Urheiluteippaus on nimensä mukaisesti urheilusuorituksissa tai muissa vastaavissa tilanteissa käytettävä keino, joissa tarvitaan hetkellistä tukea. Urheiluteippiä pidetään iholla kiinni yleensä vain muutamia tunteja toisin kuin kinesioteippiä jota voidaan käyttää päiviä tai jopa viikkoja. Esimerkiksi koripalloilijalta voidaan urheiluteipata nilkka, polvi tai olkapää ennen peliä, jotta nilkka kestäisi paremmin nopea tempoisia käännöksiä ja pelin loputtua teippi voidaan ottaa pois. Urheiluteippausta voidaan käyttää myös monenlaisten vammojen ja sairauksien hoitoon, mukaan lukien nyrjähdykset ja venähdykset, jännetulehdus ja bursiitti. Kaiken tasoiset ja ikäiset urheilijat sekä kuntoilijat voivat hyötyä urheiluteippauksesta, mukaan lukien ammattiurheilijat, amatööriurheilijat ja vapaa-ajan urheilijat.
Urheiluteippauksen päätehtävä on tukea niveltä ja rajoittaa sen liikettä, kun taas kinesioteippauksella ei haluta rajoittaa nivelten tai lihasten liikkuvuutta. Urheiluteippaus ja kinesioteippaus siis eroavat toisistaan merkittävästi (kirjoitin kinesioteippauksesta aiemmin: Kinesioteippaus).
Urheiluteippausta voidaan käyttää myös kuntoutuskeinona. Sitä käytetään nivelen tukemisen lisäksi muun muassa lihasepätasapainon hoitamiseen ja puutteellisen neuraalisen (hermostollisen) kontrollin parantamiseen. Teippauksella pystytään sekä ohjaamaan nivelen liikkeet oikeansuuntaisiksi tai estämään ne jopa kokonaan. Vammoja teipatessa, esimerkiksi revähdyksiä, stabiloidaan (vakautetaan) liikesuunta jossa vamma on syntynyt ja nivelen liikkuvuus pyritään säilyttämään kivuttomissa liikesuunnissa.
Ketkä tekevät urheiluteippausta
Teippausta voi käytännössä tehdä kuka tahansa jopa itselleen, mutta anatomian tuntemus on ensisijaisen tärkeää onnistuneen teippauksen varmistamiseksi. Teippausta tekevät usein esimerkiksi urheiluvalmentajat, jotka tekevät yhteistyötä urheilijoiden kanssa ehkäistäkseen ja hoitaakseen vammoja ja auttaakseen heitä ylläpitämään yleistä fyysistä terveyttään ja kuntoaan.
Urheiliteippausta hyödyntävät myös fysioterapeutit, jotka työskentelevät tyypillisesti kuntoutusklinikoilla ja sairaaloissa. He puolestaan auttavat vamman saaneita asiakkaita palauttamaan esimerkiksi voimia lihaksiin tai joustavuutta niveliin. Fysioterapeutit käyttävät erilaisia tekniikoita, mukaan lukien harjoittelua, manuaalista terapiaa ja menetelmiä, kuten ultraääntä ja sähköstimulaatiota, auttaakseen potilaita toipumaan vammoistaan, toisinaan he voivat käyttää myös urheiluteippausta.
Jos haluat oppia lisää ihmiskehon anatomiasta, kannattaa tutustua sivustolla olevaan lihaskarttaan, joka sisältää noin 100 suurinta lihasta.
Urheiluteippauksen hyödyt
- Nivelten ja lihasten tukeminen
- Nivelten väärien liikesuuntien estäminen tai jopa täysi liikkumattomaksi tekeminen (immobilisaatio)
- Kiputilojen lievittäminen
- Lihasepätasapainon kompensoiminen
Kontraindikaatiot (esteet)
- Haavat
- Infektiot
- Laskimotukokset
- Syöpä
- Murtumat
- Ihottumat
- Rikkoutunut Iho
Missä urheiluteippausta voidaan käyttää?
Käyttökohteita on lukuisia, ohessa yleisimpiä:
- Kantapää
- Jalkapohja
- Nilkka
- Polvi
- Olkapää
- Ranne
- Sormet
Urheiliteipin kiinnitys
Ennen teippausta teippaajan on mielellään tiedettävä tarkka diagnoosi asiakkaan vammasta tai ongelmasta. On tiedettävä kuinka vamma syntyi, mitkä kudokset ovat vahingoittuneet, mitkä kudokset tarvitsevat mahdollisesti tukea, mitä liikettä tulisi rajoittaa ja onko alueen tukeminen ylipäätään tarpeellista. Onnistunut teippaus vaatii siis teippaajalta teipattavan alueen anatomista ymmärrystä — ehdoton edellytys teippauksen onnistumiselle.
Ihon on aina ennen teippausta oltava ehjä, puhdas ja kuiva sekä parhaan mahdollisen tarttumapinnan takaamiseksi mahdollisimman karvaton. On huomioita myös, että kaikkien iholle teippi ei sovi ja saattaa aiheuttaa esimerkiksi ihon ärsytystä. Jos asiakkaalla on herkkä iho niin käytettävissä on myös alusteippejä, jolloin urheiluteippi ei ole suoraan kosketuksissa ihoon. Toisten iho ei kestä myöskään alusteippiä. Mikäli iho ärsyyntyy teipistä on teippi poistettava, eikä teippausta silloin kannata tehdä.
Urheiluteippi on joustamatonta ja iho pystyy hengittämään teipin läpi. Joustamattomuutensa ansiosta teippi kestää suurtakin rasitusta.
Teippauksen jälkeen asiakkaalta on tiedusteltava palautetta ja korjattava teippausta tarvittaessa. Huono teippaus saattaa aiheuttaa hiertymiä teipin jäädessä ryppyiseksi tai teippejen väliin jäädessä turhia välejä. On myös mahdollista, että liian kireä teippaus estää verenkiertoa ja sitä kautta aiheuttaa vaurioita. Teippiä irrottaessa on syytä toimia huolellisesti, koska nopeat nykäisy- tai repäisyliikkeet voivat vaurioittaa ihoa, joka saattaa vaikeuttaa seuraavaa teippausta.
Ohessa video yhdestä nilkan urheiluteippaustekniikasta.
FAQ | Urheiluteippaus
Urheiluteippaus on nimensä mukaisesti urheilusuorituksissa tai muissa vastaavissa tilanteissa käytettävä keino, joissa tarvitaan hetkellistä tukea. Urheiluteippiä pidetään iholla kiinni yleensä vain muutamia tunteja toisin kuin kinesioteippiä jota voidaan käyttää päiviä tai jopa viikkoja. Esimerkiksi koripalloilijalta voidaan urheiluteipata nilkka, polvi tai olkapää ennen peliä, jotta nilkka kestäisi paremmin nopea tempoisia käännöksiä ja pelin loputtua teippi voidaan ottaa pois.
– Nivelten ja lihasten tukeminen
– Nivelten väärien liikesuuntien estäminen tai jopa täysi liikkumattomaksi tekeminen (immobilisaatio)
– Kiputilojen lievittäminen
– Lihasepätasapainon kompensoiminen
Käyttökohteita on lukuisia, ohessa yleisimpiä:
– Kantapää
– Jalkapohja
– Nilkka
– Polvi
– Olkapää
– Ranne
– Sormet
Yhteenvetona voidaan todeta, että urheiluteippaus on tekniikka, jota koulutetut ammattilaiset, kuten urheiluvalmentajat ja fysioterapeutit, käyttävät tukemaan ja vakauttamaan lihaksia, niveliä ja jänteitä fyysisen toiminnan aikana. Sitä käytetään vähentämään kipua, ehkäisemään vammoja ja auttamaan olemassa olevien vammojen toipumisessa. Kaiken tasoiset ja ikäiset urheilijat voivat hyötyä urheiluteippauksesta. Menetelmä on tehokas työkalu, joka voi auttaa urheilijoita suoriutumaan parhaimmillaan ja vähentämään loukkaantumisriskiä.
Urheiluteippauksesta voit löytää helpotusta pelikentille tai lenkkipoluille.