Harjoittelua Varten Tarvitaan Tarpeeksi Vahva Tarkoitus


Tarvitset kipinän. Tarvitset tavoitteen. Tarvitset selkeän päämäärän…

Tästä aiheesta olen kirjoittanut lukemattomia kertoja ja todennäköisesti tulen kirjoittamaan vielä jatkossakin monta kertaa. Mutta tämä on aihe, joka jokaisen kannattaa sisäistää ja tehdä itselleen selväksi. Puhutaan aiheesta harjoittelun näkökulmasta, vaikka sama pätee oikeastaan jokaisella elämän osa-alueella. Tarvitset selkeän tavoitteen, jos aiot saavuttaa jotain. Harjoittelulla pitää aina olla jokin selkeä tarkoitus. Tarkoitus jonka olet itse asettanut – mielellään sellainen jolla on sinulle jollain tasolla syvempi merkitys.

Selvä tavoite

Jokaisen on henkilökohtaisesti asetettava se. On tavoitteena sitten päästä pelastusopistoon, erikoisjoukkoihin, poliisikouluun, pudottaa painokiloja, karistaa senttimetrejä vyötäröltä tai kasvattaa lihasmassaa. Kaikki edellä mainituista hyviä tavoitteita, joihin varmasti voidaan sitoa mukaan myös syvempi tarkoitus. Harjoittelun suhteen hyvä tavoite on sellainen jota pystytään jollain keinolla mittaamaan tai seuraamaan. Esimerkiksi erilaisiin koulutuksiin hakeminen on tavoitteen asettamisen kannalta äärimmäisen hyvä, koska yleensä tiedetään jo valmiiksi minkälaisia vaatimuksia koulutukseen pääsemiseen on.

Googlettamalla löydetään vaatimukset muun muassa poliisien koulutusohjelmaan (Polamk) tai erikoisrajajääkärien valintakokeisiin. Tiedät valmiiksi mitä tulevan pitää ja pystyt valmistautumaan siihen. Tätä kautta on helppo seurata omia tuloksiaan tavoitteita kohti, valintakokeille on asetettu selvä päivämäärä milloin pitäisi olla iskussa – pystyt harjoittelun perusteella sanomaan saatko kuntotesteissä 10 leuanvetoa vai et. Jokainen tavoite kannattaa joka tapauksessa pitää jollain keinolla seurattavissa.

Onko tavoitteesi tarpeeksi selvästi asetettu? Senttimetrejä voidaan mitata, lihasmassan kasvua voidaan seurata ja harjoittelun puolesta tuloksia pystytään kirjaamaan ylös.

Kun tavoite on asetettu onnistuneesti, on seuraavan kysymyksen aika: ”Miksi haluan saavuttaa juuri tämän tavoitteen?” Kysymys on erittäin tärkeä, sillä jos tavoite asetetaan ilman syvempää tarkoitusta saattaa se sen takia jäädä hyvin todennäköisesti saavuttamatta. Kukapa ei haluaisi laihtua ja/tai saada lihasmassaa? Yksinkertaisia ja hyviä tavoitteita, mutta miksi haluan saavuttaa juuri tämän asian? 

Tarpeeksi vahva tarkoitus

Painostusta saattaa tulla joka puolelta. Vanhemmilta, mies- tai naisystävältä, kaveripiiristä ja sosiaalisesta mediasta. ”Sinun pitäisi laihduttaa…”, ”Haluaisin näyttää Kim Kardashianilta.” tai ”Löysin uuden ruokavalion ja sain sitä kautta elämäniloni takaisin – kokeile sinäkin!” Paineet kasautuvat vähitellen ja kohta paine on sietämätön, päätät tehdä asialle jotain. Lähdet lenkille, menet salille ja muutat radikaalisti ruokavaliotasi.

Kaikki tuntuu menevän oikein mukavasti (seuraavat kolme päivää tai jopa viikon ajan, ehkä kuukauden). Into kuitenkin laantuu, sinua ei oikeastaan koskaan kiinnostanut koko projekti. Tavoitteena oli laihtua 10 kiloa, mutta minkä takia? Tässä tapauksessa ulkoisten paineiden takia. Ehkä halusit sitä vähän myös itse, mutta et kuitenkaan tarpeeksi – harjoittelulle ei ollut riittävän vahvaa tarkoitusta. Ulkoisten tekijöiden miellyttäminen harvoin tekee ketään onnelliseksi, muutoksiin tarvitaan sisäinen kipinä.

Asetetaan sama tavoite uudestaan, hieman eri valossa: ”Haluan laihduttaa 10 kiloa.”, hyvä tavoite, se on mitattavissa. Kysymys kuitenkin kuuluu, miksi haluat saavuttaa sen? Unohdetaan sohvalla makaava mieshenkilö ja ystävien mielipiteet tässä vaiheessa, katsotaan ensin sisäänpäin.

tarkoitus

Esimerkki miksi, sisäinen vuoropuhelu: ”Tiedän olevani ylipainoinen, polviini koskee sekä alaselkääni sattuu ja uskon sen johtuvan ylimääräisistä painokiloistani. Jos saisin 10 kiloa tiputettua painoa, pääsisin todennäköisesti eroon kivuistani ja pystyisin osallistumaan sen ansiosta taas lasteni kanssa leikkimiseen. Pystyin tekemään niin aiemmin, mutten enää. Se olisi aivan mahtavaa, nautin siitä suuresti silloin vuosia takaperin…

Hatusta heitetty ja hieman kärjistetty esimerkki, mutta uskon, että tilanne saattaa olla ikävän monessa perheessä nykypäivänä tämänkaltainen. Nyt tavoitteen takana on astetta syvempi tarkoitus – ei pelkästään ulkoinen, vaan itse asetettu, todella merkittävä tarkoitus. 

Tavoitteet ovat hyviä, mutta ilman todellista tarkoitusta
ne jäävät ikävän usein vain tavoitteiksi.

5 2 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix