Ruoka-aineallergiat Antavat Vaihtoehtoja

ruoka-aineallergiat

Yhteistyössä: Foodin

Satun olemaan allerginen monelle erilaiselle, hyödylliselle ja terveelliselle ruoka-aineelle. Kaikki ruoka-aineallergiat johtuvat koivun siitepölyallergiasta, joka minulla on ollut aina. En voi esimerkiksi syödä omenaa, päärynää, raakaa porkkanaa, pähkinöitä tai manteleita. Toisaalta allergioita ei onneksi ole loppujen lopuksi paljon, sillä voisin olla siitepölyallergian takia allerginen myös monelle muulle ruoka-aineelle, kuten tomaatille, viinirypäleille, ananakselle tai paprikalle. Allergia on vaivannut lapsesta asti ja osaan jo helposti vältellä allergisoivia ruoka-aineita, mutta välillä kuitenkin miettii, että kuinka mukava olisi syödä esimerkiksi pähkinöitä – niitä terveellisiä superfoodeja, joita kaikki nykyään nauttivat. Nutellaa kaikkialla, mistä jäänkään paitsi?

Ruoka-aineallergiat ja kokemukset

Kaksi kertaa olen käynyt hakemassa vauhtia terveyskeskuksen puolelta (kerrat, joista olen kuullut), kun ruoka-aineallergiat ovat aiheuttaneet kurkkuni turpoamisen. Ensimmäisellä kerralla vein lapsena pähkinöitä oraville ja tietysti mussutin niitä suoraan pussista myös itse. Hengenahdistus alkoi ja kiireesti oli riennettävä terveyskeskukseen hakemaan lisää happea. Toisella kerralla kokeilin riskillä porkkanaraastetta, ihan vain kokeillakseni pystyisinkö jo syömään sitä. Hyväähän se oli ja monta haarukallista kerkesin syömään ennen kuin hirveä kutina ja hengen pihinä alkoivat. Ääneni alkoi kuulostamaan kirjaimellisesti Aku Ankkamaiselta ja äidin oli vietävä minut taas terveyskeskukseen. Äiti luuli ensin, että pelleilen, koska ääni oli niin huvittava, mutta ei. Adrenaliinipiikki (tai joku vastaava) suoraan pakaraan ja alkoi taas henki kulkemaan. Muutama päivä piti hieman ontua, koska pistokohta kipeytyi sen verran…

En taida enää kokeilla allergisoivia ruoka-aineita edes huvikseni. Pystyn elämään ilman niitäkin, vaikka mielelläni pähkinät ottaisin monestakin syystä ruokavaliooni mukaan. Ruoka-aineallergiat voivat aiheuttaa herkästi jopa hengenvaarallisia tiloja, vähäisissäkin määrissä nautittuna ja ne saattavat hankaloittaa elämää huomattavasti. Niiden kanssa kuitenkin on pakko oppia elämään. Onneksi nykyään on hirveä määrä erilaisia vaihtoehtoja ruoka-aineille. Toiset joutuvat valitsemaan laktoosittoman tai gluteenittoman vaihtoehdon lapsesta asti. Joku taas valitsee vegaanisen ruokavalion ja seuraava kiertää hiilihydraatit kaukaa. Oli tilanne mikä tahansa, niin vaihtoehtoja on aina tarjolla.

Vaihtoehtoiset ruoka-aineet

Ruokatottumukset ovat usein melko rajoittuneet tiettyihin ruokavalintoihin. Peruna on hyvää ja niin edelleen, mutta esimerkiksi Biohakkerin Käsikirja tiesi kertoa, että maailmassa on suunnilleen 50 000 erilaista syötävää kasvia, joista 15 käytetyintä vastaa noin 90 % ihmisten energiankulutuksesta. Ja perunaa tuotetaan ”ainoastaan” 314 miljoona tonnia vuodessa, kun maissia tuotetaan 823 tonnia. Maissi on kaikista tuotetuin viljelykasvi ja sen jälkeen toista sijaa hallitsee vehnä ja aivan vehnän perässä tulee riisi (maailman tärkeimmät viljelykasvit vuonna 2008). Vaihtoehtoja sopii todenteolla joskus miettiä tarkemmin.

Itse olen löytänyt pähkinäallergian tilalle paljon erilaisia siemeniä. Käytän esimerkiksi auringonkukansiemeniä, pellavansiemeniä, kurpitsansiemeniä, chia-siemeniä sekä hampunsiemeniä. Siemenet ovat omanlaisensa superruoka. Kuten pähkinät, myös siemenet sisältävät muun muassa proteiinia, terveellisiä rasvoja, antioksidantteja, kuitua ja kalsiumia. Siemeniä voi käyttää hyvin monipuolisesti: välipaloina, smoothieissa, erilaisissa salaateissa ja ruoan lisukkeina, tai vaikka leivonnassa!

ruoka-aineallergiat

Ruoka-aineallergiat avaavat silmiä ja tarjoavat uusia vaihtoehtoja.


Foodin on suomalainen perheyritys, joka on maahantuonut ja valmistanut luomaelintarvikkeita vuodesta 2009. Heidän laajaan ja laadukkaaseen valikoimaan voi tutustua osoitteessa: Foodin.fi

0 0 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix