Laihduttamista Varten Ei Tarvita Valmista Ohjelmaa


Laihduttaminen on nykyään lähestulkoon muoti-ilmiö. Moni havittelee kapeampaa vyötäröä, energisempiä vuorokausia tai pienempää vaatekokoa. Tavoitteet voivat olla hyvin yksilöllisiä ja erilaisia syitä saattaa olla satoja. Samalla markkinoilla tarjotaan tuhansia keinoja painon pudottamista varten. On laihduttavia pillereitä, harjoitusohjelmia, TV-shopin super laihdutus laitteita ja kaiken maailman dieettejä. Mikähän näistä keinosta sitten toimii?

Varmasti kaikki edellä mainitut keinot toimivat — tavallaan. Henkilökohtaisesti kuitenkin kiertäisin laihdutuspillerit kaukaa, enkä välttämättä uskoisi TV-shopin uskomattomien vatsalihaslaitteiden hauista kasvattavaan vaikutukseen. Jos joku kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, harvoin se myöskään sitä on. 

valitsen-sinut

Laihduttaminen on loppujen lopuksi äärimmäisen yksinkertaista, mutta usein siitä tehdään liian suuri numero. Se ei todellakaan ole rakettitiedettä ja uskon 100 % varmasti, että jokainen pystyy laihduttamaan, jos oikeasti tahtoo. Laihduttamista varten on ainoastaan kaksi asiaa jotka onnistuneeseen reseptiin tarvitaan. Niitä noudattamalla onnistut varmasti:

1. Harrasta liikuntaa.

2. Syö vähemmän kuin kulutat.

Reseptin kaksi ainesosaa ovat epäilemättä aivan jokaiselle tuttuja. Molemmat niistä ovat erittäin helppoja toteuttaa, mutta niistä voidaan silti saada ylitsepääsemättömän vaikeita. Helpoista asioista ei ole mitään syytä tehdä itselleen abstraktia algebraa.

Tarvitaan ainoastaan päätös, tavoite ja hieman viitseliäisyyttä. Jos lähtötaso on matalalla, niin jo todella pienillä arjen muutoksilla pystytään saavuttamaan äärettömän suuria tuloksia. Pienet askeleet oikeaan suuntaan vievät lopulta haluttuun lopputulokseen. Pienillä askelilla todellakin tarkoitan pieniä askelia: Lisää muutama lyhytkestoinen kävelylenkki viikko-ohjelmaasi ja syö vähän enemmän kasviksia sekä juo vettä. 

leuanveto-metsassa

Kun tällaisia uusia, parempaan tähtääviä arjen ratkaisuja aletaan tekemään säännöllisesti ja nousujohteisesti — laihtuminen on taattu. Tässä vaiheessa saattaisi olla virhe tarttua 8-viikon valmiiksi tehtyyn dieettiohjelmaan. Vaikka ohjelmalla varmasti saadaan tuloksia, niin mitä sitten tapahtuu, kun kahdeksan viikon jakso on takana päin? Harva ensimmäistä kertaa tosissaan laihduttava ihminen osaa jatkaa omillaan ohjelman loputtua. On tietysti helppo jatkaa samalla ohjelmalla vielä toiset kahdeksan viikkoa, mutta jossain vaiheessa seinä saattaa nousta vastaan ja äkkiä löydetään itsemme lähtöpisteestä. Ollaan tilanteessa, josta olen kirjoittanut myös aikaisemmin: Dieetistä – Dieettiin.

Alussa ei tarvita mitään muuta kuin vähän terveellisempiä ratkaisuja ravinnon suhteen ja ripaus sellaista liikuntaa mistä pystyt nauttimaan. Crossfit rääkit ja korkeasykkeiset HIIT-treenit eivät tässä tapauksessa välttämättä jätä hyvää makua suuhun. Aloita kevyesti ja lisää kuormitusta vähitellen nousujohteisesti.

valitse-oikeinEsimerkillinen onnistumistarina

Useita vuosia takaperin kuuntelin yhden tuttavan aikeista laihduttaa (+ 50-vuotias suomalaismies). Hän kertoi suoraan, ettei kuntosaliharjoittelu ole häntä varten — se on hyvä tiedostaa. Ei kuntosali todellakaan ole ainoa oikea liikuntamuoto. Kerroin hänelle samat asiat kuin mitä tämä kirjoitus sisältää. En neuvonut ravinnossa, enkä ohjannut liikunnassa sen enempää.

Hänen ei ilmeisesti tarvinnut kuin konkreettisesti kuulla ne sanat. Sillä, kun puoli vuotta myöhemmin näin hänet, hän oli laihduttanut yli 30 kiloa ja vaatekokoa oli pienentynyt kolme numeroa. Kaikki tämä ainoastaan aloittamalla kävelemään pieniä lenkkejä ennen töihin lähtöä ja kirjaimellisesti vaihtamalla lenkkimakkaran porkkanaan. Alussa kävelylenkit olivat kuulemma lyhyitä 2 – 3 kilometrin matkoja ja niitä oli viikossa vain kaksi. Puolen vuoden jälkeen lenkkejä oli viikossa 5 – 6 ja ne olivat 5 – 10 kilometrin mittaisia.

En oikeastaan tiedä oliko tässä tapauksessa sanoilla mitään vaikutusta, koska päätös laihduttamisesta oli kuitenkin aikaisemmin jo tehty. Mutta joka tapauksessa tapaus todistaa sen, että pienillä ratkaisuilla pystytään saavuttamaan radikaaleja muutoksia. 

Valitse oikein ja onnistut varmasti.

0 0 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix