Kinesioteippaus: hyödyt, käyttötarkoitus ja kiinnitys

Kinesioteippausta käytetään yleisimmin muun muassa kivun lievityksessä, urheiluvammojen kuntouttamisessa, nivelten liikkuvuuden parantamisessa, lihaskipujen ja lihassärkyjen lievittämisessä sekä asennon korjaamisessa. Alun perin kinesioteippaus on kehitetty Japanissa 1970-luvun lopulla. Tarkoituksena oli saada terapiakertojen vaikutus kestämään myös itse hoidon jälkeen. Huomattiin ihon liikuttamisen tuovan positiivisen vaikutuksen nivelten liikelaajuuksiin ja koettuun kipuun. Kyseisen ajatuksen pohjalta kehiteltiin elastinen teippi joka kiinnitetään ihoon liimapinnan avulla erilaisia tekniikoita käyttäen.

Kinesioteippauskoulutuksia järjestetään useissa organisaatioissa ja kirjoja aiheesta löytyy paljon. Kinesioteippauksessa ei kuitenkaan ole tärkeintä kirjatietous vaan on osattava hyödyntää ja soveltaa kaikkia teipin ominaisuuksia parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi. Kehon toiminta sekä lihaksisto on tunnettava ja tärkeintä on kyky reagoida asiakkaiden ongelmiin tapauskohtaisesti.

Kinesioteippaus pystyy mahdollistamaan nivelten täydet liikeradat ja se tukee sensorisen stimulaation kautta luonnollista paranemisprosessia. Edellä mainittu erottaa kinesioteippauksen urheiluteippauksesta — urheiluteippauksella pyritään tukemaan niveltä sekä usein myös rajoittamaan jotakin liikesuuntaa. Kinesioteippi on myös suunniteltu erityisesti jäljittelemään ihmisen ihon joustavuutta, jolloin se voi liikkua ja venyä kehon luonnollisilla liikkeillä ilman, että se rajoittaa liikealuetta.

Voit tutustua kaikkiin ihmiskehon suurimpiin lihaksiin sivustolta löytyvästä Lihaskartasta.

Ketkä tekevät kinesioteippausta

Kinesioteippauksen tekevät tyypillisesti koulutetut ammattilaiset, kuten fysioterapeutit, kiropraktikot, urheiluvalmentajat ja hierojat. Nämä ammattilaiset ovat suorittaneet kinesioteipin käyttöön erikoistuneen koulutuksen ja osaavat kiinnittää teippiä oikein halutun terapeuttisen vaikutuksen saavuttamiseksi. He pystyvät tunnistamaan oikeat lihakset, nivelet tai jänteet, joita on tuettava tai vakautettava, ja he voivat kiinnittää teippiä tiettyihin kuvioihin ja suuntiin parhaan tuloksen saavuttamiseksi.

Kinesioteippauksia voi kuitenkin myös oppia tekemään itselleen tai ystävälle. Väärä kiinnitystekniikka voi kuitenkin aiheuttaa ihoärsytystä tai lisävammoja, joten on tärkeää varmistaa, että teippi on kiinnitetty oikein.

Kinesioteippauksen hyödyt

  • Verenkierron kiihtyminen, teippi venyttää kudoksia aiheuttaen painetta ja luoden tilaa ihon alle
  • Nivelten liikkuvuuden ja niveltuen lisääminen sekä haitallisten liikesuuntien estäminen
  • Liikehallinnan ja liikemallin parantaminen
  • Asennonhallinnan kehittäminen
  • Kiputilojen lievittyminen
  • Lihastoiminnan palauttaminen normaalille tasolle

Yksi kinesioteippauksen tärkeimmistä eduista on sen kyky parantaa verenkiertoa ja lymfakiertoa, mikä voi auttaa vähentämään tulehdusta ja turvotusta vaurioituneella alueella. Tämä voi tarjota kivunlievitystä ja edistää vammojen ja tilojen, kuten nyrjähdysten, venähdysten ja kroonisten kiputilojen, kuten fibromyalgian, paranemista.

Kontraindikaatiot (esteet)

  • Haavat
  • Infektiot
  • Laskimotukokset 
  • Syöpä
  • Murtumat
  • Ihottumat 
  • Rikkoutunut Iho

Missä kinesioteippausta voidaan käyttää?

Käyttökohteita on lukuisia, ohessa yleisimpiä:

  • Nilkka
  • Polvi
  • Nivuset
  • Alaselkä
  • Niska
  • Olkapää
  • Kyynärpää
  • Ranne
  • Sormet

Kinesioteippiä voidaan käyttää myös parantamaan ryhtiä ja tukemaan heikkoja tai ylikuormitettuja lihaksia. Kiinnittämällä teippiä tiettyihin kuvioihin ja suuntiin, voidaan auttaa korjaamaan lihasepätasapainoa ja parantamaan lihasten yleistä toimintaa. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä urheilijoille tai vammoista toipuville henkilöille, koska se voi edesauttaa palautumista normaaliin toimintaan nopeammin ja pienemmällä loukkaantumisriskillä.

On hyvä huomioida, että kinesioteippaus ei korvaa muita hoitomuotoja, vaan on täydentävä menetelmä, jota voidaan käyttää muiden hoitojen rinnalla optimaalisen tuloksen saavuttamiseksi. On myös tärkeää huomata, että kinesioteippauksen saa tehdä vain koulutettu ammatinharjoittaja, koska vääränlainen kiinnitys voi aiheuttaa ihoärsytystä tai lisävammoja.

Kinesioteipin materiaali

Kinesioteippi on materiaaliltaan elastista ja hengittävää puuvillaa joka tarttuu ihoon akryyliliimapinnan avulla. Elastisuutensa takia kinesioteippi eroaa tavallisesta urheiluteipistä. Teipit ovat myös vedenkestäviä. Teippejä on lukuisia eri värejä, mutta väri on ainoastaan ulkonäöllinen seikka, eivätkä ne eroa ominaisuuksiltaan toisistaan. Teippejä myydään yleensä rullissa, myynnissä kuitenkin on myös valmiiksi leikattuja paloja esimerkiksi olkapäille ja polville. 

Kinesioteipin kiinnitys

Teippauksen vaikutus ja hyödyllisyys ovat riippuvaisia huolellisesta tutkimisesta sekä oikeanlaisesta teippaustekniikasta ja kiinnityksestä. Jos teippiä ei aseteta oikein niin vaikutukset jäävät vähäisiksi, teippiin ei esimerkiksi saisi jäädä ryppyjä. Ennen teippien kiinnittämistä ihon on oltava kuiva ja rasvaton. Teipattavalta alueelta on myös syytä poistaa ihokarvat parhaan hyödyn ja tarttumapinnan mahdollistamiseksi. 

Teippaustekniikoita on useita. Tekniikan lisäksi teippiä voidaan leikata erilaisiin muotoihin haluttujen vaikutusten saavuttamiseksi. Muotoja ovat esimerkiksi: suora teipi ”I”, halkaistu teippi ”Y” ja viuhkan muotoinen teippi. 

Teippi pysyy iholla normaalisti viikon, jopa  2 – 3 viikkoa, mutta teipin vaihtaminen on suositeltavaa useammin mukavuuden parantamiseksi ja optimaalisten tulosten takaamiseksi.

Ohessa video yhdestä kinesioteippaustekniikasta joka tehdään polveen.

FAQ | Kinesioteippaus

Mitä kinesioteippaus on?

Kinesioteippausta käytetään yleisimmin muun muassa kivun lievityksessä, urheiluvammojen kuntouttamisessa, nivelten liikkuvuuden parantamisessa, lihaskipujen ja lihassärkyjen lievittämisessä sekä asennon korjaamisessa. Alun perin kinesioteippaus on kehitetty Japanissa 1970-luvun lopulla. Tarkoituksena oli saada terapiakertojen vaikutus kestämään myös itse hoidon jälkeen.

Mitkä ovat kinesioteippauksen hyödyt?

– Verenkierron kiihtyminen, teippi venyttää kudoksia aiheuttaen painetta ja luoden tilaa ihon alle
– Nivelten liikkuvuuden ja niveltuen lisääminen sekä haitallisten liikesuuntien estäminen
– Liikehallinnan ja liikemallin parantaminen
– Asennonhallinnan kehittäminen
– Kiputilojen lievittyminen
– Lihastoiminnan palauttaminen normaalille tasolle

Mihin kinesioteippausta käytetään?

Käyttökohteita on lukuisia, ohessa yleisimpiä:

– Nilkka
– Polvi
– Nivuset
– Alaselkä
– Niska
– Olkapää
– Kyynärpää
– Ranne
– Sormet

Yhteenvetona voidaan todeta, että kinesioteippaus on terapeuttinen tekniikka, jossa käytetään erikoistunutta elastista teippiä tukemaan ja vakauttamaan lihaksia, niveliä ja jänteitä. Se voi auttaa vähentämään tulehdusta ja turvotusta, parantamaan ryhtiä ja lihasten toimintaa, ja sitä voidaan käyttää yhdessä muiden hoitojen kanssa optimaalisen tuloksen saavuttamiseksi.

Kinesioteippaus on urheilumaailmassa hyvin suosittua — miksei siis kuka tahansa voisi löytää siitä apua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *