Personal Trainer -koulutus: sisältö ja kokemukset

Tähän artikkeliin on kasattu kaikki mitä Personal Trainer -koulutus pitää sisällään (opiskelijan näkökulma). Opiskelin Personal Traineriksi vuosina 2017-2018 ja olen sen jälkeen elättänyt itseni useamman vuoden Online valmentajana sekä fysioterapeuttina. Kirjoitin aikoinaan Personal Trainer opiskeluajoista yhteensä kahdeksan blogiartikkelia ja tein muutama videon koulutuksen keskeltä. Tähän artikkeliin on kasattu kaikki Personal Trainer koulutukseen liittyvä, jonka kävin Personal Trainer Akatemiassa.


(2017) Minulta on valehtelematta kysytty useammin kuin kymmenen kertaa, että miksen käy personal trainer -koulutusta? Persoonani ja taustani kuulemma sopisivat siihen työhön äärimmäisen hyvin. Olen myös tehnyt muille treeniohjelmia jo lukiosta lähtien, maksutta. En valehtele, jos sanon selailleeni erilaisia personal trainer -kursseja enemmän kuin kahdessa kädessä riittää sormia. Olen puhunut puhelimessa koulutuksen aloittamisesta noin viisi kertaa eri tahojen kanssa, mutta jokin on aina jarruttanut päätöstä koulutuksen aloittamisesta.

Nyt kuitenkin viimein tuli täydellisellä hetkellä tilaisuus jota olen odottanut. Jarno Härkönen otti minuun yhteyttä ja aloitan personal trainer -koulutuksen Personal Trainer Akatemian opeissa.

Miksi aloitan Personal Trainer -koulutuksen nyt?

Ensimmäinen kahdeksasta koulutusviikonlopusta alkaa jo 26.8. ja koulutuspaikkana toimii Helsinki. Aloitus ajankohta on itselleni vähintäänkin täydellinen, koska muutan Helsinkiin 1.9. työharjoittelun perässä. Fysioterapian opinnot ovat siinä pisteessä, että minulla ei ole enää yhtään lähituntia jäljellä Savonlinnassa tai kurssia käymättä, opinnäytetyön lisäksi, joten työharjoittelun ohessa pystyn tekemään paljon muutakin. Asun Helsingissä ainakin joulukuun loppuun, ellei elämä päätä kohdallani toisin. Eli Personal Trainer -koulutus on aivan vieressäni ainakin ensimmäisten 4. koulutusviikonlopun ajan. 

Samalla kurssi tarjoaa hyvän mahdollisuuden tutustua Helsinkiin paremmin sekä tavan luoda uusia kontakteja, sen alan parista joka minua on kiinnostanut suuresti viimeiset seitsemän vuotta ja, jonka parissa käytännössä vietän suurimman osan ”vapaa-ajastani”.

Personal Trainer -koulutus

Miksi Personal Trainer -koulutus?

Kuntosalimaailma on kirjaimellisesti tuonut minut elämässäni tähän pisteeseen, jossa nyt olen. Olen käynyt liikunnanohjauksen peruskurssin, johon sisältyi muun muassa kuntosaliohjaaja -kurssi. Olen koulutettu hieroja sekä urheiluhieroja ja 95%:sti valmis fysioterapeutti. Kaikkiin aikaisempiin koulutuksiin olen hakeutunut ainoastaan sen takia, että joskus löysin kuntosalin puolelta liikunnan ilon ja ensimmäistä kertaa intohimon jotain tervettä harrastusta kohtaan.

Miksen heti ensimmäisenä mennyt Personal Trainer -koulutukseen, jos tiesin, että nauttisin siitä alasta todennäköisesti hyvin paljon? Yksinkertaisesti en ollut henkisesti siihen valmis. En uskonut, että pystyisin tarjoamaan tuleville valmennattaville juurikaan mitään. Ennen liikunnanohjauksen peruskurssia olin harrastanut kuntosalilla käymistä ehkä kaksi vuotta. En siis käytännössä tiennyt mitään, eikä minulla ollut minkäänlaista aikaisempaa liikunnallista taustaa, jota olisin pystynyt hyödyntämään. Kyllä, innostuin liikunnasta oikeasti vasta noin 15-16-vuotiaana ja sillä tiellä olen vahvasti pysynyt sen jälkeen…

Olen aina jatkokoulutusten puolesta. Tapahtuvat ne sitten yksin kirjaston puolella, Youtube -videoiden avulla tai erilaisten koulutusten avulla. Henkilökohtaisesti ainakin pyrin olemaan jokaisella elämän osa-alueella parempi, niin fyysisesti kuin psyykkisesti ja suosittelen samaa kaikille käsi sydämellä. Personal Trainer -koulutukselta haen erityisesti uusia oppeja, uusia ihmisiä elämääni, uusia kokemuksia ja tietenkin haluan myös kerrata kaikkea aikaisemmin oppimaani rakastamani harrastuksen parissa.

Miksi PTAkatemia?

Personal trainer -koulutuksia tarjoaa Suomessa moni taho. Olen hyvin kriittinen sen suhteen minkälaiseen koulutukseen nykyään tulee lähdettyä mukaan ja mietin yleensä useammin kuin kaksi kertaa, että ollakko vai eikö olla? Aikaisempien koulutusten ja itse oppimani teoriatiedon sekä käytännön perusteella voin sanoa tietäväni alasta jo valmiiksi ”jonkin verran”, en siis todellakaan halua osallistua pelkälle kirjekurssille, joka ei todennäköisesti tarjoaisi minulle kovinkaan paljoa muuta kuin tittelin Certified Personal Trainer. Ei tittelillä ole tässä tapauksessa silloin mitään arvoa, jos koulutukseen on käyttänyt kallisarvoisia resursseja, kuten aikaa ja rahaa. 

Juttelin PTAkatemiassa kouluttavan Jarno Härkösen kanssa pitkän tovin puhelimessa ja tutustuin heidän sivustoonsa huolellisesti, ennen kuin tein minkäänlaisia johtopäätöksiä koulutuksesta. 

Erityisesti minua kiinnostaa tulevassa koulutuksessa se, että lähijaksojen aikana tullaan paneutumaan vahvasti käytäntöön ja suurin osa teoriapuolesta jää kotioloissa opiskeltavaksi. En missään nimessä haluaisi pelkkiä kalvosulkeisia joka viikonloppu. Sellaisilla on tullut istuttua paljon, eikä se tapa oppia palvele malttamattomaa sieluani. Tiedän, että opin kaikista parhaiten, kun pääsen tekemään itse! 

Kouluttajilla on monipuoliset ja erilaiset taustat, joka minua myös houkuttaa suuresti. Jokaisella on varmasti paljon uudenlaisia näkökulmia tarjottavana ja haluan oppia sekä sisäistää niistä näkökulmista kaikki tulevaisuuden työkalupakkiani varten. Koulutus tulee sisältämään muun muassa toiminnallista harjoittelua, liikkuvuuden kehittämistä ja mentaalisen puolen huomioimista valmennuksessa. Kaikki koulutuksen aiheet ovat hyvin lähellä sydäntäni ja tiedän jo nyt, että tulen nauttimaan koulutuksesta valtavasti!

Unelmia on syytä ruokkia säännöllisesti.

”Millainen Personal Trainer haluat olla?” | 1. PT viikonloppu

Aloitin Personal Trainer -koulutuksen ja ensimmäisen koulutusviikonlopun aikana selvisi, että kaikki odotukset kurssin suhteen ovat ylittymässä. Ryhmässä aloitti 12 opiskelijaa ja tietenkin jokaisen koulutuksen alussa tutustutaan hyvien käytöstapojen mukaisesti. Jokainen sai rauhassa kertoa oman tarinansa siitä, että minkä takia päätti hakeutua personal trainer kurssille. Kattavan esittäytymiskierroksen jälkeen heti seuraavana oli vuorossa suurieleisiä dynaamisia venytyksiä, jotka avasivat lihaksistoa hyvin kattavasti. Kävimme läpi kehon etu-, taka- ja sivulinjat monipuolisesti. Heti toimintaan, mahtavaa!

Millainen Personal Trainer

Tietotaito vakuuttaa

Venytykset olivat kaikkea muuta kuin vain staattisia pitoja, joka varmasti on kaikista yleisin venyttelyn muoto. Liikkeet vaativat samanaikaisesti koordinaatiota, tasapainoa, kehonhallintaa sekä hahmotuskykyä. Liikkeissä todella täytyi keskittyä. Ohjaus oli erinomaista kaikin puolin, alusta loppuun. Helposti lähestyttävää, miellyttävää, hauskaa ja yksilöllistä. Asiat perusteltiin hyvin ja kouluttajien tietotaito vakuutti.

Kuuntelijana ja oppijana olen hyvin avarakatseinen, silti kuitenkin kuuntelen asioita kriittisellä korvalla, erityisesti, koska kehonhuolto liittyy hyvin suurena osana ammatinkuvaani. En huomannut mitään asiavirheitä ja se luo luottavaisen tunteen kouluttajia sekä koulutusta kohtaan. Asioita ei käsitelty ympäripyöreästi tai jotain sinne päin, vaan niihin paneuduttiin kunnolla. Esimerkiksi käytettiin käsitteitä elevaatio” sekä ”depressio” lapaluun nostamisesta ja laskemisesta puhuttaessa. Ilmoille pääsi myös käsitteet ”protraktio” sekä ”retraktio”, jotka näkisin enemmän kuuluvaksi jopa lääkinnälliseen sanastoon. Puhutaan siis edelleen lapaluun liikesuunnista, protraktion tarkoittaessa lapaluun siirtymistä eteenpäin kohti kainaloa, kun retraktio tarkoittaa päinvastaista suuntaa.

Käsitteiden käyttö oli itselleni äärimmäisen positiivinen yllätys! Tuollaiset termit eivät todellakaan kuulu aivan jokaisen sanavarastoon. Toisena positiivisena yllätyksenä tuli ehdottomasti ohjauksen tarkkuus. Lähdimme voimistavien liikkeiden osalta liikkeelle lapaluun hallinnasta. Ei todellakaan mistään hauiskäännöstä tai penkkipunneruksesta.

Millainen Personal Trainer

Harjoittelu

Lapaluun hallinta näyttelee suurta roolia kaikessa mitä yläraajoilla teemme ja voisin väittää, että helposti valtaväestöllä on jonkinlaisia ongelmia lapatuen sekä lapaluun hallinnan kanssa. Myös allekirjoittaneella on hankaluuksia sen ylläpitämisessä, vaikka opiskelen fysioterapiaa ja olen tiedostanut asian useita vuosia, samalla yrittäen vaikuttaa siihen tosissani (yksinkertaisesta rakenteesta kaukana). Kouluttajat onnistuivat antamaan loistavia neuvoja lapaluun hallinnan kehittämiseen! Todella iso plussa koulutukselle sen suhteen, että lähdetään ensimmäisenä liikkeelle näinkin pienestä rakenteesta ja viedään tietotaitoa eteenpäin sen pohjalta. 

Lapaluun hallinnan kautta päästiin notkean aasinsillan kautta käsiksi leuanvetoihin ja punnerruksiin. Viikonlopun aikana keskityttiin myös kyykkyyn menemiseen, tosin vielä ilman lisäpainoa ja ihan hyvä niin, koska sekään ei välttämättä ole kaikille kovinkaan helppo liike. Pystytkö olemaan kyykyssä 10 minuuttia rennosti? 

Millainen Personal Trainer

Luentojen rentous

Tietenkin ohjelmaan kuuluu myös luentoja, koska ilman teoriatietoa on käytäntöön vaikea päästä kunnolla sisälle. Ja vaikka suurin osa teorian opiskelusta jääkin jokaisen opiskelijan omalle vastuulle, on mahtavaa kuunnella asiantuntijoiden ajatuksia erilaisista aiheista, kuten voimantuotosta ja harjoitustekniikoista. Vaikka henkilökohtaisesti opin yleensä paremmin tekemällä kuin kuuntelemalla tai lukemalla, niin on piristävää myös välillä istua alas ja vain kuunnella. Erityisesti koskien sellaista aihetta, joka on todella lähellä sydäntä. Harva kuitenkaan jaksaa roikkua koko päivää leuanvetotangossa. 

Mikä ”luennoista” teki myös erittäin hyviä oli vapaamuotoisuus. Luennon aikana istuttiin lattialla ja jokainen sai tehdä aivan mitä halusi, kunhan ei liikaa häirinnyt muiden keskittymistä tai opetusta. Venytteleminen ja renkaissa roikkuminen oli enemmän kuin suotavaa sekä myös maastaveto oli sallittua, kunhan ei liian kovalla volyymilla paiskoisi levytankoa tantereeseen. Aivan mahtava käytäntö, millainen pitäisi olla jokaisessa opinahjossa. 

Näillä luennoilla myös heräsi paljon hyvää keskustelua, koska jokainen on mukana kurssilla omasta halustaan ja puhtaasta mielenkiinnosta. Kaikki haluavat oppia lisää, kehittää itseään ja ammentaa tietotaitoaan. Ensimmäinen koulutusviikonloppu oli ehdottomasti pelkästään positiivinen kokemus ja enemmän kuin innolla odotan mitä tulevaisuus koulutuksen suhteen tuo tullessaan!

Kouluttautuminen on aina kotiinpäin.

Tekniikkaa ja tuhansia toistoja | 2. PT viikonloppu

Jo 2. koulutusviikonloppu Personal Trainer -koulutuksesta on takanapäin (2/8). Viikonloppuna käsittelimme lihaskunto- ja voimaharjoittelua. Edessä oli paljon perinteisiä sekä vähän erikoisempia tekniikoita. Perinteisinä liikkeinä tulivat muun muassa takakyykky, askelkyykky ja muutamia laitteita, kuten ylä-, ala- ja ristikkäistalja. Tekniikoita vietiin myös astetta haastavemmiksi.

Harvan kuntosalilla kävijän liikepankkiin kuuluvat esimerkiksi valakyykky tai bent press (alle punnerrus), jossa käytännössä punnerretaan levytangon alapuolelle tangon pysyessä paikallaan, henkilökohtaisesti en ole koskaan nähnyt kenenkään tekevän kyseistä liikettä, mutta aivan varmasti sisällytän sen jossain määrin omiin harjoituksiini! Äärimmäisen mielenkiintoinen liike. 

Tuhansia Toistoja
Tuhansia Toistoja

Perusliikemallien opettelu

Tällä kertaa viikonlopun ensimmäisenä päivänä olimme Optimal Performance kuntosalilla, joka myös painoittui enemmän toiminnalliseen harjoitteluun, mutta siellä myös oli laadukkaita laitteita, joihin tutustuimme. Toisena päivänä koulutus jatkui taas tutulla Movement Centerillä. Viikonlopun aikana tuli tehtyä satoja erilaisia kyykkyjen variaatioita: askel-, taka-, etu-, bulgarialainen- ja valakyykky. Iltaisin tiesi jotain tehneensä! Vaikka kuormat eivät nousseet suuriksi missään vaiheessa, mutta tekniikoiden kautta kroppaa haastettiin aivan uusilla tavoilla.

Perusliikemallien harjoittelun lisäksi, kuten kyykky, työntö ja veto, opettelimme myös esimerkiksi harjoitusohjelmien suunnittelua. Eli koko viikonloppu ei onneksi mennyt ainoastaan levytangon kanssa punnertaessa. Välillä on tosiaan hyvä antaa elimistölle aikaa palautua. Tekniikkakoulutus oli intensiivistä ja kädestä pitäen ohjattiin hyvin, että mihin kaikkeen sinun henkilökohtaisesti kannattaa kiinnittää huomiota. Pienryhmän takia kaikki varmasti saivat omakohtaisia neuvoja. 

Tuhansia Toistoja

Nautin suuresti siitä, että viikonloppu piti sisällään hyvin paljon käytäntöä. Jos pelkästään luennon kautta yritettäisiin opettaa, kuinka maastaveto tehdään, voisin kuvitella, että hyvin harva osaisi suorittaa kyseisen tehokkaan moninivelliikkeen liikerataa puhtaalla tekniikalla, kun ensimmäisen kerran nostaa tangon maasta. Liikkeitä lähestyttiin aina esimerkin kautta, mikä on mielestäni todella hyvä ja terve lähestymistapa oppimisen kannalta. Kehoaan ei kuitenkaan opi hallitsemaan kuin harjoittelun kautta, jos et itse tiedä kuinka harjoite suoritetaan ja miltä sen kuuluisi tuntua, tuskin sitä tulee oppimaan myöskään mahdolliset tulevat asiakkaat.

Viikonloppu sujui loistavasti ja mukaan tarttui taas paljon uusia vinkkejä sekä näkökulmia asioihin. Sitä ymmärtää omat kaavoihin kangistumisensa vasta, kun uusia ärsykkeitä ja perusteltuja tietoja isketään eteen. Vanhat kaavat eivät välttämättä ole huono asia, mutta uuden oppiminen on silti aina positiivinen asia! 

Luennot jatkuivat samalla tavalla kuin ensimmäisen viikonlopun aikana, vapaamuotoisessa häröpallossa, joka edelleen sopii itselleni paremmin kuin hyvin. Oma harjoitusohjelmani sai myös viikonlopun inspiroimana uusia vivahteita ja ulottuvuuksia. Kaikki uudet tiedot käyttöön saman tien!

Aktiivista oppimista rennolla asenteella.

Sykkeen nostoa ja kahvakuulaharjoittelua | 3. (ja 4.) PT viikonloppu

3. PT viikonloppu johon osallistuin, aiheena kestävyysharjoittelu, testaaminen, seuranta sekä juoksu. Oikeastaan kyseessä on jo 4. viikonloppu, mutta minulta jäi viimeisin koulutusviikonloppu välistä, koska olin Nordic Fitness Expoilla. Onneksi ohi menneen koulutusviikonlopun pystyy korvaamaan seuraavan kurssin mukana, eli ravitsemus osio on edessä sitten keväällä 2018! 

Todella mielenkiintoinen ja hauska viikonloppu oli taas kyseessä, kuten aikaisemmat päivätkin. Keskityttiin muun muassa aerobiseen- ja kahvakuulaharjoitteluun sekä harrastettiin sykkeen nostoa. Lähestyttiin samalla asiakkaiden kuntotason testaamista erilaisin liikkein ja tavoin. Sivuutettiin fysioterapia opintojen aikana sisäistettyjä asioita, koska yksi valmentajista sattuu olemaan fysioterapeutti. Kiinnostavaa kerrata ja soveltaa näitä keinoja myös tämän koulutuksen sisällä.

Aerobinen harjoittelu 

Kaikkien pitäisi sisällyttää aerobista harjoittelua arkeen, sitä ei voi korostaa liikaa. Hengitys- ja verenkiertoelimistö voivat hyvin, kun sitä rasittaa jossain muuallakin kuin vain penkkipunnerrusta tehdessä, esimerkiksi porrastreenit ovat kova sana. Keskityimme viikonlopun aikana erityisesti juoksutekniikkaan. Ensin juoksimme käytävää pitkin ihan oman varman tyylin mukaan, sen jälkeen luennointiin juoksutekniikasta ja askelluksesta, jonka jälkeen kävimme juoksemassa käytävää pitkin uudestaan. Kaikki suoritukset kuvattiin. Askel nimittäin muuttui aivan jokaisella parempaan suuntaan jo lyhyen preppauksen jälkeen.

Juoksu kuitenkin on yksi ihmisen perusliikemuodoista, mutta harva oikeasti osaa sitä tehdä taloudellisesti (en osaa kunnolla minäkään, vaikka teknisesti tiedän, kuinka suorituksen pitäisi mennä). Välttämättä 10 kilometrin lenkki ei ole parempi kuin 3 kilometrin – voimakas kanta-askel esimerkiksi rasittaa jalan rakenteita täysin turhaan.

Sykkeen nostoa

Kahvakuulaharjoittelua ja sykkeen nostoa

Laji johon olen viimeisen vuoden aikana kovin kiintynyt. Mahtavaa päästä oppimaan aiheesta enemmän. Useissa treeneissäni olen pyrkinyt hyödyntämään kahvakuulia mahdollisimman paljon. Ne ovat loistava treeniväline, harvat liikkeet ovat yhtä monipuolisia kuin etuheilautus tai turkkilainen ylösnousu kahvakuulalla.

Kävimme kädestä pitäen, vaihe vaiheelta läpi kuinka perinteisimmät kahvakuulaliikkeet kuuluu tehdä. Olen itse hionut viimeisten kuukausien aikana turkkilaista ylösnousua oma-aloitteisesti ja varmasti pidän sen ohjelmissa mukana jatkossa aina. Oli hienoa saada liikkeestä kunnollinen, yksityiskohtainen opastus. Aina on pieniä asioita, joihin ei ole välttämättä kiinnittänyt yksin huomiota.

Sykkeen Nostoa
Puikoilla syöminen on sitten tarina erikseen.

Lauantaipäivän lopuksi vedimme kunnon syketreeniä asteittain: 50-60% > 60-70% > 70-80% > 80-90%. On mielenkiintoista huomata kuinka pienellä liikkeen nopeudella tai suoritustekniikan muutoksella saadaan syke nousemaan. 50% syke vastaa lähes tulkoon kävelyvauhtia monilla, mutta 70% syke saattaa vaatia jo huomattavasti vauhdikkaampaa liikettä. Kuka on tottunut mihinkin! Sykkeen nostoa on syytä joka tapauksessa harrastaa.

Sunnuntain viimeinen osio oli maksimivoiman testaamista, ensin kunnon lämmittely ja nousu kohti maksimi kuormia. Itse en kokeile ”maksimeita” juuri ikinä, mutta kerran kun sitä käsketään. Vaihtoehtoina meille miespuolisille annettiin maastaveto tai leuanveto. Päivän viimeinen osio. Välttämättä, ei aivan parhaassa maastaveto iskussa nyt olla. Pull-up it is. Paras veto – pitkien lämmittely sarjojen jälkeen oli 55 kg lisäpainoilla. Eli 95 kg + 55 kg, täytyy olla tulokseen tyytyväinen.

Terve ja toimiva keho tähtäimessä, joten jatkossa enemmän aerobista harjoittelua ja kahvakuulatreeniä! Isot moninivelliikkeet kunniaan.

NOTE TO SELF: Opettele juoksemaan oikein. Juoksemaan oppii vain juoksemalla.

Usein kannattaa miettiä laatua, määrän sijaan.

Liikemallit ja anatomian kertaus | 5. PT viikonloppu

Personal Trainer -koulutuksen 5. viikonloppuna syvennyttiin toiminnallisen kehon saloihin. Kävimme läpi muun muassa unta, ihmiskehon biomekaniikkaa ja faskian toimintaa sekä erilaisten faskialinjojen kulkusuuntia. Pidän näistä aiheista todella paljon ja ne liittyvät vahvasti myös kaikkeen mitä olen aikaisemmin oppinut esimerkiksi fysioterapian koulutusohjelmassa. Koulutusviikonloppu oli käytännössä vanhan kertausta, mutta aiheet pitävät silti mielenkiinnon yllä kokoajan, koska kertaaminen tekee näissä asioissa ainoastaan hyvää.

Ihmiskeho on niin monimutkainen koneisto, että sen toimintaan saa syventyä koko elämän ajan ja silti kysymysmerkkejä todennäköisesti vielä jää paljon. Kun niputetaan yhteen esimerkiksi luut, lihakset (lihaskartta), jänteet, nivelet, verisuonet, hermot ja kaikkea ympäröivä faskia – ollaan hyvin syvissä vesissä. Anatomiassa riittää aina opiskeltavaa.

Onneksi Personal Trainereiden ei tarvitse mennä koulutuksessaan ja työssään kuitenkaan näin syvälle. Lihaksiston ”pintapuolinen” tietämys yleensä riittää ja kehon toimintamalleista on myös syytä tietää jotakin. Asiakkaan voi aina lähettää eteenpäin, jos ei itse tiedä miten edetä asian kanssa. Omat rajat pitää tuntea jokaisella alalla. Mutu-tuntuman kautta ei kannata ”faktoja” asiakkaille antaa.

Video viikonlopulta:

Personal Trainer

Kertaus kannattaa aina

Olen opetellut ihmisen anatomiaa liikunnanohjauksen peruskurssilla, hierontakoulussa sekä fysioterapian koulutusohjelmassa ja silti joutuu välillä kaivelemaan muistista lihasten tai nivelten nimiä. Kertaus on ehdottomasti aina tervetullutta. Tiedän, että tulen opiskelemaan tätä osa-aluetta koko elämäni läpi. Lihasten kiinnityskohdat eivät varmasti muutu 100 vuoden evoluution aikana, joten tämä oppi ei mene hukkaan.

Mielestäni jokaisen kuuluisi tietää omasta kehostaan edes päällimmäisten lihasten nimet ja niiden toimintamallit. Ihmiskunnan kokonaisvaltaista hyvinvointia se tukisi huomattavasti, koska esimerkiksi sen tiedon turvin kaikkia kipuja ei säikähdettäisi niin herkästi.

Personal Trainer

Kuinka ihmiskeho liikkuu?

Viikonlopun aikana tutkimme moninaisten testien avulla mahdollisia ihmiskehon rajoitteita ja lähdimme ratkaisemaan löydettyjä ongelmia liikkeen kautta. Esimerkiksi, jos olkaniveltä ei saa liikutettua täydellä liikeradallaan – onko kyseessä lihasten heikkous vai ”laiskuus”. Tarkempi tutkiminen kuuluu mahdollisesti enemmän korkeammin koulutettujen henkilöiden vahvuuksiin, kuten fysioterapeuttien, mutta nykyään yhä useampi PT on myös perehtynyt tämän kaltaisiin haasteisiin. Mutta, edelleen, oman osaamisensa yläpuolella ei kannata yrittää nousta. Vastuu on loppujen lopuksi aina valmentajalla.

Erittäin monipuolinen viikonloppu, joka antoi taas uusia hyödynnettäviä keinoja. Mahtavaa päästä oppimaan lisää sellaisista aiheista, joita pystyy käyttämään jokapäiväisessä elämässä sekä samalla myös työelämässä.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi on monen asian summa.

avintovalmentaja | 6. PT viikonloppu

Persontal Trainer -koulutuksen 6/8 koulutusviikonloppu. Tämä viikonloppu jäi minulta välistä viime vuoden puolella, koska olin ulkomailla. Eli kävin kyseisen koulutusviikonlopun seuraavan aloittavan ryhmän kanssa. Viikonlopun pääaiheena oli ravitsemus sekä ravintovalmennus, sivuutimme myös hieman rentoutumiseen ja motivaatioon liittyviä aiheita. Tämä viikonloppu on kaikista kahdeksasta ainoa 3-päiväinen. Perjantaista sunnuntaihin tiivistä asioiden läpikäyntiä luentojen, ryhmätehtävien ja muutaman rentoutumisharjoituksen sekä joogan merkeissä.

Jätän tässä kirjoituksessa käsittelemättä rentoutumisharjoitukset ja joogan, olen kirjoittanut molemmista aiheista lyhyen ajan sisällä (Meditaatio ja Flow Jooga), siispä siirryn suoraan ravitsemuksen ja ravintovalmennuksen pariin.

Personal Trainer

Minustako ravintovalmentaja?

Aloitin oman taipaleeni kuntosalimaailmassa 15-16-vuotiaana enkä silloin tiennyt ravitsemuksesta yhtään mitään. Vuodet kuluivat. Treenaamisesta tuli yhä tärkeämpää. Myöhemmin 18-vuotiaana aloin ymmärtämään paremmin kuinka merkittävää roolia ravitsemus näytteli, jos oikeasti aioin saada lihasmassaa (sitä halusin). En silti tiennyt ravitsemuksesta oikeastaan sen syvemmin yhtään mitään… Tiedostin, että saamme energiaa proteiineista, hiilihydraateista ja rasvasta. Ymmärsin sen, että jos haluan saada elopainoani korkeammalle, tulee minun syödä vuorokaudessa enemmän kaloreita kuin kulutan. Siinä lähtökohdat.

Kiinnostuin yhä enemmän ravitsemuksesta ja sen merkityksestä. Aloin lukemaan kirjoja, internet artikkeleita, blogeja ja katsomaan joka päivä Youtube videoita jotka käsittelivät kyseistä aihetta tavalla tai toisella. Keräsin tietoa kaikkialta ja halusin oppia koko ajan enemmän. Tein sitä itseni takia ja yritin kokeilla kaikkea mahdollista jolla saattaisin saada lisää lihasmassaa. Tietenkin aloitin silloin väärästä suunnasta ottamalla heti käyttöön erilaisia lisäravinteita – niitähän kaikki isot pojat käyttivät. Söin tietysti myös enemmän tavallista ruokaa, mutta sitä olisi silloin pitänyt syödä huomattavasti sitäkin enemmän ja unohtaa lisäravinteiden käyttö kokonaan, koska turvauduin liikaa niiden ”lupaamiin” hyötyihin. Typerää, mutta opettavaista. Enhän minä millään jauheilla kasvanut…

Jatkuvaa uuden sisäistämistä

Siitä on noin 7 vuotta, kun ensimmäisen kerran avasin kirjan joka käsitteli jollain tavalla ravitsemusta. Aloin soveltaa oppimaani tietoa itseeni, eikä minulla ensimmäisten 4 vuoden aikana ollut aikomustakaan, että pystyisin neuvomaan ketään muuta näissä asioissa – enhän tiennyt vielä mitään. Tavat rutinoituivat ja tietomäärä kasvoi vähitellen. Aloin laskemaan kaloreita ja kuljettamaan mukanani eväitä sekä Tupperware-kippoja täynnä erilaisia aterioita. Minusta oli yksinkertaisesti mukavaa tietää mitä söin ja minkä verran. En tehnyt siitä sen suurempaa numeroa missään vaiheessa, mutta ihmiset kiinnostuivat touhuistani, koska eihän sellainen käyttäytyminen ollut ”normaalia”. En ollut urheilija, eikä minulla ollut minkäänlaisia kisatavoitteita – ei nyt, eikä koskaan ollutkaan. Miksi siis tein sitä?

Se oli jo osa minua ja vain yksinkertaisesti pidin siitä, that’s it. Se oli tapa jolla pystyin jollain tavalla analysoimaan ja seuraamaan omia tuloksiani kuntosalin puolella. Mitä enemmän luin ja opin aiheesta, sitä enemmän avarsin omaa lähestymistapaani ravitsemusta kohtaan. Ravitsemus ei ollut enää pelkästään päivittäisen kalori- ja proteiini tarpeen täyttämistä. Kokeilin kaikenlaista, esimerkiksi hiilihydraattien syklittelyä, korkeampi kalorisia päiviä, ”cheat päiviä”, tankkaamista, korkea ja matala rasvaisia päiviä sekä puhtaasti ketogeenista ruokavaliota, jossa elimistö käytännössä käyttää pääsääntöisenä energianlähteenään rasvoja hiilihydraattien sijasta.

Personal Trainer

Kokeile itse

Kukaan ei ole koskaan kertonut mitä minun kuuluisi tai kannattaisi tehdä, kaikki on ollut itseohjautuvaa ja omasta mielenkiinnosta lähtevää. Olen ottanut selvää asioista ja kokeillut kaikkea mikä edes vähän kuulostaa järkeen käyvältä. Elämä ja empiiriset kokeilut ovat ohjanneet ajatusmaailmaani moneen suuntaan – mitään yhtä ja oikeaa tyylisuuntaa tai ”dieettiä” en ole löytänyt, enkä usko koskaan löytäväni (Lue: Dieetistä dieettiin vai pysyvä elämäntapa?). Moni asia voi toimia, kun se vain toteutetaan järkevästi!

Olen hyvin avoin kaikkien ruokavalioiden ja ravitsemukseen liittyvien ajatusten suhteen, mutta samalla hyvin skeptinen. Yhtä ainutta totuutta monesta asiasta on vaikea löytää.

Yksi uskoo vegaanisen ruokavalion voimaan, toinen polkee maitotuotteet maanrakoon ja kolmas välttelee hiilihydraatteja henkeen sekä vereen. Näihin valintoihin saattaa vaikuttaa lukematon määrä asioita, ehkä henkilön sen hetkinen tietomäärä, arvot, uskomukset, kokemukset, kasvatus tai allergiat. Kuka tietää?

Henkilökohtaisesti en lähde suosittelemaan esimerkiksi puhtaasti ketogeenista ruokavaliota suoranaisesti kenellekään, vaikka itse pidin kovasti sellaisen noudattamisesta. Totuus on, että ainoastaan hyvin hyvin harva ihminen pystyisi noudattamaan sellaista ruokavaliota pidempiä aikoja. Se vaatii muun muassa perehtyneisyyttä, oman kropan viestien tuntemista sekä paljon itsekuria. Kuitenkin poimin kokemuksien pohjalta omaan työkalupakkiini ketogeenisen ruokavalion hyvät puolet joita jokainen voi hyödyntää.

Monipuolinen ja terveellinen ravitsemus ei ole rakettitiedettä, vaikka sen syvempi ymmärtäminen voi helposti siltä kuulostaa. Ravitsemus on osa-alue jota pystyy aina viemään pidemmälle ja todennäköisesti yksi elinikä on aivan liian lyhyt aika sen kokonaisvaltaiseen ymmärtämiseen.

Personal Trainer

Ravintovalmentaja

Mutta miten tämä kaikki liittyy personal trainer koulutusviikonloppuun? Tajusin viikonlopun aikana sisäistäneeni ja oppineeni ravitsemuksesta paljon omin päin viimeisen 7 vuoden aikana. Oli mukavaa päästä jakamaan ajatuksia ja kuuntelemaan aiheeseen perehtyneiden ihmisten ajatusmaailmasta lisää. Esimerkiksi Jaakko Savolahti oli itselleni aivan uusi kasvo ja miehen koulutustyyli sekä persoona iskivät loistavasti. Olisin mielelläni kuunnellut Jaakon juttuja kauemminkin!

Minustako ravintovalmentaja? Se on hyvä kysymys. Yhden viikonlopun perusteella tuskin, mutta näiden 7 vuoden aikana kertyneiden itseopiskelu- sekä itsetutkistelu määrien ansiosta varmasti. Ravintovalmennus on käytännössä kokonaisuuden hahmottamista, rutiinien muodostamista ja vähemmän hyvien tapojen tai valintojen korvaamista hieman paremmilla. Jokainen asiakas on yksilö ja jokaista asiakasta tulee lähestyä sen mukaan.

Yhtä toimivaa kaavaa on hankala kehittää joka toimisi kaikilla. Ravitsemus on alue jossa erilaiset dieetit ja trendit nousevat vähän väliä pinnalle. Kokemukset ja tutkimustulokset ohjaavat ihmisten ajatusmaailmaa sen suhteen jatkuvasti. Sokeasti ei siis välttämättä kannata uskoa kaikkea mitä iltapäivälehdet tai naisten lehdet kirjoittavat – asioista on syytä ottaa itse selvää.

Terve skeptisyys on hyvästä.

Voimaharjoittelu ja painonnosto | 7. PT viikonloppu

Personal Trainer -koulutuksen 7. ja toiseksi viimeisen viikonlopun aiheena oli voimaharjoittelu, painonnosto sekä lajianalyysin tekeminen. Itselleni tämä viikonloppu oli vasta 5. ja pääsen täydentämään aikaisempia viikonloppuja myöhemmin. Ensi kuussa minulla on kaksi koulutusviikonloppua peräkkäin ja jokunen jo kurssiltani valmistuu, päättökokeen ja näytön jälkeen. 

Tämä viikonloppu oli erityisen mielenkiintoinen, koska aiheena olivat muun muassa painonnosto ja voimaharjoittelun suunnittelu. Painonnosto on oma urheilumuotonsa, jossa tarkoituksena on nostaa mahdollisimman suuri kuorma suorille käsille pään päälle (levytanko + levyt). Painonnostossa on kaksi lajia, jotka ovat tempaus ja työntö. Molemmat hyvin teknisiä liikkeitä ja vaativat esimerkiksi räjähtävyyttä, kehonhallintaa, koordinaatiota, voimaa, tekniikan osaamista sekä henkistä kanttia.

Personal Trainer

En ole lahjakas

Voin rehellisesti kertoa etten ole koskaan kokeillut kumpaakaan liikettä, en edes ajatuksen tasolla. Olikin hyvin mielenkiintoista tutustua näihin liikkeisiin heti ammattilaisten opastuksen avulla. Aloitimme liikkeiden harjoittelun pelkästään jumppakepin painolla ja heti kättelyssä selvisi kuinka vaikeat liikkeet on oikeasti kyseessä. Harvoin henkilökohtaisesti olen nähnyt tavallisen kuntosalimaailman puolella, että kukaan olisi koskaan tehnyt kyseisiä liikkeitä – eivät todellakaan kuulu tavallisen harrastajan liikevalikoimaan. Kaveripiirin urheilijoiden olen nähnyt liikkeitä tekevän, mutta itse olen pysynyt kaukana.

Personal Trainer

Painonnosto

Oli mahtavaa päästä oppimaan tekniikkaa aivan kädestä pitäen. Todella harvoin olen harjoitellut ylipäänsä mitään räjähtävää salilla, koska urheilutaustaa minulla ei käytännössä ole ollenkaan, enkä ole kokenut aiemmin sitä tarvitsevani. Ja koska aloitin liikunnan vasta noin 15-vuotiaan en välttämättä ole se lahjakkain oppija, kun puhutaan noin monipuolisista liikkeistä. Koen myös, että pitkänä ihmisenä oma koordinaatio kyky ei todennäköisesti aivan vedä vertoja ihmisille jotka ovat esimerkiksi 20 cm lyhyempiä. Näistä mikään ei kuitenkaan estä sitä, ettenkö näitä liikkeitä pysty oppimaan!

Tekniikat tulevat vaatimaan itseltäni vielä tuhansia puhtaita ja oikeita suorituksia, ennen kuin pystyn edes vähän hallitsemaan liikkeitä niin kuin haluaisin. Ihastuin liikkeiden monipuolisuuteen, teknisyyteen ja vaativuuteen. Pienetkin liikeradan muutokset ja voimantuottosuunnat vaikuttavat valtavasti lopputulokseen. Myös liikkeiden vaativa rohkeus oli yksi elementti joka houkutti suuresti – vaatii uskallusta ”sukeltaa” suoraan raskaan tangon alle. Siinä on omat riskinsä…

On huvittavaa huomata, että jokaisen koulutusviikonlopun jälkeen olen väistämättä halunnut muokata omaa harjoitusohjelmaani johonkin suuntaan. Aina tulee jotain uutta, jonka haluan viedä käytäntöön heti ja, jossa haluan kehittyä. Tällä kertaa painonnosto antoi paljon uusia ideoita, joita lähden jalostamaan omiin treeneihini. En välttämättä ota suoranaisesti tempausta treeneihin mukaan (vielä), mutta haluan kehittyä siinä!

Haasteet ja monipuolisuus viehättävät.

Personal Trainer -koulutus ja näyttökokeet | 8. ja viimeinen PT viikonloppu

Syksyllä aloittaneen kurssini koulutusviikonloppu 8/8. Aiheena muun muassa markkinointi, valmennussuhde ja personal trainerin työnkuva, edessä myös näyttökokeet! Itselläni yksi koulutusviikonloppu jää vielä syksymmälle, koska kehonpainoviikonloppu jäi marraskuussa välistä (saan todistuksen sitten sen jälkeen). Olisin voinut jättää näyttökokeen syksylle, mutta halusin sen suorittaa pois alta. 

Personal Trainer

Näyttökokeet

Näyttökokeet tehtiin parin kanssa. Toinen ohjasi, toisen toimiessa valmennettavana jolle liikkeet eivät olleet täysin tuttuja. Ohjasimme toisillemme kaksi erilaista liikettä. Liikkeet arvottiin ja monipuolinen liikevalikoima oli seuraavanlainen:

Takakyykky
Etukyykky
Maastaveto
Romanialainen maastaveto
Pystypunnerrus
Vaakasoutu
Leuanveto
Hyvää huomenta –liike
Etuheilautus
Punnerrus
Penkkipunnerrus
Kuppiasento selinmakuulla
Jalannostot tangossa roikkuen

Ennen varsinaista näyttöliikettä oli ohjattava myös jokin lämmittelevä liike kyseiselle liikkeelle. Ohjauksien jälkeen annettiin jokaiselle kattava ja henkilökohtainen palaute. Risut ja ruusut.

Heitin ennen arvontaa Jarnolle, että haluan kuppiasennon, koska en sitä ole koulutuksen puolesta vielä päässyt tekemään – se olisi ollut kehonpainoviikonlopulla, joka minulta jäi välistä. Yllätys yllätys sieltähän se tuli! Kuppiasento selinmakuulla + Penkkipunnerrus. Sitä saa mitä tilaa? Ei siinä mitään, olin tietysti sen verran valmistautunut, että luin kirjasta edellisinä päivinä kuinka liike kuuluu tehdä oikeaoppisesti. Hyvin se meni! Laura ohjasi minulle romanialaisen maastavedon sekä pystypunnerruksen. Näyttö läpäisty.

Jarno on muun muassa kirjoittanut seuraavat kirjat | *Sisältää mainoslinkkejä.
*Taitoa & Voimaa Kehonpainoharjoittelulla – Jarno Härkönen & Jukka Rajala (Adlibris)
*Kehonpainoharjoittelu – Jarno Härkönen & Jukka Rajala (Adlibris)

Personal Trainer

Palautteenannon aikana Jarno kysyi meiltä: ”Huomasitteko kuinka monta kertaa toinen sanoi ohjauksen aikana ”Ei.”?” Meistä kumpikaan ei siihen liiemmin kiinnittänyt huomiota, mutta molemmat sanoivat lyhyen ohjaustuokion aikana yli 10 kertaa ”Ei.” – se on paljon se. Ei -sana, kannattaa korvata esimerkiksi sanoilla vältä tai pyri välttämään. On hyvä, että joku välillä seuraa omaa ohjausta sivusta ja kertoo näistä asioista, ei sitä itse edes tajua käyttävänsä niin usein jotain sanoja joita ei välttämättä kannattaisi. Ei sillä, että meistä kumpikaan olisi häiriintynyt ohjauksen aikana siitä, mutta siihen kannattaa silti kiinnittää huomiota jatkossa.

Teoriakoe

Teoriakokeen jokainen sai tehdä omaan tahtiinsa internetissä alustalla jossa kaikki koulutuksen materiaalit ovat. 40 tiukkaa kysymystä, jokaisessa kysymyksessä 4 erilaista vaihtoehtoa joista valita ja yksi tunti aikaa. Teoriakoe oli mielestäni erittäin monipuolinen ja kysymykset oli laadittu hyvin. Välillä piti kerrata kysymystä ihan ajatuksen kanssa itselleen ääneen, että sain kysymyksestä kiinni.

Näyttökokeet ja teoriakoe suoritettu onnistuneesti.

Video viimeiseltä koulutusviikonlopulta:

Personal Trainer -koulutus PTAkatemialla oli mielestäni todella monipuolinen ja laadukas. Tästä on hyvä jatkaa, oppiminen ei lopu koskaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *