Cheat Day – syö mitä haluat | Hyödyt ja toteutus

Cheat day – en mieti sitä mitä syön. Syön ihan mitä haluan, suklaasta pizzaan ja syön kaikkea PALJON!! Niin paljon ettei varmasti hetkeen tee mieli koskeakkaan mihinkää rasvaiseen tai makeaan herkkuun. Toisaalta ei mulla yleensä tee mieli mitään herkkuja, koska kroppa on totutettu rasvattomiin ja sokerittomiin ruokiin, ei keho osaa sillon niitä kaivatakaan. 

Viimeisestä cheatti päivästä on jo pitkä tovi. Mielessä on vähän väliä pyörinyt ajatus kuitenkin sellaisen pitämisestä. On mukava suunnitella minkälaisia herkkuja sitä seuraavalla kerralla suuhunsa tyrkkäisi. Nyt vein ajatuksen suorittamisen tasolle ja toteutin pitkään janotun ”huijauspäivän”. Normaalisti syön niin rutiinin omaisesti, että cheat dayt ovat aina toisinaan paikallaan.

Mutta kyllä nautin tälläsistä päivistä, mieli lepään, kun saa koneistoonsa välillä jotain muutakin kuin vain makaroonia ja jauhelihaa. Se on siis henkinen piriste, sitä odottaa aina innolla. Muttei se kuitenkaan jää ainoastaan psyykkiseksi boostaukseksi, vaan niistä on hyötyä myös fyysisellä puolella. Huijauspäivät kiihdyttävät aineenvaihduntaa, kun välillä härnätään kroppaa isommilla kalorimäärillä kuin mihin se on tottunut!

Cheat day ja hyödyt

Huijauspäivien aikana vaikutetaan käytännössä kahteen hormoniin, jotka ovat leptiini ja greliini.

Leptiini on hormoni, joka säätelee ruokahalua ja kylläisyyden tunnetta; se ilmoittaa, kun olemme täynnä. Leptiinin tuotanto riippuu kalorien saannistasi, jos elimistössä on kalorivaje tai kulutamme liikaa kaloreita. Greliini puolestaan kertoo sinulle, kun olet nälkäinen. Kun yrität laihtua ja noudatat vähäkalorista ruokavaliota, greliinitasosi voivat jopa nousta.

  • Huijauspäivät motivoivat meitä syömään suurimmaksi osaksi terveellisesti (mielellään noin 80% ajasta)
  • Cheat dayt myös reguloivat yllämainittuja hormoneja
  • Kiihdyttää aineenvaihduntaa
  • Cheat dayn jälkeen energiatasot ovat korkealla ja pysyvät yllä kauemmin

Legendaarinen cheat day Dwayne Johnsonin tyyliin:

Cheat day

CHEAT DAY SISÄLTÖ

Aamulla heitin blenderiin vähän kaikenlaista mitä mieleen juolahti, puurohiutaleita, rahkaa, herajauhetta, puurojauhetta, maitoa ja vettä. Ei huvittanut laitella puuroa ja munia, koska tiesin, että päivittäiset kalorit kyllä tulee myöhemmin täyteen. Säästin siis aikaa ja laitoin blenderin huutamaan. Kävin salilla tuhoamassa olkapäät ja ojentajat, jonka jälkeen vedin palautusjuoman. Parin tunnin breikki syömisestä ja iskin sen jälkeen Uskudariin, joka on Savonlinnassa sijaitseva Kebab Buffet. Sieltä löytyy hyvä salaattipöytä, pitsaa, kebabia, ranskalaisia, wingsejä, jätskiä jne… Suosittelen!

Yleisesti ottaen cheat dayn aikana kannattaa valita suurimmaksi osaksi kuitenkin suhteellisen terveellisiä ruoka-aineita, eikä vetää elimistöä täysin tukkoon esim. epäterveellisillä rasvoilla ja liian teennäisillä valmisruoilla.

Buffetin toimintasuunnitelma – näin saat kaiken irti buffetista

  1. Syödään niin paljon rasvaista kebabia ja pitsaa kuin napa vetää (tässä tapauksessa 3 lautausta),koska ne on kaikkein raskainta syötävää ja ne tärkeimmät!
  2. Siirrytään salaattipöytään ja kosketaan muodon vuoksi niihinkin, koska koko rahan edestä täytyy syödä. Salaattia ei oteta turhaan täyttämään mahaa ensimmäisille lautasille!
  3. Salaatin jälkeen hyökätään jäätelön kimppuun, koska makealle löytyy aina omaa tilaa mahalaukusta.
  4. Kun ei jäätelökään enää uppoa niin juodaan limsaa ja kaakaota psyykkiseen ja fyysiseen väsymispisteeseen!

Buffetin jälkeen oli ”En syö enää ikinä” -fiilis, mutta silti kaupan kautta ruokalevolle. Kaupasta oli haettava iltapala ainekset, jotka olivat seuraavanlaiset:

Eväslista

Buffetin jälkeen oli ”En syö enää ikinä” -fiilis, mutta silti kaupan kautta ruokalevolle. Kaupasta oli haettava iltapala ainekset, jotka olivat seuraavanlaiset:

Cookies, tumma- ja maitosuklaa (150g)
Kalorit: 745,5 kcal
Proteiini: 7,8 g
Hiilarit: 91,5 g
Rasvaa: 37,5 g
Kalorit: 1520 kcal
Proteiini: 24 g
Hiilarit: 236 g
Rasvaa: 56 g
Kalorit: 1062 kcal
Proteiini: 16,4 g
Hiilarit: 102 g
Rasvaa: 60 g
Vanilja kermajäätelö (1L)
Kalorit: 1820 kcal
Proteiini: 20 g
Hiilarit: 210 g
Rasvaa: 100 g
Valio Maitorahka (500g)
Kalorit: 300 kcal
Hiilarit: 21,5 g
Rasvaa: 1 g
YHTEENSÄ:
Kaloreita: 5447,5 kcal
Proteiinia: 118,2 grammaa
Hiilareita: 661 grammaa
Rasvaa: 254,5 grammaa

Rehellisesti iltapalalla ruoka vei miehestä voiton, en todellakaan kaikkea tuota pystynyt syömään! Sillä asenteella kuitenkin lähen aina liikkeellee, että ennemmin liikaa kuin liian vähän! Tavote saavutettu ja päivittäiset kalorit turvattu huolella. Eikä tee enää mutakakkua mieli… 

Vähän jäi vielä ”roskaa” syömättä, mutta syödään ne sitten seuraavana jalkapäivänä niin ei hukkaan mene. Tosiaan buffet maksoi 10,40€ ja tää iltapala alle kympin. Nyt on taas hetkeksi sokerihammas taltutettu, katotaan mitä sitä seuraavalla kerralla keksii.

Joku sanoo ettei tälläsessä syömisessä oo mitään järkeä! Se on hyvin mahdollista, mutta mun mielestä on tosi hauskaa tehdä näin aina silloin tällöin. Tuo vaihtelua arkeen ja piristää kummasti. En syö herkkuja ikinä, ellen tällästä ”cheat day” sitten pidä, se kompensoikoon ylensyöntiä. Yksi munkki ei kuitenkaan mua tyydytä vaan se homma on vietävä yli ja rajusti, että saan siitä kaiken irti.

Tapana tehdä syömisestäkin haaste… Cheat Day poikkeaa Cheat Mealista siinä mielessä, että cheat mealissa syödään vain yksi ateria, joka yleensä sisältää paljon kaloreita. Söin kerran 4000 kcal yhdeltä istumalta Hesburger aterioita.

Cheat day

Cheat day on kokemus

On helppoa syödä rasva- ja sokeripitoisia herkkuja, ne maistuu hyviltä, ne ovat suhteellisen halpoja ja ne ovat nopeasti syötävissä, mutta mieti kaksi kertaa ennen kuin valitset cheat dayhin pelkän roskaruuan.

Joka tapauksessa, suunnittele cheat day etukäteen ja hyödynnä niitä mielellään silloin, kun tarvitset lisää boosti treenaamiseen tai henkisen tauon dieettaamiseen. Jos esim. syöt 2 500 kcal normaalisti, ei välttämättä tule mitään lisähyötyjä siitä, että syö 10 000 kcal vs. 5 000 kcal, koska todennäköisesti kroppa saa riittävästi kaloreita jaksaakseen vähemmälläkin. Cheat dayt joka tapauksessa ovat hauskoja kokemuksia, itse olen kerran kokeillut syödä 10 000 kaloria päivässä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *