Massan Tavoittelu vs Dieetti (Osa 2)


(KAKSIOSAISEN AIHEEN, PART 2)
 
Ensimmäisessä osassa käsiteltiin massan kasvatuksen hyviä ja huonoja puolia. Nyt vuorostaan käydään läpi dieettaamisen plussat ja miinukset! 

DIEETTI

PLUS +

1. Näet konkreettisesti muutokset.
Peili kertoo selvästi etenemisestä. Rasvat kaikkoavat vähitellen kehosta. Lihakset alkavat saada uusia silmin nähtäviä piirteitä, säikeitä ja muotoja. Ennennäkemättömät verisuonet ilmestyvät sinne mistä niitä vähiten osaisi etsiä. 
 
2. Jää enemmän aikaa muuhun.
Dieetillä yleensä syödään vähemmän kuin normaalisti. Silloinhan aikaisemmin syömiseen käytetty aika voidaan käyttää tehokkaasti johonkin muuhun!
 
3. Peilikuva miellyttää silmää enemmän.
Tottakai se hieman rasvattomampi versio itsestä näyttää paremmalta kuin rasvalla päällystetty. Erottuu vähän muitakin muotoja kuin vain pyöreät posket ja jenkkakahvat.
 
4. Ruoka maistuu paremmalle.
Dieetillä kylläisyyden tunne ei ole kokoajan läsnä. Jossain vaiheessa nälkä iskee edellisen aterian jälkeen ja alat jo malttamattomana odottamaan seuraavaa. Ruokahan maistuu sitä paremmalta, mitä kovempi nälkä on…
 
5. Aerobinen liikunta.
Aerobista- ja hyötyliikuntaa ei dieetillä vältä niin innoissaan kuin massakaudella. Vaikka ne sellaista välttämätöntä pahaa monelle onkin, niin kyllä ne vaan välillä maistuu hyvältä ja tuo mielenkiintoista vaihtelua arkeen. Hissin sijaan portaat eivät enää tunnukkaan niin huonolta vaihtoehdolta.
 
6. Kauppareissut halvempia.
Kaiken järjen mukaan kauppareissujen pitäs tulla halvemmaksi, koska syödään vähemmän. Mutta ei se aina välttämättä niin mene, sillä rehut ja kana maksaa niin paljon. Elämän suuria valintoja, 
 
dieetti

MIINUS –

1. Nälkä.
Kyllä, nälkä. Varmasti yllättää jokaisen dieettaajan jossain vaiheessa. Pieni näläntunne voi tuntua vielä ihan kivaltakin, mutta kun se tunne on jatkuvasti päällä… Silloin vaaditaan jo mielenlujuutta!
 
2. Henkisesti rankkaa.
Nälkä raastaa sielua, mieli ei jaksa olla skarppina koko aikaa ja energiavarastot käytetään loppuun. Tässä tilanteessa saattaa dieettaajan pieni sisäinen äksyilijä vallata kehon hetkellisesti ja läheisien on syytä muistaa, että tiuskaisut ja ahdistuksen purkaukset eivät välttämättä johdu heistä.
 
3. Aivot eivät käy täysillä.
Aivot tarvitsevat päivittäin paljon energiaa ja aivoista yli puolet muodostuu rasvasta. Se varmaan selittää sen, että dieetillä alhaisissa rasvaprosenteissa pyöriminen saattaa heikentää muistia ja silloin aivot eivät kirjaimellisesti käy täydellä teholla.
 
4. Huonot unet.
Mikäli mennään nukkumaan tyhjällä vatsalla se voi vaikuttaa siihen, ettei välttämättä nukahda niin hyvin. Maha kurnii ja näläntunne on ikävä. Illalla nautitut hiilihydraatit kuitenkin auttavat nukahtamaan ja parantavat unenlaatua, joten niitä kannnattaa nauttia.
 
5. Treenipainot laskee.
Ikävä tosiasia on se, että väkisinkin treeneissä käytettävät painomäärät laskevat siinä missä kehonpainokin, jossei siis voimaa harjoiteta. Vaikkei painoilla oikeasti mitään väliä olekaan, niin kyllä se vähän itsetunnon päälle ottaa, kun penkkitulos laskee…
 

6. Paino putoaa.
Toiset laihduttavat sen takia, että halutaan pudottaa painoa. Toiset taas sen takia, että halutaan lihaksien erottuvan paremmin. Kun tarkoituksena on saada lihakset näkyville niin suurin pelko dieetillä on se, että kaikki pudotetut painokilot ovat lähteneet lihaksista ja täähän tarkoittaa sitä, että hauis pienenee. Kukapa sitä haluaisi?!

TIIVISTELMÄ: Dieetillä jää aikaa syömisen lisäksi muuhunkin. Nälkä ja energiavaje saattavat kuitenkin ajaa sinut nurkkaan, etkä jaksakkaan tehdä mitään ylimääräistä. Aivot ja henkinen jaksaminen iskevät kapuloita rattaisiin: ”Ei enää…”, tahdonvoima vie silti tässä taistossa voiton ja dieetti jatkuu. Toisaalta myös peilikuva on dieetin kannalla, välillä jopa saattaa näyttää hyvältä! Salitreeneistä ei saa niin suurta tyydytystä, koska käsiteltävät painomäärät laskevat laskemistaan, siinä missä vaa`an näyttämät luvutkin. Onneksi aerobinen- ja hyötyliikunta tuovat mukavaa vaihtelua arkeen.

LOPPUTULOS

Nyt on käsitelty massan kasvatuksen ja diettaamisen plussat ja miinukset yhdestä näkökulmasta. Molemmista löytyy paljon hyvää ja melkein yhtä paljon huonoa, jos asioita haluaa niin pyöritellä. 
 
Kumpi näistä ”ajanjaksoista” nyt sitten on allekirjoittaneelle antanut enemmän / kummalla on mukavampaa? 
 
Molemmilla on ne omat hyvät ja huonot puolensa. Ja molemmille on oma paikkansa ja käyttötarkoituksensa. Jompikumpi on kuitenkin valittava! – Massan kasvatuksen koen itselleni paljon vaikeammaksi, verrattuna tohon pikku dieettiin minkä pidin. Dieetti aika on helppoa. Mulla ei tosiaan oo kovin hyvä ruokahalu, joten se syöminen on kaikkein vaikein asia itselleni. Syöminen kuitenkin on pakollinen asia mikäli sikäli haluaa kasvaaJa mähän haluan! Treenit kulkevat paremmin, paino ja painot nousevat säännöllisesti. Painojen nousun tuijottaminen vaan antaa paljon paljon paremman fiiliksen kuin niiden lasku. Eli massan tavoittelu antaa mulle enemmän.
 
Loppujen lopuksi dieetillä on mukavampaa, koska syöminen on niin paljon helpompaa. Aikaa jää muuhunkin kuin syömiseen. Henkisesti on rankempaa olla koko ajan aivan täynnä kuin välillä nälkäinen. 
 
-Aaro
 
 
0 0 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix