Mitä käy jos nukkuu liian vähän?


On kokonainen viikko siitä, kun viimeksi minkäänlaisen treenin vedin… 
 
Päätin pitää lepotauon, koska mua oikeasti alkoi pelottamaan ajatellessani sitä, kuinka vähän tän kesän aikana on tullut nukuttua. Kesällä tarkoitan toukokuun puolen välin ja elokuun loppuosan väliin jäävää aikaa. Se on pitkä aika. 
 
Kyseisen aikavälin aikana oon ollut töissä koko ajan. Työthän alkaa kello 5:00 ja herätys on joka ikinen työaamu 3:45. Nukkumaan pyrin menemään viimeistää kello 21:00, mutta kylläpä se vaan usein siitä viivästyy. Unta siis tulee yössä noin 5-6 tuntia. Tätä samaa rumbaa on jatkunut viimeiset kolme kuukautta. 

Ei siinä kaikki 

Ei riitä se, että oon nukkunu tänä kesänä vähemmän kuin ikinä. Oon siihen päälle vielä vetänyt enemmän ja kovempia treenejä kuin ennen. Miksikö? Siksi, että töissä patoutuu sisälle sellainen tunne, joka on pakko päästä purkamaan johonkin. Salilla se onnistuu. On saattanut olla viikkoja, kun vedän kuusi treeniä peräkkäisinä päivinä työpäivän päälle. Enkä pidä lepopäivääkään välissä…
 
Typerää!? Miksi oon tehny niin? Because I feel like it!
 
nukuin liian vähänMoni on tiedustellut: ”Miten jaksat tehdä mitään tuollaisella rytmillä?” tai ”Miten voit?” 
 
Noi on hyviä kysymyksiä. Kiitos kysymästä voin erittäin hyvin! Elämä on valintoja täynnä, tänä kesänä valitsin näin. Onko se sitten ollut oikea vai väärä valinta, mene ja tiedä. Oon täysin sinut näiden valintojen kanssa. Voisin mennä nukkumaan seitsemältä illalla tai voisin vähentää viikon treenikertoja. Ei kukaan oo mua valvomassa tai patistamassa nukkumaan. En valita. Psyykkisesti jaksan mainiosti, kropan puolesta vähän mietityttää.

Nukuin liian vähän

Liian vähäiset unet + Kova treeni = Pelko siitä, että kroppa ei enää jaksakkaan?
 
Fyysisesti oon tuntenut, että treenit ovat olleet laadukkaita ja menneet just sinne minne pitääkin. Palautuminen on mielestäni ollut myös ihan samassa luokassa kuin aikaisemminkin. Kehityksestä en sitten mee takuuseen, luultavasti heikompaa kuin pitkillä yöunilla. Myös järkyttävä aerobisen määrä töissä määrittelee sen, että paino junnaa vain paikallaan (toivon, että se johtuu siitä).
 
Ei, en ole kertaakaan nukkunut koko kesän aikana päiväunia. En myöskään käytä mitään piristeitä energiatasojen ylläpitämiseksi. Kupin kuppia kahvia ei oo tullu juotua. Jaksaminen ja energia kumpuaa jostain tuolta syvemmältä. Luulen. 
 
Vähäiset unet huomaan itse lähinnä siitä, että peilistä katsoo takaisin joku särjen näköinen, silmien punoittaessa siihen malliin… Kyllä se tietysti myös jaksamiseen heijastuu. En jaksa keskittyä asioihin kunnolla, esimerkiksi lukemiseen. Tai välillä sitä saattaa löytää itsensä ”jäätyneenä” tuijottamasti jotain liikennemerkkiä ilman mitään järkevää syytä tai edes ajatuksenjuoksua. Anteeksi juttukavereille, jos olen ollut etäinen. 
Onneksi koulu alkaa ihan kohta. Saa luvan kanssa nukkua ja pitkään! Ei hetkeen yöllisiä herätyksiä ennen aamu neljää (auringon nousua tulee ikävä). Arkirytmi muuttuu mielekkäämmäksi ja laitan jotain järkeä tähän touhuun.
 
Joku sanoo koulu. Minä sanon loma.
 
-Aaro
0 0 votes
Article Rating

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Kommentoix