Voimaharjoittelu & Painonnosto


Yhteistyössä: PTAkatemia

Kurssin 7. ja toiseksi viimeisen viikonlopun aiheena oli voimaharjoittelu, painonnosto sekä lajianalyysin tekeminen. Itselleni tämä viikonloppu oli vasta 5. ja pääsen täydentämään aikaisempia viikonloppuja myöhemmin. Ensi kuussa minulla on kaksi koulutusviikonloppua peräkkäin ja jokunen jo kurssiltani valmistuu, päättökokeen ja näytön jälkeen. 

Tämä viikonloppu oli erityisen mielenkiintoinen, koska aiheena olivat muun muassa painonnosto ja voimaharjoittelun suunnittelu. Painonnosto on oma urheilumuotonsa, jossa tarkoituksena on nostaa mahdollisimman suuri kuorma suorille käsille pään päälle (levytanko + levyt). Painonnostossa on kaksi lajia, jotka ovat tempaus ja työntö. Molemmat hyvin teknisiä liikkeitä ja vaativat esimerkiksi räjähtävyyttä, kehonhallintaa, koordinaatiota, voimaa, tekniikan osaamista sekä henkistä kanttia.

En ole lahjakas

Voin rehellisesti kertoa etten ole koskaan kokeillut kumpaakaan liikettä, en edes ajatuksen tasolla. Olikin hyvin mielenkiintoista tutustua näihin liikkeisiin heti ammattilaisten opastuksen avulla. Aloitimme liikkeiden harjoittelun pelkästään jumppakepin painolla ja heti kättelyssä selvisi kuinka vaikeat liikkeet on oikeasti kyseessä. Harvoin henkilökohtaisesti olen nähnyt tavallisen kuntosalimaailman puolella, että kukaan olisi koskaan tehnyt kyseisiä liikkeitä – eivät todellakaan kuulu tavallisen harrastajan liikevalikoimaan. Kaveripiirin urheilijoiden olen nähnyt liikkeitä tekevän, mutta itse olen pysynyt kaukana.

painonnosto

Painonnosto

Oli mahtavaa päästä oppimaan tekniikkaa aivan kädestä pitäen. Todella harvoin olen harjoitellut ylipäänsä mitään räjähtävää salilla, koska urheilutaustaa minulla ei käytännössä ole ollenkaan, enkä ole kokenut aiemmin sitä tarvitsevani. Ja koska aloitin liikunnan vasta noin 15-vuotiaan en välttämättä ole se lahjakkain oppija, kun puhutaan noin monipuolisista liikkeistä. Koen myös, että pitkänä ihmisenä oma koordinaatio kyky ei todennäköisesti aivan vedä vertoja ihmisille jotka ovat esimerkiksi 20 cm lyhyempiä. Näistä mikään ei kuitenkaan estä sitä, ettenkö näitä liikkeitä pysty oppimaan!

Tekniikat tulevat vaatimaan itseltäni vielä tuhansia puhtaita ja oikeita suorituksia, ennen kuin pystyn edes vähän hallitsemaan liikkeitä niin kuin haluaisin. Ihastuin liikkeiden monipuolisuuteen, teknisyyteen ja vaativuuteen. Pienetkin liikeradan muutokset ja voimantuottosuunnat vaikuttavat valtavasti lopputulokseen. Myös liikkeiden vaativa rohkeus oli yksi elementti joka houkutti suuresti – vaatii uskallusta ”sukeltaa” suoraan raskaan tangon alle. Siinä on omat riskinsä…

On huvittavaa huomata, että jokaisen koulutusviikonlopun jälkeen olen väistämättä halunnut muokata omaa harjoitusohjelmaani johonkin suuntaan. Aina tulee jotain uutta, jonka haluan viedä käytäntöön heti ja, jossa haluan kehittyä. Tällä kertaa painonnosto antoi paljon uusia ideoita, joita lähden jalostamaan omiin treeneihini. En välttämättä ota suoranaisesti tempausta treeneihin mukaan (vielä), mutta haluan kehittyä siinä!

Haasteet ja monipuolisuus viehättävät.

0 0 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix