Operaatio: Litteä vatsa | 2. OSA

Kuukausi sitten tein päivityksen joka käsitteli ”Stomach Vacuumia” (Operaatio: Litteä vatsa). Kyseinen kirjoitus herätti ihmisissä valtavasti mielenkiintoa ja se suorastaan lensi kaikkein luetuimmaksi päivityksekseni… Sain paljon viestejä ja kysymyksiä aiheesta: ”Voiko tuolla oikeasti saada vatsaa litteämmäksi?”, ”Miten itse teet harjoitteet?”, ”Toimiiko se?”. Moni sanoi kokeilleensa harjoitteita kerran ja saaneensa vatsalihakset siitä kipeiksi. Hyvä niin, että herätin vähän miettimisen aihetta.
 
Otin itse asian työn alle. Lupasin, että jonain päivänä osaan tämän ”Vatsa tyhjiön” tehdä. Olen myös pitänyt tästä asiasta kiinni. Olen harjoitellut. Olen miettinyt kuinka saada vatsaa paremmin kontrolliin. Olen myös edistynyt siinä.
 
Nyt kerron operaation edistymisestä. Miten olen Vacuumia harjoittanut ja kuinka usein. Kerron myös siitä kuinka kyseinen asia on vaikuttanut omaan arkeeni ja treenaamiseeni. 
 

Alkutilanne: Vatsa kuntoon

Koin, että vatsani pömpötti häiritsevästä. Lähdin etsimään jotain keinoa tai harjoitetta, jolla sitä saisi vähennettyä. Löysinkin nämä syvimpiä vatsalihaksia (Poikittaiset vatsalihakset / Musculus Transversus Abdominis) harjoittavat harjoitteet. Asia ei ollut mulle mitenkää uusi, mutten ollut siihen kiinnittänyt aikaisemmin kovinkaan paljon huomiota. Nyt kiinnostukseni heräsi. Lähdin kokeilemaan. Alussa en pystynyt vetämään vatsaani sisäänpäin oikeastaan kuin konttaus- ja istuma-asennosta ja silloinkin piti olla vahva etukeno liikettä auttaakseen. 

Missä mennään tällä hetkellä?

Tilanne on kehittynyt radikaalisti, enää en konttaile salin nurkkia pitkin… Pystyn tekemään harjoitteet kunnolla pystyasennosta. Ja itseasiassa se tuntuukin kaikkein parhaimmalta tavalta ne tehdä. Kehitys tässä taidossa on ollut todella nopeaa. En edes osannut kuvitella kuinka nopeasti silmin nähtäviä tuloksia saa aikaan:
 
VatsaVatsan kontrolli kehittyy jatkuvasti ja joka viikko voit löytää jonkun uuden piirteen vatsan seudultasi näitä harjoitteita tehdessä. Nopeasti palkitsevaa työtä, suhteellisen vähällä vaivannäöllä. Kehitystä on selvästi tapahtunut, mutta vielä on pitkä matka sinne missä haluan olla!

Miten olen harjoitellut?

Päivittäin. Pakko myöntää etten ihan niin usein kuin oli aluksi tarkoitus eli 4 x 10 toistoa / päivä. Joka tapauksessa joka päivä olen tehnyt vähintään kaksi kertaa harjoitteet läpi. Tässä reilun kuukauden aikana olen tavan jo näistä harjoitteista itselleni saanut. Kaikkein paras aika tehdä näitä treenejä on heti herätessä. Silloin tunnet kunnolla vatsasi ja pystyt ”imemään” vatsan mahdollisimman syvälle, koska yöllisen paaston jälkeen vatsa on suhteellisen tyhjä. Eli harjoitteet pyrin tekemään mahdollisimman tyhjällä vatsalla. 

Miten ne sitten teen? Niin kuin kirjoitin, että tällä hetkellä pystyn tekemään harjoitteet seisten, joten suurimman osan toistoista teen myös seisten. Se on vaativin asento. Välillä teen kontallaan, koska se on ehkä asennoista mukavin…
 
Harjoitteet on muuttunut aikaisemmasta sen verran, etten enää pelkästään ainoastaan vedä vatsaa sisään:
 
1. Vedän vatsan sisään ja teen ”pumppaavaa” -liikettä niin kauan kuin pystyn. Eli vatsan sisään vetäessä vapautan vatsan jännityksen ja vedän sen takaisin sisään niin monta kertaa kuin jaksan. Huom! Pumppailun välissä ei oteta happea.
 
2. Vedän vatsan sisään ja pyrin jännittämään vatsalihaksia niin voimakkaasti kuin pystyn. Tavallaan samalla lailla kuin normaalisti vatsaa jännittäisi, mutta samaan aikaan vatsa pidetään mahdollisimman kuopalla.
 
Näillä metodeilla nyt ollaan liikenteessä ja ne tuntuu toimivan!

Treeni ja arki:

Treenatessa todellakin auttaa tän niin sanotun lihaskorsetin oikeanlainen hallinta. Kyykyt, maastavedot, kulmasoudut, kaikki tälläiset liikkeet, joissa tarvitaan vatsan tukea tuntuvat vakaammilta, kun oikeasti pystyt kunnolla jännittämään niitä vatsalihaksia tukeaksesi keskivartaloa. 
 
Arjessa huomaan sen, että kun näitä harjoitteita on tullut tehtyä niin ”paljon” huomaan miettiväni keskivartalon aktivoimista paljon paljon enemmän kuin aikaisemmin. En enää kyhjötä tuoleilla niin mielläni vaan mieluummin istun oikeassa asennossa, selkä suorana ja teen samalla vatsalla töitä pitääkseni ryhdin kasassa. Se tuntuu vaan luontevammalta, kun syvät vatsalihakset ovat jonkin verran kehittyneet. 
 
Äärimmäisen hyödyllisiä harjoitteita ja voin mennä siitä takuuseen, että toimivat!
 
-Aaro
Vatsa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *