Sitruuna ja terveyshyödyt sekä nesteytyksen tärkeys

Aloitan nykyään jokaisen aamun nauttimalla sitruunalla maustettua vettä. Juon sitruunavettä heti herättyä, tyhjään vatsaan. En koe aamuisin nälän tunnetta, joten käynnistän päivät suoraan nesteytyksellä. Nesteytys on osa-alue, jota ei voi korostaa liikaa, ihmisen kehonpainosta nesteitä on kuitenkin noin 50-70 % ja suuri osa ihmisistä juo päivittäin aivan liian vähän. Tässä blogitekstissä käydään läpi riittävän nesteytyksen hyödyt ja terveyshyödyt, jotka sitruuna tarjoaa.


Riittävä nesteytys

Vesi on olennainen osa kehoamme, ja on elintärkeää kuluttaa riittävästi vettä päivittäin optimaalisen terveyden ylläpitämiseksi. Veden määrä, joka sinun tulee kuluttaa päivittäin, riippuu useista tekijöistä, kuten iästäsi, sukupuolesta, aktiivisuustasosta ja ympäristöolosuhteista. Yleinen suositus on juoda vähintään kahdeksan 8 lasillista vettä päivässä, joka tunnetaan myös nimellä ”8×8” sääntö. Tämä määrä voi kuitenkin vaihdella yksilöllisten tarpeidesi mukaan.

Riittävällä veden juomisella on lukuisia hyötyjä kehollesi. Se auttaa muun muassa säätelemään kehon lämpötilaa, kuljettaa ravinteita ja happea soluihin, voitelee niveliä ja huuhtelee kuona-aineita kehosta. Riittävä veden juonti voi myös auttaa estämään elimistön kuivumista, joka voi aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä ja huimausta. Lisäksi nesteytyksen ylläpitäminen voi parantaa kognitiivisia toimintojasi, mielialaasi ja yleistä fyysistä suorituskykyäsi.

Jos sinulla on vaikeuksia juoda tarpeeksi vettä, voit tehdä useita asioita lisätäksesi veden saantia. Voit kuljettaa vesipulloa mukanasi minne menetkin, asettaa muistutuksia veden juomisesta koko päivän ja syödä runsaasti vettä sisältäviä ruokia, kuten hedelmiä ja vihanneksia. On myös tärkeää huomata, että sinun ei tarvitse luottaa pelkästään veteen täyttääksesi nesteytystarpeesi. Muut juomat, kuten tee, kahvi ja maito, voivat myös edistää yleistä nesteen saantia.

Video siitä, miksi vettä kannattaa juoda riittävästi päivittäin:

Sitruunan terveyshyödyt

Sitruunalla on tunnetusti paljon terveyshyötyjä ja myös siksi itse sitä käytän. Sitruunat ovat sitrushedelmiä, jotka tunnetaan kirkkaan, happamasta mausta ja kirkkaan keltaisesta väristään. Ne ovat loistava C-vitamiinin lähde, ja niitä käytetään monissa kulinaarisissa tilanteissa ja jopa lääketieteessä.

Sitruuna myös tuo oman pienen vivahteensa veden makuun. Vaikka mielestäni vesi on kaikista paras juomavaihtoehto, joka tilanteessa, niin tiedän monia, jotka eivät ”pidä” veden mausta ja sitruunavesi olisikin tällaiseen tilanteeseen toimiva vaihtoehto. Ohessa muutama syy, miksi sitruunaa kannattaa käyttää:

1. Vitamiinit ja kivennäisaineet

Sitruunat sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joka on ihmisen tarvitsema vesiliukoinen vitamiini. C-vitamiini tunnetaan muun muassa siitä, että se vahvistaa vastustuskykyä, esimerkiksi lievittäen flunssaa. Sitruunoissa on myös tarpeellisia kivennäisaineita, kuten magnesiumia, kalsiumia ja kaliumia. Kaliumia sitruunassa on kivennäisaineista eniten (160 mg / 100 g), sitä tarvitaan muun muassa lihasten rakentumista varten sekä verenpaineen säätelyyn.

2. Apu ruoansulatukseen

Sitruunoiden hapan luonne auttaa stimuloimaan ruoansulatusmehujen tuotantoa, mikä voi auttaa ruoansulatuksessa ja lievittää ummetusta.

3. Tukea painonpudotukseen

Sitruunat sisältävät vähän kaloreita ja runsaasti kuitua, mikä voi auttaa sinua tuntemaan olosi kylläiseksi ja tyytyväiseksi syömisen jälkeen. Ne sisältävät myös pektiiniä, jonka on osoitettu vähentävän nälänhimoa.

4. Auttaa ehkäisemään munuaiskiviä

Sitruunamehu sisältää sitruunahappoa, joka voi auttaa estämään munuaiskivien muodostumista lisäämällä virtsan määrää ja pH:ta.

5. Antioksidantit

Sitruunoissa ja hedelmissä yleensä on flavonoideja, jotka vaikuttavat niiden väriin, koostumukseen sekä makuun ja samalla ne toimivat antioksidantteina. Antioksidantit ovat välttämättömiä yhdisteitä elimistön terveenä pysymiselle. Niiden päätehtävänä on estää toisten yhdisteiden hapettumista ja tasapainottaa elimistön stressireaktioita. Monet antioksidantit suojaavat soluja erilaisilta vaurioilta. Sitrushedelmien flavonoidit hyödyttävät verenkiertoa ja insuliiniherkkyyttä, aineenvaihdunnallisesta näkökulmasta tarkasteltuna.

6. Ihon terveys

Sitruunoiden C-vitamiini auttaa tuottamaan kollageenia, joka voi parantaa ihon terveyttä vähentämällä ryppyjä, kuivuutta ja ikääntymisen merkkejä. Sitruunamehua voidaan käyttää myös luonnollisena lääkkeenä aknen ja tummien läiskien hoitoon.

7. Lisää mielialaa ja energiaa

Sitruunan tuoksu voi auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta, ja C-vitamiini voi auttaa parantamaan energiatasoa.

Sitruunavesi resepti

Puristan aamuisin puolikkaan sitruunan kolmeen desilitraan vettä ja puolen tunnin jälkeen syön yleensä kunnollisen aamupalan tai jätän aamupalan kokonaan syömättä, mikäli sillä hetkellä noudatan pätkäpaastoa.

Ainesosat

Tässä on yksinkertainen resepti sitruunaveteen:

  1. 1 x kokonainen sitruuna
  2. 3-5 dl vettä
  3. Jääkuutioita (valinnainen)

Valmistusohje

  1. Aloita pesemällä sitruuna juoksevan veden alla poistaaksesi pinnalla oleva lika tai roskat.
  2. Leikkaa sitruuna kahtia terävällä veitsellä ja purista mehu lasiin tai kannuun. Voit käyttää sitruunapuristinta tai käsiäsi mehun puristamiseen.
  3. Lisää lasiin tai kannuun 3-5 dl vettä sitruunamehun kanssa ja sekoita hyvin.
  4. Jos pidät sitruunavedestä kylmänä, lisää jääkuutioita lasiin tai kannuun ennen tarjoilua.

Huomautus: Voit säätää sitruunan ja veden määrää mieltymystesi mukaan. Jotkut ihmiset pitävät vahvemmasta sitruunan mausta, kun taas toiset pitävät parempana laimeasta mausta.

sitruuna vesi

Jos riittävä päivittäinen juominen on haastavaa, niin sitruunaveden maun avulla on helppo lisätä nesteen määrän nauttimista. Riittävällä veden saannilla on puolestaan paljon terveydellisiä hyötyjä, kuten aiemmin käytiin läpi, se muun muassa parantaa suorituskykyä sekä mielentilaa.

Sitruuna on mukava lisä jokapäiväiseen arkeen. Sitruuna sopii veden lisäksi myös ruokien maustamiseen (esimerkiksi lohen kanssa). Vaikkei puolikas sitruuna pystykään tarjoamaan kerta-annoksena kovin paljon vitamiineja tai kivennäisaineita, on sen lisääminen omaan ruokavalioon aina kotiin päin. ”Ylimääräinen” C-vitamiini ja hedelmien nauttiminen ovat vain hyvä asia. 

Pientä vivahdetta arkeen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *