Apuvälineisiin ja Varusteisiin Turvautuminen


Olin kolmen viikon työharjoittelujaksolla terveyskeskuksessa ja sain tutustua apuvälinepuolen toimintatapoihin. Siellä heräsi ajatus kirjoittaa päivitys kyseisestä aiheesta. Tekstissä käsittelen myös treenivarusteita ja luen ne osaksi apuvälineiden laajaa kirjoa. Aikaisemmin olen tietämättäni hieman pohjustanut tätä päivitystä tekstissä: Treenilaukun sisältö. Kirjoitin näin: ”Liiallinen varusteiden käyttö saattaa passivoida joitain lihaksia liikkeen aikana. Esimerkiksi kyykkyä tehdessä voi unohtua vatsalihasten kunnollinen aktivointi (varsinkin syvien vatsalihasten), jos nostovyö on vedetty hirveän kireälle…” Nyt laajennetaan jonkin verran näkemystä siitä, mihin viimeksi olen ajatukseni jättänyt. 

ApuvälineApuvälineiden hyödyt

Apuvälineistä haetaan hyötyä arkeen tai tukea treeneihin. Välillä kuitenkin niihin turvautuminen viedään aivan liian pitkälle ja hyödynnetään niistä saatua tukea sekä turvaa jokaisessa arjen askareessa tai toistossa. Se ei välttämättä loppujen lopuksi ole kovinkaan järkevää. Tietenkin rannetuki auttaa pitämään rannetta suoremmassa pystypunnerruksen aikana ja tukiliivi pitää keskivartalon mukavasti paketissa. Mutta säännöllinen tukien käyttäminen on aina poispäin joltain kehon tukirakenteelta. Tuilla pystytään enemmän tai vähemmän kompensoimaan lihasten tekemään työtä, joka taas puolestaan saattaa passivoittaa joidenkin lihasten aktivaatiota liikkumisessa.

Tukia olisikin suositeltavaa käyttää vain hetkellisesti ja mahdollisimman vähän aikaa — ainoastaan sen verran kuin on pakko. Mielellään ei ollenkaan.

Apuvälinelainaamossa on tarkat kriteerit sille, millä perusteilla välineitä lainataan. Ensisijainen kriteeri on toimintakyvyn parantaminen. Esimerkiksi, jos pelkällä polvituella pystytään helpottamaan vanhuksen arkea sen verran, ettei polven leikkausta tarvita niin on sijoitus vähintäänkin kannattava. Polvituen hankintahinta julkiselle sektorille on arviolta noin 50 – 100 €, kun taas polvileikkauksen ja polven kuntoutuksen kustannukset nousevat todennäköisesti lähemmäs 20 000 €, ellei jopa sen yli. Edellä mainittu esimerkki on paras mahdollinen skenaario siitä, kun tukia oikeasti tarvitaan.

Ylikuluttaminen

On myös heitä, jotka ovat kerran saaneet hetkellisen hyödyn jostain apuvälineestä tai varusteesta. Sen parantavaan voimaan luotetaan enemmän kuin omaan peilikuvaan. Sitä käytetään kaikessa mitä tehdään. Ja, kohta ei enää uskalletakaan tehdä mitään ilman kyseistä asiaa. Omaan kehoon ei luoteta. Enää ei uskalleta varata painoa nilkalle kunnolla, kun nilkkatuki on tehnyt pitkään suuren osan työstä. Nyt ollaan huonoimmassa mahdollisessa skenaariossa. Tuki teki työnsä kiitettävästi, mutta siitä on osattava luopua. On taas aika alkaa luottamaan omaan lihaksistoonsa ja ruvettava kuormittamaan tukirakenteita ilman minkäänlaisia tukia. Ei ole mitään syytä elää loppuelämäänsä apuvälineiden kanssa, jos elämäntilanne ei siihen pakota. 

Varusteet 1

Varusteet 2

Henkilökohtaisesti puen kaikki treenivarusteet päälle jo ennen salille menoa — saavutetaan oikea fiilis. Nostovyö, rannetuet, hanskat, vetoremmit ja mielellään vielä kyynär- sekä polvituet… (En pue. Ei näin.)

Jos toimintakyvyn ylläpito ei vaadi apuvälineiden käyttöä, on suhteellisen turhaa ylipäänsä käyttää niitä. Tuet saattavat helpottaa joitain asioita, mutta helpon tien valitseminen on usein väärä ratkaisu pitkällä tähtäimellä. Mieti seuraavan kerran kaksi kertaa ennen kuin kiinnität nostovyön tai rannetuen: ”Tarvitsenko tätä oikeasti?” Ehkä se on henkinen voimavara tai tapa, mutta tarvitsetko sitä fyysisesti. Välillä koskee. Entä, jos kivun syynä ovat omat toimintamallit tai elintavat. Olisiko niissä kehitettävää. Esimerkiksi oikeaoppisen liikemallin opetteleminen jo itsessään vähentää monen apuvälineen tarvetta.

Omatoimisuus on lahja, eikä siitä kannata luopua ilman taistelua.

0 0 votes
Article Rating

guest

2 Comments
Vanhin
Uusin Suosituin
Inline Feedbacks
View all comments
Hanna
Hanna
6 vuotta sitten

Moikka moi! En varmaan oo ainut, joka on sun blogiin eksynyt googlettelemalla fyssariopintoihin liittyviä kokemuksia (ei muuten löydy netistä paljonkaan kokemuksia..) ja tuolta sun vanhasta blogista löysin linkin tänne, joten ajattelin heittää kommentilla vähän kysymyksiä sun opintoihin liittyen, jos passaa? 🙂 Eli itsellä olisi nyt kiinnostusta hakea ens kuussa alkavissa hauissa Savonlinnaan opiskelemaan (oletan että sinne mulla olisi edes pieni mahdollisuus päästä, kun Espooseenkin oon hakenut ja niistä n. tuhannesta hakijasta päädyin varasijalle 40 ja jotain.) Noh anyway, miltä susta on tuntunut ensinnäkin asua siellä Savonlinnassa ja miltä opinnot on noin ylipäätään tuntunut? Tarkoitan ehkä sitä opetuksen tasoa lähinnä, että… Lue lisää...

2
0
Kommentoix