesiumin ennen nukkumaanmenoa. On huomioitava, että esimerkiksi paljon treenaavilla ja hikoilevilla näiden kivennäisaineiden saanti korostuu.

Purkista otan myös Omega-3 rasvahappoja. Ne ovat monityydyttyneitä rasvahappoja, jotka ovat ihmiselle välttämättömiä. Niitä saadaan muun muassa rasvaisista kaloista, rypsiöljystä, saksanpähkinöistä ja margariinista. Opiskelijabudjetilla en raaski lohta tai makrillia syödä, pähkinöille olen allerginen ja margariinia ei tule käytettyä, joten Omega-3 rasvahappojen saannin varmistan tableteilla.

Erilaisia vitamiineja sekä kivennäisaineita on markkinoilla todella runsaasti. Löytyy hyviä ja edullisiakin vaihtoehtoja, kun taas sitten toisesta ääripäästä löytyy erittäin kalliita tuotteita, jotka eivät välttämättä edes sisällä riittävästi sitä itseään, täyttämään päivittäistä tarvetta. Kannattaa aina tarkistaa huolellisesti tuoteselosteet ja tutkia internetistä minkälaisia suosituksia on määritelty.

Aminohapot & Heraproteiini

Aminohapoissa panostan välttämättömiin aminohappoihin eli EAA (Essential Amino Acids). Välttämättömiä aminohappoja on saatava ravinnosta, koska ihmiskeho ei pysty niitä itse tuottamaan. Aminohapot ovat proteiinien rakennusaineita ja ne estävät esimerkiksi lihasproteiinien hajoamista sekä nopeuttavat palautumista. Käytän aminohappoja treenien ympärillä, mutta lähinnä treenin aikana intra-juomassa. Kirjoitin aikaisemmin proteiinin tehtävistä ja heraproteiinia käytän palautusjuomassa, saadakseni mahdollisimman nopeasti rakennusaineita lihaksille kuormittavan treenin jälkeen.

Hiilihydraattijauhe

Hiilihydraattia käytän treenien aikana intra-juomassa EAA:n kanssa, sekä treenien jälkeen palautusjuomassa heraproteiinin kanssa. Energiatasot ja suorituskyky pysyvät treenin aikana nautitun hiilihydraatin avulla huomattavasti korkeammalla kuin ilman sitä. Eron huomaa varsinkin silloin, jos edellisestä ateriasta on kulunut luokattoman pitkä aika tai treenit ovat jostain syystä alkaneet venymään. Hyöty on merkittävä kovatehoisten treenien aikana. Myös lihasten palautumiseen tarvitaan hiilihydraatteja ja jauheiden kautta pystytään saamaan lihaksille energiaa nopeasti, kuormittavasta treenistä palautumista varten.

Kreatiini

Kreatiini koostuu kolmesta aminohaposta ja on maailman tutkituin lisäravinne. Kreatiini muun muassa tukee suorituskykyä sekä lihasten kasvua. Se esimerkiksi kerää nestettä lihaksiin, jonka kautta saadaan mahdollisesti parempi paineen tunne, joka puolestaan auttaa lihaksen kasvussa. Kreatiinia käytettäessä paino voi nousta muutamia kiloja kerääntyneen nesteen takia. Itselläni paino nousee aina noin kolme kiloa sen jälkeen, kun kreatiini astuu kuvioihin. Teho on kuitenkin huomattava, koska sarjapainot ja/tai toistomäärät nousevat selvästi, lyhyessä ajassa. Kreatiinia käytän treenin jälkeen palautusjuomassa. Erittäin hyvä ja halpa lisäravinne.

Siinä kaikki käyttämäni lisäravinteet pähkinänkuoressa. Määränä tuotteita näyttää olevan suhteellisen paljon, mutta rahallisesti sijoitus ei ole kovin suuri, jos mietitään esimerkiksi niiden käyttöä viikkotasolla. Panostan lisäravinteisiin huomattavasti, koska se on osa-alue joka kiinnostaa minua suuresti ja samalla ne tukevat kehitystäni sekä ennen kaikkea terveyttäni. Monia satoja tuotteita olen todennäköisesti kokeillut ja jättänyt niistä käyttöön kaikista parhaimmat sekä toimivimmat — ne joihin oikeasti uskon ja joiden hyödyistä löytyy myös tieteellistä faktaa.

Kokonaisuus treenaamisen tueksi.


Kaikki lisäravinteeni hankin osoitteesta: Fitnesstukku.fi. Voin vain suositella kaikin puolin. Ja kuten kuvista voi nähdä, käytän erityisesti tuotemerkkiä Star Nutrition, joka on Pohjois-Euroopan myydyin lisäravinnemerkki.

0 0 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix