Loppujäähdyttely


Loppujäähdyttely = Harjoituksen jälkeen tehtävää matalatehoista aerobista liikuntaa, joka voidaan toteuttaa esimerkiksi kävellen, hölkäten, kuntopyörällä polkien tai crosstrainerilla.

Tarkoitus

 1. Palauttaa ja rauhoittaa kehoa harjoituksen jälkeen lähemmäs lepotasoja.

  • sykkeen lasku

 2. Kuormitettujen / vaurioituneiden kudosten huoltaminen.

  • maitohapon poistuminen lihaksista

loppujäähdyttely

Miten toteuttaa loppujäähdyttely?

Heti liikuntasuorituksen jälkeen suoritetaan loppujäähdyttely. Kestoltaan suositellaan vähintään 15 minuutin mittaista jäähdyttelyä. Tärkeää on pitää ne lihasryhmät aktiivisina, joita edeltävässä harjoituksessa on kuormittanut. Aineenvaihduntaa ja verenkiertoa pyritään pitämään yllä, jolloin palautuminen on tehokkaampaa. 

Esimerkki: Rankan yläselkä treenin jälkeen ei kannata välttämättä hypätä kuntopyörän selkään, vaan valitse mieluummin soutulaite, koska silloin kuormitettu lihasryhmä saa liikettä. Kuntopyörässä selkään kohdistuva liike on minimaalista, eikä näin ollen juurikaan edistä yläselän lihasten palautumista harjoituksesta. 

Yleensä loppujäähdyttelyyn yhdistetään myös venyttelyä. Jäähdyttelyn aikaista venyttelyä kutsutaan palauttavaksi venyttelyksi (keskipitkät venytykset). Venytykset eivät saa olla kovin pitkiä ja niiden tarkoitus on vain palauttaa lihasta lähemmäs lepopituuttaan. Kovan kuormituksen jälkeen lihakset ovat supistuneessa tilassa, jolloin ei ole optimaalista lähteä viemään venytyksiä liian pitkälle. Väsynyt lihas saattaa vaurioitua (venähtää, revähtää) liian voimakkaan venytyksen johdosta. 

Palauttava venyttely (keskipitkät venytykset)

  • Tehdään välittömästi suorituksen jälkeen
  • Tarkoituksen palauttaa lihas lepopituuteensa ja siten nopeuttaa palautumista
  • Venytyksen kesto: 10 – 30 sekuntia

Lue myös: Alkulämmittely

5 1 vote
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix