7 TAPAA | Miten kehittää kognitiivisia toimintoja


Aivomme on kehomme monimutkaisin toimielin. Se on tunnetilojen, luovuuden, muistin ja älykkyyden keskus. Lisäksi se myös tulkitsee jokaisen vastaantulevan aistisyötteen ja hallitsee monia kehomme toiminnoista. Jokaisella elimistön osallamme on tärkeitä toimintoja, joita ilman emme pärjää, ja näin on myös aivojen kohdalla. Aivomme ovat aina aktiivisina, myös nukkuessamme, ja aivot saavat yrittämättäkin paljon toimintaharjoituksia päivästä toiseen. On kuitenkin mahdollista, ja jopa tärkeää, parantaa aivojemme toimintakykyä ja yhdistyneisyyttä muualle kehoon joidenkin toimintojen kautta. Kun aivoja stimuloidaan erilaisten keinojen avulla, voidaan parantaa muistia, luovuutta, kognitiivisia toimintoja, ja jopa suojella aivoja iän mukanaan tuomalta rappeutumiselta, tai vähintäänkin hidastaa kyseistä prosessia.

Ottamalla käyttöön alla olevia tapoja ja harjoitteita voit parantaa kognitiivisia toimintoja ja mahdollisesti hidastaa iän aikaansaamia muutoksia kognitiivisissa toiminnoissa. Kun nämä seuraavat tavat ovat osaa elämääsi, voit parantaa myös muistiasi ja luovuuttasi.

toimintoja

1. Ole fyysisesti aktiivinen ja opettele uusia taitoja

Fyysiset aktiviteetit eivät pelkästään auta kehoasi pysymään kunnossa, vaan ne kasvattavat myös aivojesi terveyden tasoa, etenkin muistia, tajuntaa ja motoristista koordinaatiota. Esimerkiksi tanssiminen on yksi hyvä liikkumisen muoto, sillä se stimuloi aivon osia, jotka ovat nimenomaan tekemisissä rytmin ja tasapainon kanssa, ja auttaa myös organisointikyvyn kasvattamisessa. Tai jo pelkästään luonnossa kävelemisellä pystyt edistämään kognitiivisia toimintojasi, kuten luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä. Luontokävelyt ehkäisevät myös stressin ja ahdistuneisuuden tunnetta.

Tietenkin uusien kykyjen opettelu stimuloi aivoja monin eri tavoin ja näin ollen parantaa aivojen funktioita. Kyseessä voi olla neulomisen tai valokuvauksen harrastamisen aloittaminen, uuden kielen opettelu, tai vaikkapa musiikki-instrumentin harjoittaminen. Jokainen uusi kyky harjoittaa aivoja omalla tavallaan, mutta yleisesti ottaen ne edistävät muistia ja ehkäisevät kognitiivisten toimintojen rappeutumista ikääntyessä. Harrastamalla jotakin, oli se sitten yllä mainittuja asioita, liikuntaa, maalausta tai jotakin muuta, kuten esimerkiksi kirjojen lukemista, stimuloit ja haastat aivojasi, sekä mitä luultavimmin teet myös elämästäsi merkityksellisempää ja mielenkiintoisempaa.

2. Sosialisoidu

Kun olet usein tai vähintään säännöllisesti jollain tapaa sosiaalinen, voit ehkäistä kognitiivisten toimintojen heikentymistä läpi elämän. Sosialisoinnin tavalla ei ole niin väliä, se voi olla yllä mainittua pelien pelaamista yhdessä, keskustelemista tai jotain muuta, mihin kuuluu muiden ihmisten kanssa tekemisissä olemista.

3. Täytä ristikoita ja kokoa palapelejä

Molemmat näistä ovat suosittuja aktiviteetteja aivojen stimuloimiseksi etenkin vanhempien ihmisten keskuudessa, ja hyvästä syystä. Etenkin ristikoiden täyttämisen on todettu ehkäisevän muistin heikentymistä. Jo parin sadan palan palapelin kokoamisella on sitäkin kirjavampi kirjo hyötyjä kognitiivisten toimintojen ylläpitoon ja parantamiseen. Se aktivoi esimerkiksi havainnointikykyä, työmuistia ja päättelykykyä.

4. Pelaa erilaisia pelejä

Erilaisten pelien pelaaminen on paitsi hauska tapa viettää aikaa ja jopa nauttia ihmisten seurasta, on se myös monin tavoin hyödyksi aivojen kognitiivisille toiminnoille. Pelejä pelaamalla voit vähentää riskiä sairastua muistisairauksiin tai muutoin kärsiä muistin vaurioista. Voit pelata minkälaisia pelejä tahansa stimuloidaksesi aivojasi, kuten pokeria netissä, pasianssia puhelimella tai monopolia perheen yhteisessä peli-illassa. Jokaisesta pelistä löytyy omanlaisia hyötyjä. Esimerkiksi shakkia pelaamalla voit kehittää muistia, toiminnanohjausta ja informaationprosessoinnin nopeutta. Pokeri puolestaan kehittää riskin arvioimiskykyä, parantaa luovuutta ja joustavuutta sekä kohentaa työmuistia. Myös erilaiset videopelit kuuluvat tähän kategoriaan, ja ne voivat olla omiaan parantamaan keskittymistä, ongelmanratkaisukykyä ja kognitiivista joustavuutta.

6. Meditoi

Meditoinnin on jo pitkään koettu omaavan monenlaisia hyötyjä paitsi aivojen myös muun kehon toiminnoille. Sen hidas rytmi voi tuntua vaikealta monille etenkin ensi alkuun, mutta kun meditoinnista on saanut kunnolla kiinni, on se helppo ottaa osaksi päivittäistä rutiinia. Se ei vaadi paljon aikaa päivästäsi, vaan jopa muutaman minuutin päivittäisellä meditoinnilla voit parantaa keskittymistäsi, vähentää ahdistuneisuuden tunnettasi, ja jopa sekä nostaa aivojesi kykyä prosessoida tietoa että hidastaa aivojen vanhentumista.

7. Nuku riittävästi

Yksi elämämme perustoiminnoista on tietenkin yksi tärkeimmistä tavoista ylläpitää kognitiivisia toimintojamme. Vaikka kyseessä ei ole aktiivinen harjoitus, on riittävä uni ehdoton tekijä aivojemme ja kehomme hyvinvoinnissa. Tämä on todistettu kiistattomasti jo moneen kertaan, vaikka moni meistä ikävä kyllä nukkuu vieläkin liian vähän – elämän pysyessä liian kiireisinä riittävän unen sallimiseksi. Nukkumalla tarpeeksi vaikutamme kuitenkin positiivisesti kykyymme muistaa, ehkäisemme henkistä väsymystä, ja jopa hallitsemme aineenvaihduntaamme.

Loppujen lopuksi, meidän ei tarvitse yltää huikeisiin suorituksiin voidaksemme parantaa kognitiivisia toimintojamme. Jo pelkästään nukkumalla tarpeeksi vaikutamme aivojemme toimintaan positiivisesti. Monet kognitiivisia toimintoja ylläpitävät tavat ovat lisäksi mielekkäitä ja viihdyttäviä, joten ne on helppo ottaa osaksi päivittäistä rutiinia ja näin ollen ehkäistä ikääntymisen mukanaan tuomia kognitiivisten toimintojen rappeutumia. Jokaiselle meistä löytyy omat kaikkein mielekkäimmät aktiviteetit aivojen terveyden ylläpitoon. Mikäli on vielä epäselvää, mikä se omalla kohdalla saattaa olla, ei ole lainkaan huono idea kokeilla montaa eri tapaa selvittääkseen, mitkä niistä toimivat oman elämän ja omien aivojen kanssa parhaiten.

4.8 4 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments