Imukuppihieronta eli kuivakuppaus: hyödyt ja toteutus

Kehonhuolto menetelmiä on satoja ja tässä artikkelissa esittelen taas yhden mielenkiintoisen keinon, joka soveltuu myös kotikäyttöön. Kyseessä on imukuppihieronta, jota myös kuivakuppaukseksi tai liukukuppaukseksi kutsutaan. Imukuppihieronta on vanha hoitomuoto, joka on alun perin lähtöisin Kiinasta. Perjaatteessa tällä tekniikalla voidaan hoitaa samoja asioita kuin hieronnalla.

Imukuppihieronta on vaihtoehtoisen lääketieteen muoto, johon liittyy imukuppien käyttö iholla tyhjiön luomiseksi. Ammatinharjoittajat, kuten akupunktioterapeutit, hierojat ja fysioterapeutit, asettavat kupit kehon eri alueille, kuten selkään, stimuloidakseen verenkiertoa ja vapauttaakseen jännitteitä lihaksissa ja sidekudoksessa. Imukuppihierontaa käytetään erityisesti lihashuollon osana ja sillä voidaan lieventää lihaskireyksiä, poistaa kuona-aineita, laajentaa liikeratoja, hoitaa arpikudosta sekä turvotusta ja erilaisia lihasten kiputiloja.

Jotkin ammattilaiset saattavat käyttää kuivakuppausta myös hengityselinten sairauksiin, kuten astmaan ja keuhkoputkentulehdukseen. On tärkeää huomata, että tätäkään hoitomuotoa ei suositella kaikille (esimerkiksi erilaiset ihosairaudet tai lääkitys), joten on parasta neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen sen kokeilemista.

Kaupallinen yhteistyö | *Hyvinvoinnin tavaratalo

Imukuppihieronnan hoitomenetelmä

Imukuppihieronta suoritetaan yleensä, joko muovisilla tai silikonisilla imukupeilla. Tämän artikkelin kuvissa on käytetty Keep Fit Jar -merkkisiä imukuppeja. Kuppeja on neljää eri kokoa ja ne on suunniteltu imukuppihierontaa varten.

Kaikkien iholle muoviset imukupit eivät sovellu, joten silloin silikonisten imukuppien käyttö on suositeltavaa. Ennen imukuppien asettamista on iho rasvattava hyvin. Imukuppi asetetaan iholle samalla painaen kupin sisältä ilma pois, jolloin sen alle muodostuu alipaine ja kupin alla oleva pehmytkudos vetäytyy kupin sisään.

Hieronta tapahtuu liu’uttamalla imukuppia rauhallisesti ja järjestelmällisesti. Hyvin rasvattu iho mahdollistaa imukupin liu’uttamisen. Hierontaliikkeet tapahtuvat yleensä suoraan lihasten suuntaisesti tai pyörittävällä liikkeellä. Kupin alla oleva alipaine vetää ihoa sekä pehmytkudosta hieronnan mukana, samalla edistäen tehokkaasti verenkiertoa ja imunestekiertoa. Kuivakuppaukseksi kutsutaan sitä, kun imukupit jätetään paikalleen kipupisteiden päälle (trigger-pisteet).

Imukuppihieronnan hyödyt

 • Lihasjännitystilojen lievittäminen
 • Arpikudoksen ja turvotuksen hoito
 • Aineenvaihdunnan, veren- ja lymfakierron vilkastuttaminen
 • Urheilusuoritusten jälkeinen lihashuolto
 • Kuona-aineiden ja nesteiden poisto
 • Kipupisteiden käsittely
 • Rentoutumisen tunne
imukuppihieronta

Voit hankkia esimerkiksi silikonista valmistetun *SkinMood imukuppisarjan kuivakuppaukseen, joka sisältää yht. neljä ihoystävällistä kuppia. Kupit ovat eri kokoisia, joten niitä voit hyödyntää päästä varpaisiin. Paketissa myös mukana käyttöohjeet.


Hoitosuositukset

Imukuppihieronnan teho perustuu imukuppien aiheuttamaan alipaineeseen. Alipaineen vaikutus näkyy iholla heti, ihon punoituksena ja mahdollisina verenpurkaumina. Hoidon jälkeen verenpurkaumat ja ihon punoittaminen voivat kestää muutamia päiviä, mutta se on aivan normaalia. Koska hoitomenetelmä vilkastuttaa tehokkaasti verenkiertoa, imunestekiertoa ja aineenvaihduntaa, on tärkeää muistaa juoda runsaasti nestettä heti hoidon jälkeen.

Sanotaan, että 15 minuutin käsittely imukuppihieronnalla vastaa tunnin mittaista klassista hierontaa, joten menetelmänä imukuppihieronta on erittäin tehokas. Imukuppikäsittelyn jälkeen iho tuntuu rentoutuneelta ja lämpimältä, verenkierron vilkastumisen ansiosta.

Imukuppihieronnan kontraindikaatiot

Imukuppihieronnan kontraindikaatiot eli estävät tekijät ovat samat kuin klassisessa hieronnassa (hieronnan kontraindikaatiot). Lisänä mahdollinen kumiallergia.

 • Akuutti tulehdus tai infektio
 • Avoimet haavat
 • Viimeaikainen leikkaus
 • Murtumat
 • Osteoporoosi (jos vaikea)
 • Kuume
 • Vaikeat suonikohjut
 • Ihosairaudet
 • Raskaus (riippuen raskauden kestosta ja hieronnan tyypistä)
 • Sydämen tahdistin tai muut implantoidut elektroniset laitteet
 • Tietyt syöpätyypit
 • Tietyt lääkkeet, jotka vaikuttavat veren hyytymiseen
 • Tietyt sairaudet, kuten sydänsairaus tai hallitsematon korkea verenpaine

Kosmeettinen apu selluliitin hoidossa

On osoittaunut, että imukuppikäsittely on myös tehokas metodi selluliitin hoidossa. Imukuppihieronnalla voidaan käsitellä vartaloa kokonaisuudessaan, esimerkiksi selluliitin ongelma-alueita, kuten käsiä ja reisiä kannattaa käydä läpi huolellisesti. Selluliitti näyttäytyy muun muassa ihon epätasaisuutena ja sen aiheuttaa aineenvaihdunnan hidastumisesta johtuva rasvakertymä, joka on yleensä elämäntavoilla itseaiheutettua. Liikunnalla voidaan yrittää vähentää selluliitin määrää, mutta myös imukuppihieronta estää paikallisen aineenvaihdunnan kiihtymisen kautta rasvakertymien kasaantumista. Kun selluliittia hoidetaan imukupeilla, parhaat hoitotulokset saavutetaan säännöllisellä, viikoittaisella, jopa päivittäisellä käsittelyllä.

FAQ | Imukuppihieronta

Mitä imukuppihieronta on?

Imukuppihieronta on vaihtoehtoisen lääketieteen muoto, johon liittyy imukuppien käyttö iholla tyhjiön luomiseksi. Ammatinharjoittajat, kuten akupunktioterapeutit, hierojat ja fysioterapeutit, asettavat kupit kehon eri alueille, kuten selkään, stimuloidakseen verenkiertoa ja vapauttaakseen jännitteitä lihaksissa ja sidekudoksessa.

Mitkä ovat imukuppihieronnan hyödyt?

– Lihasjännitystilojen lievittäminen
– Arpikudoksen ja turvotuksen hoito
– Aineenvaihdunnan, veren- ja lymfakierron vilkastuttaminen
– Urheilusuoritusten jälkeinen lihashuolto
– Kuona-aineiden ja nesteiden poisto
– Kipupisteiden käsittely
– Rentoutumisen tunne

Miten imukuppihieronta toteutetaan?

Hieronta tapahtuu liu’uttamalla imukuppia rauhallisesti ja järjestelmällisesti. Hyvin rasvattu iho mahdollistaa imukupin liu’uttamisen. Hierontaliikkeet tapahtuvat yleensä suoraan lihasten suuntaisesti tai pyörittävällä liikkeellä. Kupin alla oleva alipaine vetää ihoa sekä pehmytkudosta hieronnan mukana, samalla edistäen tehokkaasti verenkiertoa ja imunestekiertoa.

imukuppihieronta
imukuppihieronta

Imukuppihieronta kotona

Imukuppihieronnan voi toteuttaa todella helposti yksin, myös kotona. Selluliitin hoidon lisäksi, imukuppeja voi hyödyntää myös urheilusuoritusten jälkeiseen palautumiseen ja yleiseen lihashuoltoon. Itseltään ei välttämättä kovin moni pysty selkäpuolta käsittelemään, mutta urheilijalle, esimerkiksi reidet ja pohkeet ovat erinomaisia paikkoja, joihin imukuppihierontaa pystyy käyttämään.

Imukuppien hankintahinta on noin 20-30€ (*silikoniset imukupit ovat yleensä hieman kumisia kalliimpia). Eli kyseessä ei ole kallis sijoitus, jos miettii kuinka tehokkaaksi ja toimivaksi hoitokeinoksi imukuppihieronta on todettu.

Imukuppien käyttö ei käytännössä vaadi mitään erityistä koulutusta, mutta esimerkiksi terapeuttien keskuudessa se on erinomainen lisäväline käytettäväksi muiden hoitomuotojen yhteyteen. Imukuppihierontaa voidaan voidaan käyttää ammattimaisesti ja myös kotioloissa. Yhteenvetona voidaan todeta, että imukupit ovat turvallinen lihashuollon keino ja se voi tarjota etuja lähes kaikille, kuten kivunlievitystä, parempaa liikelaajuutta ja kireiden lihasten rentoutumista.


Voit hankkia esimerkiksi silikonista valmistetun *SkinMood imukuppisarjan kuivakuppaukseen, joka sisältää yht. neljä ihoystävällistä kuppia. Kupit ovat eri kokoisia, joten niitä voit hyödyntää päästä varpaisiin. Paketissa myös mukana käyttöohjeet.

*Hyvinvoinnin Tavaratalo kotimainen perheyritys ja Suomen suurin terveystuotteiden verkkokauppa. Heille ekologisuus ja eettisyyt ovat tärkeitä arvoja. Imukuppien lisäksi Hyvinvoinnin Tavaratalosta löydät yli 400 brändiä ja yli 6000 tuotetta.

Tehokasta hoitoa voi toteuttaa myös kotona.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *