Silmissä Sumeni ja Painot Tippuivat Käsistä


”Silmissä sumeni… Mitä juuri äsken tapahtui..?!”
”Se oli nimittäin hyvin lähellä ettei käynyt sen pahemmin.”

Tein kuntosalilla pystypunnerrusta vapaalla tangolla. Tangossa oli ainoastaan 45 kiloa, jonka ei pitäisi minulle painona olla mitenkään ylitsepääsemätön. Tein jo aikaisemmin yhden sarjan samalla painomäärällä. Tällä toisella sarjalla tapahtui jotain, mitä ei koskaan aikaisemmin ole tapahtunut.

Sarjan toisen toiston aikana silmissä sumeni ikään kuin kova ”sävähdys” olisi mennyt koko vartaloni lävitse, käsistä katosi voima kokonaan, jouduin ottamaan pari harha-askelta, kuorma tippui rinnan päälle ja siitä lattialle. Mihinkään ei koskenut, missään ei ollut kipua koko tapahtumaketjun aikana. Sykkeeni ei noussut, mutta keho kuitenkin tärisi kauttaaltaan. Korvissa soi ja olo oli vähintäänkin kummallinen…

Palatessani taas tähän maailmaan, tarkastin nopeasti koskeeko mihinkään, onko tuntopuutoksia, näkyykö esimerkiksi verenpurkaumia päälle päin? Ei mitään. Ei yhtikäs mitään. Ulkoisesti kaikki kunnossa, myös tasapaino pysyy kasassa, päässä silti tuntuu oudolta. Mitä juuri äsken oli tapahtunut? En tosiaan tiedä, mutta aion ottaa selvää ja aion pitää siitä huolen, ettei niin tule tapahtumaan enää.

Istuin alas – oli onni ettei kuorma ollut suoraan yläpuolellani, koska siinä olisi voinut käydä todella huonosti. Pahimmassa tapauksessa niskasta välilevy kasaan ja neliraajahalvaus. Pistää miettimään.

Mitä tapahtui?

Laitoin treenin kerrasta poikki. En ota minkäänlaista riskiä, että olisi sattunut jotain pahempaa, eikä tiedottomuudessa ole mukava elää. Istuin vielä hetken autossa ja kuulostelin fiiliksiä. Kaikki tuntui olevan OK. Sitten selvittämään asiaa.

Kyselin heti kavereilta, että mikä on heidän ideologiansa tapahtuman takana, koska lähes valmiina fysioterapeutteina kyseinen asia kuitenkin saattaa liipata hyvinkin läheltä toimenkuvaamme. Diagnoosina oli loppujen lopuksi hetkellinen hapen puute, kun verenkierto jostain syystä aivoihin estyy. 

silmissä sumeni

Silmissä sumeni

Miettiessäni asiaa, diagnoosimme alkoi kuulostamaan loogiselta. Istuin hetken ennen suorittusta, nousin nopeasti ylös (verenpaine). Vedin syvään henkeä, tartuin tankoon ja aloin punnertaa. En ottanut happea ensimmäisen toiston jälkeen, kun aloin työntämään toista toistoa ylös ja sitten jotain tapahtui. Ikään kuin hetkellinen tajunnan menetys.

Käytännössä pysyin tajuissani, ainakin pystyssä. Kaikki kirjaimellisesti tapahtui salaman nopeasti. Google tiesi kertoa, että pyörtymisestä tai tajunnan menetyksestä käytetään hienoa termiä ”synkopee”, joka pohjautuu kreikan kielestä ja tarkoittaa ”äkillistä keskeytymistä”. Ilmiössä verenvirtaus aivoihin estyy hetkellisesti. 

Google-lääkärinä lukitsen tämän diagnoosin, koska se kuulostaa täysin oikealta. Verenpaineeni nousi istumasta seisomaan noustessa, kaulan alueella oli kova paine johtuen pystypunnerruksen asennosta ja happea toisen toiston aikana oli käytössä hyvin rajallisesti. Ilmeisesti jo 3-5 sekunnin verenvirtauksen estyminen aivoihin pystyy saamaan ne hetkellisesti pois pelistä. 

Ensimmäinen ja viimeinen kerta

Uskon vahvasti tietäväni nyt, mitä kyseisen tapahtumaketjun aikana on tapahtunut. Tällaista asiaa en vain päästä valumaan sormien ohi. On pakko selvittää fysiologinen syy kaiken takana, koska näin ei ole koskaan aikaisemmin käynyt. Ei minulle. En halua uskoa, että taustalle olisi minkäänlaisia sydänperäisiä oireita, tuskin. Sydän on täysin kunnossa.

Haluan kuitenkin varmistua siitä, ettei näin tule käymään enää ikinä. Lopputulema olisi saattanut olla pahimmassa tapauksessa oikeasti todella ikävä, jos niin olisi ennalta päätetty. Jatkossa pidän huolen siitä, että hengitys kulkee joka toistolla, varsinkin hieman isommissa liikkeissä ja koko sydän on muutenkin mukana tekemisessä. 

Kaikki kunnossa.


Uudesta harjoitusohjelmasta puhun kolmannessa Youtube-videossani. Tutustu sen ideologiaan! Ja pyydän, että laittaisit kanavani seurantaan, ettei aivan yksin tarvitse kameralle aina jutella. 🙂

0 0 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix