4 Keinoa Jännittämisestä Eroon Pääsemiseksi


TOIVEPOSTAUS

Aikaisempi kirjoitukseni ”12 Neuvoa Valintakokeissa Menestymiseen” herätti lukijassa lisäkysymyksen: ”Olisiko vinkkejä kuinka pystyä unohtamaan jännityksen pääsykoetilanteissa?

Lupasin kirjoittaa aiheesta kokonaisen päivityksen, koska se on hyvin mielenkiintoinen ja erittäin mielelläni sen myös teen. Itse en varsinaisesti koskaan ole ollut jännittäjä-tyyppi. En ajattele asioita hirveästi etukäteen, jos valintakokeet ovat esimerkiksi edessä kolmen kuukauden päästä — en kasvata itselleni paineita sen suhteen. Vielä. Tottakai valmistaudun tulevaan henkisesti ja mahdollisesti myös fyysisesti, jos kyseiset valintakokeet sitä vaativat, mutta se ei kuitenkaan ole tämän hetkinen stressaamisen aihe. Päivä kerrallaan kohti koitosta ja, kun se koittaa, yritetään selviytyä parhaalla mahdollisella tavalla!

Halu opinahjoon pääsemisen suhteen on luja ja paineet alkavat kasautua, vaikkei tällä hetkellä ole toistaiseksi mitään hätää. On aivan turhaa pelotella itseään tulevasta. Jännittämisen suhteen minulla on muutama valttikortti hihassa, joita käytän. Tietysti myös minä jännitän tiettyjä tilanteita, paljonkin, mutta usein pieni jännittäminen on kuitenkin hyvästä, koska se auttaa suoriutumaan ja näyttämisen tahto kasvaa. 

Keinot jännittämistä vastaan

1. Mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua?

Kysy itseltäsi kyseinen kysymys. Mikä on pahinta, mitä tilanteessa voisi tapahtua. Kaadut ja sitä kautta ”nolaat” itsesi? Et muista omaa nimeäsi kysyttäessä? Mitä se voisi olla? Todennäköisesti keksimäsi asia/asiat ovat naurettavan pieniä, kun alat oikeasti ajattelemaan niitä. Tuskin tulet pyörtymään kaikkien edessä, eivätkä ihmiset ympärilläsi varmasti anna sinun myöskään kuolla siellä. Tilanne on ainoastaan hetkellinen, vaikka onkin merkityksellinen. Tulet epäilemättä selviämään siitä hengissä, joten mitään hätää sen suhteen ei ole. Elämä jatkuu tapahtui mitä tahansa!

2. Kaikki ympärilläsi ovat vain ihmisiä.

Jokaisella on samanlaiset mahdollisuudet päästä seuraavalle kierrokselle. On vain itsestäsi kiinni kuinka paljon- ja miten valmistaudut. Sillä ei ole mitään väliä mitä muut ihmiset tekevät ympärilläsi, koska kuka tahansa seurueesta voi onnistua loistavasti tai vastaavasti epäonnistua. Olette kaikki samalla lähtöviivalla, joten käyttäydy sen mukaisesti. Älä kumartele ketään, äläkä vertaile itseäsi tilanteessa keneenkään. Keskity ainoastaan omaan suoritukseesi. Olet koko ajan samalla viivalla muiden kanssa, joten sitä ei ole syytä murehtia.

3. Valvojat ovat olleet samassa tilanteessa.

Edelleen hekin ovat vain ihmisiä ja he tietävät miltä tilanteessa oleminen tuntuu. He ovat selvinneet siitä, joten sinäkin tulet selviämään. Painostava katse niskassa saattaa tuntua pahalta, mutta siltä sen pitääkin tuntua — olet arvioimisen kohteena ja tehtävänäsi on tehdä parhaasi. Sellaista ei tule olemaa enää sen jälkeen, kun onnistut ja tulet valituksi. Se on osa kulissia, eikä mitään henkilökohtaista. Hymyile ja anna mennä!

4. Hankkiudu sellaiseen mielentilaan, jossa suoriudut!

Tämä kohta on todennäköisesti kaikista tärkein. Omaan mielentilaansa pystyy vaikuttamaan monella eri tavalla ja keinot saattavat olla hyvin henkilökohtaisia. Valintakokeisiin tai ylipäänsä mihin tahansa ei ole mitään syytä lähteä negatiivisella tai epäileväisellä mielentilalla. Sellaisesta tilanteesta on päästävä äkkiä eroon. Esimerkiksi musiikki pystyy auttamaan nopeasti. Kuuntele sellaista musiikkia ennen valintakokeita josta piristyt, jonka tahdissa haluat liikkua ja joka laittaa sydämeesi vauhtia. Tanssi, laula ja liiku! Tee mitä tahansa, millä saat kroppaan liikettä ja mielen hereille! Virret tai synkkä räppi ovat todennäköisesti tähän hätään vääriä valintoja, koska et halua saattaa itseäsi nyt surulliseen tai vihaiseen mielentilaan. Kuuntele sellaista musiikkia, jossa on nopea tempo, vivahteita, värejä ja bassoa. Tee sitä, mikä sinut saa hereille ja oikeaan mielentilaan. Hypi, huuda, naura, hymyile…!

Käännä jännitys voimavaraksi.

5 1 vote
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix