Logo ja moniselitteinen merkitys

Viimeaikoina varmasti jokainen sivuillani käynyt on huomannut sivuston ilmeen taas hieman muuttuneen. Mahdollisesti yksi merkittävimmistä muutoksista on ollut uuden Logon ilmestyminen. Vaikka ulkonäöllisesti se on yksinkertainen — olen siitä silti hyvin ylpeä. Sen merkitys ei varmasti monelle ensisilmäyksellä aukea samalla tavalla kuin minulle. Ja sen takia todennäköisesti sainkin heti monta kysymystä: ”Mitä logoni tarkoittaa?”.

Logon tarina

Logo ehkä näyttää hyvin yksinkertaiselta, mutta minä en näe sitä niin. Sillä on monia erilaisia tarkoituksia ja ulottuvuuksia, joita yritän seuraavaksi sanallisesti avata. 

Olen yrittänyt luoda logoa jo pitkän aikaa, mutta en ole onnistunut tekemään sellaista joka tyydyttäisi kaikki haluni samanaikaisesti. Tiesin heti alusta asti, että ensimmäinen ”AH” -logo on vain tilapäinen, kunnes keksin logon, jolla on suurempi tarkoitus.

En tarkalleen tiennyt minkälaista logoa halusin… Tiesin kyllä sen, että minkälaista en ainakaan halunnut tai mitä logossa ei saanut olla. Logo ei esimerkiksi saanut olla monimutkainen tai vain tavallinen ”tylsä” käsipaino — mihin moni ehkä voisi minut yhdistää. En halunnut sen sisältävän nimeäni, enkä varsinkaan edes viitteitä sukunimestäni. Ei.

nappaimisto-apple-macbook-1Visio

Minulla oli mielessäni selkeä idea siitä, mitä haluaisin logolla kertoa, mutta en osannut toteuttaa sitä niin selkeästi kuin halusin. Logossa piti oli viittauksia terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen, koska siitä kaikki on saanut alkunsa. Sen piti myös ehdottomasti ilmaista jollain tavalla sitä, että elämä ei aina ole ruusuilla tanssimista, se on jatkumo, täynnä ylä- ja alamäkiä. Vaikka välillä voidaan pudota pohjalle, on sieltä aina noustava ja tähdättävä rohkeasti entistä korkeammalle. Eli logossa oli oltava motivoivia piirteitä.

Mallailin alun perin mielessäni paljon kuvia vuorelle kiipeämisestä, mutta se ei tuntunut yhtään pukevan minua. Elämän kiertokulku esittäytyi myös ajatuksissani — sitä oli kuitenkin todella vaikea yrittää sitoa yksinkertaiseksi logoksi. Jossain vaiheessa huomasin ulkomaalaisen valmisaterioita valmistavan yrityksen logossa vivahteen, joka toi mieleeni sydänsähkökäyrän, jollaista sairaaloiden EKG -laitteet aina näyttävät.

Idea sydänkäyrästä iskostui nopeasti syvälle alitajuntaani. Mikä voisikaan kuvata paremmin terveyttä ja samanaikaisesti taistelua paremman elämän puolesta?

hehkulamppuAjatukset paperille

Ajatus omasta logosta oli kummitellut mielessäni ehkä vuoden ajan. Kymmeniä kertoja yritin tehdä logoa — useiden tuntien ajan, saamatta siitä haluamani näköistä. Koulutunneilla sotkin vihkon sivuja, sivu toisensa jälkeen, onnistumatta. Varmasti voi kuulostaa helposti hyvin järjettömältä ajatukselta, käyttää niin paljon aikaa yhden mitättömän logon suunnitteluun. Mutta perfektionisti luonteeni on tyytyväinen vasta sitten, kun kaikki palaset loksahtavat paikoilleen. ”Jotain sinne päin” ei riitä koskaan. Se on tavallaan kirous ja tavallaan siunaus.

Lopulta sain logosta muotoiltua sellaisen, että sen jokaisella viivalla ja mutkalla oli tarkoitus. Mitä kauemmin logoa katselin, sitä varmemmaksi sen suhteen tulin. Se edusti täydellisesti alkuperäistä ideaani. Pystyi kertomaan moniulotteisen tarinan. Logon ulkonäkö motivoi ja se oli tarpeeksi yksinkertainen.

yritysLogon tulkinta

Logo muodostuu käytännössä kahdesta eri viivasta, joista molemmat kertovat erilaisen tarinan, kuitenkin samanlaista ajatusmallia hyödyntäen. Viivat kertovat elämästä. Elämä ei koskaan pelkästään hymyile. Se sisältää nousuja ja laskuja, hyviä ja huonoja hetkiä. 

Moni varmasti tunnisti logosta A-kirjaimen. Se on nimeni ensimmäinen kirjain ja edustaa myös sitä, mutta samalla sen voi tulkita toisinkin. A-kirjain on samalla aakkosien ensimmäinen kirjain ja kertoo logossa siitä, että omassa elämässäsi sinun pitäisi aina olla etusijalla, niin itsekkäältä kuin se voikaan kuulostaa. Jos ennen pitkään jätät itsesi heitteille — läheisesi tulevat sen vielä huomaamaan ja sinun on pakko ottaa roolia omassa elämässäsi. Elä itsellesi. 

A-kirjain kertoo myös elämäntarinan: Saatat pärjätä jossain vaiheessa elämääsi todella hyvin. Elämä on pelkkää nousukiitoa. Olet huipulla. Mutta sitten tapahtuukin jotain. Entinen elämä kokee käänteen minkä takia kaikki romahtaa. Saatat tippua pohjalle asti.

logo

Toinen viiva kertoo samanlaisen tarinan, mutta lähtökohta on hieman erilainen. Viiva edustaa sydänkäyrää, eikä V-kirjainta, niin kuin moni on sen tulkinnut. Se kertoo terveydestä ja samalla tarinasta, jossa lähtökohta ei ole ottanut tuulta niin sanotusti alleen. 

Molemmissa tarinoissa käydään pohjalla saakka, mutta lopulta suunta kohti parempaa alkaa. Vaikka ajat olisivat miten vaikeita, ylös on aina noustava. Yksi elämän perustarpeista on itsensä kehittäminen ja, jos se loppuu, kääntyy moni asia päälaelleen. (Omissa mielikuvissani ”A-kirjaimen ” viiva jatkuu toiseen viivaan kiinni ja jatkaa matkaa sen kanssa.)

Siinä syväluotaava tulkinta logoni merkityksestä — henkilökohtaisesta näkökulmasta. Lyhyesti logo symboloi itselleni terveyttä ja motivaatiota sekä ennen kaikkea tavoitteiden tavoittelua esteistä huolimatta. 

logo

2 thoughts on “Logo ja moniselitteinen merkitys

 1. Kukka says:

  En ollut tuota uutta logoa huomannut, ennekuin asian otit käsittelyyn konkreettisesti blogissasi. Luen aina niin asia edellä näitä postauksia ja syvennyn aiheeseen, jolloin kaikki ylimääräien jää. Oli pakko antaa kuitenkin oma kommentti logosta, vaikka mitään ihmeellistä en siitä osaakkaan sanoa..

  Heti ensisilmäyksellä tunnistin logon peruskuviot; A-kirjain sekä sydänkäyrä (sillä olen melkein valmistunut terveydenhoitaja ja ekg-käyrä on tuttu. Aluksi logo näytti melko tavalliselta, koska kysessä oli vain kaksi eri kuviota. Ekg-käyrä on mielestäni hieno oivallus (Pisteet siitä!) Perustelut joita kerrot siitä ja pohjalla käymiseen ovat merkityksellisiä ja tunnistetavissa varmasti jokaisen elämässä: oikea suunta on aina eteen ja ylöspäin vaikeuksien jälkeen. Lisäksi on mielstäni kivasti sanottu se, kuinka kuviot yhdistyvät mielikuvissasi (A-kirjain ja ekg) ja sulautuvat samaksi niin kuin elämässä muutekin täytyy olla itsensä kanssa sinut ja ehyt kokonaisuus.

  Kirjoitat analyyttisesti ja pohdit asioita moniulotteisesti. En siis pettynyt vieläkään luettuani postauksen 🙂 Jos saa toivoa, kirjoittaisitko fyssariopinnoistasi ja siitä millaista on toistaiseksi vielä opiskella Mamkin toisella kampuksella.

  • Aaro Huttunen says:

   Moi Kukka!

   Kiitos paljon kommentista. 🙂 Haha, ai ei aikaisemmin logo ole tarttunut silmään – selvisipä nyt sekin!

   Tuosta koulutustaustasta tosiaan on paljon apua logoani tulkitessa, harvalle se nimittäin paljoa kertoo tai avaa. Hyvä, että se näin ammattilaisen näkökulmasta on selkeästi kuitenkin tunnistettavissa.

   Kiitoksia erityisesti myös kehuista! Itseasiassa on ollut kauan jo suunnitteilla kirjoittaa enemmän fysioterapian opinnoista, mutta se on aina jostain syystä jäänyt ja jäänyt… Siitä ehdottomasti kirjoitan vielä ja aina saa toivoa sekä ehdottaa aiheita!

   Voin sen jo sanoa, että Savonlinnan kampuksesta en erikseen kirjoita mitään. Savonlinna ei tosiaan mielestäni ole kovin hyvä opiskelijakaupunki. Todella hiljainen ja turhan pieni. Kampus tietysti samanlainen, pikkuruinen. Tottakai moni täällä myös viihtyy, mutta itse kaipaan suurempia kuvioita… 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *