Back to Basics | Uusi Treenijako


Viimeiseen neljään kuukauteen en ole seurannut minkäänlaista ennalta suunniteltua harjoitusohjelmaa. Kirjoitinkin aikaisemmin siitä, miksen halua toistaiseksi noudattaa ohjelmaa ja yksinkertainen selitys sille oli vapaus (Miksi en seuraa harjoitusohjelmaa?). Tietenkin kokoajan olen sen verran pitänyt kirjaa tekemisistäni, että tiedän mitkä lihasryhmät olen harjoittanut milloinkin. 

Orjallisen harjoitusohjelmien seuraamisen jäätyä olen löytänyt todella paljon uusia liikkeitä ja liikevariaatioita. Suuri rakkaus on syttynyt muun muassa vastuskuminauhoja kohtaan, käytän niitä lähes jokaisessa treenissä jollain tavalla. Rinta, vatsat, olkapäät, selkä, ojentajat, hauis ja takareidet ovat ainakin löytäneet itselleen kuminauhoista vastusta. Aivan mahtava keksintö. 

Nyt neljän kuukauden jälkeen olen hieman alkanut kaipaamaan jotain säännönmukaisuutta treenaamiseeni. En kuitenkaan halua täysin tästä vapaudesta päästää irti, koska se tuntuu niin hyvältä. Päätin tehdä itselleni treenijaon. Ainoastaan siis lihasryhmille omat päivänsä ja järjestyksensä. Ei ennalta määrättyjä liikkeitä, sarja- tai toistomääriä.

Jo pelkästään tämäntapainen pieni suunnittelu nopeuttaa ja helpottaa harjoituksia huomattavasti, koska tiedän aina mikä lihasryhmä on seuraavana. Minun ei tarvitse joka kerta ennen treeniä vilkaista kalenteria, mitähän mahdoin tehdä viimeksi. Näin pystyn pohjustamaan mielessäni tulevia harjoituksia ennalta. 

Treenijako 

Rinta / Ojentajat / Vatsat

Etureidet / Pohkeet

Selkä / Hauis / Kyynärvarret

Takareidet / Pohkeet

Olkapäät / Epäkkäät / Vatsat

Viikossa tulee viisi (5) lihaskuntoharjoitusta eli kaikki isot lihasryhmät treenataan kerran tai kahdesti läpi. Kahden treenipäivän jälkeen seuraa yksi aktiivinen lepopäivä. Aktiivisina lepopäivinä harrastetaan jotain muuta liikuntaa, esimerkiksi käydään lenkillä, tehdään intervalleja tai mennään kiipeilemään. Saa tehdä ja kokeilla aivan mitä vain, kunhan se liittyy jotenkin liikuntaan. 

Kesän lähestyessä ja auringonvalon lisääntyessä aktiiviset lepopäivät ovat itselleni aivan loistava vaihtoehto. Pystyn lähtemään ulos nauttimaan raikkaasta ilmasta ja samalla ehkä hieman tahallisesti, mutta puolivahingossa kaloreita palaa — kesällä rantakunto kiittää. 

Suunnitelmallisuus lisääntyy, mutta vapaus säilyy

Vähitellen siirrytään lähemmäs tarkoin suunnitellun harjoitusohjelman noudattamista. Vielä ei kuitenkaan palata sille tielle takaisin, koska vapaus maistuu hyvältä ja treenit menevät erittäin hyvin perille. Vapaudesta pidetään kiinni niin kauan kunnes mielikuvituksella ei enää ole liikkeitä varastossa, joita haluaisi kokeilla. 

Vapaasti, mutta tosissaan.

0 0 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix