Urheiluteippaus


Urheiluteippausta käytetään nimensä mukaisesti urheilusuorituksissa tai muissa vastaavissa tilanteissa joissa tarvitaan hetkellistä tukea. Urheiluteippiä pidetään iholla kiinni yleensä vain muutamia tunteja toisin kuin kinesioteippiä jota voidaan käyttää päiviä tai jopa viikkoja. Esimerkiksi koripalloilijalta voidaan urheiluteipata nilkka ennen peliä, jotta nilkka kestäisi paremmin nopea tempoisia käännöksiä ja pelin loputtua teippi otetaan pois. Urheiluteippauksen päätehtävä on tukea niveltä ja rajoittaa sen liikettä, kun taas kinesioteippauksella ei haluta rajoittaa nivelten tai lihasten liikkuvuutta. Urheiluteippaus ja kinesioteippaus siis eroavat toisistaan merkittävästi (kirjoitin kinesioteippauksesta aiemmin: Kinesioteippaus). 

Urheiluteippausta voidaan käyttää myös kuntoutuskeinona. Sitä käytetään nivelen tukemisen lisäksi muun muassa lihasepätasapainon hoitamiseen ja puutteellisen neuraalisen (hermostollisen) kontrollin parantamiseen. Teippauksella pystytään sekä ohjaamaan nivelen liikkeet oikeansuuntaisiksi tai estämään ne jopa kokonaan. Vammoja teipatessa, esimerkiksi revähdyksiä, stabiloidaan (vakautetaan) liikesuunta jossa vamma on syntynyt ja nivelen liikkuvuus pyritään säilyttämään kivuttomissa liikesuunnissa.

Kiinnitys

Ennen teippausta teippaajan on tiedettävä tarkka diagnoosi asiakkaan vammasta tai ongelmasta. On tiedettävä kuinka vamma syntyi, mitkä kudokset ovat vahingoittuneet, mitkä kudokset tarvitsevat mahdollisesti tukea, mitä liikettä tulisi rajoittaa ja onko alueen tukeminen ylipäätään tarpeellista. Onnistunut teippaus vaatii siis teippaajalta teipattavan alueen anatomista ymmärrystä — ehdoton edellytys teippauksen onnistumiselle. 

Ihon on aina ennen teippausta oltava ehjä, puhdas ja kuiva sekä parhaan mahdollisen tarttumapinnan takaamiseksi mahdollisimman karvaton. Kaikkien iholle teippi ei sovi. Jos asiakkaalla on herkkä iho niin käytettävissä on alusteippejä, jolloin urheiluteippi ei ole suoraan kosketuksissa ihoon. Toisten iho ei kestä myöskään alusteippiä. Mikäli iho ärsyyntyy teipistä on teippi poistettava, eikä teippausta silloin tehdä. 

Urheiluteippi on joustamatonta ja iho pystyy hengittämään teipin läpi. Joustamattomuutensa ansiosta teippi kestää suurta rasitusta.

Teippauksen jälkeen asiakkaalta on tiedusteltava palautetta ja korjattava teippausta tarvittaessa. Huono teippaus saattaa aiheuttaa hiertymiä teipin jäädessä ryppyiseksi tai teippejen väliin jäädessä turhia välejä. On myös mahdollista, että liian kireä teippaus estää verenkiertoa ja sitä kautta aiheuttaa vaurioita. Teippiä irrottaessa on syytä toimia huolellisesti, koska nopeat nykäisy- tai repäisy liikkeet voivat vaurioittaa ihoa, joka saattaa vaikeuttaa seuraavaa teippausta.

Sport Taping 2Missä voidaan käyttää?

Käyttökohteita on lukuisia, ohessa yleisimpiä:

— Kantapää

— Jalkapohja

— Nilkka

— Polvi

— Olkapää

— Ranne 

— Sormet

Vaikutuksia

— Nivelten ja lihasten tukeminen.

— Nivelten väärien liikesuuntien estäminen tai jopa täysi liikkumattomaksi tekeminen (immobilisaatio).

— Kiputilojen lievittäminen.

— Lihasepätasapainon kompensoiminen. 

Kontraindikaatiot (esteet)

— Haavat

— Infektiot

— Laskimotukokset 

— Syöpä

— Murtumat

— Ihottumat 

— Rikkoutunut Iho

Urheiluteippauksesta voit löytää helpotusta pelikentille tai lenkkipoluille.

0 0 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix