Keskity Suoritettavaan Sarjaan Kunnolla


Valtaosalle ihmisistä kuntosaliharjoittelu vaatii enemmän keskittymistä, kuin esimerkiksi kävely. Salilla ei tarvitse ylläpitää PPP-vauhtia (Pitää Pystyä Puhumaan). Oikeastaan kesken sarjojen ei ole mitään syytä puhua, ellei tarvitse apua päästäkseen pois penkkiin laittamansa kuorman alta, joka osoittautui liian raskaaksi. Puhumiseen tai itsensä peilaamiseen käytetty energia kesken liikkeen on aina pois lihaksien työtehosta. 

Olitpa sitten voimanostaja, painonnostaja, kehonrakentaja tai terveysliikkuja, suorittamiseen tarvitaan aina keskittymistä, mikäli suorituksesta halutaan saada paras mahdollinen hyöty irti. Kukaan ei halua penkkipunnerruksessa reväyttää rintalihasta hätiköidyn liikkeen seurauksena tai tempauksen aikana saada vapaata tankoa takaraivoonsa. Myös selän ojennus laitteessa istuva naapurin Amanda pystyy odottamaan, kun teet oman sarjasi loppuun vatsalihaslaitteessa — asia ei voi olla kovin tärkeä, kun kerran kuntosalille asti ollaan tultu.

Kuntosalilla vietetty aika vuorokaudesta on yleensä noin tunnin verran, joka on suunnilleen 4 % vuorokaudesta. Kuntosalilla itseensä käytetty aika siis ei todellakaan ole pitkä, joten sitä ei kannata tuhlata johonkin aivan epäolennaiseen. Jokaisella on omat tavoitteensa kuntoilun suhteen, mutta joka tapauksessa tarkoituksen tulisi olla lähes aina jollain tavalla itsensä ylittäminen ja, kun salilta lähdetään, voidaan todeta olevamme askeleen lähempänä asetettua tavoitetta. 

Sarjaan keskittyminen

Kunnollinen keskittyminen ennen sarjaa ja sarjan aikana ennaltaehkäisevät loukkaantumisia sekä helpottavat liikkeen toteuttamista. Esimerkiksi etukäteen tehtävät mielikuvaharjoitteet vaikuttavat todistetusti positiivisesti lopputulokseen, oli kyseessä sitten elämä yleensä tai tuleva urheilusuoritus. Mielessään kannattaa käydä läpi seuraavaa harjoitetta ennen painoihin tarttumista, vaikka liike olisikin täysin rutiininomainen toimenpide. Syvä keskittyminen on huomattavasti parempi vaihtoehto, kuin lentävät ajatukset, jotka eivät palvele harjoitusta mitenkään — niille löytyy oma aikansa.

Monilla on ongelmia tiettyjen lihaksien hermotuksen tai tuntuman löytämisessä. Jokaisella on omat vahvuusalueensa ja lihasryhmänsä. Jos esimerkiksi kyykkyä tehdessä kaikki paine tuntuu menevän pakaroille, kun etureisiä oli tarkoitus treenata. Asiaan ei todennäköisesti auta se, että treenikaveri juttelee koko ajan vieressä niitä näitä: ”Kyllä se minulla etureisissä tuntuu…” Teillä ei välttämättä ole samanlaiset välitykset kyseistä liikettä ajatellen, joten ei ihme, että toisella se tuntuu samalla tekniikalla enemmän pakaroissa ja toisella etureisissä. Kokeile rohkeasti erilaisia liiketekniikoita sekä keskity etureisien jännittämiseen ja hallintaan liikkeen aikana. Ajatusten olisi syytä pysyä koko suorituksen ajan etureisissä ja suoritustekniikassa. Oikeat tekniikat ja kulmat loksahtelevat lopulta paikoilleen, kunhan niitä etsii tarkoituksenmukaisesti. 

Häiriötekijät kannattaa sulkea ulkopuolelle ennen suoritusta. On huomattavasti mukavampaa lähteä pois salilta sillä fiiliksellä, että treeni tuntui onnistuneelta, eikä jäänyt puolitiehen: ”Olisin pystynyt saamaan itsestäni irti enemmänkin, mutta…

Keskity olennaiseen.

0 0 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix