4 Tunnin Työviikko (1. osa) | Tim Ferriss


”Focus on being productive instead of busy.”

*Sisältää mainoslinkkejä.

Poiminnat kirjasta:
*The 4-Hour Workweek – Timothy Ferriss (Amazon)
*4 Tunnin Työviikko – Timothy Ferriss (Kirja | Adlibris)
*4 Tunnin Työviikko – Timothy Ferriss (Pokkari | Adlibris)

Uudet Rikkaat

Kullasta on tulossa vanhaa. Uudet Rikkaat (New Rich = NR) ovat heitä jotka hylkäävät viivästyneet tulevaisuuden suunnitelmat ja sen sijaan tekevät elämäntyylistä luksusta nykyhetkessä, hyödyntäen uusien rikkaiden valuuttoja: aika ja liikkuvuus. Tätä taiteenlajia kutsutaan myös nimellä Elämäntyylin Muotoilu (Lifestyle Design = LD).

Ihmiset eivät halua olla miljonäärejä – he haluavat kokemuksia, joita uskovat vain miljonäärien pystyvän ostamaan. Se voi tarkoittaa esimerkiksi matkustelua useammin, hovimestareita, alppimajoja tai riippumatossa pähkinävoin syömistä oman mahan päältä, samalla, kun kuunnellaan aaltojen rytmikästä ääntä. Kuulostaa hyvältä.

4 Tunnin

Kysymys kuuluu: ”Miten voimme saavuttaa miljonäärien elämäntyylin ilman miljoonien varoja?

Uudet Rikkaat käyvät läpi prosessin, jota voidaan kutsua sanalla DEAL. Sillä ei ole käytännössä merkitystä teetkö töitä kuukausipalkalla, yrittäjänä tai toimitko yrityksen johtoportaassa – seuraavat askeleet auttavat sinua matkallasi.

D = Definition, joka tarkoittaa määritelmää. Uuden Rikkaan on määriteltävä itselleen pelin säännöt ja suuntaviivat. Määritteleminen korvaa tuhoisat itse-epäilyt ja tekosyyt.

E = Elimination, joka tarkoittaa eliminoimista. Eliminointi tuhoaa vanhentuneet käsitykset ajankäytöstä. Elimoinnin avulla pystytään muuttamaan 12 tunnin työpäivät vain 2 tunnin mittaisiksi, sen avulla voidaan lisätä työtehoa ja luovuutta. Eliminoinnin kautta päästää käsiksi Uusien Rikkaiden käyttämien valuuttojen ensimmäiseen osaan joka on: aika.

A = Automation, joka tarkoittaa automatisointia. Autamatisoinnin avulla rahaliikenne saadaan liikkumaan autopilotin voimin asettamalla uusia sääntöjä ja ulkoistamalla työvaiheita. Automaation kautta päästään käsiksi tuloihin, joka näyttelee Uuden Rikkaan elämässä omaa osaansa.

L = Liberation, joka tarkoittaa vapautumista. Vapautumisen kautta voidaan saada enemmän vapaa-aikaa, viettää useammin mini-lomia ja karata pomon katsee alaisuudesta. Vapautuminen ei tarkoita halpaa matkustamista – se tarkoittaa vapautumista kahleista jotka pitävät sinut kiinni yhdessä paikassa. Vapautuminen tuo Uusien Rikkaiden elämään viimeisen asian, jota tarvitaan luksus elämäntyylin ylläpidossa: liikkuvuus.

Määritelmä (D = Definition)

Uudet Rikkaat eroavat joukosta tavoitteidensa, priorisoinnin ja elämänkatsomuksen ansiosta. Pienet erot ajatusmaailmassa ja tavoitteissa voivat saada aikaan valtavan muutoksen työnteossa:

Työntekijä: Työskentelen itselleni.
Uusi Rikas: Saan muut työskentelemään puolestani.

Työntekijä: Eläköidyn nuorena.
Uusi Rikas: Elämän aikana pidän useampia seikkailujaksoja (mini-lomia) keskellä arkea, tekemällä asioita jotka innostavat minua.

Työntekijä: Teen paljon rahaa.
Uusi Rikas: Teen paljon rahaa tiettyjä tavoitteita varten tiettynä vuodenaikana – unelmien puolesta.

Rahaa pystyy moninkertaistamaan, kun otetaan huomioon tietyt muuttujat miten sitä käytetään: Mitä tehdään? Milloin tehdään? Kenen kanssa tehdään? Tätä voidaan kutsua myös ”vapauden moninkertaistamiseksi”.

Maailmassa on tuhansia vaihtoehtoja ja kuka tahansa voi liittyä Uusien Rikkaiden joukkoon. Nimittäin vuodessa 500,000€ ansaitseva pankkiiri saattaa olla heikommassa asemassa kuin Uusi Rikas, joka ansaitsee vuositasolla 40,000€. Kaikki riippuu siitä miten rahojaan hallitsee ja minkälaisia päätöksiä tekee – jälkimmäisellä saattaa olla täydellinen riippumattomuus elämään ajatellen sekä taloudellisesti että ajallisesti, puhumattakaan 500,000€ ansaitsevan pankkiirin täydestä kalenterista ja velvollisuuksien määrästä.

Liittyäksesi Uusien Rikkaiden joukkoon, on opeteltava uusi sanasto ja kalibroitava kompassi uudestaan epätavallista maailmaa varten. Sinun täytyy määritellä sana ”menestys” uudestaan ja muutettava elämän sääntöjä.

”I can’t give you a surefire formula for success, but I can give you a formula for failure: try to please everybody all the time.”
– Herbert Bayard Swope

Haasta ”normaali”

1. Eläkkeelle siirtyminen on pahimman tapauksen vakuutus.

Eläkkeen suunnittelu on kuin henkivakuutus. Sitä ei pitäisi ajatella kuin pahimman tapauksen vakuutuksena joka auttaa sinua esimerkiksi silloin, jos tulevat fyysisesti toimintakyvyttömäksi työnteon suhteen ja tarvitset rahavarastoa selviytymiseen. Eläke on puutteellinen tavoite ainakin kolmesta hyvästä syystä:

A) Se perustuu olettamukseen, että et pidä siitä mitä teet suurimman osan ajastasi, kun olet fyysisesti parhaassa iskussa elämän aikana. Tästä ei voida aloittaa – mikään ei oikeuta tätä uhrautumista.

B) Suurin osa ihmisistä ei koskaan pysty eläköitymään niin, että pystyisi ylläpitämään vakio-elämää. Vuosittain inflaatio laskee ostovoimaa merkittävästi ja tämän takia eläkkeellä sinulla ei todennäköisesti ole varaa samanlaiseen elintasoon kuin esimerkiksi keski-iässä – tämä laskukaava ei toimi.

C) Jos kuitenkin tullaan siihen, että aikaisempi laskukaava toimii – olet todennäköisesti yksi kunnianhimoisista, ahkerista koneista. Arvaa mitä? Kun eläköidyt, tylsistyt mahdollisesti jo viikossa ja haluat etsiä uutta tekemistä.

Tämä ei tarkoita etteikö eläkettä pitäisi ajatella ollenkaan. Kannattaa ehdottomasti varautua pahimpaan ja kerätä pohjakassaa, esimerkiksi sijoittamalla. Eläkettä ei kuitenkaan kannata nähdä tavoitteena.

2. Kiinnostuksen määrä ja energiatasot ovat syklisiä.

Jos sinulle tarjottaisiin nyt 10,000,000€, 24 tunnin työskentelystä, joka päivä, seuraavien 15 vuoden ajan – ottaisitko sen vastaan? Et tietenkään. Et pystyisi siihen. Se on kestämätöntä, kuten myös pitkät +8 tunnin työpäivät joka päivä, kunnes poltat itsesi loppuun. Kuinka muuten nykyään noin 30-vuotiaat ystävät näyttävät samalta kuin Donald Trump? Se on kauhistuttavaa – ennenaikainen ikääntyminen ja valtavat työkuormat.

Vaihtoehtoisesti Uudet Rikkaat pitävät ”mini-lomia” säännöllisesti ja käyttävät ajan lepäämiseen, palautumiseen ja nauttimiseen. He työskentelevät silloin, kun ovat parhaassa vireessä. Silloin työnteko on paljon tehokkaampaa sekä nautinnollisempaa.

3. Vähemmän ei tarkoita laiskuutta.

Tekemällä vähemmän merkityksetöntä työtä, että pystyy keskittymään itselleen tärkeämpiin asioihin, ei ole laiskuutta. Suurimmalle osalle ihmisistä tämä tosiasia on vaikea hyväksyä, koska kulttuurilla on yleensä tapana palkita henkilökohtaisia uhrauksia henkilökohtaisen tuotteliaisuuden sijaan.

”Focus on being productive instead of busy.”

4 Tunnin

4. Aika ei ole koskaan oikea.

Odotatko oikeaa aikaa irtisanoutua töistäsi? Suurimmaksi osaksi (aina) kaikista tärkeimmille asioille, aika ei ole koskaan oikea. Tähdet eivät ole koskaan täysin oikeassa asennossa, eikä jokainen liikennevalo näytä aina vihreää. Universumi ei taistele sinua vastaan, mutta ei se myöskään muuta suuntaansa takiasi. Olosuhteet eivät ole koskaan suotuisat. ”Joku päivä” on sairaus joka vie unelmat mukanasi hautaan. Jos asia on sinulla tärkeä ja haluat tehdä sen ”lopulta”, mikset tekisi sitä heti?

5. Pyydä anteeksiantoa, älä lupaa.

Jos se ei tuhoa ihmisiä ympärilläsi, kokeile sitä ja sen jälkeen perustele. Vanhemmat, puolisot ja pomot kieltävät asiat ensin emotionaaliselta pohjalta, mutta pystyvät ymmärtämään ja hyväksymään asiat faktojen jälkeen. Suuri osa ihmisistä ovat nopeita kieltäytymään tai pysäyttämään sinut ennen kuin edes aloitat.

6. Painota vahvuuksia, älä korjaa heikkouksia.

Suurin osa ihmisistä on hyviä kourallisessa asioista ja täysin toivottomia lopuissa. Toiset on luotu fyysisesti vankka rakenteisiksi ja sen takia sopivat erilaisiin urheilulajeihin paremmin, kuten painiin tai amerikkalaiseen jalkapalloon. On paljon tuottoisampaan ja hauskempaa kehittää haarniskasi vahvuuksia kuin yrittää korjata kaikkia heikkouksia. Vaihtoehdot ovat moninkertaistaa tulokset vahvuuksien kautta tai vähitellen vahvistaa heikkouksia, jotka parhaassakin tapauksessa ovat lopulta vain keskivertoja. Keskity siis mieluummin kehittämään parasta asettasi, jatkuvan korjaamisen sijaan.

7. Liiallisista asioista tulee niiden vastakohtia.

On mahdollista saada ja tehdä hyviä asioita liikaa. Liian paljon, liian monta tai liian usein mitä haluat – siitä tulee jotain mitä et enää halua. Tämä koskee omaisuutta ja jopa aikaa. Elämäntyylin Muotoilu ei tarkoita sitä, että saisimme lisää ”jouten oloaikaa” vaan sitä että keksisimme vapaa-ajalle positiivista käyttöä.

4 Tunnin

8. Raha itsessään ei ole ratkaisu.

Rahalla on paljon voimaa, mutta usein sen lisääminen ei ole ratkaisu. ”Jos minulla olisi enemmän rahaa…” – on helpoin keino vältellä itsetutkiskelua päätösten tekoa. Nyt, ei myöhemmin. Pidä itsesi kiireisenä rahan perässä juoksemisella ja luot itsellesi taidokkaasti jatkuvasti häiriötekijöitä, jotka estävät sinua näkemästä kuinka turhaa se on. Syvällä sisälläsi tiedät sen olevan totta, mutta kaikkien muiden pelissä olevien tavoin uskot siihen. Joskus ongelma on ”lisää rahaa”.

9. Suhteellinen tulo on paljon tärkeämpää kuin absoluuttinen tulo.

Onko kalori kalori yhtälailla kuin ruusu on ruusu? Entä tulot? Euro on euro? Uudet Rikkaat eivät usko niin.

Katsotaan tilannetta helpon kaavan kautta. Kaksi ahkeraa ihmistä kulkevat samaa päämäärää kohti. A tekee töitä 80 tuntia viikossa ja B 10 tuntia. Molemmat tekevät vuodessa 50,000€. Kumpi tulee olemaan rikkaampi, kun he kohtaavat keskellä yötä? Jos vastasin B – olet oikeassa. Tästä esimerkistä ilmenee suhteellisen ja absoluuttisen tulon ero.

Absoluuttinen tulo kertoo puhtaasti euromääräisen summan. Jane tekee vuodessa 100,000€ ja John 50,000€ – Jane on käytännössä kaksi kertaa rikkaampi kuin John (lue lisää: The 10X Rule – Grant Gradone).

Suhteellinen tulo käyttää kahta muuttujaa, jotka ovat raha ja aika. Mietitään aikaisempaa tilannetta uudestaan. Jane siis tienaa 100,000€ vuositasolla, 2,000€ jokaiselta 50:ltä viikolta vuodesta ja tekee 80 tunnin työviikkoja. Janen tuntipalkka on 25€. John puolestaan tienaa 50,000€ vuodessa, 1,000€ jokaiselta 50:ltä viikolta vuodesta, mutta työskentelee vain 10 tuntia viikkotasolla, eli tienaa 100€ tunnissa. Suhteellisen tulon kautta tullaan tilanteeseen että John on neljä kertaa Janea rikkaampi.

Tietenkin on huomioitava elämän realiteetit omien tavoitteiden mukaan. Jos työskentelet ainoastaan tunnin viikossa ja tienaat 100€, pitkälle ei päästä. Kaikki eivät myöskään välttämättä pysty tienaamaan 5,000€ tunnissa, kuten joku menestynyt yksilö saattaa tehdä.

4 Tunnin

10. Distressi on pahasta ja eustressi on hyvästä.

Distressi tarkoittaa stimulusta joka tekee sinusta heikon, vähemmän itsevarman sekä kyvyttömämmän. Kritiikki ja ilkeät pomot ovat esimerkki tästä.

Eustressi (Eu tulee Kreikasta ja tarkoittaa ”healthy” = terve) tarkoittaa hyvää stimulusta joka ajaa meitä eteenpäin. Esimerkkinä roolimallit ja fyysinen harjoittelu.

Ihmiset jotka välttelevät kritiikkiä, epäonnistuvat. Tuhoisaa kritiikkiä pitää vältellä, ei kaikkia sen muotoja. Mitä enemmän eustressia voimme luoda elämäämme, sitä nopeammin voimme saavuttaa unelmamme. Etsi siis elämääsi keinoja eustressin aikaan saamiseksi.

Poiminnat kirjasta:
*The 4-Hour Workweek – Timothy Ferriss (Amazon)
*4 Tunnin Työviikko – Timothy Ferriss (Kirja | Adlibris)
*4 Tunnin Työviikko – Timothy Ferriss (Pokkari | Adlibris)

0 0 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix