Miten pysähtyä ja rentoutua keskellä arkea

Elämme nykyään jatkuvasti muuttuvassa ja aina liikkeessä olevassa maailmassa. Emme osaa pysähtyä. On mielenkiintoista yrittää verrata tämän päivän elämänrytmiä siihen, millaista elämä oli vaikka vain 30 vuotta sitten. Siinä missä nyt lähes kaikki ihmiset viettävät ison osan työstään – ja sen jälkeen vielä arjestaankin – tietokoneiden ja ruutupäätteiden ääressä, olivat tietokoneet ja kännykät vielä 90-luvulla alkutekijöissään. Muista vielä oman ensimmäisen Nokia puhelimen, millä ei nykyään käytännössä tekisi enää mitään, koska lähinnä sillä pystyi soittamaan ja lähettämään tekstiviestin, joita harva enää nykypäivänä siinä perinteisessä muodossa tekee (Whatsapp ja Zoom puhelut).

Voisi melkeinpä sanoa, että ennen ihminen oli koneiden herra ja haltia, mutta nyt tietotekniikka ja älypuhelimet ovat ottaneet monilta osin vallan. Robottien vallankumousta tuskin hetken tulee, mutta dopamiinikoukun varjolla erityisesti puhelinta ruudut valtaavat valtava osan monien arjesta. Aina vain useammin tietokone hallitsee käyttäjäänsä enemmän kuin toisinpäin! Tein puhelimen optimoinnista videon muutama viikko takaperin, ja siinä kerron omia keinojani vuosien varrelta liittyen siihen, kuinka puhelimen käyttöä voi vähentää (Puhelimen optimointi).

Elektroniikasta on epäilemättä ollut enemmän hyötyä kuin haittaa, mutta välillä siitä kannattaa päästää irti.

Lähde luontoon

Jos ihminen voi henkisesti huonosti, kehotetaan häntä usein harrastamaan liikuntaa ja ulkoilemaan enemmän. Kliinisesti masentuneet luonnollisesti turhautuvat tällaisista keittiöpsykologien muka pätevistä neuvoista, mutta tosiasiassa näillä ideoilla on tieteellistä pohjaa. Ulkoilu nimittäin vapauttaa ihmisen kehossa endorfiineja, jotka antavat ihmiselle mielihyvän tunnetta (mielihyvähormoni).

Toisille riittää kaupungissa kävely, mutta itse nautin moninkerroin enemmän luonnossa liikkumisesta (Lapin reissu, Halti). Metsän rauhallisuus ja aidosti raikas ilma tekevät ulkoilusta vieläkin tehokkaampaa ja auttavat palauttamaan yhteytemme luontoon. Oma rakkauteni luontoa kohtaan mahtaa tulla lapsuudesta, kun koko nuoruuden asui metsän vieressä.

Ei tietenkään ole huono asia, jos lenkkipolulle suuntaava päättää hieman kasvattaa vauhtiaan ja lähtee kävelyn sijasta hölkkäämään tai juoksemaan. Tällaisella kuntoliikunnalla on omat kuntoa ja mielialaa parantavat voimansa, mutta myös tavanomaisella reippaalla kävelylläkin saa toki aktiviteetin tärkeimmät hyödyt irti.

Valitse terveelliset vaihtoehdot

Kun puhutaan rentoutumisesta ja hyvinvoinnista, ei oikeanlaisen ravinnon merkitystä ja arvoa voi vähätellä. Ruoka on monille tapa rentoutua ja usein puhutaan ns. ”lohturuoista”, jotka myös tuovat paljon mielihyvää. Monesti on kuitenkin järkevää keskittyä valitsemaan terveellisemmin, koska se auttaa myös kehoa rentoutumaan, koska sen ei tarvitse prosessoida sille jotain kuulumaton, kuten herkuista usein löytyviä transrasvoja tms. Rentoutumisen kannalta esimerkiksi kasviksia ja hedelmiä sopii miettiä vaihtoehdoksi, mm. vitamiinien takia, jotka osaltaan edesauttavat hyvää oloa, aivojen toimintakykyä ja ylläpitämään energiatasoja.

Erityisenä aivojen parempaa hyvinvointia ja keskittymistä tavoitteleville, hyviä rasvoja kannattaa suosia ylitse muiden. Etenkin ihmisaivojen muotoisia saksanpähkinöitä pidetään erittäin terveellisinä ja hyvinä aivoille. Pähkinöistä saatavat pehmeät rasvat lisäksi parantavat ihmisen huonon ja hyvän kolesterolin suhdetta. Hyvistä rasvoista enemmän Pätkäpaasto tekstissä.

Opi nauttimaan ”tylsyydestä

Tämä on varmasti kaikista hankalinta ihmisille, joille on paineita suoriutua hyvin, kuten itselleni. Meillä on yksinkertaisesti saatavilla enemmän tekemistä ja ärsykkeitä kuin koskaan aiemmin. Toisin kuin lehtiä pöydässä lukeneet ja sudokuja täyttäneet isovanhempamme – me emme joudu missään vaiheessa sietämään tylsyyttä, ellemme itse halua. Heti kun meillä on tyhjä hetki, tartumme kännykkään ja hukutamme itsemme aina vain uusiin mobiilipeleihin, somepalveluihin ja YouTube-videoihin.

Kuten jokainen tietää, internet tarjoaa loputtoman pelikentän etsiä uusia ärsykkeitä, nurkan takana odottaa aina jokin kiinnostava video tai artikkeli joka on valmis nostamaan dopamiiniamme ja taistelemaan toimettomuutta vastaan. Nuoruudessa pelaaminen oli itselleni suurin nautinto mitä keksin, mutta jossain vaiheessa se meni hieman yli ja halusin sitä omasta toimesta rajoittaa. Rajansa kaikella, vaikka mahtava vaihtoehto rentoutumiseen onkin.

Vaikka viihteen määrän moninkertaistumisessa onkin puolensa, suoraviivaisia ja edelleen alkukantaisia liskoaivojamme ei yksinkertaisesti ole suunniteltu kestämään moista dopamiinitulvaa. Tylsyys on monelle kirosana ja sitä vältellään, mutta oikeasti ei kannattais, koska ”tylsyydessä” luovuus tutkitusti pääsee valloilleen, sillä on myös tärkeä paikka kehityksessämme. Siinä vaiheessa, kun meille tulee tylsää, alamme miettiä elämäämme ja laittaa asioita perspektiiviin. Kenties tajuamme, etteivät ongelmamme olekaan niin suuria tai stressimme niin välttämätöntä kuin olemme ajatelleet. Tilannetta voisi verrata tietokoneen sammuttamiseen ja uudelleenkäynnistämiseen – myös sillä on omat funktionsa, jotka siivoavat ja turhan monimutkaisia asioita.

Meditoinnista taukoa aivoille

Tylsyys tekee meistä luovempia ja auttaa aivojamme lepäämään. Samankaltaista apua aivoille tuo myös meditointi, joka teknologiamaailmassa rinnastuu tietokoneen roskakorin tyhjentämiseen.

Moni meistä kantaa päivästä toiseen mielessään turhaa stressiä ja itseään toistavia, ikäviä ajatuksia. Sen sijaan, että pyrit tappamaan tylsyyden miettimällä syntyjä syviä ja murheellisia asioita, joskus on hyvä vaihtaa aivan täysin vapaalle. Meditoinnin aikana ihminen antaa erilaisten päänsisäisten mietteiden tulla ja mennä osana eräänlaista ajatusten virtaa. Jokaista ajatustaan ei kannata missään nimessä uskoa, sillä valtaosa niistä on paitsi osa aikaisempaa ehdollistumistamme, myös haitallisia.

Kun meditoimme, pääsemme paremmin sinuiksi todellisten toiveidemme ja mielipiteidemme kanssa. Toisin sanottuna pystymme silloin paremmin päästämään irti pakkomielteisistä uskomuksistamme, jotka loppujen lopuksi ovat enemmän opittuja kuin oikeasti pureskeltuja. Kun pystymme kyseenalaistamaan ajatuksemme ja niiden tarpeellisuuden, pystymme samalla vapautumaan ikävien tunteiden ikeestä ja kasvamaan ihmisinä. Meditointi on epäilemättä yksi parhaista keinoista nykypäivänä pysähtyä keskellä arkea ja rentoutua.

Vaali mahdollisuuksia pysähtyä keskellä arkea ja nauti ”tylsyydestä”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *