Imukuppihieronta (Kuivakuppaus)


Yhteistyössä: Hyvinvoinnin Tavaratalo

Kehonhuolto menetelmiä on satoja ja tässä esittelen taas yhden erinomaisen keinon, joka soveltuu myös kotikäyttöön. Kyseessä on imukuppihieronta, jota myös kuivakuppaukseksi tai liukukuppaukseksi kutsutaan. Imukuppihierontaa käytetään erityisesti lihashuollon osana ja sillä voidaan lieventää lihaskireyksiä, poistaa kuona-aineita, hoitaa arpikudosta sekä turvotusta ja erilaisia lihasten kiputiloja. Perjaatteessa tällä tekniikalla voidaan hoitaa samoja asioita, kuin hieronnalla. Imukuppihieronta on vanha hoitomuoto, joka on alun perin lähtöisin Kiinasta.

Hoitomenetelmä

Imukuppihieronta suoritetaan yleensä, joko muovisilla tai silikonisilla imukupeilla. Kuppeja on neljää eri kokoa ja ne on suunniteltu tätä käyttötarkoitusta varten. Keep Fit Jar -merkkiset imukupit ovat todennäköisesti eniten käytetyt.

Kaikkien iholle muoviset imukupit eivät sovellu, joten silloin silikonisten imukuppien käyttö on suositeltavaa. Ennen imukuppien asettamista on iho rasvattava hyvin. Imukuppi asetetaan iholle samalla painaen kupin sisältä ilma pois, jolloin sen alle muodostuu alipaine ja kupin alla oleva pehmytkudos vetäytyy kupin sisään.

Hieronta tapahtuu liu’uttamalla imukuppia rauhallisesti ja järjestelmällisesti. Hyvin rasvattu iho mahdollistaa imukupin liu’uttamisen. Hierontaliikkeet tapahtuvat yleensä suoraan lihasten suuntaisesti tai pyörittävällä liikkeellä. Kupin alla oleva alipaine vetää ihoa sekä pehmytkudosta hieronnan mukana, samalla edistäen tehokkaasti verenkiertoa ja imunestekiertoa. Kuivakuppaukseksi kutsutaan sitä, kun imukupit jätetään paikalleen kipupisteiden päälle (trigger-pisteet).

Hoitosuositukset

Imukuppihieronnan teho perustuu imukuppien aiheuttamaan alipaineeseen. Alipaineen vaikutus näkyy iholla heti, ihon punoituksena ja mahdollisina verenpurkaumina. Hoidon jälkeen verenpurkaumat ja ihon punoittaminen voivat kestää muutamia päiviä, mutta se on aivan normaalia. Koska hoitomenetelmä vilkastuttaa tehokkaasti verenkiertoa, imunestekiertoa ja aineenvaihduntaa, on tärkeää muistaa juoda runsaasti nestettä heti hoidon jälkeen.

Sanotaan, että 15 minuutin käsittely imukuppihieronnalla vastaa tunnin mittaista klassista hierontaa, joten menetelmänä imukuppihieronta on erittäin tehokas. Imukuppikäsittelyn jälkeen, verenkierron vilkastumisen ansiosta, iho tuntuu rentoutuneelta ja lämpimältä.

Imukuppihieronnan kontraindikaatiot eli estävät tekijät ovat samat kuin klassisessa hieronnassa (hieronnan kontraindikaatiot). Lisänä mahdollinen kumiallergia.

Kosmeettinen apu selluliitin hoidossa

On osoittaunut, että imukuppikäsittely on myös tehokas metodi selluliitin hoidossa. Imukuppihieronnalla voidaan käsitellä vartaloa kokonaisuudessaan, esimerkiksi selluliitin ongelma-alueita, kuten käsiä ja reisiä kannattaa käydä läpi huolellisesti. Selluliitti näyttäytyy muun muassa ihon epätasaisuutena ja sen aiheuttaa aineenvaihdunnan hidastumisesta johtuva rasvakertymä, joka on yleensä elämäntavoilla itseaiheutettua. Liikunnalla voidaan yrittää vähentää selluliitin määrää, mutta myös imukuppihieronta estää paikallisen aineenvaihdunnan kiihtymisen kautta rasvakertymien kasaantumista. Kun selluliittia hoidetaan imukupeilla, parhaat hoitotulokset saavutetaan säännöllisellä, viikoittaisella, jopa päivittäisellä käsittelyllä.

Kotikonstit

Imukuppihieronnan voi toteuttaa todella helposti yksin, myös kotona. Selluliitin hoidon lisäksi, kannattaa kotioloissa imukuppeja hyödyntää myös urheilusuoritusten jälkeiseen palautumiseen ja yleiseen lihashuoltoon. Itseltään ei välttämättä kovin moni pysty selkäpuolta käsittelemään, mutta urheilijalle, esimerkiksi reidet ja pohkeet ovat erinomaisia paikkoja, joihin imukuppihierontaa pystyy käyttämään.

Imukuppien hankintahinta on noin 30,00 € (silikoniset imukupit ovat hieman kumisia kalliimpia). Eli kyseessä ei ole kallis sijoitus, jos miettii kuinka tehokkaaksi ja toimivaksi hoitokeinoksi imukuppihieronta on todettu.

Imukuppien käyttö ei käytännössä vaadi mitään erityistä koulutusta, mutta esimerkiksi terapeuttien keskuudessa se on erinomainen lisäväline käytettäväksi muiden hoitomuotojen yhteyteen. Myös kotioloissa käytettäessä imukupit ovat turvallinen lihashuollon keino.

Imukuppihieronnan hyödyt

  • Lihasjännitystilojen lievittäminen
  • Arpikudoksen ja turvotuksen hoito
  • Aineenvaihdunnan, veren- ja lymfakierron vilkastuttaminen
  • Urheilusuoritusten jälkeinen lihashuolto
  • Kuona-aineiden ja nesteiden poisto
  • Kipupisteiden käsittely
  • Rentoutumisen tunne

Tehokasta hoitoa voi toteuttaa myös itse.


Hyvinvoinnin.fi Suomen suurin terveystuotteiden verkkokauppa!

5 1 vote
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix