The Magic of Thinking Big (1. osa) | David Schwartz


”Menestyminen ei vaadi hintalappua.”
– David Schwartz

*Sisältää mainoslinkkejä.

Poiminnat kirjasta:
*
 The Magic of Thinking Big – David Schwartz | 2016 (Adlibris)
* The Magic of Thinking Big – David Schwartz | 1987 (Adlibris)
* The Magic of Thinking Big – David Schwartz | 2016 (Amazon)

The Magic of Thinking Big on tarkasti kirjoitettu menestysteos, joka sisältää keinoja joiden kautta pystyt menestymään ja saamaan enemmän irti omasta elämästäsi. Meidän ei tarvitse olla erityisen älykkäitä ja lahjakkaita menestyäksemme – meidän täytyy kuitenkin oppia sekä ymmärtää mitä ajattelu vaatii, joka auttaa meitä käyttäytymään menestymiseen tarvittavalla tavalla.

Usko että menestyt ja tulet menestymään

On totta, että töihin jotka eivät vaadi paljon osaamista tai korkeaa koulutusta, on suurempi kilpailu kuin töihin, jotka vaativat niitä. Muun muassa tämän takia ihmisille jotka uskaltavat ajatella suuresti on tarjolla todella paljon mahdollisuuksia!

1. Mieti menestymistä, älä epäonnistumista.
Sekä kotona että töissä erota menestyvä ajattelu epäonnistuneesta.

Kun kohtaat haastavan tilanteen.
Mieti: ”Tulen voittamaan.”
Älä: ”Todennäköisesti häviän.”

Kun kilpailet jonkun kanssa.
Mieti: ”Olen yhdenvertainen hänen kanssaan.”
Älä: ”Jään hänen varjoonsa.”

Kun kohtaat mahdollisuuksia.
Mieti: ”Pystyn siihen.”
Älä: ”En pysty siihen.”

Anna menestyvän ajattelun ohjata ajatusmaailmaasi – se johtaa lopulta myös onnistuneeseen toteutukseen joka johtaa menestykseen. Epäonnistumisen miettiminen johtaa päinvastaiseen. Menestyvä ajattelu tukee onnistumista ja rakentaa mielestä vahvemman.

2. Muistuta itseäsi säännöllisesti, että olet parempi kuin uskot olevasi.
Menestyneet ihmiset eivät ole superihmisiä. Menestyminen ei vaadi suurempaa älykkyysosamäärää tai yliluonnollista tahdonvoimaa. Menestymisessä ei ole mitään mystistä, eikä se perustu onneen. Menestyneet ihmiset ovat tavallisia ihmisiä, jotka ovat kehittäneet uskon itseään kohtaan ja siihen mitä he tekevät.

3. Ajattele suuresti.
Menestymisen suuruus perustuu uskon määrään. Ajattele pieniä asioita ja odota pieniä saavutuksia. Ajattele suuria asioita ja niitä suurta menestystä. Muista, että suuret ajatukset ja tavoitteet eivät vaadi yhtään enempään energiaa kuin pienemmät!

The Magic of Thinking Big

Paranna itsesi tekosyistä

Kun ihmismieleen tutustutaan paremmin, ymmärretään, että ihmiset jotka eivät onnistu elämässään, kärsivät tekosyiden kehittämisestä. Olen liian vanha… Olen liian köyhä… Minulla on liian huono tuuri… Ihmisen joutuessa tämän ”taudin” kierteeseen on epäonnistuminen varmaa. Riittävän hyvän tekosyyn löytyessä, siinä pitäydytään. Siihen turvaudutaan ja se myös määrittelee tulevaisuuden ratkaisujen suunnan. Joka kerta, kun tekosyiden kierteeseen lisätään lisää tekosyitä, ne menevät syvemmälle alitajuntaan.

Tavallisimmat tekosyyt:

1. ”Mutta terveyteni ei ole hyvä…”

En voi hyvin… Minulla on sellainen vaiva… Terveysongelmia on tuhansia ja täydellisesti hyvinvoivaa ihmistä ei ole olemassa. Jokaisella ihmisellä on jokin asia fyysisesti heikompi kuin toisella. Jos kerrot itsellesi tarinaa terveyden heikkoudesta, tulee siitä pahin vihollisesi. Kirjassa How to Live 365 Days a Year Dr. Schindler näyttää, että joka kolmas neljästä sairaalassa olevasta potilaasta on siellä siitä syystä, että ovat kehittäneet itselleen emotionaalisen sairauden (EIL – Emotionally Induced Illness). Kuvittele, joka kolmas neljästä voisi hyvin, jos hallitsisivat omat tunteensa.

4 tapaa parantaa terveyden tekosyyt:

1. Kieltäydy puhumasta terveydestäsi. Mitä enemmän esimerkiksi puhut tavallisesta flunssasta sitä pahemmalta se tuntuu. Sitä paitsi on huono tapa jatkuvasti valittaa terveydestään – eikä kukaan jaksa kuunnella sitä. Annat itsestäsi vain itsekkään kuvan.

2. Kieltäydy huolehtimasta terveydestäsi liikaa. Hallitse omaa huoltasi, älä ylireagoi turhaan pienistä asioista.

3. Ole aidosti kiitollinen terveydestäsi, sellaisena kuin se on. Vanha kuuluisa sanonta kuuluu: ”Olin pahoillani itseni puolesta, koska minulla oli huonot kengät – kunnes tapasin miehen jolla ei ollut jalkoja…” Sen sijaan, että valittaisit omasta tilanteestasi, on paljon terveempää olla onnellinen siitä, että on niin terve kuin on. Pelkästään kiitollisuuden tunteminen parantaa monia särkyjä ja kipuja.

4. Muistuta itseäsi usein siitä, että ”On parempi kulua kuin ruostua.”. Elämä on sinun nautittavaksi. Älä tuhlaa sitä.

2. ”Mutta sinun pitää olla älykäs menestyäksesi…”

Älykkyyteen liittyvät tekosyyt. On tosiasia, että lähes 95%:lta meistä löytyy tämä. Poiketen muista tekosyistä – tästä kärsimme yksin hiljaa. Harva ihminen myöntää avoimesti, että heiltä puuttuu älykkyyttä, vaikka tuntisivat niin. Suurin osa meistä tekee kaksi virhettä liittyen älykkyyteen:

  1. Aliarvoimme omien aivojemme voiman.
  2. Yliarvioimme toisten aivojen voiman.

Puhdasta älykkyysosamäärää paljon tärkeämpää ovat ajatukset jotka ohjaavat älykkyyttä. Ensisijaisesti sinun pitää olla kiinnostunut ja innostunut asioista! Tarina kertoo, että kun Einsteiniltä kysyttiin: ”Montako jalkaa on yhdessä mailissa?”, hän vastasi: ”En tiedä. Miksi minun pitäisi täyttää aivoni tiedolla, jonka kuka tahansa voi löytää kahdessa minuutissa?” – tarinan opetus on suuri. Einstein oli sitä mieltä, että on paljon hyödyllisempää käyttää aivoja ajattelemiseen kuin käyttää sitä vain tietojen varastointiin.

4 tapaa parantaa älykkyyden tekosyyt:

1. Älä koskaan aliarvioi omaa älykkyyttäsi, äläkä koskaa yliarvioi muiden älykkyyttä. Keskity omiin ominaisuuksiisi. Etsi omat supervoimasi. Muista, että sillä ei ole väliä kuinka suuri älykkyysosamääräsi on, vaan sillä kuinka käytät aivojasi.

2. Muistuta itseäsi päivittäin: ”Asenteeni on paljon tärkeämpi kuin älykkyyteni.” Töissä tai kotona, harjoita positiivista asennetta. Näe syyt miksi pystyt tekemään jotain, älä syitä miksi et pystyisi. Kehitä voittajan asenne. Hyödynnä aivoja muodostamaan positiivisia lopputuloksia. Etsi keinoja joiden kautta voit voittaa, et hävitä.

3. Muista että kyky ajatella on merkittävämpi kuin kyky muistaa faktoja. Käytä mieltäsi luomaan ja kehittämään ideoita, löytämään uusia ja parempia tapoja tehdä asioita.

3. ”Ei siitä ole hyötyä, olen liian vanha (tai liian nuori)…”

Iän tekosyytä käytetään paljon. Olet varmasti kuullut useasti, että ihmiset vetoavat siihen, että ovat joko liian vanhoja tai nuoria tekemään jotain – eivätkä koskaan sen takia edes yritä. Oikeasti sillä ei kuitenkaan ole merkitystä kuinka vanhoja olemme.

Tapoja parantaa ikään liittyvät tekosyyt:

1. Jos koet olevasi liian vanha tekemään jotain, muista, että 70-vuotias voi olla vielä täysissä voimissaan ja valmis tekemään töitä tehokkaasti. Kysy itseltäsi kysymys: ”Milloin ihmisen tehokkaat elämänvuodet ovat käytetty?” – vastaus ei ole 20-vuotiaana tai edes 50-vuotiaana. Voit yhtä hyvin olla erittäin hyvässä kunnossa 70-vuotiaana. Jos olet esimerkiksi 40-vuotias, saatat tuntea olosi vanhaksi, mutta mikäli tehokkuuden rajaa vedetään 70-vuotiaaksi asti, niin sinulla on vielä edessäsi 40% tehokkaista työvuosista. Sinulla on paljon aikaa!

2. Jos koet olevasi liian nuori tekemään jotain, muista, että jos ymmärrät työn vaativan luonteen tai fysiikkasi riittää uuteen urheilulajiin – olet riittävän aikuinen tekemään sitä. 30-vuotiaalla on edessään edellistä laskukaavaa käyttäen vielä noin 80% tehokkaista vuosista edessään. Parhaat vuodet ovat edessä päin! Sinulla on riittävästi aikaa oppia kaikki tarpeellinen ja vielä enemmän. Aloita heti ja mene muiden edelle.

Loppujen lopuksi sinun on vain hyväksyttävä tilanteesi ja aloitettava kehittämään itseäsi. Menestys tulee ihmisten luokse, jotka ovat valmiita näkemään vaivaa sen eteen.

Big

Rakenna itseluottamusta ja tuhoa pelko

Pelko on todellista. Pelko pysäyttää ihmisen mahdollisuuksien edessä, pelko laskee fyysistä suorituskykyä ja pelko tekee ihmisistä sairaita. Pelkoja on monenlaisia sekä kokoisia. Pystymme kuitenkin parantamaan pelon toiminnan kautta. Toiminta parantaa pelon.

  1. Eristä pelko ja riko se osiin. Määrittele tarkasti mitä pelkäät.
  2. Kun pelko on määritelty, toimi. Jokaista pelkoa kohtaan pystyy tekemään tietynlaisia toimintoja, jotka auttavat kohtaamaan ne.

Esimerkkejä peloista ja niiden ratkaisuista:

Pelko: Häpeä omasta ulkoasustaan / -muodostaan.
Ratkaisu: Kohenna sitä. Mene parturiin. Kiillota kenkäsi. Hanki uusia vaatteita ja silitä vanhat kunnolla. Harjoittele parempaa hygieniaa – aina ei ole kyse vaatteista.

Pelko: Mitä muut ajattelevat sinusta tai sanovat.
Ratkaisu: Tee itsellesi selväksi, että tiedät mitä olet sanomassa. Ja tee niin. Kukaan ei koskaan tee mitään arvokasta, josta häntä ei kritisoitaisi

Pelko: Ihmisten pelko.
Ratkaisu: Laita ihmiset oikeaan perspektiiviin. Muista, että kaikki ovat vain ihmisiä, kuten sinäkin.

Kuinka voit rakentaa itseluottamusta:

1. Tallenna/hyödynnä itsellesi ainoastaan positiivisia muistoja.
Tietysti jokainen kokee paljon ikäviä tilanteita ja epämiellyttäviä asioita, mutta vain epäonnistuvat ihmiset muistelevat niitä jatkuvasti. Keskity positiivisiin asioihin ja muistele hyviä asioita, joiden kautta saat energiaa ja hyvän olon tunteita.

2. Istu eturivissä.
Tiedät varmasti kuinka moni ihminen hakeutuu takimmaiselle penkkiriville esimerkiksi luokkahuoneessa tai julkisessa kulkuneuvossa – se kertoo itseluottamuksen puutteesta. Mene itse eturiviin. Harjoita itseluottamusta ja mene niin eteen kuin mahdollista, olit sitten missä tahansa, kokouksessa tai luennolla.

3. Katso silmiin.
Katsekontaktin käyttäminen kertoo ihmisestä paljon. Jos ihminen ei katso sinua silmiin, kysyt itseltäsi vaistomaisesti: ”Mitä hän yrittää peitellä?” tai ”Mitä hän pelkää?”. Yleensä silmäkontaktin vältteleminen kertoo esimerkiksi siitä, että toinen pitää itseään sinua heikompana tai pelkää sinua. Katso ihmisiä silmiin ja näytä heille olevasi rehellinen ja aito sekä itsevarma.

4. Kävele 25% nopeammin.
Nopeampi vauhti kertoo päättäväisyydestä, selvästä päämäärästä sekä itsevarmuudesta.

5. Opettele puhumaan suoraan.
Kuvittele itsesi isoon kokoukseen ja näe itsesi miettimässä ajatuksia: ”Mielipiteelläni ei kuitenkaan ole väliä.”, ”Jos sanon tämän, näytän todennäköisesti typerältä.” tai ”Muut tietävät asioista minua enemmän.” – tällaiset ajatukset johtavat tilanteeseen, joka laskee itseluottamusta, eikä seuraavasta kokouksesta tule yhtään helpompaa, päinvastoin. Opettele puhumaan suoraan ja ääneen. Joka kerta, kun uskallat avata suusi, tulee siitä helpompaa ja muutut itsevarmemmaksi.

6. Hymyile isosti.
Hymy on erinomainen itseluottamusta parantava lääke. Suurin osa ihmisistä ei kuitenkaan ole koskaan kokeillut hymyilemistä, kun he ovat peloissaan. Kokeile sitä. Hymyile seuraavalla kerralla, kun pelkäät jotain. Yritä hymyillä ja olla peloissasi samaan aikaan. Et pysty siihen. Suuri hymy voittaa pelon ja antaa itseluottamusta. Puolikas vieno hymy ei kuitenkaan riitä – sinun pitää hymyillä isosti, niin että hampaat näkyvät. On totta, että kukaan ei halua hymyillä, kun pelkäävät tai ovat vihaisia, mutta se on tämän tempun salaisuus.

Big

Kuinka ajatella isosti (How to Think Big)

Harjoitus
1. Määrittele 5 tärkeintä voimavaraasi.
Pyydä ystäviä, läheisiä, vaimoa tai pomoasi määrittelemään tärkeimmät voimavarat, jotka sinulla on (esimerkiksi: koulutus, kokemus, tiedot, taidot ja olemus).

2. Kirjoita jokaisen voimavaran alle kolmen henkilön nimi, jotka ovat mielestäsi saavuttaneet suuria, mutta joilla ei ole samanlaisia voimavaroja kuin sinulla.
Tulet tämän harjoituksen kautta tulet löytämään itsestäsi sellaisia asioita, jotka tekevät sinusta suuremman kuin kuvittelitkaan.

Aseta ajattelumalli sen oikeaan koko luokkaan. Olet suurempi kuin kuvittelet! Älä koskaan aliarvioi itseäsi.

Ajatellaksemma suuresti, meidän täytyy myös opetella hyödyntämään sanoja sekä lauseita oikein, joiden kautta saadaan muodostettua suuria ja positiivisia kuvia mieleen. Emme mieti puhuessamme sanoja, vaan mielikuvia – aikaan saadut mielikuvat luovat todellisen vaikutuksen. Esimerkkejä:

Negatiivinen mielikuva: Olin kerran yrittäjä ja epäonnistuin. En tee sitä enää koskaan.
Positiivinen mielikuva: Menetin rahani yrittäjänä, mutta se oli täysin oma vikani. Aion kokeilla uudestaan.

Negatiivinen mielikuva: Markkinat ovat täynnä, kuvittele 75% potentiaalisista asiakkaista on jo viety. Parempi jättää edes yrittämättä.
Positiivinen mielikuva: Kuvittele, markkinoilla on vielä 25% tilaa ja kaikkia asiakkaita ei ole viety. Kokeillaan!

Negatiivinen mielikuva: Kukaan ei tule ostamaan tätä tuotetta.
Positiivinen mielikuva: Todennäköisesti ei sen tämänhetkisessä muodossa, mutta kokeillaan tehdä muutama muutos.

4 tapaa kehittää sanastoa suurta ajattelua varten

1. Käytä isoja, positiivisia ja kannustavia sanoja sekä lauseita kuvailemaan mitä tunnet. Jos joku kysyy sinulta: ”Mitä kuuluu?” – älä vastaa, että sinua väsyttää tai on ollut huono päivä, tällaiset vastaukset vain korostavat olotilaasi vääränlaiseen suuntaan entisestään. Vastaa: ”Päivä on ollut aivan mahtava!” Kerro kaikissa mahdollisissa tilanteissa, että voit loistavasti ja tule henkilöksi, joka voi aina hyvin.

2. Käytä kirkkaita, kannustavia ja suotuisia sanoja sekä lauseita kuvailemaan muita ihmisiä. Tee itsellesi selväksi, että sinulla on positiivisia sanoja kuvaamaan jokaista ystävääsi. Kun keskustelet muiden ihmisten kanssa, kehu aina muita ihmisiä.

3. Käytä positiivista kieltä rohkaistaksesi muita ihmisiä. Kehu ihmisiä kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Anna paremman puoliskosi kuulla joka päivä sinulta jotain kaunista. Huomioi ihmisiä joiden kanssa työskentelet. Kehu ja anna positiivista palautetta saavutuksista ja onnistuneista suorituksista.

4. Käytä positiivisia sanoja hahmotellaksesi suunnitelmia muille. Kun ihmiset haluavat kuulla jotain, kerro sanoma aina hyvien uutisten ja mahdollisuuksien kautta. Lupaa, että tulet voittamaan ja katso, kun kuuntelijan silmät alkavat hehkumaan. Rakenna linnoja, älä kaiva hautoja.

Harjoittele ajattelemaan

”Look at things not as they are, but as they can be. Vizualization adds value to everything. A big thinker always visualises what can be done in the future. He isn’t stuck with the present.”

Harjoittele tuomaan arvoa muiden ihmisten elämään. Harjoittele myös tuomaan arvoa omaan elämääsi. Kun siirryt lähemmäs ja lähemmäs menestystä, toimenkuva muuttuu ihmisten kehittämiseen. Kysy siis itseltäsi:

  • Mitä voin tehdä tuodakseni arvoa muiden ihmisten elämään?
  • Mitä voin tehdä auttaakseni muita tulemaan tehokkaammiksi / paremmiksi / terveemmiksi?
  • Mitä voin tehdä lisätäkseni enemmän arvoa tähän päivään?

Harjoittele olemaan suuri ajattelija.

Kun puhut muille, sinulla pitää olla palava halu kertoa asiasta ja haluat myös, että kuuntelijat saavat kuulla siitä! Kysy aina itseltäsi ennen kuin puhut: ”Onko se todella sen arvoista?” – kysymyksen kautta vältyt myös monelta riidalta. Pelkästään kyseisen kysymyksen kautta noin 90 % riidoista ja epäselvyyksistä voitaisiin välttyä. Onko se todella sen arvoista?

Big

Think BIG

Pikkumainen ajattelija: Puhuu negatiivisesti ystävistään, taloudesta, yrityksestä tai mistä tahansa ympärillään.
Suuri ajattelija: Puhuu positiivisesti ystävistään ja kaikesta muustakin ympärillään.

Pikkumainen ajattelija: Näkee tulevaisuuden olevan rajallinen.
Suuri ajattelija: Näkee tulevaisuuden olevan erittäin lupaava.

Pikkumainen ajattelija: Keksii keinoja vältellä töitä.
Suuri ajattelija: Etsii enemmän keinoja töiden tekemiseen ja paremman lopputuloksen saavuttamiseen.

Pikkumainen ajattelija: Asettaa pieniä tavoitteita.
Suuri ajattelija: Asettaa suuria tavoitteita.

Muista, älä koskaan aliarvioi itseäsi. Keskity mahdollisuuksiin ja niihin voimavaroihin joita sinulla on. Olet parempi kuin kuvittelet. Käytä positiivisia sanoja ja lauseita mahdollisimman paljon. Harjoittele tuomaan arvoa muiden ihmisten elämään. Keskity suuriin tavoitteisiin ja lähde niitä kohti.

”Think big success, don’t think failure.”

Poiminnat kirjasta:
*
 The Magic of Thinking Big – David Schwartz | 2016 (Adlibris)
* The Magic of Thinking Big – David Schwartz | 1987 (Adlibris)
* The Magic of Thinking Big – David Schwartz | 2016 (Amazon)

0 0 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix