Ravintovalmentaja


Yhteistyössä: PTAkatemia

PT-koulutuksen 6/8 koulutusviikonloppu. Tämä viikonloppu jäi minulta välistä viime vuoden puolella, koska olin ulkomailla. Eli kävin kyseisen koulutusviikonlopun seuraavan aloittavan ryhmän kanssa. Viikonlopun pääaiheena oli ravitsemus sekä ravintovalmennus, sivuutimme myös hieman rentoutumiseen ja motivaatioon liittyviä aiheita. Tämä viikonloppu on kaikista kahdeksasta ainoa 3-päiväinen. Perjantaista sunnuntaihin tiivistä asioiden läpikäyntiä luentojen, ryhmätehtävien ja muutaman rentoutumisharjoituksen sekä joogan merkeissä.

Jätän tässä kirjoituksessa käsittelemättä rentoutumisharjoitukset ja joogan, olen kirjoittanut molemmista aiheista lyhyen ajan sisällä (Meditaatio ja Flow Jooga), siispä siirryn suoraan ravitsemuksen ja ravintovalmennuksen pariin.

Minustako ravintovalmentaja?

Aloitin oman taipaleeni kuntosalimaailmassa 15-16-vuotiaana enkä silloin tiennyt ravitsemuksesta yhtään mitään. Vuodet kuluivat. Treenaamisesta tuli yhä tärkeämpää. Myöhemmin 18-vuotiaana aloin ymmärtämään paremmin kuinka merkittävää roolia ravitsemus näytteli, jos oikeasti aioin saada lihasmassaa (sitä halusin). En silti tiennyt ravitsemuksesta oikeastaan sen syvemmin yhtään mitään… Tiedostin, että saamme energiaa proteiineista, hiilihydraateista ja rasvasta. Ymmärsin sen, että jos haluan saada elopainoani korkeammalle, tulee minun syödä vuorokaudessa enemmän kaloreita kuin kulutan. Siinä lähtökohdat.

Kiinnostuin yhä enemmän ravitsemuksesta ja sen merkityksestä. Aloin lukemaan kirjoja, internet artikkeleita, blogeja ja katsomaan joka päivä Youtube videoita jotka käsittelivät kyseistä aihetta tavalla tai toisella. Keräsin tietoa kaikkialta ja halusin oppia koko ajan enemmän. Tein sitä itseni takia ja yritin kokeilla kaikkea mahdollista jolla saattaisin saada lisää lihasmassaa. Tietenkin aloitin silloin väärästä suunnasta ottamalla heti käyttöön erilaisia lisäravinteita – niitähän kaikki isot pojat käyttivät. Söin tietysti myös enemmän tavallista ruokaa, mutta sitä olisi silloin pitänyt syödä huomattavasti sitäkin enemmän ja unohtaa lisäravinteiden käyttö kokonaan, koska turvauduin liikaa niiden ”lupaamiin” hyötyihin. Typerää, mutta opettavaista. Enhän minä millään jauheilla kasvanut…

Jatkuvaa uuden sisäistämistä

Siitä on noin 7 vuotta, kun ensimmäisen kerran avasin kirjan joka käsitteli jollain tavalla ravitsemusta. Aloin soveltaa oppimaani tietoa itseeni, eikä minulla ensimmäisten 4 vuoden aikana ollut aikomustakaan, että pystyisin neuvomaan ketään muuta näissä asioissa – enhän tiennyt vielä mitään. Tavat rutinoituivat ja tietomäärä kasvoi vähitellen. Aloin laskemaan kaloreita ja kuljettamaan mukanani eväitä sekä Tupperware-kippoja täynnä erilaisia aterioita. Minusta oli yksinkertaisesti mukavaa tietää mitä söin ja minkä verran. En tehnyt siitä sen suurempaa numeroa missään vaiheessa, mutta ihmiset kiinnostuivat touhuistani, koska eihän sellainen käyttäytyminen ollut ”normaalia”. En ollut urheilija, eikä minulla ollut minkäänlaisia kisatavoitteita – ei nyt, eikä koskaan ollutkaan. Miksi siis tein sitä?

Se oli jo osa minua ja vain yksinkertaisesti pidin siitä, that’s it. Se oli tapa jolla pystyin jollain tavalla analysoimaan ja seuraamaan omia tuloksiani kuntosalin puolella. Mitä enemmän luin ja opin aiheesta, sitä enemmän avarsin omaa lähestymistapaani ravitsemusta kohtaan. Ravitsemus ei ollut enää pelkästään päivittäisen kalori- ja proteiini tarpeen täyttämistä. Kokeilin kaikenlaista, esimerkiksi hiilihydraattien syklittelyä, korkeampi kalorisia päiviä, ”cheat päiviä”, tankkaamista, korkea ja matala rasvaisia päiviä sekä puhtaasti ketogeenista ruokavaliota, jossa elimistö käytännössä käyttää pääsääntöisenä energianlähteenään rasvoja hiilihydraattien sijasta.

Kokeile itse

Kukaan ei ole koskaan kertonut mitä minun kuuluisi tai kannattaisi tehdä, kaikki on ollut itseohjautuvaa ja omasta mielenkiinnosta lähtevää. Olen ottanut selvää asioista ja kokeillut kaikkea mikä edes vähän kuulostaa järkeen käyvältä. Elämä ja empiiriset kokeilut ovat ohjanneet ajatusmaailmaani moneen suuntaan – mitään yhtä ja oikeaa tyylisuuntaa tai ”dieettiä” en ole löytänyt, enkä usko koskaan löytäväni (Lue: Dieetistä dieettiin vai pysyvä elämäntapa?). Moni asia voi toimia, kun se vain toteutetaan järkevästi!

Olen hyvin avoin kaikkien ruokavalioiden ja ravitsemukseen liittyvien ajatusten suhteen, mutta samalla hyvin skeptinen. Yhtä ainutta totuutta monesta asiasta on vaikea löytää.

Yksi uskoo vegaanisen ruokavalion voimaan, toinen polkee maitotuotteet maanrakoon ja kolmas välttelee hiilihydraatteja henkeen sekä vereen. Näihin valintoihin saattaa vaikuttaa lukematon määrä asioita, ehkä henkilön sen hetkinen tietomäärä, arvot, uskomukset, kokemukset, kasvatus tai allergiat. Kuka tietää?

Henkilökohtaisesti en lähde suosittelemaan esimerkiksi puhtaasti ketogeenista ruokavaliota suoranaisesti kenellekään, vaikka itse pidin kovasti sellaisen noudattamisesta. Totuus on, että ainoastaan hyvin hyvin harva ihminen pystyisi noudattamaan sellaista ruokavaliota pidempiä aikoja. Se vaatii muun muassa perehtyneisyyttä, oman kropan viestien tuntemista sekä paljon itsekuria. Kuitenkin poimin kokemuksien pohjalta omaan työkalupakkiini ketogeenisen ruokavalion hyvät puolet joita jokainen voi hyödyntää.

Monipuolinen ja terveellinen ravitsemus ei ole rakettitiedettä, vaikka sen syvempi ymmärtäminen voi helposti siltä kuulostaa. Ravitsemus on osa-alue jota pystyy aina viemään pidemmälle ja todennäköisesti yksi elinikä on aivan liian lyhyt aika sen kokonaisvaltaiseen ymmärtämiseen.

Ravintovalmentaja

Ravintovalmentaja

Mutta miten tämä kaikki liittyy personal trainer koulutusviikonloppuun? Tajusin viikonlopun aikana sisäistäneeni ja oppineeni ravitsemuksesta paljon omin päin viimeisen 7 vuoden aikana. Oli mukavaa päästä jakamaan ajatuksia ja kuuntelemaan aiheeseen perehtyneiden ihmisten ajatusmaailmasta lisää. Esimerkiksi Jaakko Savolahti oli itselleni aivan uusi kasvo ja miehen koulutustyyli sekä persoona iskivät loistavasti. Olisin mielelläni kuunnellut Jaakon juttuja kauemminkin!

Minustako ravintovalmentaja? Se on hyvä kysymys. Yhden viikonlopun perusteella tuskin, mutta näiden 7 vuoden aikana kertyneiden itseopiskelu- sekä itsetutkistelu määrien ansiosta varmasti. Ravintovalmennus on käytännössä kokonaisuuden hahmottamista, rutiinien muodostamista ja vähemmän hyvien tapojen tai valintojen korvaamista hieman paremmilla. Jokainen asiakas on yksilö ja jokaista asiakasta tulee lähestyä sen mukaan.

Yhtä toimivaa kaavaa on hankala kehittää joka toimisi kaikilla. Ravitsemus on alue jossa erilaiset dieetit ja trendit nousevat vähän väliä pinnalle. Kokemukset ja tutkimustulokset ohjaavat ihmisten ajatusmaailmaa sen suhteen jatkuvasti. Sokeasti ei siis välttämättä kannata uskoa kaikkea mitä iltapäivälehdet tai naisten lehdet kirjoittavat – asioista on syytä ottaa itse selvää.

Terve skeptisyys on hyvästä.

0 0 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix