Fysioterapian pääsykokeet: Sisältö ja toteutus

Eilen tuli tosiaan käytyä taas Fysioterapian valintakokeissa, se oli nyt neljäs ja viimenen kerta. Tällä kertaa kävin Savonlinnassa pääsykokeet tekemässä.

Päivä meni oikein mukavasti, kokeisiin piti tulla kello kahdeksaks ilmottautumaan. Sinneppä sitä sitten mentiin ja toiminta alko 8:30. Hakijat jaettiin kahteen ryhmään, ensimmäinen ryhmä pääs täyttelemään psykologisia testejä ja toinen ryhmä meni suorittamaan liikuntaosiota ja ryhmäkeskusteluita.

Pääsykokeet olivat kolmevaiheiset:

Psykologiset testit

Olin ensimmäisessä ryhmässä ja pääsin täyttämään psykologisia testejä noin kolmen tunnin ajaksi. Olin herännyt about tuntia aiemmin, enkä ollut täydessä iskussa. Mutta eihän siinä mikään auttanut, ei muuta kun suorittamaan! Ensimmäisessä tehtävässä piti keksiä erilaisille esineille uusia käyttötarkoituksia, esimerkiksi lautaselle ja nuppineulalle… Siinäpä sitten yrität keksiä, vähän löi pää tyhjää, nuppineulasta taioin korvakorun ja lautanen meni maalitauluksi ampumaradalle. Toisessa tehtävässä oli vaikka minkälaista loogista päättelyä, esimerkiksi: ”Jatka numerosarjaa: 2, 4, 6,_, _”, ”Jatka kirjain yhdistelmää:  C, F, I, _ , _”. Helppoja esimerkkejä, mutta oli siellä todellakin vaiketakin joukossa, itselle tuotti hankaluuksia noi aakkosten järjestlyt, pari tuli skipattuakin, kun en millään jaksanu luetella aakkosia sataa kertaa läpi, että saan juonesta kiinni… Sitte oli kanssa sellasia tehtäviä, kuten: ”Tässä ruudukko 6×6, aloita lukemaan ruudukkoa vasemmalta katsottuna ylimmältä riviltä ja piirrä kolmio toiseen ruutuun. Väritä neljäs ruutu alhaalta oikealta katsottuna. Jne. Jne”.

Sen jälkeen, kun oli saanut yllä mainituilla tehtävillä aivot solmuun niin tuli luetun ymmärtäminen. Siinä oli noin 50 lyhyttä tekstin pätkää, kaikki tosi vaikeasti luettavia, paljon erilaisia vaikeita käsitteitä ja kaikki kirjoitetut asiat olivat aivan eri kategorioista. Jokaisesta tekstistä puuttui yksi sana ja sitten oli viisi vaihtoehtoa, joista piti valita oikea vaihtoehto tälle sanalle. Sana puuttui keskeltä tekstiä ja sen ympärille oli keksitty tarina, jonka avulla sana pitäis saada selville. Paremmin en osaa selittää, enkä osaa tähän tarinaa keksiä, koska ne oli oikeasti fiksusti kehitelty… Kysymyksiä tosiaan oli noin 50 ja kerkesin ehkä kahteenkymmeneen vastaamaan, ei ollu kyllä mun vahvuuksia se.

Luetun ymmärtämisen jälkeen oli vielä 250 erilaista kysymystä liittyen sun soveltuvuuteen tälle alalle: Valitse eniten sinua kuvaava numero: 1-7. 1 = vähitän sinua kuvaava. 7 = eniten sinua kuvaava. Ja numerot siis 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. Sitten oli paljon paljon kysymyksia, esimerkiksi: ”Kiihdytkö helposti” ”Ajatteletko ihmisistä usein pahaa”…

Joo-o, siinäpä se psykologinen testi. Kolme tuntia paperien täyttöä, pää ei vois olla enempää jumissa sen jälkeen. Kaikki tehtävät oli siis aikaa vastaan, ja piti tehdä niin monta tehtävää kuin kerkesi. Jokaiseen osioon otettiin oma aikansa. Viimeistään luetun ymmärtämisen kohdalla toivoi vain ajan jo loppuvan nopeasti… Silmät aivan ristissä ja aivot solmussa.

Kouluun tutustumista ja liikuntaosio

Psykologisten testejen jälkeen meidät jaettiin vielä pienempiin ryhmiin ja kaikki ryhmät sai oman Tuutor opiskelijan, joka sitten vei meidät aina sinne minne piti, kehitteli ohjelmaa odottelu ajaksi ja näytti koulun tiloja. Tästä täytyy kyllä nostaa hattua, että oli joku ihminen, joka siellä ohjeisti ja piti seuraa, eikä tarvinnut viittä tuntia venata yksin seuraavaa testin vaihetta. Aivan loistavia tyyppejä ne tuutorit oli muutenkin, paljon sai tietoja ja hyvät keskustelut aikaan. Lappeenrannassa oli esimerkiksi niin, että menin vain tauoilla autoon nukkumaan, kun oli jotain neljän tunnin odotusaikoja…

Seuraavana oli vuorossa liikuntatestit. En ihan kaikkea kirjoita tähän mitä siellä oli, mutta muutaman esimerkin annan. Niissä testeissä tarkotus on kattoa vähän liikunnanohjaus taitoja ja heittäytymiskykyä. Kokeilkaahan huvikseen marssia paikallaan ja piirtää toisella kädellä kolmiota ja toisella ympyrää! Ei kyllä tosiaan multa luonnistunu, repeilin vaa yksikseni. Ja sitten, kyllä vaan sieltä se iski, nimittäin rytmiikka osuus, EIIIIH….! Laitettiin kolme kertaa 1:30 minuuttia kestävä biisi soimaan ja sitä sitten piti yrittää liikkua sen musiikin tahdissa, musiikkikin vaihteli rokista johonki Joutsenlampeen. Ei musta balettitanssijaa saa. No meni miten meni, itelleni ainakin nauroin ja yritin parhaani mukaan jotain rytmejä napata.

Ryhmäkeskustelu

Viimenen osuus alkoi sitten 16:15, tottakai mä olin siinä viimesimmässä ryhmässä niin kuin aina. Elikkä ryhmähaastattelu, meidän ryhmässä ei ollut kuin neljä ihmistä. Siinä sitten meille näytettiin joku videon pätkä ja meidän piti keskustella siitä videosta keskenämme 10 minuuttia. Sen jälkeen meiltä kyseltiin jokaiselta, ”Miksi hait Savonlinnaan.”, ”Mitä annettavaa sulla olisi Fysioterapeuttina”, ”Mitä koulutuksia olet aikaisemmin käynyt.” Parhaansa mukaan yritti itseään nostaa jalustalle. Todella hyvin se loppujen lopuks meni. Aina oon noista keskusteluista ja haastatteluista tykänny pääsykokeissa eniten, niissä saa näyttää parhaat puolensa. Liikuntaosio on lähinnä pelleilyä.

Kaikin puolin päivä sujui tosi mukavasti, viihdyin erittäin hyvin paikan päällä. Jäi hyvät fiilikset valintakokeista. Luottavaisin mielin oon nyt siitä, että ehkäpä se koulutuspaikka nyt aukeaa, viimein! Toivottavasti en pahemmin mitään mokaillut, tai jos mokailin niin ehkäpä muut mokaili muakin pahemmin. Ei sitä tiiä.

Pääsykokeet loppui mun osalta kello 17:00 ja sen jälkeen piti vielä pitkä synkkä matka Jyväskylään takas ajella. Selvisin kuitenkin siitäkin.

Nyt ei auta kuin odotella. Tieto tulee viimeistään 25. Marraskuuta.

Olisivatkohan nämä viimeiset pääsykokeet?

5 thoughts on “Fysioterapian pääsykokeet: Sisältö ja toteutus

  1. Aaro Huttunen says:

    Moro!

    En muista, että olisi kauheasti ollut. Vähän jotain loogista päättelyä ja helppoja plus-, miinus-, jako- ja kertolaskuja. Ei mitään mihin jotenkin pitäisi valmistautua. 🙂

  2. Aaro Huttunen says:

    Moikka!

    Savonlinnassa ei ole valintakokeissa kieliä. Mutta esimerkiksi, kun Lappeenrannassa kävin, niin piti hieman puhua englantia. 🙂 Riippuu siis ihan koulusta, mitä keksivät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *