Voimistelurenkaat: renkaiden valinta, harjoittelu ja tekniikat

Voimistelurenkaat eivät ole ainoastaan lasten viihdyttämistä tai olympia voimistelijoiden ristiriipuntaa varten — niitä voi hyödyntää jokainen. Iällä tai fyysisellä kunnolla ei ole perjaatteessa mitään väliä, koska voimistelurenkaat tarjoavat todella paljon monipuolisia mahdollisuuksia toteuttaa erilaisia harjoitteita. Voimistelijat kehittävät renkaiden avulla muun muassa voimaa, koordinaatiota ja joustavuutta sekä erilaisia taitoja kuten hyppyjä ja keinuntoja renkailla. Harjoitteisiin pystymme myös me – tavalliset ihmiset – ihan kotioloissa! Voimistelurenkailla pystyy tekemään kotona muun muassa venytyksiä, harjoittamaan lihasvoimaa tai kehittämään tasapainoa sekä kehonhallintaa.

Voimistelurenkaiden historia

Voimistelurenkaiden historia juontaa juurensa antiikin Kreikkaan, jossa renkaita käytettiin sotilaiden harjoitteluvälineenä. Ensimmäinen kirjattu voimistelurenkaiden käyttö urheilulajina oli vuoden 1896 kesäolympialaisissa.

Voimistelun alkuaikoina painopiste oli ensisijaisesti fyysisessä voimassa. Voimistelijat suorittivat akrobaattisia ja lihaskuntoa vaativia liikkeitä erilaisilla välineillä, mukaan lukien tangot, rekit sekä voimistelurenkaat. Ajan myötä urheilulajit ovat kehittyneet, ja voimistelijat alkoivat sisällyttää rutiineihinsa myös taiteellisia elementtejä, kuten koreografioituja liikkeitä. Nykyään voimistelu on yksi suosituimmista urheilulajeista maailmassa, ja miljoonat ihmiset osallistuvat sekä amatööri- että ammattitason kilpailuihin.

Voimistelurenkaat ovat pysyneet suosittuna välineenä voimistelulajien keskuudessa. Voimistelurenkaat tarjoavat ainutlaatuisen haasteen, joka vaatii voimaa, hallintaa ja liikkuvuutta.

Voimistelurenkaiden fyysiset hyödyt

 • Kokonaisvaltaiset koko kehon harjoitukset
 • Parantunut voima ja koordinaatiokyky
 • Lisääntynyt liikkuvuus ja lihasten joustavuus
 • Pystyy tekemään myös kohdennettuja lihasharjoitteita
 • Parempi tasapaino sekä kehonhallinta
 • Kiputilojen vähentyminen kokonaisvaltaisen liikkeen ansiosta

Voimistelurenkaiden henkiset hyödyt

 • Parempi keskittymiskyky: Epävakaa alusta ja kokonaisvaltainen liike vaativat keskittymistä
 • Itseluottamuksen kasvu oman kehonhallinnan kautta
 • Paremmat ongelmanratkaisutaidot oppimalla uusia taitoja

Voimistelurenkaiden valinta

Renkaat koostuvat yleensä kahdesta pyöreästä puu- tai muovirenkaasta, jotka on ripustettu hihnoihin, jotka tarjoavat tukevan mutta epävakaan harjoitusalustan erilaisten harjoitusten suorittamiseen.

Voimistelurenkaita hankkiessa kannattaa huomioida renkaiden materiaali ja koko sekä tietysti kiinnitysremmien ja lukkojen laatu. Pidä ensisijaisesti mielessä turvallisuus, koska renkailla on yleensä tarkoitus harjoitella myös ilmassa, eikä ainoastaan lattiatasossa.

Renkaita valittaessa on syytä kiinnittää huomiota niiden kokoon (halkaisija ja paksuus), koska renkaita valmistetaan monenlaisia. Olympiastandardien mukaan valmistetut renkaat takaavat sen, ettei liikkeiden suorittaminen jää esimerkiksi vääränlaisesta halkaisijasta kiinni, joka puolestaan vaikeuttaa liikkeitä. Myös renkaiden materiaalilla on suuri merkitys pidon ja tuntuman takia. Paras materiaali voimistelurenkaille on ehdottomasti puu ja puisia renkaita käytetään myös olympialaisissa. Puu antaa muovisiin ja teräksisiin renkaisiin verrattuna paremman pidon ja tuntuu paljon mukavammalta kädessä.

Mitä voimistelurenkaiden valinnassa tulee ottaa huomioon

Kun valitset olympiarenkaita kotiisi, ota huomioon ainakin seuraavat asiat varmistaaksesi, että teet oikean valinnan:

 1. Materiaali: Voimistelurenkaat on yleensä valmistettu puusta, muovista tai metallista. Jokaisella materiaalilla on hyvät ja huonot puolensa, joten harkitse henkilökohtaisia mieltymyksiäsi ja harjoittelua, jota aiot tehdä. Puiset renkaat ovat esimerkiksi edullisia, kevyitä ja ympäristöystävällisiä, kun taas muovi- ja metallirenkaat ovat kestävämpiä ja pitkäikäisempiä.
 2. Säädettävyys: Etsi renkaat, jotka ovat helposti säädettävissä pituutesi mukaan ja jotka voidaan ripustaa tukevaan rakenteeseen. Renkaat, joissa on säädettävät hihnat voidaan ripustaa esimerkiksi matalaan kattoon tai jopa ovenkarmiin.
 3. Kantavuus: Varmista, että renkailla on riittävä painokapasiteetti varmistaaksesi turvallisuuden harjoittelusi aikana.
 4. Mukavuus: Harkitse renkaiden kokoa ja rakennetta sekä haluamaasi tuntumaa. Joissakin renkaissa on sileä pinta, kun taas toisissa on teksturoitu pinta paremman otteen takaamiseksi.
 5. Hinta: Olympiarenkaita on saatavilla eri hintaluokissa, joten harkitse budjettiasi ostoa tehdessäsi. Muista, että laadukkaat renkaat voivat olla hieman kalliimpia, mutta ne myös kestävät pidempään ja tarjoavat yleensä turvallisemman ja todennäköisesti tehokkaamman harjoittelukokemuksen.
 6. Takuu: Tarkista valmistajan tarjoama takuu, sillä se antaa sinulle suojan ja mielenrauhan siinä tapauksessa, että voimistelurenkaat hajoavat tai hihnat pettävät.

Harjoitusvälineenä voimistelurenkaat myös kulkevat erittäin helposti mukana ja niitä voi käyttää sekä ulkoilmassa, että sisätiloissa. Tietysti kannattaa miettiä tarkkaan minne renkaat kiinnittää, sillä loukkaantumisriski on aina olemassa. Esimerkiksi vahvojen puiden oksille voi olla helppo kiinnittää renkaat tai liikuntasalin kattoparruun. Ja, miksei renkaita voisi ottaa mukaan myös ulkomaille? Renkaat eivät vie paljoa tilaa matkalaukusta ja niiden kanssa pystyy tekemään erinomaisia kehonpainoharjoitteita lähes missä tahansa. 

Voimistelurenkaiden kiinnitys

Voimistelurenkaiden kiinnityksessä ei montaa liikkuvaa osaa ole — lähinnä lukot ja paikka minne haluaa renkaat kiinnittää. Kiinnityspaikan valintaan kannattaa kuitenkin panostaa huolella, koska renkaissa roikuttaessa ja suuria liikkeitä tehdessä voimat voivat olla hyvin suuria. Kukaan ei halua tulla niskoilleen muutaman metrin korkeudesta sen takia, että renkailla harjoitellessa jokin kiinnitysmetodeista yläpuolella pettää.

Voimistelurenkaiden asentaminen vaatii aina tukevan rakenteen, johon renkaat kiinnitetään. Rakenteen on kestettävä helposti renkaiden sekä käyttäjän painon (myös liike-energia huomioiden). Yleisin tapa kiinnittää voimistelurenkaat kotona on kantavaan katossa olevaan poikkipalkkiin.

Mitä voimistelurenkaiden kiinnityksessä tulee ottaa huomioon

Kun kiinnität olympiarenkaita purjehdukseen, ota huomioon seuraavat tekijät:

 1. Korkeus: Varmista, että voit asettaa renkaat sopivalle korkeudelle harjoituksiasi varten.
 2. Kantavuus: Varmista, että kiinnityksen kantavuus on riittävä käyttäjän turvallisuuden varmistamiseksi.
 3. Vakaus: Varmista tukeva ja vakaa kiinnitys, jotta vältetään heiluminen tai liiallinen epävakaus harjoitusten aikana.
 4. Siirrettävyys: Jos aiot käyttää voimistelurenkaita eri paikoissa, etsi renkaille paikka, josta ne on helppo irroittaa tarvittaessa.

Muita olympiarenkaiden kiinnitysvaihtoehtoja ovat esimerkiksi leuanvetotanko, ovenkarmi tai erillinen teline. Erilliset telineet ovat loistava vaihtoehto niille, joilla on enemmän tilaa ja jotka haluavat pysyvämmän renkaiden sijainnin.

voimistelurenkaat

Voimistelurenkaat harjoitusvälineenä

Henkilökohtaisesti en ole hirveästi voimistelurenkaita käyttänyt harjoitellessa, vaikka ovatkin minulle sinänsä melko tuttuja koulun liikuntatunneilta sekä Liikunnanohjauksen peruskurssilta. Aion kuitenkin tehdä asiaan muutoksen, sillä voimistelurenkailla harjoittelu on samalla hyvin haastavaa, monipuolista, palkitsevaa sekä hauskaa. Ja tietysti oman jännitysmomenttinsa harjoitteluun tuo mahdollinen loukkaantumisriski: Entä jos ote lipeää? — se ajatus ei käy koskaan mielessä kuntosalilla edes pystypunnerrusta tehdessä. 

Voimistelurenkailla harjoittelun edut: 

 • Käytetään ihmisen liikkuvimman nivelen eli olkanivelen koko liikerataa. Monessa muussa lajissa olkanivelen käyttö jää vain vartalon etupuolella tapahtuvaksi liikkeeksi (esim. penkkipunnerrus), kun jokaista liikesuuntaa olisi kuitenkin syytä harjoittaa tasapuolisesti. 
 • Myös pienemmät tukilihakset joutuvat kovalle koetukselle (erityisesti olkapään alueella), kun kannatellaan käsien varassa koko kehon painoa. Samalla myös esimerkiksi keskivartaloa stabiloivat syvät lihakset joutuvat taistelemaan ylimääräistä heilumista vastaan.
 • Renkailla harjoitellessa ainoastaan mielikuvitus on rajana, koska aina pystyy viemään liikkeet uudelle tasolle ja sitä kautta progressiota pystyy kehittämään jatkuvasti.

Voimistelurenkaat ja voimaharjoittelu

Voimistelurenkaat tarjoavat monipuolisen ja haastavan treenikokemuksen, kun pystyt säätämään renkaiden korkeutta ja kulmaa, voit suorittaa laajan valikoiman harjoituksia, jotka kohdistuvat eri lihasryhmiin, mukaan lukien käsivarret, rintakehä, selkä, vatsalihakset ja jalat.

Tässä on joitain harjoitusliikkeitä, joita voit tehdä renkailla kotona:

 • Vedot: Vedot ovat klassinen harjoitus, joka kohdistuu selkään, hauislihaksiin ja käsivarsiin
 • Työnnöt / punnerrukset: Punnerrus on loistava harjoitus rinnalle, ojentajille ja hartioille
 • Dipit: Dipit kohdistuvat rinnalle ja ojentajiin
 • Lankutus: Lankku on renkaiden ydinharjoitus, joka kohdistuu muun muassa vatsalihaksiin ja alaselkään
 • Kyykky: Kyykky renkailla tuettuna on jalkaharjoitus, joka vahvistaa muun muassa nelipäistä reisilihasta ja pakaralihaksia
 • Jalkojen nostot roikunnasta: Jalkojen nostot ovat loistava harjoitus vatsalihaksille

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä monista harjoituksista, joita voit tehdä voimistelurenkailla kotona. Näiden harjoitusten sisällyttäminen harjoitusohjelmaan tarjoaa liikkeitä koko keholle.

Ohessa video, jossa näytetään erilaisia harjoitusliikkeitä aloittelijoille:

Voimistelurenkaat ja liikkuvuusharjoittelu

Voimistelurenkaat ovat myös äärimmäisen hyvä väline liikkuvuusharjoittelua ajatellen. Vaikkei lihaskuntosi olisikaan sillä tasolla, että leuanvedot ja dipit renkaiden avulla onnistuisivat — ei se tarkoita sitä, ettet pystyisi monella tapaa hyödyntämään niitä. Voimistelurenkaiden korkeutta pystyy ehdottomasti säätelemään, joten on vain itsestäsi kiinni miten ja millä tasolla renkaita hyödynnät.

Renkaat tarjoavat ainutlaatuisen ja tehokkaan tavan sisällyttää venytys- ja liikkuvuusharjoituksia harjoitusrutiinisi. Hyvä lihasten liikkuvuus on välttämättämätön loukkaantumisriskin vähentämiseksi ja yleisen suorituskyvyn parantamiseksi muissa fyysisissä toimissa.

Tässä on joitain venytys- ja liikkuvuusharjoituksia, joita voit tehdä voimistelurenkailla:

 • Olkapää alueen venytykset: Olkapäiden venytykset auttavat lisäämään olkanivelen joustavuutta ja liikelaajuutta
 • Reisilihasten venytykset
 • Rintakehän venytykset: Rintakehän venytykset auttavat parantamaan rintakehän ja yläselän liikkuvuutta
 • Lonkan alueen venytykset
 • Ranteiden venytykset
 • Selän venytykset

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä monista venytys- ja liikkuvuusharjoituksista, joita voit tehdä olympiarenkailla. Ohessa myös muutama esimerkkiharjoite:

2. venytysharjoite:

Kuvan mukaisessa venytyksessä venyvät muun muassa rintalihakset, leveät selkälihakset, suorat vatsalihakset, lonkankoukistajat sekä säären etuosan lihakset.

voimistelurenkaat

2. venytysharjoite:

Kuvan mukaisessa venytyksessä venyvät muun muassa leveä selkälihas, kyljen lihakset sekä reiden ulko-osan lihakset.

voimistelurenkaat

Voimistelurenkaat ovat ehdottomasti hankinta joista pystyy hyötymään koko perhe. Aina lapsista vanhuksiin asti. Ainoastaan mielikuvitus on kirjaimellisesti rajana, kunhan muistaa aina turvallisuuden. Voimistelurenkaita ei ole aluksi helppo hallita, mutta harjoittelu tulee aivan varmasti palkitsemaan monella tapaa. Itselläni on ainakin vielä usealla osa-alueella paljon kehitettävää ja sen takia haastavat voimistelurengasharjoitteet kiehtovat kovasti.

Kehonhallinta ja voimatasot kuntoon mielikuvitusta käyttäen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *