Kinesioteippaus


Kinesioteippausta käytetään yleisimmin muun muassa kivun lievityksessä, urheiluvammojen kuntouttamisessa, nivelten liikkuvuuden parantamisessa, lihaskipujen ja lihassärkyjen lievittämisessä sekä asennon korjaamisessa. Alun perin kinesioteippaus on kehitetty Japanissa 1970-luvun lopulla. Tarkoituksena oli saada terapiakertojen vaikutus kestämään myös itse hoidon jälkeen. Huomattiin ihon liikuttamisen tuovan positiivisen vaikutuksen nivelten liikelaajuuksiin ja koettuun kipuun. Kyseisen ajatuksen pohjalta kehiteltiin elastinen teippi joka kiinnitetään ihoon liimapinnan avulla erilaisia tekniikoita käyttäen.

Kinesioteippauskoulutuksia järjestetään useissa organisaatioissa ja kirjoja aiheesta löytyy paljon. Kinesioteippauksessa ei kuitenkaan ole tärkeintä kirjatietous vaan on osattava hyödyntää ja soveltaa kaikkia teipin ominaisuuksia parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi. Kehon toiminta on tunnettava ja tärkeintä on kyky reagoida asiakkaiden ongelmiin tapauskohtaisesti.

Kinesioteippaus pystyy mahdollistamaan nivelten täydet liikeradat ja se tukee sensorisen stimulaation kautta luonnollista paranemisprosessia. Edellä mainittu erottaa kinesioteippauksen urheiluteippauksesta — urheiluteippauksella pyritään tukemaan niveltä sekä usein myös rajoittamaan jotakin liikesuuntaa.

Materiaali

Kinesioteippi on materiaaliltaan elastista ja hengittävää puuvillaa joka tarttuu ihoon akryyliliimapinnan avulla. Elastisuutensa takia kinesioteippi eroaa tavallisesta urheiluteipistä. Teipit ovat myös vedenkestäviä. Teippejä on lukuisia eri värejä, mutta väri on ainoastaan ulkonäöllinen seikka, eivätkä ne eroa ominaisuuksiltaan toisistaan. Teippejä myydään yleensä rullissa, myynnissä kuitenkin on myös valmiiksi leikattuja paloja esimerkiksi olkapäille ja polville. 

Kiinnitys

Teippauksen vaikutus ja hyödyllisyys ovat riippuvaisia huolellisesta tutkimisesta sekä oikeanlaisesta teippaustekniikasta ja kiinnityksestä. Jos teippiä ei aseteta oikein niin vaikutukset jäävät vähäisiksi, teippiin ei esimerkiksi saisi jäädä ryppyjä. Ennen teippien kiinnittämistä ihon on oltava kuiva ja rasvaton. Teipattavalta alueelta on myös syytä poistaa ihokarvat parhaan hyödyn ja tarttumapinnan mahdollistamiseksi. 

Teippaustekniikoita on useita. Tekniikan lisäksi teippiä voidaan leikata erilaisiin muotoihin haluttujen vaikutusten saavuttamiseksi. Muotoja ovat esimerkiksi: suora teipi ”I”, halkaistu teippi ”Y” ja viuhkan muotoinen teippi. 

Teippi pysyy iholla normaalisti viikon, jopa  2 – 3 viikkoa, mutta teipin vaihtaminen on suositeltavaa useammin mukavuuden parantamiseksi ja optimaalisten tulosten takaamiseksi.

Kinesio TapeMissä voidaan käyttää?

Käyttökohteita on lukuisia, ohessa yleisimpiä:

— Nilkka

— Polvi

— Nivuset

— Alaselkä

— Niska

— Olkapää

— Kyynärpää

— Ranne

— Sormet

Vaikutuksia

— Verenkierron kiihtyminen, teippi venyttää kudoksia aiheuttaen painetta ja luoden tilaa ihon alle.

— Nivelten liikkuvuuden ja niveltuen lisääminen sekä haitallisten liikesuuntien estäminen.

— Liikehallinnan ja liikemallin parantaminen.

— Asennonhallinnan kehittäminen.

— Kiputilojen lievittyminen.

— Lihastoiminnan palauttaminen normaalille tasolle. 

Kontraindikaatiot (esteet)

— Haavat

— Infektiot

— Laskimotukokset 

— Syöpä

— Murtumat

— Ihottuma 

— Rikkoutunut Iho 

Kinesioteippaus on urheilumaailmassa hyvin suosittua — miksei siis kuka tahansa voisi löytää siitä apua.

5 1 vote
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix