Vahvat Vatsalihakset Voimapyörän Avulla


Yhteistyössä: FitWood

Vatsalihakset ovat todella tärkeä lihasryhmä, niin toiminnallisesti kuin ulkonäöllisesti. Moni haluaisi näyttävät vatsalihakset ja miksei haluaisi! Ovathan selvästi piirtyvät ja erottuvat vatsalihakset vaikuttava näky sekä kertovat esimerkiksi omistajansa omistautuneisuudesta ja elämäntavoista.

Kaikilla meillä on vatsalihakset, vaikka joku saattaisi sanoa, ettei ulospäin aina siltä näytä. Todennäköisesti emme pystyisi edes solmimaan kengännauhoja, jos meillä ei olisi suoria vatsalihaksia, sillä ne tekevät työkseen vartalon eteentaivutusta eli toisin sanoen koukistavat selkärankaa. Samalla vatsalihakset suojaavat muun muassa sisäelimiä, auttavat uloshengityksessä sekä tukevat selkää. Ei siis mikään turha lihasryhmä.

Monipuolisuus on vatsalihasharjoittelun perusta

Tavallisten vatsarutistusten tahkoaminen ei pitkällä tähtäimellä vie sinua kovinkaan pitkälle. Liian usein näkee ihmisten tekevän turhan huonolla tekniikalla satoja ja taas satoja vatsarutistuksia. 10 oikein tehtyä tavallistakin vatsalihasrutistusta on parempi vaihtoehto kuin 100 väärin tehtyä. Vatsalihasvariaatioita on varmasti tuhansia, mutta yhtälailla liikkeet on aina syytä pyrkiä tekemään nimenomaan vatsalihaksilla — ei esimerkiksi lonkankoukistajilla, jotka helposti aktivoituvat muun muassa perinteisiä rutistuksia tehdessä. 

Vatsalihakset voidaan jakaa 3 osaan

Suorat vatsalihakset, jotka muodostavat kuuluisan ”Six-Packin” ja tekevät työkseen esimerkiksi edellä mainittua vartalon eteentaivutusta.

Vinot vatsalihakset, jotka kiertävät vartaloa ja taivuttavat sitä sivusuunnassa.

Poikittaiset vatsalihakset (kaikkein syvimmät), jotka kulkevat vartalon ympäri ristiselän kohdalta tukien sitä ja ne muun muassa vetävät vatsaa sisäänpäin.

Kaikki näistä lihaksista kannattaa huomioida tavalla tai toisella, kun harjoitetaan keskivartaloa. Toiminnallisuuden kannalta kaikilla on tärkeä rooli! Alla demonstroin kuvin ja tekstin voimin, kuinka voimapyörän avulla pystytään aktivoimaan vatsalihaksia tehokkaasti. Monipuolisuus, tekniikka ja paketin hallinta koko liikkeen ajan ovat avainasemassa tehokkaan harjoituksen tekemiseksi:

KJERAG Voimapyörä by FitWood

By the way! Blogin lukijoille 10% alennus kaikista FitWoodin tuotteista, koodilla: AARO10

KJERAG Voimapyörä 

Itselläni on FitWoodin kautta hankittu voimapyörä, joka on rehellisesti tukevin voimapyörä jota olen koskaan käyttänyt. Pyörä ei vaapu tai kierrä mihinkään suuntaan liikettä tehdessä ja sen takia harjoite tuntuu todella miellyttävältä sekä luontevalta. Kahvat ovat mustaa alumiinia ja ne saa kiertämällä irti (matkakoko). Leveä pyörä on tehty valkoiseksi maalatusta koivusta ja päällystetty reunoistaan mustalla kumilla. Erittäin näyttävä ja kaikin puolin hyvä voimapyörä! Arvostelu: 5/5

Voimapyörän tekniikka

Suoritustekniikka 1.

  • Tärkeintä on jännittää vatsalihaksia koko liikkeen ajan ja tehdä liike hallitusti. Sinä johdat liikettä, liike ei johda sinua.
  • Vatsalihaksien jännittämisen lisäksi jännitä myös pakaralihaksia. Pakaralihaksien jännittäminen liikkeen aikana poissulkee lonkankoukistajien aktivoitumisen, jotka usein näyttelevät merkittävää roolia kyseisessä liikkeessä ja niiden aktivoituessa vatsalihakset joutuvat tekemään vähemmän töitä.
  • Vie liike niin pitkälle kuin pystyt hallitsemaan sen täysin. Ainoastaan polvet koskettavat lattiaa.
  • Palaa alkuasentoon, samalla koko ajan jännittäen vatsa- sekä pakaralihaksia. Nouse vain sellaiseen kulmaan, jossa lonkkakulma on noin 120 astetta (ensimmäinen kuva alla). Näin jännitys pysyy koko ajan vatsalihaksilla, joten ne eivät kerkeä lepäämään toistojen välillä.
  • Toista liike uudelleen, kunnes puhtaita suorituksia ei enää tule.

Suoritustekniikka 2.

  • Sama suoritustapa kuin edellä mainitussa.
  • Loppuvaiheessa kuitenkin päästetään jännitys pakaroista ja tehdään kunnollinen vatsarutistus, jolla aktivoidaan vielä enemmän suoria vatsalihaksia. 

Voimapyörä harjoitteet käyvät tehokkaasti etenkin suorille- ja poikittaisilla vatsalihaksille. Poikittaisia eli syviä vatsalihaksia on jännitettävä koko liikkeen ajan, että paketti pysyy kasassa ja liike hallinnassa. Suoria vatsalihaksia voidaan aktivoida vielä enemmän lopussa tehtävän rutistuksen avulla. 

Erittäin hyvä, haastava ja monipuolinen vatsalihasliike. Hallittuja ja rauhallisia toistoja ei tosiaan tarvitse tehdä kovinkaan montaa, kunnes vatsalihakset väsyvät ja jättävät sinut liikkeen pohjaan keräilemään itseäsi.

Vaikeusasteita liikkeestä löytyy kaikille. Harjoitteen voi esimerkiksi tehdä seinää vasten, jolloin liikerata jää pienemmäksi, riippuen siitä kuinka kaukana seinää olet (voimapyörä osuu seinään). Kaikkein haastavin voimapyörä harjoite on tehdä se seisten, jolloin liike alkaa suorilta jaloilta ja päättyy suorille jaloille — missään vaiheessa mikään kehon osa ei koske maahan, jalkateriä lukuunottamatta. 

Vatsalihakset hallintaan.


FitWood of Scandinavia on suomalainen yritys, joka tarjoaa pohjoismaisesta puusta tehtyjä kuntoiluvälineitä. Tutustu tarjontaan ja hyödynnä 10% tarjous blogin lukijoille, koodilla: AARO10.

5 1 vote
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix