Ravinteet Joiden Saanti Kannattaa Turvata


Kaupallinen yhteistyö: Hyvinvoinnin Tavaratalo

Käsittelen tällä kertaa sellaisia mineraaleja ja vitamiineja, jotka suomalaisen usein kannattaa ottaa purkista. Tietysti myös itse käytän näitä kaikkia kolmea jokapäiväisessä arjessani (ravinteet ovat: D-vitamiini, Omega-3 & Magnesium).

Miksi toiset ravinteet kannattaa ottaa purkista?

Nykyään suosin vain hyvin harvoja vitamiineja, lisäravinteita, mineraaleja ja hivenaineita, koska suurin osa tarvitsemistamme ravinteista on yksinkertaista saada suoraan ravinnosta, kun vähän mietitään ensin, että mitä suuhun laitetaan. Täällä pohjoisessa Suomessa kuitenkin kannattaa ottaa ainakin D-vitamiinia lähes ympäri vuoden, koska aurinko ei vain yksinkertaisesti paista tarpeeksi. On myös muutamia muita ravinteita, joiden turvaamista kannattaa miettiä.

Tarkastelin Hyvinvoinnin Tavaratalon harkiten, vertailin hintoja ja tuotteiden sisältämiä ravintosisältöjä. Lopulta kolme tuotetta päätyivät ostoskoriin:

Puhdas+ | Kasviperäinen D3-vitamiini, 100 μg

Puhdas+ | Magnesiumsitraatti, 125 mg

Möller Tupla | Omega-3

Ravinteet

D-vitamiini

Moni varmasti tietää, että D-vitamiinia saadaan auringonvalosta, ihmiskeho pystyy tuottamaan sitä auringon säteilystä. Suomessa D-vitamiinia on myös lisätty esimerkiksi margariineihin ja maitoon. D-vitamiinilla on tutkitusti kattavia terveysvaikutuksia, aina sydän- ja verisuonitaudeista, syöpiin sekä diabetekseen. Puutosoireita ovat muun muassa masennus, väsymys ja lisääntynyt sairastelu. Puutostilat ovat erityisesti pimeiden vuodenaikojen aikana yleisiä, koska vietämme paljon aikaa sisätiloissa ja ulkona ollessamme peitämme paljaan ihon vaatekerroksilla – tällöin D-vitamiinia ei pääse muodostumaan riittävästi, vaikka aurinko paistaisikin. 

Suomen leveyspiireillä päivittäinen D-vitamiini suositus on 10 μg, joka on useiden lähteiden mukaan turhan matala. Joka tapauksessa sopiva määrä riippuu aina ihmisestä. Tarpeeseen vaikuttavat auringonvalon saamisen lisäksi esimerkiksi ikä, mahdolliset taudit, ruokavalio ja lihavuus. D-vitamiinia voi saada liikaa, vaikka riski on Suomessa matala. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että D-vitamiinilisät sisältävät erilaisia vahvuuksia ja sen saantia ei sovi liioitella. 

By the way! D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joten se kannattaa nauttia imeytymisen kannalta ruoan yhteydessä, esimerkiksi munakkaan kanssa (syökää keltuaiset, ne voidaan luetella kuuluvaksi superfoodeiksi – sisältävät paljon vitamiineja, myös D-vitamiinia itsessään). 

Ravinteet

Magnesium

Samoin kuin D-vitamiinin puutos, myös magnesiumin puutos on yllättävän yleinen. Magnesiumia suositellaan usein esimerkiksi suonenvetoihin ja lihaskramppeihin, eli sillä on lihaksia rentouttava vaikutus. Se on myös on hyväksi sydämen toiminnalle. Suurin osa magnesiumista sijaitsee luustossa, joten hampaat sekä luut kiittävät sen saannista myöhemmin – loput magnesiumista sijaitsevat pehmyt kudoksissa, erityisesti lihaksissa. Magnesiumia voidaan saada tarpeeksi monipuolisesta ravinnosta, kuten pähkinöistä, siemenistä, lihasta ja täysjyväviljasta.

Magnesiumin vaje saattaa vaikuttaa ihmiseen sekä fyysisesti, että psyykkisesti. Sen käyttö voi ennaltaehkäistä muun muassa: sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta, nivelrikkoa, migreeniä, suonenvetoja, erilaisia syöpiä sekä tulehdustiloja. Määrällisesti suositukset vaihtelevat iän, sukupuolen ja liikunnallisen aktiivisuuden mukaan (Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositus: miehet noin 350 mg ja naiset noin 280 mg vuorokaudessa).

Liikunta lisää magnesiumin tarvetta, koska sitä erittyy hien mukana. Allekirjoittanut käyttää magnesiumia treenien jälkeen sekä iltaisin, sen rauhoittavan vaikutuksen takia.

Ravinteet

Omega-3

Omega-3 rasvahapot ovat monityydyttyneitä rasvahappoja, jotka ovat ihmiselle välttämättömiä, koska niitä emme pysty itse tuottamaan. Omega-3 rasvahappoja voidaan saada muun muassa rypsiöljystä, kalasta (ravinteet talteen esim. lohesta, turskasta, silakasta tai makrillista), saksanpähkinöistä ja pellavansiemenistä. Omega-3 rasvahapot vaikuttavat muun muassa hormonien tuotantoon sekä solujen toimintaan, kuten niiden kasvamiseen, veren hyytymiseen sekä lihasten toimintaan. Suomen Sydänliiton Omega-3 suositus on noin 1,5 grammaa vuorokaudessa. 

Henkilökohtaisesti olen käyttänyt Omega-3 rasvahappoja päivittäin viimeisten 3-4 vuoden ajan. Opiskeluaikoina kala-aterioita ei tosiaan ole tullut tarpeeksi usein syötyä, vaikkei ruoan suhteen kuuluisikaan säästellä – lohta ei kuitenkaan ole raaskinut ostaa joka viikko. Aivan ehdoton lisäravinne hinta-hyöty-suhteen puolesta!

Ravinteet

Ravinteiden valinta

Näiden kolmen lisäksi käytän säännöllisesti myös monivitamiinilisiä. Yleensä ravinteita valitessani ja purkkien ravintosisältöjä lukiessani keskityn ensimmäisenä pitoisuuksiin. Haluan myös löytää sellaisia tuotteita, jotka ovat puhtaasti sitä itseään. Koska markkinat tarjoavat tuhansia tuotteita, on niihin moniin lisätty esimerkiksi kaikenlaisia ”ylimääräisiä” vitamiineja, että tuote myisi paremmin. Esimerkiksi jo näissä tuotteissa Möller Omega-3:een on lisätty D-vitamiinia, joten onko enää tarvetta erilliselle D-vitamiinilisälle? Kuulostaahan se hyvältä, jos purkki sisältää 10 erilaista vitamiinia ja 14 erilaista hivenainetta, mutta onko siinä oikeasti mitään järkeä? Suurin osa niistä pystytään saamaan monipuolisesta ja terveellisestä ravinnosta, joten käytännössä rahat menevät ”hukkaan”. 

Lisäravinteita ei ole syytä käyttää vain käyttämisen ilosta tai trendien takia. Ravinteet on kannattaa valita tarpeen mukaan. Perustele ensin itsellesi tarvitsetko todella kyseistä tuotetta ja miksi. Viimeistään verikokeiden kautta voidaan selvittää mahdolliset puutteet, jos omasta olosta on niitä vaikea tulkita – kuten hyvin usein on. Kuuntele kehon viestejä ja reagoi sen mukaan.

Terveyteen kannattaa sijoittaa.


Superfoodit netistä Suomen laajin valikoima superfoodeja, tarjoushinnoin Hyvinvoinnin Tavaratalosta!

0 0 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix