Yhteistyössä: Jarno Härkönen
Tässä tulee ensimmäinen kirja-arvostelu joka koskaan tälle sivustolle on tehty ja vieläpä äärimmäisen mielenkiintoisesta aiheesta – aiheena on nimittäin kehonpainoharjoittelu! Sain käsiini uunituoreen Kehonpainoharjoittelu -kirjan, kirjoittajina Jarno Härkönen ja Jukka Rajala. Molemmilla miehillä on aiheesta vahvaa valmennustaustaa ja kokemusta, mutta ei perehdytä tässä tekstissä siihen sen enempää, vaan siihen mitä kirja pitää sisällään. Kyseessä siis jo menestyskirjan 5. painos, joten mikään ohilaukaus kyseessä ei selvästikään ole.
Kirjasta tulee vahva lisä omaan kirjastooni. Suoranaisesti kehonpainoharjoittelua käsittelevää kirjaa sieltä ei vielä entuudestaan löytynytkään…
Kehonpainoharjoittelu
Mahtava ja tärkeä aihe kaikin puolin. Kirjassa on onnistuttu tuomaan todella hyvin esiin sekä tekstin voimin että kuvien avulla kuinka lähteä liikkeelle. Kirjan ensimmäiset noin 50 sivua käsittelevät monipuolisesti sanallisesti muun muassa kehonpainoharjoittelun taustoja, piirteitä, hyötyjä, vaihtelevuutta ja haastavuutta. Liikevariaatioita mietittäessä on otettu loistavasti huomioon vasta-alkajat ja myös pidemmälle edistyneet – kaikki löytävät kirjasta varmasti jotain josta lähteä liikkeelle ja mihin suuntaan omaa osaamistaan pystyy lähteä kehittämään.
Kirjan lukemisesta sai todella viihdyttävää ja hauskaa, kun aina kokeili eteen tulevaa uutta liikettä. Nythän käsitellään sellaista aihetta mikä ei välttämättä tarvitse minkäänlaisia välineitä, että sitä voidaan toteuttaa. Allekirjoittaneelta ei vielä aivan kaikki käsilläseisonnat tai puhtaat nojavaa’at lähteneet, mutta joku päivä haluan ne ehdottomasti osata! Esimerkiksi juuri käsilläseisonta on yksi sellainen taito jonka olen aina halunnut oppia ja olen sitä myös harjoitellut vuosia sitten, mutta se on sittemmin jäänyt pois kokonaan – täytyy ottaa takaisin rutiineihin.
Kirjan lukeminen menee aivan liikunnaksi, jos haluaa sen sinne asti viedä. Itse luin kirjaa paljon kyykyssä (tietysti kirjan innoittamana). Voit kokeilla olla 30 minuuttia kyykyssä. Jos se onnistuu ongelmitta, tilanteesi on hyvä! Kyykkyasennon pitäisi vastata ihmiselle normaalia lepoasentoa. Missä asennossa lapset nuorina ovat paljon? Jep, kyykyssä tai kontallaan – aikuisen pitäisi pystyä siihen myös. Jos kyykky kiristää jostain, vastaus ongelmaan on yleensä – ole enemmän kyykyssä. Yksinkertaista.
Kaikille jotain
Kuten jo mainitsin, kirja on erittäin monipuolinen. Kehonpainoharjoittelu on parhaimmillaan hyvin yksinkertaista ja vaativimmillaan äärimmäisen taitavaa kehonhallintaa. Kirja antaa aseet aloittamiseen aina liikkeiden eteenpäin kehittämiseen. Siinä on huomioitu muun muassa lämmittelyn tärkeys, liikkuvuus ja liikevariaatioiden vaiheet. Kirja ei tietenkään pysty tarjoamaan kaikkia kehonpainoharjoitteluliikkeitä, koska niitä on olemassa rajattomasti – ihmiskeho pystyy mitä mahtavampaan liikkeeseen, kun sen kouluttaa oikein. Kirja kuitenkin pystyy tarjoamaan valtavan määrän erilaisia liikkeitä, jotka haastavat taitavampaakin harrastajaa.
Henkilökohtaisesti innostuin monesta uudesta liikkeestä joita löysin kirjan liikepankista ja aion viedä niitä seuraavalle levelille omalla ajallani. Taitava kehonhallinta on useiden, jopa useiden kymmenien vuosien harjoittelun tulosta. Kävelemään oppii vain kävelemällä ja käsillä seisomaan oppii vain käsillä seisomalla. Minä olen vasta sen matkan alkutaipaleella, mutta onneksi oppiminen ei katso ikää!
Ehdottomasti vahva suositus tälle kirjalle, olitpa missä elämäntilanteessa tahansa. Tästä saa ideoita vaikka koko perhe. Tekosyitä liikkumisen vähäisyydelle ei pitäisi enää löytyä, kun tämän kirjan lukee kannesta kanteen. Kirja myös tarjoaa valmiita harjoitusohjelmia joiden mukaan edetä, mikäli esimerkiksi ensimmäinen leuanveto on tavoitteena.
Keho liikkeelle!
Herrat pystyt löytämään muun muassa Instagramin puolelta nimimerkeillä:
Jarno Härkönen @jarnohärkönen
Jukka Rajala @movementsystem