Vastustuskyky ja sen kehittäminen


Kaupallinen yhteistyö: Actimel

Herätys 5.59, mutta en mieti kahta kertaa, kun kysytään haluanko osallistua aamutreeniin, jonka Piia Pajunen vetää ja sen jälkeen on vielä luvassa aamupala. Unenmäärä ehkä jäi tunnilla tai kahdella liian lyhyeksi, mutta tällä kertaa pyhästä kolminaisuudesta treeni/ravinto/lepo, kaksi kolmesta täyttyy – let’s go with it! Piian lupaama loikkatreeni ehkä hieman pelottaa, koska viimeisimmästä on aikaa noin 4 vuotta, mutta ehdottomasti haluan kokeilla sitä. Plus, kaikki ruoka mitä ei itse joudu valmistamaan otetaan avosylin vastaan.

Ennen varsinaista treeniosiota Olli Ilander kertoi ravitsemuksen ja liikunnan merkityksestä vastustuskykyyn. Mikä on varsin ajankohtainen aihe vuoden ympäri, mutta erityisesti syksyllä sekä talven lähestyessä, kun kelit muuttuvat kylmemmiksi ja nilkkasukat on pikkuhiljaa syytä vaihtaa villasukkiin.

Hyvinvointi

Hyvinvointi
Kuvat: Dan Gustafsson Photography

Vastustuskyvyn merkitys

Vastustuskyky on monen tekijän summa, ja vaikka geeneihisi et pysty vaikuttamaan, niin arjen pieniin valintoihin pystyt. Kun oikeat pienet valinnat kasautuvat yhdessä suuremmaksi kokonaisuudeksi, voidaan aikaan saada ”vedenpitävä” lopputulos tai ainakin vettä hylkivä. Nyt puhutaan vastustuskyvystä. Jos vastustuskyky pettää, johtaa se sairastumiseen, esimerkiksi flunssaan.

Miten omaa vastustuskykyään voi auttaa? Vedetään tähän taas mukaan pyhä kolminaisuus: harrastamalla säännöllisesti tarpeeksi kuormittavaa liikuntaa, lepäämällä riittävästi ja noudattamalla monipuolista sekä terveellistä ruokavaliota.

Sellainen huomio tässä kohtaa, että nykyään tulee liian usein vastaan yksilöitä, jotka treenaavat aivan liian paljon, oman palautusmiskykynsä ulkopuolella. Kohta ollaan kierteessä, jossa elimistö ei pysty palautumaan sille annetuista ärsykkeistä ja sairastuminen on taattu. Ja, kun liialliseen treenimäärään yhdistetään vielä riittämätön ravinto, ollaan sellaisessa tilanteessa, jossa vastustuskyky laskee – silloin vaaditaan enemmän ja vähemmän muutoksia toiseen suuntaan… Don’t do that to yourself.

Vastustuskyvyn edistäminen ravitsemuksella

Kaikkein tärkeintä vastustuskyvyn kannalta on monipuolinen ravitsemus ja laadukkaiden ravintoaineiden käyttö. Syö tarpeeksi (proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat), kiinnitä huomiota riittävään energian saantiin, nauti tarpeeksi kuitupitoista ruokaa ja, koska pohjoisessa sekä pimeässä Suomessa asumme, varmista D-vitamiinin saanti.

Vastustuskykyä edistää myös probiootti- ja probioottisia maitohappobakteereja sisältävien tuotteiden käyttö. Danone on tehnyt aiheesta yli 30 vuotta tutkimustyötä ja Actimel -juomat, sisältävät noin 10 000 000 000 (kyllä, miljardeja) maitohappobakteeria sekä samalla D- ja B6-vitamiineja. Sanotaan, että 70 % ihmisen vastuskyvystä sijaitsee suolistossa ja edellä mainitut asiat edistävät vatsan hyvinvointia.

Hyvinvointi

Hyvinvointi on valintojen kokonaisuus

Ne pienet päivittäiset valinnat. Niiden avulla pystyt huolehtimaan kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista pitkällä tähtäimellä. Kun niistä tehdään rutiineja, edesauttavat ne jaksamista, sekä fyysisesti, että psyykkisesti. Se ei riitä, jos ulkoisesti näyttää siltä, että kaikki on kunnossa. On sen tunnuttava siltä myös sisäisesti. Vasta silloin voidaan tehdä yhteenvedon yhteydessä johtopäätös siitä, kuinka oikeasti voit. Hyvinvointi ennen kaikkea.

Pienikin päivittäinen valinta saattaa saada aikaan merkittävän vaikutuksen.


Actimeliin voit tustustua enemmän somen puolella:
Facebook | Actimelsuomi 

Instagram | Actimelfi

0 0 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix