Sykkeen Nostoa ja Kahvakuulaharjoittelua | 3. PT Viikonloppu


Yhteistyössä: PTAkatemia

3. PT viikonloppu johon osallistuin, aiheena kestävyysharjoittelu, testaaminen, seuranta sekä juoksu. Oikeastaan kyseessä on jo 4. viikonloppu, mutta minulta jäi viimeisin koulutusviikonloppu välistä, koska olin Nordic Fitness Expoilla. Onneksi ohi menneen koulutusviikonlopun pystyy korvaamaan seuraavan kurssin mukana, eli ravitsemus osio on edessä sitten keväällä 2018! 

Todella mielenkiintoinen ja hauska viikonloppu oli taas kyseessä, kuten aikaisemmat päivätkin (1 & 2). Keskityttiin muun muassa aerobiseen- ja kahvakuulaharjoitteluun sekä harrastettiin sykkeen nostoa. Lähestyttiin samalla asiakkaiden kuntotason testaamista erilaisin liikkein ja tavoin. Sivuutettiin fysioterapia opintojen aikana sisäistettyjä asioita, koska yksi valmentajista sattuu olemaan fysioterapeutti. Kiinnostavaa kerrata ja soveltaa näitä keinoja myös tämän koulutuksen sisällä.

Aerobinen harjoittelu 

Kaikkien pitäisi sisällyttää aerobista harjoittelua arkeen, sitä ei voi korostaa liikaa. Hengitys- ja verenkiertoelimistö voivat hyvin, kun sitä rasittaa jossain muuallakin kuin vain penkkipunnerrusta tehdessä, esimerkiksi porrastreenit ovat kova sana. Keskityimme viikonlopun aikana erityisesti juoksutekniikkaan. Ensin juoksimme käytävää pitkin ihan oman varman tyylin mukaan, sen jälkeen luennointiin juoksutekniikasta ja askelluksesta, jonka jälkeen kävimme juoksemassa käytävää pitkin uudestaan. Kaikki suoritukset kuvattiin. Askel nimittäin muuttui aivan jokaisella parempaan suuntaan jo lyhyen preppauksen jälkeen.

Juoksu kuitenkin on yksi ihmisen perusliikemuodoista, mutta harva oikeasti osaa sitä tehdä taloudellisesti (en osaa kunnolla minäkään, vaikka teknisesti tiedän, kuinka suorituksen pitäisi mennä). Välttämättä 10 kilometrin lenkki ei ole parempi kuin 3 kilometrin – voimakas kanta-askel esimerkiksi rasittaa jalan rakenteita täysin turhaan.

Sykkeen nostoa

Kahvakuulaharjoittelua ja sykkeen nostoa

Laji johon olen viimeisen vuoden aikana kovin kiintynyt. Mahtavaa päästä oppimaan aiheesta enemmän. Useissa treeneissäni olen pyrkinyt hyödyntämään kahvakuulia mahdollisimman paljon. Ne ovat loistava treeniväline, harvat liikkeet ovat yhtä monipuolisia kuin etuheilautus tai turkkilainen ylösnousu kahvakuulalla.

Kävimme kädestä pitäen, vaihe vaiheelta läpi kuinka perinteisimmät kahvakuulaliikkeet kuuluu tehdä. Olen itse hionut viimeisten kuukausien aikana turkkilaista ylösnousua oma-aloitteisesti ja varmasti pidän sen ohjelmissa mukana jatkossa aina. Oli hienoa saada liikkeestä kunnollinen, yksityiskohtainen opastus. Aina on pieniä asioita, joihin ei ole välttämättä kiinnittänyt yksin huomiota.

Sykkeen Nostoa

Puikoilla syöminen on sitten tarina erikseen.

Lauantaipäivän lopuksi vedimme kunnon syketreeniä asteittain: 50-60% > 60-70% > 70-80% > 80-90%. On mielenkiintoista huomata kuinka pienellä liikkeen nopeudella tai suoritustekniikan muutoksella saadaan syke nousemaan. 50% syke vastaa lähes tulkoon kävelyvauhtia monilla, mutta 70% syke saattaa vaatia jo huomattavasti vauhdikkaampaa liikettä. Kuka on tottunut mihinkin! Sykkeen nostoa on syytä joka tapauksessa harrastaa.

Sunnuntain viimeinen osio oli maksimivoiman testaamista, ensin kunnon lämmittely ja nousu kohti maksimi kuormia. Itse en kokeile ”maksimeita” juuri ikinä, mutta kerran kun sitä käsketään. Vaihtoehtoina meille miespuolisille annettiin maastaveto tai leuanveto. Päivän viimeinen osio. Välttämättä, ei aivan parhaassa maastaveto iskussa nyt olla. Pull-up it is. Paras veto – pitkien lämmittely sarjojen jälkeen oli 55 kg lisäpainoilla. Eli 95 kg + 55 kg, täytyy olla tulokseen tyytyväinen.

Terve ja toimiva keho tähtäimessä, joten jatkossa enemmän aerobista harjoittelua ja kahvakuulatreeniä! Isot moninivelliikkeet kunniaan.

NOTE TO SELF: Opettele juoksemaan oikein. Juoksemaan oppii vain juoksemalla.

Usein kannattaa miettiä laatua, määrän sijaan.

0 0 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix